ΟΠΑ: Πρωτοπόρο στην έμπρακτη κοινωνική προσφορά

Date:

Share post:

Στο πλαίσιο της πολυετούς Κοινωνικής Προσφοράς του, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών από τον Σεπτέμβριο του 2017 υλοποιεί το Πρόγραμμα Εθελοντισμού “AUEB Volunteers” με την συμμετοχή της ακαδημαϊκής κοινότητάς του, δηλαδή φοιτητών, διδακτικού και διοικητικού προσωπικού.

Στόχος του Προγράμματος είναι να αναδειχθεί η αξία της συμμετοχής και της έμπρακτης προσφοράς προς την κοινωνία, αλλά και να ευαισθητοποιηθούν κατ’ αυτόν τον τρόπο περισσότεροι συμπολίτες μας γύρω από σημαντικά κοινωνικά θέματα και τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

«Ο ίδιος ο εθελοντισμός αποτελεί μία αυτονόητη πράξη διάχυσης της αξίας της προσφοράς στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο», αναφέρει ο επιστημονικός υπεύθυνος του Προγράμματος Αναπληρωτής Πρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού, Καθηγητής Δημήτρης Μπουραντώνης.

Έως σήμερα το Πρόγραμμα έχει υλοποιήσει περισσότερες από 20 δράσεις με τη συμμετοχή 350 περίπου εθελοντών και σε συνεργασία με Οργανισμούς, όπως την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τον Δήμο Αθηναίων, το Make a Wish Ελλάδος, την Emfasis, το Χατζηπατέρειο Ίδρυμα, την MDA Hellas κ.ά..

Στην έκτακτη ανάγκη των πλημμυροπαθούντων της Δυτικής Αττικής, η κοινότητα σύλλεξε μία σημαντική ποσότητα αγαθών και ειδών πρώτης ανάγκης, τα οποία παραδόθηκαν στον Δήμο Μάνδρας. Επίσης, στην εθελοντική αιμοδοσία, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού» δύο φορές το χρόνο, συμμετέχουν περισσότεροι από 120 εθελοντές αιμοδότες κάθε φορά. Η Αθηνά Τρανταλίδου, που πρόσφατα αποφοίτησε από το ΟΠΑ και είναι μέλος της ομάδας συντονισμού του Προγράμματος αναφέρει: «Με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις δράσεις που υλοποιούνται και από άτομα που δεν ήταν εθελοντές στο παρελθόν, αλλά που αποφάσισαν να πάρουν μέρος στο Πρόγραμμα. Για μένα προσωπικά, η συμμετοχή μου στο Πρόγραμμα αυτό με κάνει ιδιαίτερα περήφανη για τον ενεργό ρόλο του Πανεπιστημίου μου στην κοινωνία».

«Μας τιμά πραγματικά που το «Μπορούμε» είναι μία από τις πρώτες οργανώσεις της Ελλάδας που συνεργάζεται με το AUEB Volunteers, καθώς πιστεύουμε πως ένα τέτοιο πρόγραμμα έλειπε από τα ελληνικά πανεπιστήμια.», δηλώνει ο Αλέξανδρος Θεοδωρίδης εκ μέρους του οργανισμού «Μπορούμε», ο οποίος δραστηριοποιείται στη μείωση της σπατάλης φαγητού και παράλληλα στην αύξηση της επισιτιστικής προσφοράς στην Ελλάδα. H Λουίζα Παρασκευοπούλου, ερευνήτρια στο ΟΠΑ και εθελόντρια στη δράση που εξελίσσεται σε συνεργασία με το Δίκτυο Στήριξης Φυλακισμένων και Αποφυλακισμένων Γυναικών, αναφέρει ότι: «Οι αποφυλακισμένες γυναίκες είναι για μένα ένας πληθυσμός τόσο ξένος και διαφορετικός, αλλά συνάμα και τόσο κοντινός – ζει και αναπνέει δίπλα μας. Το να αποκτήσουμε επαφή μαζί τους είναι φυσικό, γιατί όλοι μαζί αποτελούμε μία κοινωνία».

Στις 6 Μαΐου 2018 διοργανώνεται στο Πεδίο του Άρεως για πρώτη φορά στην ιστορία του Πανεπιστημίου, το «ΟΠΑ Run», ένας αγώνας δρόμου 5 χλμ. και περιπάτου. Ο αγώνας στοχεύει στην αναβάθμιση της συγκεκριμένης περιοχής καθώς και την ανάδειξη του πάρκου ως χώρου φιλικού προς την οικογένεια, τους νέους, τους κατοίκους, τους επαγγελματίες της περιοχής και τους φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης, σκοπός του ΟΠΑ Run είναι να παροτρύνει όλους τους συμμετέχοντες να εντάξουν τον αθλητισμό και τον υγιεινό τρόπο ζωής στην καθημερινότητά τους. Ο Αγώνας αποτελεί μια συνδιοργάνωση του ΟΠΑ με την Περιφέρεια Αττικής, ενώ υποστηρίζεται από τον Δήμο Αθηναίων και τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο.

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Related articles

Eurolife FFH:  Στήριξε το φεστιβάλ του «Μαζί για το Παιδί»

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες δράσεις κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, συγκεντρώνοντας μεγάλη συμμετοχή, ήταν το Εργαστήριο Κηπουρικής της Eurolife FFH.

Δήμος Αθηναίων: Νάσος Δάφνης, City Walls, Από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα

Παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα εννέα (9) πρωτότυπα έργα της σειράς City Walls του του ελληνοαμερικανού καλλιτέχνη Νάσου Δάφνη.

Υπερταμείο, Microsoft και BYTE Computer: Συμφωνία για την Εταιρική Διακυβέρνηση

Ομιλικά οφέλη ως προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την εταιρική διακυβέρνηση και τον εξορθολογισμό δαπανών, με εξοικονόμηση 25% σε επίπεδο τριετίας.

EEΣ: Δράση ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού στην Καλλιθέα

Η δράση υλοποιήθηκε από την Κινητή Ομάδα Υγείας και τον Εκπαιδευτικό Υγειονομικό Σταθμό Καλλιθέας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Skip to content