Connect with us

3# Καλή Υγεία & Ευημερία

Π.Σ.Φ.: Ο χρόνιος πόνος και η διαχείρισή του

Δωρεάν Συμβουλευτική για την διαχείριση του χρόνιου πόνου προσφέρεται από τους φυσικοθεραπευτές όλης της χώρας από τις 8 έως τις 30 Σεπτεμβρίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου.

Στόχος είναι η ενημέρωση του ευρέως κοινού για την καθοριστική συμπεριφορά της φυσικοθεραπείας στην κινητικότητα, την ανεξαρτησία και το ευ ζην των ανθρώπων. Η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Φυσικοθεραπείας αποφάσισε να αναδείξει ως κεντρική δράση του φετινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Φυσικοθεραπείας τον Χρόνιο Πόνο και την Διαχείρισή του.

Ο χρόνιος πόνος είναι μια δυσάρεστη εμπειρία και αφορά πολλούς συνανθρώπους μας. Υπολογίζεται ότι ένας στους πέντε ανθρώπους ή 1.500.000.000 άτομα παγκοσμίως αντιμετωπίζουν τον χρόνιο πόνο. Οστεοαρθίτιδες, πονοκέφαλοι, πόνος στην μέση είναι μερικές από τις αιτίες του χρόνιου πόνου και είναι συχνότερες στις μεγάλες ηλικίες. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο πόνος στη μέση προκαλεί περισσότερη αναπηρία από οποιαδήποτε άλλη πάθηση. Μόνο περίπου το 1-5% του πόνου στη μέση προκαλείται από σοβαρή νόσο ή τραυματισμό.

Σύμφωνα με υπολογισμούς σε άλλες χώρες ο χρόνιος πόνος είναι η τρίτη πιο δαπανηρή επιβάρυνση υγείας και η κύρια αιτία της πρόωρης συνταξιοδότησης και των απουσιών εργασίας. Η δε επιβάρυνση της οικονομίας ανά έτος είναι τεράστια.

Η ψυχολογική επιβάρυνση είναι έξι φορές υψηλότερη για όσους ζουν με χρόνιο πόνο, ενώ το 40% από τους πάσχοντες αναφέρουν συμπτώματα άγχους και/ή κατάθλιψης.

Παράλληλα με τον εορτασμό κάθε χρόνο της Παγκόσμιας Ημέρας Φυσικοθεραπείας στις 8 Σεπτεμβρίου, η χώρα μας έχει θεσμοθετήσει την 30η Σεπτεμβρίου κάθε έτους ως την Ημέρα Μυοσκελετικής Υγείας. Κάθε χρόνο λοιπόν, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών – ΠΣΦ, στο χρονικό διάστημα μεταξύ των δύο αυτών ημερών, προβαίνει σε μια σειρά από δράσεις ενημέρωσης του ευρέως κοινού στην Ελλάδα.

Φέτος, με κεντρικό θέμα το Χρόνιο Πόνο και τη Διαχείρισή του, οι φυσικοθεραπευτές όλης της χώρας, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θα δέχονται τους Πολίτες που πάσχουν από χρόνιο πόνο δωρεάν για να τους συμβουλεύουν για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση του χρόνιου πόνου.

Ο Π.Σ.Φ. έχει προχωρήσει στη δημιουργία σχετικού τηλεοπτικού κοινωνικού μηνύματος, το οποίο θα προβάλλεται μετά την έγκρισή που έλαβε από το Ε.Σ.Ρ, σε όλα τα τηλεοπτικά μέσα της χώρας.

(https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=2jzOmR1NDaQ)

Σχετικά με τις φετινές εκδηλώσεις ενημέρωσης του ευρέως κοινού για τον Χρόνιο Πόνο και τη Διαχείρισή του, ο πρόεδρός του ΠΣΦ Πέτρος Λυμπερίδης, δηλώνει: «Οι φυσικοθεραπευτές στηρίζουν άτομα με χρόνιο πόνο για να έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής και πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι κάθε ομάδας επαγγελματιών υγείας που αντιμετωπίζει τον χρόνιο πόνο, καθώς οι φυσιοθεραπευτές έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση και την κλινική εμπειρία για να εκπαιδεύσουν τους ανθρώπους με χρόνιο πόνο και να τους καθοδηγήσουν μέσω ενός εποπτευόμενου προγράμματος θεραπευτικής άσκησης, θέτοντας κατάλληλους στόχους για τις ανάγκες τους και ενισχύοντας το πρόγραμμα, καθώς επιτυγχάνονται αυτοί οι στόχοι…».

Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Περισσότερα
Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

3# Καλή Υγεία & Ευημερία

OK! Anytime Markets: Ποδηλασία για τον «Στόχο – Πρόληψη»

Για άλλη μια χρονιά τα OK! Anytime Markets στηρίζουν την αποστολή της ΜΚΟ «Στόχο – Πρόληψη» και συγκεκριμένα τη διήμερη δράση «Στόχο-Ποδηλατώντας» η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 22 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Συντάγματος.

Για 18η συνεχή χρονιά ο «Στόχος – Πρόληψη» μιλάει ανοιχτά για την ασθένεια του καρκίνου του στήθους συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο ώστε ένας σημαντικός αριθμός του γυναικείου πληθυσμού να εντάξει τη μαστογραφία στον ετήσιο προληπτικό έλεγχο του. Βασική αποστολή της ΜΚΟ είναι η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση του ελληνικού κοινού για τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης (αυτοεξέταση και μαστογραφία) στον καρκίνο του μαστού.

Η διήμερη ενέργεια «Στόχος – Ποδηλατώντας» υλοποιείται προκειμένου οι συμμετέχοντες να ενημερωθούν για τα οφέλη της καθημερινής άσκησης και τη συμβολή της στη μείωση της πιθανότητας μια γυναίκα να προσβληθεί από τον καρκίνο του μαστού. Συγκεκριμένα σε μια ειδικά διαμορφωμένη εξέδρα θα στηθούν 120 στατικά ποδήλατα όπου πιστοποιημένοι εκπαιδευτές θα γυμνάζουν και θα ενημερώνουν (να βγει) το κοινό. Ο κάθε αθλούμενος θα έχει τη δυνατότητα να ποδηλατίσει:

30λεπτά

1ώρα Marathon

Τα έσοδα από την εκδήλωση θα διατεθούν για την παροχή δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για την ασθένεια του καρκίνου του στήθους.

Τα OK! Anytime Markets επενδύουν με συνέπεια σε ενέργειες με κοινωνικό χαρακτήρα που έχουν ως όφελος την ενίσχυση του θεσμού της γειτονιάς και σας καλούν να συμμετέχετε σε αυτή τη ξεχωριστή ποδηλατική εμπειρία συνεισφέροντας στους σκοπούς της διοργάνωσης.

Περισσότερα

3# Καλή Υγεία & Ευημερία

Άσυλο Ανιάτων: Δράση για την Ημέρα Κάκωσης Νωτιαίου Μυελού

Με κεντρικό σύνθημα «Ζώντας τη ζωή στο έπακρο», το Άσυλο Ανιάτων πραγματοποίησε εκδήλωση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την Παγκόσμια Ημέρα Κάκωσης του Νωτιαίου Μυελού.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού της Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, υπό την αιγίδα της Διεθνούς Εταιρείας Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού (ISCOS). Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε ενώπιον μελών του ΔΣ του Ασύλου, εργαζομένων και θεραπευομένων, περιλάμβανε χαιρετισμούς, ομιλίες ειδικών, ενώ προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό με στόχο την ενημέρωση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, τα προληπτικά μέτρα και τη μέριμνα, που πρέπει να λαμβάνονται για τα ΑΜΕΑ σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, και τον τρόπο που μπορούν τα άτομα να ανακτήσουν την αυτονομία τους και την επανένταξη τους στην κοινωνία.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τον αγώνα δρόμου με αναπηρικά αμαξίδια που πραγματοποιήθηκε εντός της εγκατάστασης προσφέροντας συγκινητικές στιγμές σε όσους παρευρέθηκαν.

Η Παγκόσμια Ημέρα Κάκωσης του Νωτιαίου Μυελού καθιερώθηκε το 2015 με πρωτοβουλία της Διεθνούς Εταιρείας Νωτιαίου Μυελού (ISCoS) και πραγματοποιείται έκτοτε κάθε χρόνο στις 5 Σεπτεμβρίου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού για τις καταστροφικές συνέπειες (σωματικές, ψυχικές, κοινωνικές, σεξουαλικές, οικονομικές και επαγγελματικές) που έχει για τους πάσχοντες η βλάβη του νωτιαίου μυελού.

Περισσότερα

3# Καλή Υγεία & Ευημερία

AstraZeneca: Εκστρατεία κατά του Καρκίνου του Πνεύμονα

«Γεμίζουμε φύλλα ζωής… πολεμάμε τον καρκίνο του Πνεύμονα!» είναι το μήνυμα της εκστρατείας ενημέρωσης της AstraZeneca, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (Ε.Ο.Π.Ε.) και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ).

Στόχος της εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση του κοινού αναφορικά με τον καρκίνο του Πνεύμονα, τη φύση της νόσου και τις εξελίξεις στην αντιμετώπισή του.

Τον Πνεύμονα, αλλά και τον «Πνεύμονα της πόλης» συμβολίζει το «Δέντρο Ζωής». Το βασικό «επικοινωνιακό» όχημα της εκστρατείας είναι ένα ξύλινο ομοίωμα δέντρου με γυμνά κλαδιά, το οποίο από τον Ιούλιο βρίσκεται και θα εξακολουθήσει να βρίσκεται μέχρι και το Νοέμβριο, σε νοσοκομεία και σε κεντρικά σημεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το κοινό καλείται με το μήνυμα «Γεμίζουμε φύλλα ζωής… πολεμάμε τον καρκίνο του πνεύμονα!» να επισκεφθεί τα σημεία που βρίσκεται το «Δέντρο Ζωής» και να συμμετέχει στη δράση, προσθέτοντας φύλλα στα οποία θα μπορεί να γράψει τα δικά του μηνύματα. Με αυτή τη συμβολική κίνηση, δίνει ζωή στο δέντρο και στέλνει μηνύματα αισιοδοξίας και εμψύχωσης στους ασθενείς.

Η ενημερωτική εκστρατεία θα ολοκληρωθεί με μια μεγάλη δράση αναδάσωσης που θα πραγματοποιηθεί στην Αττική, τον Νοέμβριο, μήνα ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του Πνεύμονα.

«Με τη καμπάνια ενημέρωσης «Γεμίζουμε φύλλα ζωής… πολεμάμε τον καρκίνο του πνεύμονα!» στοχεύουμε να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό αναφορικά με τον καρκίνο του πνεύμονα και να συμβάλλουμε στην ενημέρωση για τη φύση της νόσου και τις ιατρικές εξελίξεις στις εξατομικευμένες θεραπείες. Στην AstraZeneca εργαζόμαστε όλοι με στόχο να βελτιώσουμε τη ζωή των ασθενών παρέχοντας καινοτόμες θεραπείες. Φιλοδοξία μας είναι να φέρουμε κοντά όλους τους φορείς (ιατρική κοινότητα, ασθενείς, πολιτεία και το ευρύ κοινό) έτσι ώστε ο καρκίνος του πνεύμονα να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά από τη διάγνωση μέχρι την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας» τόνισε ο Χρήστος Αντωνόπουλος MD, PhD, MBA, Διευθυντής του τμήματος Ογκολογίας της AstraZeneca Ελλάδος.

Αναφερόμενος στον καρκίνο του Πνεύμονα και τις νέες δυνατότητες αντιμετώπισής του, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (Ε.Ο.Π.Ε.), Ιωάννης Μπουκοβίνας, Παθολόγος-Ογκολόγος, τόνισε «Αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που αφορούν την διακοπή του καπνίσματος, την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, την πρόσβαση σε μοριακούς δείκτες για την εξατομίκευση της θεραπείας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα η ΕΟΠΕ συμμερίζεται τις επιταγές του Π.Ο.Υ. για ελάττωση των κρουσμάτων του καρκίνου του πνεύμονα έως το 2030 ταυτόχρονα με την αύξηση της επιβίωσης. Ο καρκίνος του Πνεύμονα δεν είναι μία ενιαία ασθένεια, αλλά έχει πολλές μορφές. Η πρόοδος στην αντιμετώπιση των συχνότερων από αυτές ήταν σημαντική την τελευταία δεκαετία δημιουργώντας νέα δεδομένα και θετικές εξελίξεις. Όπως οι εξατομικευμένες θεραπείες που προσφέρουν καλύτερο έλεγχο της νόσου και βελτιωμένη επιβίωση του ασθενή καθώς εστιάζουν στις συγκεκριμένες γονιδιακές μεταλλάξεις. Έτσι υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης στον ασθενή καλύτερης θεραπείας για κάθε διαφορετικό όγκο. Στηρίζουμε την πρωτοβουλία της AstraZeneca καθώς θεωρούμε σημαντική την ενημέρωση του κοινού αναφορικά με τον καρκίνο του Πνεύμονα, ο οποίος εξακολουθεί να είναι από τις πιο σοβαρές μορφές καρκίνου».

«Μια από τις Αξίες μας ως Ομοσπονδία είναι ότι ο ενημερωμένος ασθενής είναι δυνατόν να έχει καλύτερα αποτελέσματα θεραπείας. Στο πλαίσιο αυτό στηρίζουμε την πρωτοβουλία της AstraZeneca για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού αναφορικά με τον Καρκίνο του Πνεύμονα. Πιστεύουμε ότι η εκπαίδευση των ασθενών με καρκίνο του Πνεύμονα είναι απαραίτητη και προάγει την ενεργό συμμετοχή τους στη σωστή διάγνωση και θεραπεία της νόσου. Οι ρυθμιστικές αρχές οφείλουν να ενημερώνονται για τα νεότερα δεδομένα του καρκίνου του Πνεύμονα και αναγνωρίζοντας την ιατρική ανάγκη, να εξασφαλίζουν την έγκαιρη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες διαγνωστικές και θεραπευτικές προσεγγίσεις. Ήδη έχει αναγγελθεί από τις αρχές Ιουλίου, η δυνατότητα πρόσβασης των ασθενών στα νέα διαγνωστικά πάνελ βιοδεικτών και περιμένουμε την ένταξη τους στην καθημερινή κλινική πράξη μαζί με την έγκριση και αποζημίωση νέων φαρμάκων» επισημαίνει η Καίτη Αποστολίδου, Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ.).

Περισσότερα

Ετικέτες

Εγγραφή στο Newsletter

ΔΗΜΟΦΙΛΗ