Connect with us

3# Καλή Υγεία & Ευημερία

Π.Σ.Φ.: Ο χρόνιος πόνος και η διαχείρισή του

Δωρεάν Συμβουλευτική για την διαχείριση του χρόνιου πόνου προσφέρεται από τους φυσικοθεραπευτές όλης της χώρας από τις 8 έως τις 30 Σεπτεμβρίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου.

Στόχος είναι η ενημέρωση του ευρέως κοινού για την καθοριστική συμπεριφορά της φυσικοθεραπείας στην κινητικότητα, την ανεξαρτησία και το ευ ζην των ανθρώπων. Η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Φυσικοθεραπείας αποφάσισε να αναδείξει ως κεντρική δράση του φετινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Φυσικοθεραπείας τον Χρόνιο Πόνο και την Διαχείρισή του.

Ο χρόνιος πόνος είναι μια δυσάρεστη εμπειρία και αφορά πολλούς συνανθρώπους μας. Υπολογίζεται ότι ένας στους πέντε ανθρώπους ή 1.500.000.000 άτομα παγκοσμίως αντιμετωπίζουν τον χρόνιο πόνο. Οστεοαρθίτιδες, πονοκέφαλοι, πόνος στην μέση είναι μερικές από τις αιτίες του χρόνιου πόνου και είναι συχνότερες στις μεγάλες ηλικίες. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο πόνος στη μέση προκαλεί περισσότερη αναπηρία από οποιαδήποτε άλλη πάθηση. Μόνο περίπου το 1-5% του πόνου στη μέση προκαλείται από σοβαρή νόσο ή τραυματισμό.

Σύμφωνα με υπολογισμούς σε άλλες χώρες ο χρόνιος πόνος είναι η τρίτη πιο δαπανηρή επιβάρυνση υγείας και η κύρια αιτία της πρόωρης συνταξιοδότησης και των απουσιών εργασίας. Η δε επιβάρυνση της οικονομίας ανά έτος είναι τεράστια.

Η ψυχολογική επιβάρυνση είναι έξι φορές υψηλότερη για όσους ζουν με χρόνιο πόνο, ενώ το 40% από τους πάσχοντες αναφέρουν συμπτώματα άγχους και/ή κατάθλιψης.

Παράλληλα με τον εορτασμό κάθε χρόνο της Παγκόσμιας Ημέρας Φυσικοθεραπείας στις 8 Σεπτεμβρίου, η χώρα μας έχει θεσμοθετήσει την 30η Σεπτεμβρίου κάθε έτους ως την Ημέρα Μυοσκελετικής Υγείας. Κάθε χρόνο λοιπόν, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών – ΠΣΦ, στο χρονικό διάστημα μεταξύ των δύο αυτών ημερών, προβαίνει σε μια σειρά από δράσεις ενημέρωσης του ευρέως κοινού στην Ελλάδα.

Φέτος, με κεντρικό θέμα το Χρόνιο Πόνο και τη Διαχείρισή του, οι φυσικοθεραπευτές όλης της χώρας, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θα δέχονται τους Πολίτες που πάσχουν από χρόνιο πόνο δωρεάν για να τους συμβουλεύουν για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση του χρόνιου πόνου.

Ο Π.Σ.Φ. έχει προχωρήσει στη δημιουργία σχετικού τηλεοπτικού κοινωνικού μηνύματος, το οποίο θα προβάλλεται μετά την έγκρισή που έλαβε από το Ε.Σ.Ρ, σε όλα τα τηλεοπτικά μέσα της χώρας.

(https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=2jzOmR1NDaQ)

Σχετικά με τις φετινές εκδηλώσεις ενημέρωσης του ευρέως κοινού για τον Χρόνιο Πόνο και τη Διαχείρισή του, ο πρόεδρός του ΠΣΦ Πέτρος Λυμπερίδης, δηλώνει: «Οι φυσικοθεραπευτές στηρίζουν άτομα με χρόνιο πόνο για να έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής και πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι κάθε ομάδας επαγγελματιών υγείας που αντιμετωπίζει τον χρόνιο πόνο, καθώς οι φυσιοθεραπευτές έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση και την κλινική εμπειρία για να εκπαιδεύσουν τους ανθρώπους με χρόνιο πόνο και να τους καθοδηγήσουν μέσω ενός εποπτευόμενου προγράμματος θεραπευτικής άσκησης, θέτοντας κατάλληλους στόχους για τις ανάγκες τους και ενισχύοντας το πρόγραμμα, καθώς επιτυγχάνονται αυτοί οι στόχοι…».

Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Περισσότερα
Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

10# Λιγότερες Ανισότητες

WonderRun: Ένας αγώνας ελπίδας και ανθρωπισμού

Η MetLife, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, στηρίζει ενεργά την αγωνιστική πρωτοβουλία WonderRun του αθλητή και ασφαλιστικού της συμβούλου, Θωμά Πουρλίδα, για την ενίσχυση της Μονάδας Αυτιστικού Ατόμου με Νοητική Αναπηρία «Ελπίδα».

Το WonderRun περιλαμβάνει τη συμμετοχή του αθλητή σε ιδιαίτερα απαιτητικούς αγώνες σε απομακρυσμένες περιοχές του εξωτερικού με ιδιαίτερα γεωγραφικές και κλιματολογικές ιδιαιτερότητες. Στόχος είναι η οικονομική στήριξη του έργου της Μονάδας «ΕΛΠΙΔΑ», μέσω χορηγιών οι οποίες διατίθενται απευθείας και εξ ολοκλήρου στο ίδρυμα. 

Το επιτυχημένο ξεκίνημα της προσπάθειας έγινε στις 19 Ιανουαρίου 2020, με τη συμμετοχή του αθλητή στον αγώνα Vibram Hong Kong 100, έναν από τους πιο διάσημους αγώνες του κόσμου, που πραγματοποιήθηκε σε ορεινή περιοχή περιμετρικά του Hong Kong. 

Ο Θωμάς Πουρλίδας ήταν ο μόνος Έλληνας αθλητής που συμμετείχε στον αγώνα, καταφέρνοντας να ολοκληρώσει τη διαδρομή συνολικής απόστασης 103 χιλιομέτρων και 5.300 μέτρων υψομετρικής ανάβασης, σε 18 ώρες και 11 λεπτά.  

«Ο Θωμάς, με το δικό του μοναδικό τρόπο, έστειλε παντού ένα σπάνιο μήνυμα ελπίδας και ανθρωπισμού. Είμαστε υπερήφανοι που ανήκει στην οικογένεια της MetLife και θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα του σε κάθε σημείο αυτής της διαδρομής, ενώνοντας τις δυνάμεις μας στην προσπάθεια για έναν καλύτερο, ασφαλέστερο, πιο ανθρώπινο κόσμο.» ανέφερε σχετικά η Θάλεια Αγγελίδη, Διευθύντρια Marketing και Επικοινωνίας της MetLife. 

Ως αθλητής και δρομέας βουνού, ο Θωμάς Πουρλίδας συμμετέχει συστηματικά σε αγώνες μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων, κυρίως σε ορεινό πεδίο, έχοντας ολοκληρώσει περισσότερους από 50 αγώνες σε διαδρομές από 15 έως 45 χλμ. Από το 2017 και έπειτα η δραστηριότητα του έχει στραφεί αποκλειστικά σε ορεινούς αγώνες υπεραποστάσεων. Στόχος του για τη συνέχεια του WonderRun είναι να εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε απαιτητικούς αγώνες μεγάλων αποστάσεων στην Κίνα, στις Άλπεις, στον Αρκτικό κύκλο, στις οροσειρές του Καυκάσου και των Ιμαλάιων, καθώς και σε ορειβατικές αποστολές.

Περισσότερα

16# Ειρήνη, Δικαιοσύνη & Ισχυροί Θεσμοί

Ομαδικές εγγραφές για το No Finish Line 2020

Το Νο Finish Line επιστρέφει στην Αθήνα για 4η συνεχή χρονιά από τις 6 έως τις 10 Μαΐου και οι εγγραφές συνεχίζονται μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του αγώνα nflathens.com.

Στο No Finish Line, οι συμμετέχοντες τρέχουν και περπατούν για καλό σκοπό, χωρίς χρονικό και χιλιομετρικό περιορισμό και τα χιλιόμετρα μετατρέπονται σε χρήματα για να υλοποιηθούν παιδικά προγράμματα που στηρίζει το «Μαζί για το Παιδί».

Η εκκίνηση στο 4ο No Finish Line Athens θα δοθεί την Τετάρτη 6 Μαίου 2020 ώρα 09:00 και η λήξη του θα είναι μετά από 100 συνεχόμενες ώρες την Κυριακή 10 Μαίου ώρα 13:00.

Παράλληλα συνεχίζονται οι ομαδικές εγγραφές για εταιρείες, οργανισμούς, συλλόγους, σχολεία, που έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο “No Finish Line Athens”, καθώς έχουν τη μεγαλύτερη συμβολή σε χιλιόμετρα και σε κοινωνική προσφορά.

Για δημιουργία ομάδας υποστήριξης με προβολή επωνυμίας και λογοτύπηση στον αριθμό, απαιτούνται τουλάχιστον 15 άτομα όσον αφορά τις εταιρείες, τους οργανισμούς, τους συλλόγους και τουλάχιστον 30 άτομα όσον αφορά τα σχολεία.

Κάθε εταιρεία, οργανισμός, σύλλογος, σχολείο, έχει το δικαίωμα να δημιουργήσει απεριόριστο αριθμό ομάδων, ενώ με την ολοκλήρωση του Charity Run 100h του NFL Athens, ακολουθούν βραβεύσεις στις ομάδες με τα περισσότερα χιλιόμετρα και προσφορά.

Δηλώσεις συμμετοχής ομάδων, γίνονται μόνο μέσω του τμήματος ομαδικών συμμετοχών έως τις 29 Μαρτίου 2020, σε συνεννόηση του εκπροσώπου κάθε ομάδας με την υπεύθυνη του τμήματος εγγραφών και συντονισμού ομάδων Μαίρη Τσιγκοπούλου και με αποστολή λίστας συμμετεχόντων στην ηλεκτρονική διεύθυνση teams@nflathens.com.

Περισσότερα

10# Λιγότερες Ανισότητες

Το θέατρο συναντά την αλληλεγγύη

Η θεατρική ομάδα ΕΝ ΛΕΥΚΩ, το Άσυλο Ανιάτων και η οικογένεια Δημήτρη Ψαθά  προσκαλούν το κοινό στην κωμωδία «Ο Εαυτούλης μου», αύριο Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020 στις 20:00, στο θέατρο Pierce  – Αμερικανικό  Κολλέγιο Ελλάδος ( Γραβιάς 6 – Αγία Παρασκευή).

Οι συντελεστές της ομάδας ΕΝ ΛΕΥΚΩ, θα διαθέσουν τα χρήματα από δωρεές που τυχόν συγκεντρωθούν στο «Ίδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων» του Ασύλου Ανιάτων για την εγκατάσταση ιατρικού οξυγόνου, στην υπό ανακαίνιση πτέρυγα.

Πρόκειται για ένα διαχρονικό έργο του Δημήτρη Ψαθά, γραμμένο το 1941, που πραγματεύεται με καυστικό και διεισδυτικό τρόπο τον ανθρώπινο εγωισμό και σχολιάζει έξυπνα το ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία. Ταυτόχρονα το ανέβασμα της παράστασης προβάλλει το μήνυμα της αλληλεγγύης και του αλτρουισμού.

Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει η Μαρία Οικονομίδη, ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει η Μπέτυ Λιβανού.  Όπως δήλωσε η σκηνοθέτης «η παράσταση σατιρίζει τον υπέρμετρο εγωισμό, χρησιμοποιώντας ως όχημα το χιούμορ για να περάσει τα μηνύματά της. Ταυτόχρονα, στο έργο αναλύεται και η ανεξαρτησία της γυναίκας. Αναμφισβήτητα, το έργο παραμένει επίκαιρο ακόμα και σήμερα».

Στοιχεία παράστασης:

Σκηνικά- Ζωγραφική: Νίκος Ζαχόπουλος

Επιμέλεια Καστουμιών: Αγλαϊα Ζαφειράκη

Κατασκευή Σκηνικών: Νίκος Χατζηαντωνίου, Μάριος Ζαφειράκης

Τηλέφωνο κρατήσεων:  210 8646172 (εσωτ. 160) // 6932 22 8480

To Άσυλο Ανιάτων ευχαριστεί το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος για την παραχώρηση του Θεάτρου Pierce καθώς και την κόρη και την εγγονή του Δημήτρη Ψαθά, Μαρία Ψαθά και Λένα Νίτσου, αντίστοιχα, για τη δωρεάν παραχώρηση των πνευματικών δικαιωμάτων του έργου. Επίσης, τον σκηνοθέτη- ηθοποιό  Γιώργο Μεσσάλα για την πολύτιμη βοήθειά του στην υλοποίηση καλλιτεχνικών δράσεων στο Άσυλο Ανιάτων.

Περισσότερα
Test

Ετικέτες

Εγγραφή στο Newsletter

ΔΗΜΟΦΙΛΗ