Όμιλος ΕΛΠΕ: Πώς πριμοδοτεί με ευκαιρίες τη νέα γενιά

Date:

Share post:

(upd) Με επενδύσεις που αγγίζουν τα 4 εκατ. ευρώ απολειστικά για δράσεις ΕΚΕ στην Ελλάδα και στις γειτονικές χώρες, όπου διαθέτει υποδομές, ο όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ θέτει στο επίκεντρο της στρατηγικής του τη νέα γενιά μελετώντας συστηματικά το οικονομικό περιβάλλον ώστε να αναπτύξει τις λύσεις και τις ευκαιρίες που λείπουν από τους νέους.

Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com)

Πέρα από την επιβράβευση και την οικονομική υποστήριξη μαθητών και φοιτητών με καλές επιδόσεις στον τομέα της Παιδείας, ο όμιλος ΕΛΠΕ χτίζει χρόνο με χρόνο έναν ρόλο σταθερού υποστηρικτή της νέας γενιάς, με την οποία επικοινωνεί, διερευνά τις ανάγκες της και σχεδιάζει προγράμματα τα οποία υλοποιεί με συνέπεια.

Όπως εξηγεί στο CSR Index η Ράνια Σουλάκη, Διευθύντρια Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ο όμιλος συμμετέχει και υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Pack4Youth, το “Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Νεολαία”, μια αμοιβαία δέσμευση επιχειρήσεων, κοινωνικών εταίρων και ΜΚΟ, με σκοπό την ενίσχυση της νέας γενιάς στους τομείς της επαγγελματικής κατάρτισης και της ποιοτικής εκπαίδευσης, των προγραμμάτων μαθητείας/πρακτικής άσκησης και της απασχολησιμότητας χωρίς αποκλεισμούς.

Μιλώντας για ενδεικτικές πρωτοβουλίες του ομίλου η κ. Σουλάκη σημειώνει μεταξύ άλλων ότι: δίνει ευκαιρίες για πρακτική άσκηση σε φοιτητές ΑΕΙ/ΤΕΙ, χορηγεί υποτροφίες σε άριστους φοιτητές σε όλη την Ελλάδα, βραβεύει νεοεισαχθέντες φοιτητές ΑΕΙ/ΤΕΙ κατοίκους όμορων δήμων Θριασίου και Δυτικής Θεσσαλονίκης, υποστηρίζει φορείς που ενθαρρύνουν την επιχειρηματικότητα των νέων και αυξάνει συνεχώς τις συνεργασίες του με ελληνικά και ξένα ακαδημαϊκά ιδρύματα.

ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”

Μεταξύ άλλων αξίζει να αναφερθεί η στήριξη από τα ΕΛΠΕ στο πρόγραμμα βιομηχανικών υποτροφιών του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” και του Ιδρύματος Σταύρος Νιαρχος (ΙΣΝ). Στο πλαίσιο του 5ου Ελληνικού Φορουμ Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (στις 5 Ιουλίου), κατά την πανηγυρική έναρξη του πογράμματος Βιομηχανικών Υποτροφιών ΕΚΕΦΕ “Δημόκρτιτος” – ΙΣΝ, 51 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα χορήγησαν συνολικά 60 υποτροφίες σε ανερχόμενους αλλά και έμπειρους ερευνητές για να παρακολουθήσουν βιομηχανικά διδακτορικά και μεταδιδακτορικά διάρκειας 3 έως 4 ετών.

Ο όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ επενδύοντας συστηματικά στην εκπαίδευση, έρευνα και καινοτομία, μέσα από συνεργασίες με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού συγχρηματοδοτεί με το ΙΣΝ τις 2 από τις υποτροφίες του προγράμματος.

Πρόκειται για την επιχορήγηση διδακτορικού (PhD), με τίτλο “αξιολόγηση της ανθεκτικότητας των εγκαταστάσεων των Ελληνικών Πετρελαίων στην Κλιματική Αλλαγή, καθώς και μεταδιδακτορικής έρευνας με θέμα τα τυποποιημένα μοντέλα καύσης για εκτίμηση εκρήξεων σε πραγματικές βιομηχανικές γεωμετρίες.

Ο όμιλος ΕΛΠΕ στηρίζει ενεργά τους νέους επιστήμονες του τόπου έχοντας την πεποίθηση ότι η συνεργασία της βιομηχανίας με την επιστημονική κοινότητα θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της καινοτομίας και στην εξέλιξη του τομέα ενέργειας.

19 υποτροφίες

Επίσης πρόσφατα, σε ειδική εκδήλωση απονεμήθηκαν 19 υποτροφίες από τον όμιλο ΕΛΠΕ για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στο Πολυτεχνείο Κρήτης και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Οι περισσότεροι από τους πτυχιούχους προέρχονται από τις χώρες στις οποίες ο όμιλος δραστηριοποιείται και βρίσκονται στην Ελλάδα, προκειμένου να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα κορυφαία Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, ώστε να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να προετοιμαστούν κατάλληλα για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Ο διεθύνων σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, Γρηγόρης Στεργιούλης επιβεβαίωσε τη δέσμευση του ομίλου να βρίσκεται κοντά στη νέα γενιά σημειώνοντας ότι σε όλες τις χώρες της περιοχής όπου διατηρεί υποδομές ο όμιλος ΕΛΠΕ διαπιστώνεται ότι υπάρχει υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο μνημονίων συνεργασίας που έχει συνάψει ο όμιλος με ακαδημαϊκά ιδρύματα χρηματοδοτεί 1 ξενόγλωσσο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πειραιώς και 1 ξενόγλωσσο του Πολυτεχνείου Κρήτης , επιπλέον 2 υποτροφίες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και γενικότερα έχει αναλάβει πρωτοβουλίες που πολλαπλασιάζουν τον αντίκτυπο της παραπάνω απονομής των 19 υποτροφιών στην κοινότητα των νέων.  Επίσης σημειώνεται ότι με βάση το πρόγραμμα υποτροφιών για την περίοδο 2017/2018, προσέφερε υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές σε κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού και σε τομείς που αφορούν τη Μηχανική, με έμφαση στη διύλιση και εμπορία πετρελαιοειδών, τις επιστήμες της Οικονομίας και Διοίκησης, στην Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων κ.α. Ο όμιλος έχει προσφέρει συνολικά 44 υποτροφίες σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων MIT, Columbia, LSE, ETH κ.α.

Συνεργασία ΕΛΠΕ και ΑΠΘ

Η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ υπέγραψε επίσης σύμφωνο συνεργασίας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Τη σχετική συμφωνία τριετούς διάρκειας υπέγραψε ο Πρόεδρος και Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΠΕ ΑΕ Ευστάθιος Τσοτσορός και ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας.

Στο πλαίσιο του Συμφώνου, η ΕΛΠΕ αναλαμβάνει να χρηματοδοτεί σε ετήσια βάση ένα Πρόγραμμα Υποτροφιών που απευθύνεται σε φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής, της Σχολής Θετικών Επιστημών και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και περιλαμβάνει: 3 υποτροφίες διδακτορικής έρευνας, διάρκειας τριών ετών η καθεμιά και 6 υποτροφίες εκπόνησης διπλωματικής εργασίας, με την κάθε υποτροφία να έχει διάρκεια ενός έτους.

Παράλληλα, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο θα αναλάβουν πρωτοβουλία για την υλοποίηση δράσεων, όπως: από κοινού διοργάνωση εκδηλώσεων, ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρίας, συγκρότηση Ομάδων Εργασίας για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, σχεδιασμό και υλοποίηση εξειδικευμένων προγραμμάτων συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, ενίσχυση της έρευνας, πραγματοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων και εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων.

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Related articles

The Hellenic Initiative: Το Venture Fair ενδυναμώνει τις startups στην Ελλάδα 

Από την ίδρυσή του, το 2015, το Venture Fair έχει προσφέρει σε 72 συνολικά startups ευκαιρίες δικτύωσης με σημαντικούς φορείς του ελληνικού και διεθνούς οικοσυστήματος επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.

Πρωτοβουλία του Nescafé στον Θερμαϊκό και νέο πρόγραμμα στην Εύβοια

H συνεργασία του καφέ Nescafé με τους οργανισμούς ΕΝΑΛΕΙΑ και Aegean Rebreath εστιάζει στις δράσεις συλλογής πλαστικών απορριμμάτων και ενημέρωσης.

Teleperformance Greece: Διάκριση στα Best Workplaces Hellas 2023

Η Teleperformance Greece συναντάται φέτος στην 8η θέση της λίστας Best Workplaces για εταιρείες που απασχολούν πάνω από 250 εργαζόμενους.

ΕΕΣ: Μεγαλειώδης εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύθηκε με την Ανώτερη Τιμητική Διάκριση του Χρυσού Σταυρού, μετά χρυσού κλάδου Δάφνης, η Μαριάννα Λάτση για το φιλανθρωπικό της έργο.
Skip to content