Connect with us

9# Βιομηχανία, Καινοτομία & Υποδομές

ΟΠΑ: Βραβεύθηκαν οι νικητές του προγράμματος «emphasis»

Tην Τετάρτη 22 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, ο τελικός του προγράμματος Ανοιχτής Καινοτομίας “emphasis”, μία πρωτοβουλία της Cardlink, η οποία υλοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στόχος  του προγράμματος είναι να αναδείξει νέες επιχειρηματικές ιδέες, καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες ώστε να αναπτυχθούν και να υλοποιηθούν σε πραγματικό περιβάλλον. 

Για έναν ολόκληρο χρόνο κοινή ομάδα στελεχών της Cardlink και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών εργάστηκε συστηματικά για τις ανάγκες του διαγωνισμού ο οποίος συγκέντρωσε συνολικά τριάντα δύο υποψηφιότητες. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να υποβάλλουν τις επιχειρηματικές τους προτάσεις σε μία από τις τέσσερις θεματικές ενότητες Business Analytics, Customer Experience, Payments/Added Value Services και Retail Modernization, για τον κλάδο του Retail. Από αυτές ξεχώρισαν και έφτασαν στον τελικό οι πέντε καλύτερες ιδέες, από alert για το λεωφορείο, σε  virtual retail stores, σε βιτρίνες που παρακολουθούν το βλέμμα του πελάτη, σε e-shops μικρών επιχειρήσεων και σε cloud pos λύση. Μετά από  συνδυασμένη ψηφοφορία της επιτροπής και του κοινού που παρευρέθηκε στην εκδήλωση, το πρώτο βραβείο κέρδισε το Vitrina Box, μια online πλατφόρμα εικονικής περιήγησης επιχειρήσεων, το δεύτερο η ομάδα Enneas με πλατφόρμα δημιουργίας chatbot ως εναλλακτικό κανάλι πωλήσεων για οποιαδήποτε επιχείρηση και το τρίτο το Πάμε Στάση, μια alert εφαρμογή για να μην χάνει κανείς το λεωφορείο του σε συνδυασμό με άλλες υπηρεσίες.

Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Περισσότερα
Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

8# Αξιοπρεπής Εργασία & Οικονομική Ανάπτυξη

Ο Υπ. Οικονομικών στο ψηφιακό κέντρο καινοτομίας της Pfizer

Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής, Χρήστο Τριαντόπουλο επισκέφτηκαν την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου το ψηφιακό κέντρο τεχνολογίας και καινοτομίας της Pfizer στην Θεσσαλονίκη, όπου τους υποδέχτηκε η Ομάδα Ψηφιακής Τεχνολογίας της Pfizer.

Ο επικεφαλής του ψηφιακού κέντρου τεχνολογίας και καινοτομίας στην Θεσσαλονίκη, Nico Gariboldi, μοιράστηκε μαζί τους ενδιαφέρουσες πληροφορίες και λεπτομέρειες, σχετικά με το βασικό σκεπτικό και τον στρατηγικό σχεδιασμό του HUB, τα οποία περιλαμβάνουν την πρόσληψη περίπου 200 επιστημόνων στο εργατικό δυναμικό του έως το τέλος του 2020, προσελκύοντας έτσι πίσω στην πόλη εργαζόμενους που αναζήτησαν επαγγελματικές ευκαιρίες στο εξωτερικό.

Η Pfizer αντιλαμβάνεται πλήρως τη σημασία της επίσκεψης του Υπουργού Οικονομικών και του Γενικού Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής, η οποία υποδηλώνει για άλλη μία φορά, το ενδιαφέρον της ελληνικής Πολιτείας για την επιτυχία της επένδυσης. Αυτή μπορεί να συμβάλει στην εθνική προσπάθεια για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με έμφαση στους ιδιαίτερα κρίσιμους τομείς της υγείας και της ψηφιακής τεχνολογίας. Επίσης, θα προσθέσει καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, αλλά και θα συμβάλλει στην μετατροπή του brain drain σε brain gain.

Το ψηφιακό και τεχνολογικό κέντρο καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη αποτελεί τμήμα του παγκόσμιου ψηφιακού δικτύου της Pfizer και θα είναι στενά συνδεδεμένο με το εξωτερικό οικοσύστημα. Η Pfizer θα δημιουργήσει ένα δίκτυο με τα στελέχη της και τους τοπικούς φορείς, με σκοπό να  παρέχει διάφορες υπηρεσίες και  προγράμματα. Το ψηφιακό κέντρο  θα αναπτύξει τις απαραίτητες καινοτόμες  λύσεις για την υλοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού των υπηρεσιών της εταιρείας, οδηγώντας στην ανακάλυψη νέων θεραπειών που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή των ασθενών.

Η Θεσσαλονίκη παρέχει ένα δυναμικό οικοσύστημα νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με ένα υψηλού επιπέδου  ακαδημαϊκό και ερευνητικό περιβάλλον με ποιοτικό εργατικό δυναμικό  που μπορεί  να λειτουργήσει, λόγω γεωγραφικής θέσης, ως πύλη προς τη ΝΑ Ευρώπη.

Μετά την επίσκεψη, o Nico Gariboldi δήλωσε: «Με ιδιαίτερη τιμή, υποδεχτήκαμε σήμερα τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα και τον Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο στις εγκαταστάσεις του ψηφιακού κέντρου τεχνολογίας και καινοτομίας  της Pfizer στην Θεσσαλονίκη. Η εμφανής στήριξη της ελληνικής Πολιτείας, μας ενθαρρύνει περαιτέρω για την ανάπτυξη ενός κέντρου που θα αποτελέσει έναν από τους σημαντικότερους ψηφιακούς φάρους καινοτομίας για την Θεσσαλονίκη και κατ’ επέκταση για ολόκληρη την Ελλάδα.  Για αυτόν τον σκοπό, στοχεύουμε στη στελέχωση του κέντρου, που είναι σε εξέλιξη, με επιστήμονες με βαθιά και ουσιαστική γνώση του αντικειμένου τους, ώστε να προσδώσουν προστιθέμενη αξία στο κέντρο και να συντελέσουν στη δημιουργία σημαντικών επιστημονικών επιτευγμάτων».

Περισσότερα

17# Συνεργασία για τους Στόχους

Συνέδριο της Βιομηχανίας Πλαστικών για την θαλάσσια ρύπανση

Την ανάγκη για συνεργασία όλων των εμπλεκομένων μερών προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πρόκληση της θαλάσσιας ρύπανσης υπογράμμισαν οι συμμετέχοντες στο διεθνές διαδικτυακό συνέδριο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, που συνδιοργανώθηκε με τον οργανισμό Waste Free Oceans την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020. 

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι βέλτιστες πρακτικές από την Ελλάδα και το εξωτερικό για την καταπολέμηση των θαλάσσιων απορριμμάτων, σε μια πρωτοβουλία που αναδεικνύει τη διαρκή διάθεση όλων των μελών της ελληνικής βιομηχανίας να συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων, που περιβάλλουν το υλικό, που χρησιμοποιούν. 

Προσωπικότητες από το ευρωκοινοβούλιο, την ελληνική πολιτική σκηνή, την ακαδημαϊκή κοινότητα, μη κυβερνητικές οργανώσεις και φυσικά την ελληνική και ευρωπαϊκή βιομηχανία πλαστικών συμμετείχαν στο διαδικτυακό συνέδριο, όπου κοινή τοποθέτηση όλων ήταν, ότι το πρόβλημα φύεται στην αναποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων και όχι στα υλικά, όπως τα πλαστικά.      

Τις προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας, που συμμετείχαν στο διαδικτυακό συνέδριο, καλωσόρισε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Σ.Β.Π.Ε., Ηλίας Μάμαλης.   

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Πρόεδρος του Σ.Β.Π.Ε., Βασίλειος Γούναρης επεσήμανε ότι, «το πρόβλημα των θαλάσσιων απορριμμάτων είναι πολύπλοκο και έχει σύνθετες αιτίες.  Για να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά πρέπει να συνεργαστούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.  Για αυτό έχουμε καλέσει εκπροσώπους από όλους τους φορείς. Για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά αυτή η πρόκληση χρειάζεται ένας κεντρικός σχεδιασμός, όπου κάθε εμπλεκόμενο μέρος θα αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας την αποστολή του και θα αποτελεί μέρος της λύσης.  Θα ήθελα να πω σε αυτό το σημείο την άποψη μας και να εξειδικεύσω λίγο παραπάνω σε ότι αφορά το σημερινό πρόβλημα των θαλάσσιων απορριμμάτων, που προσδοκούμε να το μετατρέψουμε σε αυριανή ευκαιρία, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας. Περίπου το 80% των θαλάσσιων απορριμμάτων προέρχεται από την ξηρά και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειες μας στην απαγόρευση των χώρων υγειονομικής ταφής. Στην Ελλάδα, όπως όλοι γνωρίζετε, το πρόβλημα με τους ΧΥΤΑ είναι τεράστιο και ανεπίλυτο εδώ και δεκαετίες, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται και οι θάλασσες μας. Τρεις είναι οι τομείς που θα πρέπει να συνεργαστούμε για να δρέψουμε τους καρπούς των προσπαθειών μας.

  1. Κατασκευή υποδομών για τη διαχείριση των απορριμμάτων. 
  2. Εφόσον δημιουργηθούν οι υποδομές, θα πρέπει να διευκολύνουμε τη διαδικασία ανακύκλωσης για τους πολίτες. 
  3. Ενημέρωση και αύξηση της ευαισθητοποίησης των καταναλωτών για την ορθή χρήση των υλικών. 

Υποδομές, διευκόλυνση της ανακύκλωσης, περιβαλλοντική συνείδηση των πολιτών, νέα προϊόντα από τη βιομηχανία στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, αποτελούν τα κλειδιά για τη βελτίωση του προβλήματος», κατέληξε στην τοποθέτηση του ο κ. Γούναρης.

Εκ μέρους της Κυβερνήσεως, χαιρετισμό απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης. «Έχουμε την πεποίθηση ότι οι αρχές της κυκλικής οικονομίας μπορούν να μας βοηθήσουν να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης.  Για αυτό έχουμε δημιουργήσει και δύο επιτροπές για την κυκλική οικονομία ώστε να επιταχύνουμε την μετάβαση μας προς αυτό το μοντέλο. Στη δεύτερη επιτροπή συμμετέχει ενεργά και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος και έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία», είπε χαρακτηριστικά.  

Στην καλή συνεργασία, που είχε ως Υφυπουργός Περιβάλλοντος με τον Σ.Β.Π.Ε., στάθηκε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος. «Πιστεύω ότι ο σκοπός αυτού του συνεδρίου είναι πολύ σημαντικός. Σε ότι αφορά τα θαλάσσια απορρίμματα, η βιομηχανία πλαστικών είναι και μέρος της λύσης. Δεν είναι μόνο μέρος του προβλήματος. Κυρίως, είναι μέρος της λύσης. Θα πρέπει να αλλάξουν τα πρότυπα παραγωγής αλλά και τα πρότυπα κατανάλωσης. Πρέπει να επιβληθούν καθαροί κανόνες, οι οποίοι πρέπει να έχουν συμφωνηθεί τόσο από την κοινωνία όσο και από την οικονομία», σημείωσε μεταξύ άλλων. 

Ιδιαίτερη τιμή για τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος αποτέλεσε η συμμετοχή του Δανού Ευρωβουλευτή, Σόρεν Γκάντε, ο οποίος είναι παράλληλα και Πρεσβευτής των αξιών του οργανισμού Waste Free Oceans. Ο κ. Γκάντε ανέλυσε την αποστολή του οργανισμού Waste Free Oceans, του οποίου σκοπός είναι η συλλογή των θαλάσσιων απορριμμάτων και η μετατροπή τους σε χρήσιμα προϊόντα. 

Περισσότερα

17# Συνεργασία για τους Στόχους

Παπαστράτος: 10 εκατ. ευρώ ρευστότητα στη μικρή λιανική

Η Παπαστράτος, αναγνωρίζοντας εμπράκτως την πολύτιμη συνεισφορά της μικρής λιανικής (περίπτερα, καταστήματα ψιλικών, κλπ.) στην οικονομία και την απασχόληση, αλλά και το σημαντικό πλήγμα που έχει δεχτεί εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19, ανακοίνωσε την έναρξη του «Συνεχίζουμε Μαζί», ενός ολοκληρωμένου προγράμματος στήριξης των επιχειρήσεων του ιστορικού κλάδου, στον πυρήνα του οποίου βρίσκεται η άμεση παροχή ρευστότητας, ύψους έως 10 εκατ. ευρώ, μέσω άτοκων πιστώσεων.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου, στο Ζάππειο, παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων,  Άδωνι Γεωργιάδη, ανακοινώθηκαν οι άξονες του προγράμματος που λειτουργεί συμπληρωματικά στα μέτρα της πολιτείας και έχει ως κεντρικό στόχο όχι μόνο να παράσχει «οξυγόνο» στις επιχειρήσεις, αλλά και να  συμβάλλει, μέσα από σημαντικές δράσεις, συνεργασίες και πρωτοβουλίες, στη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για ολόκληρο τον κλάδο.

Η μικρή λιανική, αριθμώντας περισσότερες από 21.000 επιχειρήσεις και περί τους 43.000 εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα, αποτελεί εδώ και πολλές δεκαετίες την «ραχοκοκαλιά» του λιανεμπορίου και έναν κλάδο με τεράστια συμβολή στην ελληνική οικονομία, την απασχόληση και την ομαλή και απρόσκοπτη τροφοδοσία των καταναλωτών. Η επιτακτική ανάγκη στήριξής του, αλλά και η άρρηκτη σχέση του με την Παπαστράτος, σε όλη την 90χρονη ιστορία της, αποτελούν τα θεμέλια του προγράμματος «Συνεχίζουμε Μαζί».

Αναλυτικότερα, η Παπαστράτος ανέθεσε στην εταιρεία Deloitte την εκπόνηση μελέτης, αναφορικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 στη μικρή λιανική, καθώς και τους βασικούς πυλώνες στήριξης των επιχειρήσεων. Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης  προχώρησε στο σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου προγράμματος στήριξης του κλάδου, , το οποίο στηρίζεται σε τρείς άξονες: 

  • Άμεση ενίσχυση ρευστότητας
  • Μείωση λειτουργικού κόστους 
  • Εκσυγχρονισμός της Μικρής Λιανικής

Στον πυρήνα του πακέτου στήριξης της Παπαστράτος βρίσκεται η χορήγηση άτοκων πιστώσεων, ύψους 10 εκατ. ευρώ στις επιχειρήσεις του κλάδου για την άμεση ενίσχυση της ρευστότητάς τους. Οι πιστώσεις θα χορηγούνται με εγγυήσεις της Παπαστράτος από τους αποκλειστικούς διανομείς – συνεργάτες της, ενώ ο μηχανισμός κατανομής και διάθεσής τους έχει σχεδιαστεί προκειμένου να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη από ρευστότητα. Παράλληλα, στοχεύοντας στη μείωση του κόστους και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των παραδοσιακών σημείων πώλησης της μικρής λιανικής, η Παπαστράτος προχώρησε στη σύναψη συνεργασιών με μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά για την παροχή σημαντικών εκπτώσεων και προνομιακών προσφορών. 

O Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε σχετικά: «Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που αποτελεί φωτεινό ορόσημο και πρότυπο στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Το σήμα που εκπέμπει σήμερα η Παπαστράτος η οποία φτιάχνει ένα προϊόν που συμπληρώνει τις προσπάθειες του κράτους, είναι εξαιρετικά ευπρόσδεκτο. Θέλουμε να καλέσουμε και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις να μιμηθούν αυτή την πρωτοβουλία γιατί όλοι μαζί θα δώσουμε αυτή την μάχη. Σε αυτή την κρίση δεν πρέπει να αφήσουμε κανέναν να μείνει πίσω μόνος του». 

Το πρόγραμμα της Παπαστράτος είναι διαθέσιμο ήδη ενώ θα συνεχίσει να αναπτύσσεται δυναμικά, σύμφωνα με τις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες που δημιουργεί η πανδημία. O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, Χρήστος Χαρπαντίδης κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου, δήλωσε: «Εδώ και σχεδόν 90 χρόνια η Μικρή Λιανική αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του οικοσυστήματός μας. Σε αυτούς τους ανθρώπους που επιχειρούν και εργάζονται στη Μικρή Λιανική οφείλουμε μεγάλο μέρος της δικής μας επιτυχίας. Μέσα από το Πρόγραμμα «Συνεχίζουμε Μαζί», συμπληρωματικά στα μέτρα που είτε έχει ήδη λάβει, είτε θα λάβει η κυβέρνηση, επιδιώκουμε να στηρίξουμε σήμερα το αύριο του κλάδου και να στείλουμε ένα μήνυμα σε ολόκληρη τη χώρα: Παραμένουμε δίπλα και συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη προς το καλύτερο. Συνεχίζουμε Μαζί».

Περισσότερα
κουφώματα pvc τεχνοπαν

Ετικέτες

Εγγραφή στο Newsletter

ΑΠΟΨΕΙΣ