Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος

Date:

Share post:

Το πρώτο Παιδικό Χωριό SOS ιδρύθηκε από τον HERMANN GMEINER το 1949 στο Imst, του Τυρόλο στην Αυστρία.

Ως άνθρωπος είχε δεσμευτεί να βοηθάει παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη – παιδιά που είχαν χάσει τα σπίτια τους, την ασφάλεια τους και τις οικογένειές τους σαν αποτέλεσμα του Β’  Παγκοσμίου Πολέμου.

Σήμερα, με την υποστήριξη πολλών χορηγών και συνεργατών, το SOS-KDI έχει αναπτυχθεί προκειμένου να βοηθάει παιδιά σε όλο τον κόσμο. Αναλαμβάνουμε δράση για τα παιδιά ως ανεξάρτητη μη κυβερνητική οργάνωση. Σεβόμαστε διαφορετικές θρησκείες και πολιτισμούς, και εργαζόμαστε σε χώρες και κοινότητες, όπου η αποστολή μας μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη. Εργαζόμαστε  στο πνεύμα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού και προωθούμε τα δικαιώματα αυτά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με την ιδέα των Παιδικών Χωριών SOS, η οργάνωση μας υπήρξε πρωτοπόρος σε μια προσέγγιση οικογενειακού τύπου που σχετίζεται με τη μακροχρόνια φροντίδα ορφανών και εγκαταλειμμένων παιδιών.

Η ζωή και η οργάνωση των Παιδικών Χωριών SOS έχει σαν βάση τις τέσσερις παιδαγωγικές αρχές, όπως αυτές διατυπώθηκαν από τον HERMANN GMEINER και είναι:

Η Μητέρα: Κάθε παιδί έχει έναν γονιό για να το φροντίζει.

Η Μητέρα SOS χτίζει μια στενή σχέση με κάθε παιδί που της έχει ανατεθεί
και παρέχει την ασφάλεια, την αγάπη και τη σταθερότητα που κάθε παιδί χρειάζεται. Σαν επαγγελματίας στη φροντίδα των παιδιών, ζει μαζί με τα παιδιά που της έχουν ανατεθεί, καθοδηγεί την ανάπτυξή τους και έχει την ευθύνη του σπιτιού και της οικογένειάς της. Αναγνωρίζει και σέβεται το οικογενειακό υπόβαθρο, τις πολιτιστικές ρίζες και την θρησκεία του κάθε παιδιού.

Αδέλφια: Οι οικογενειακοί δεσμοί αναπτύσσονται και δημιουργούνται νέοι.

Κορίτσια και αγόρια διαφόρων ηλικιών ζουν μαζί ως αδέλφια, με πρωταρχικό καθήκον τη διατήρηση και παραμονή των φυσικών αδελφών μέσα στην ίδια οικογένεια. Αναπτύσσονται και μαθαίνουν μαζί να μοιράζονται τις ευθύνες και όλες τις χαρές και λύπες της καθημερινής ζωής. Αυτά τα παιδιά και η Μητέρα SOS οικοδομούν συναισθηματικούς δεσμούς που διαρκούν για μια ζωή.

Το Σπίτι: Κάθε Οικογένεια έχει  το δικό της σπίτι.

Το Σπίτι SOS είναι το σπίτι κάθε Οικογένειας, με τη δική του ξεχωριστή αίσθηση, τον ρυθμό και την καθημερινότητα του. Το Σπίτι αποτελεί το φυσικό καταφύγιο για κάθε παιδί και βιώνει μια πραγματική αίσθηση της ασφάλειας και ατομικότητας.

Το Χωριό: Η Οικογένεια SOS είναι μέρος της ευρύτερης κοινωνίας.

Το Χωριό, είναι η φυσική προέκταση της Οικογένειας SOS. Αποτελεί το κοινωνικό περιβάλλον που επιτρέπει στα παιδιά ν’ αναπτυχθούν με ασφάλεια αλλά παράλληλα είναι και μία γέφυρα προς την κοινωνία, καθώς τα παιδιά μαθαίνουν να συμμετέχουν ενεργά σε αυτή.

ΟΡΑΜΑ

Τι θέλουμε για τον κόσμο των παιδιών

Κάθε παιδί ανήκει σε μια οικογένεια.

Η οικογένεια είναι η καρδιά της κοινωνίας. Μέσα σε μια οικογένεια κάθε παιδί είναι προστατευμένο και απολαμβάνει το αίσθημα ότι ανήκει κάπου. Εδώ, τα παιδιά μαθαίνουν τις αξίες, να μοιράζονται ευθύνες και να διαμορφώνουν μακροχρόνιες σχέσεις. Το οικογενειακό περιβάλλον τους παρέχει γερά θεμέλια πάνω στα οποία θα χτίσουν τη ζωή τους.

Κάθε παιδί μεγαλώνει με αγάπη.

Μέσα από την αγάπη και την αποδοχή, συναισθηματικά τραύματα επουλώνονται και χτίζεται η εμπιστοσύνη. Τα παιδιά μαθαίνουν να εμπιστεύονται και να πιστεύουν στον εαυτό τους και τους άλλους. Με αυτήν την αυτοπεποίθηση κάθε παιδί μπορεί να αναγνωρίσει και να αξιοποιήσει τις δυνατότητές του.

Κάθε παιδί μεγαλώνει με σεβασμό.

Η φωνή τού κάθε παιδιού ακούγεται και λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Τα παιδιά συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν τη ζωή τους και καθοδηγούνται να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην ανάπτυξή τους. Το παιδί μεγαλώνει με σεβασμό και αξιοπρέπεια ως ένα πολύτιμο μέλος της δικής του οικογένειας και κοινωνίας.

Κάθε παιδί μεγαλώνει με ασφάλεια.

Τα παιδιά προστατεύονται από κακοποίηση, παραμέληση και εκμετάλλευση και παραμένουν ασφαλή. ‘Εχουν στέγη, φαγητό, υγειονομική φροντίδα, μόρφωση και σταθερούς συναισθηματικούς δεσμούς.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Τι κάνουμε για τα παιδιά σε ανάγκη

  • Δημιουργούμε οικογένειες για παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη, τα βοηθάμε να διαμορφώσουν το δικό τους μέλλον και συμμετέχουμε στην ανάπτυξη των κοινοτήτων που ανήκουν.
  • Συμμετέχουμε στην κοινοτική ζωή και ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες κοινωνικής ανάπτυξης των πιο ευάλωτων παιδιών και νέων ανθρώπων.
  • Δημιουργούμε εγκαταστάσεις και προγράμματα πρόληψης, που έχουν στόχο την ενίσχυση οικογενειών για την αποφυγή της εγκατάλειψης των παιδιών.
  • Ενώνουμε τις προσπάθειές μας, με μέλη της κοινότητας για την παροχή εκπαίδευσης και υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και για ανταπόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

e-mail: sosathens@sos-villages.gr

Καρ. Σερβίας 12-14
105 62 Aθήνα
Τ. 210 33 13 661-3
F. 210 32 26 652

Γρηγορίου Παλαμά 8
546 21 Θεσσαλονίκη
Τ. 2310 226 644
F. 2310 282 844

SOS HOME

Related articles

Σε τροχιά κλιματικής ουδετερότητας ο Δήμος Πεντέλης

Στηρίζουν την προσπάθεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πολλαπλά τα οφέλη για τους πολίτες.

Πρώτη εταιρική Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης του Υπερταμείου

Το Υπερταμείο με έτος βάσης το 2021, μέτρησε το ανθρακικό του αποτυπώματος για Εκπομπές Πεδίων 1 και 2, έγινε µέλος του δικτύου One Planet SWF και υποστηρικτής των συστάσεων TCFD.

ΑNEK LINES: Εκδήλωση  Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων

Η ΑΝΕΚ Lines, κατάφερε για μία ακόμα φορά να αναδείξει την παράδοση και την κρητική κληρονομιά, ταξιδεύοντας φιλόξενα πολιτισμό και οράματα. 

Ασφάλεια και Εξοικονόμηση Ενέργειας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Aναδείχθηκε ο ρόλος και η συμβολή των φορέων πιστοποίησης για την ικανοποίηση των κανονιστικών απαιτήσεων αναφορικά με την ποιότητα και την ασφάλεια καθώς και την εξοικονόμηση ενέργειας.