Connect with us

16# Ειρήνη, Δικαιοσύνη & Ισχυροί Θεσμοί

Πανελλήνιο δίκτυο για την Ολυμπιακή Παιδεία στην Εκπαίδευση

Την ίδρυση “Πανελλήνιου Δικτύου για την Ολυμπιακή Παιδεία στην Εκπαίδευση”, ανακοίνωσε τη Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018, το Ολυμπιακό Μουσείο – Protergia, θεσπίζοντας το πλαίσιο ενός συντονισμένου διαλόγου, με κύριο στόχο του τη διάδοση και την εξέλιξη της Ολυμπιακής παιδείας.

Από την αρχή της ίδρυσής του, το Ολυμπιακό Μουσείο – Protergia ενισχύει τη θεσμική εκπαίδευση της χώρας μας, τόσο με την υλοποίηση μουσειοπαιδαγωγικών προγραμμάτων που αποτελούν συνέχεια της διδακτικής ύλης, όσο και με συνεχείς επιμορφώσεις για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, όπως ημερίδες, διαλέξεις και βιωματικά εργαστήρια. Η πολύχρονη εμπειρία του στην εκπαίδευση ενηλίκων, σε συνδυασμό με την ερευνητική δραστηριότητά του σε ζητήματα Ολυμπιακής παιδείας, καθώς και το αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας, για συστηματική ανατροφοδότηση και καθοδήγηση, συνετέλεσαν στην ιστορική απόφαση δημιουργίας δικτύου.

Όπως επεσήμανε, η Δρ.Κυριακή Ουδατζή, Διευθύντρια του Ολυμπιακού Μουσείου – Protergia, στην τελετή ανακοίνωσης της ίδρυσης του δικτύου, η εκπαιδευτική και η ερευνητική δραστηριότητα του μουσείου, η οποία έχει συσπειρώσει πλήθος προσωπικοτήτων και εξειδικευμένων επιστημόνων, που εργάζονται σε ζητήματα Ολυμπιακής παιδείας, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχει διασαφηνίσει την ανάγκη ανανέωσης της Ολυμπιακής παιδείας, σε θεωρητικό και εφαρμοσμένο επίπεδο. Η Ολυμπιακή παιδεία στην εκπαίδευση είναι ζήτημα υψίστης προτεραιότητας, καθώς υπερασπίζεται πανανθρώπινες αξίες, οι οποίες έχουν τεθεί από την παγκόσμια και την ευρωπαϊκή κοινότητα, ως επιτακτική προϋπόθεση για την επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης, τονίζοντας, ότι ειδικά στη σημερινή συνθήκη της κρίσης, οφείλουμε να επαναπροσδιορίσουμε τους τρόπους αξιοποίησης, εν γένει της Ολυμπιακής ιδέας, στη σχολική πραγματικότητα.

Στο δίκτυο θα συμμετέχουν θεσμικοί φορείς όπως η Περιφερειακή Εκπαίδευση Κεντρικής Μακεδονίας και η Αντιδημαρχία Εκπαίδευσης και Αθλητισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, υποστηρίζοντας έμπρακτα και με θέρμη τη νέα δράση δικτύωσης του Ολυμπιακού Μουσείου–Protergia. Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Ανανιάδη, Διευθυντή Περιφερειακής Εκπαίδευσης Κ.Μ. και με τον Αντιδήμαρχο Εκπαίδευσης και Αθλητισμού του Δ.Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρο Μπαρμπουνάκη – οι οποίοι και υπογράμμισαν την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ θεσμικών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών φορέων για την επίτευξη των βέλτιστων δυνατών αποτελεσμάτων – το δίκτυο θα λειτουργήσει προς όφελος της προόδου της εκπαίδευσης και της ενίσχυσης του έργου της εκπαιδευτικής μας κοινότητας.

Την τελετή ανακοίνωσης του δικτύου, ακολούθησε επιμορφωτικό βιωματικό σεμινάριο, με θέμα τον Ολυμπισμό και τις αξίες, το οποίο παρακολούθησε ομάδα εκπαιδευτικών της Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, υπό την καθοδήγηση του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ολυμπιακού Μουσείου – Protergia και του Γραφείου Αγωγής Υγείας Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Το βιωματικό σεμινάριο “Ολυμπισμός και Αξίες : Νιώθω, Βιώνω, Προσπαθώ” ολοκληρώθηκε με τη διερεύνηση ζητημάτων που αφορούν στην Ολυμπιακή παιδεία, στην εκπαίδευση και στη δημιουργία της πρώτης επίσημης ομάδας εργασίας του “Πανελλήνιου Δικτύου για την Ολυμπιακή Παιδεία στην Εκπαίδευση”.

Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Περισσότερα
Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

16# Ειρήνη, Δικαιοσύνη & Ισχυροί Θεσμοί

Xωρίς κυρώσεις η δωροδοκία που διαπράττεται στην αλλοδαπή

Οι περισσότερες από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως εξαγωγικές χώρες αποτυγχάνουν να επιβάλλουν κυρώσεις σε εταιρείες που διαπράττουν δωροδοκία στην αλλοδαπή, αποκάλυψε σήμερα η Διεθνής Διαφάνεια.

Ο οργανισμός κατά της διαφθοράς έχει θέσει σε κυκλοφορία την έκθεσή του για την Εξαγωγή Διαφθοράς (“Exporting Corruption”), όπου βαθμολογεί χώρες, βασιζόμενος στην επιβολή κυρώσεων που επιβάλλουν για την τιμώρηση της δωροδοκίας που διαπράττεται στην αλλοδαπή, σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΟΣΑ ενάντια στη Δωροδοκία.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι μόνο 11 από τις 44 χώρες που βαθμολογήθηκαν επιβάλλουν ενεργά ή μετριοπαθώς κυρώσεις  σε εταιρείες που διέπραξαν πράξεις δωροδοκίας στην αλλοδαπή. Αυτές είναι η Γερμανία, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Νορβηγία, η Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες (ενεργή επιβολή κυρώσεων) και η Αυστραλία, η Βραζιλία, η Πορτογαλία και η Σουηδία (μετριοπαθής επιβολή κυρώσεων). Οι χώρες αυτές αθροίζουν το 30,8% των παγκόσμιων εξαγωγών.

Η Βραζιλία και το Ισραήλ έχουν σημειώσει εντυπωσιακή βελτίωση στις βαθμολογίες τους, σε σχέση με το 2015 όταν σημείωναν χαμηλή ή μηδενική επιβολή κυρώσεων.

Τέσσερεις χώρες – η Αυστρία, ο Καναδάς, η Φινλανδία και η Νότια Κορέα-, οι οποίες αθροίζουν το ποσοστό των 6,7% των παγκόσμιων εξαγωγών, παρουσιάζουν πτωτική τάση στην επιβολή κυρώσεων με τη μεγαλύτερη διολίσθηση να σημειώνεται από τη Φινλανδία.

Για πρώτη φορά, η φετινή έκθεση βαθμολογεί την Κίνα, τη χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό εξαγωγών, καθώς και την Ινδία, τη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ, η κάθε μία από τις οποίες συγκεντρώνει  ποσοστό εξαγωγών μεγαλύτερο από το 2% των παγκόσμιων εξαγωγών, χωρίς ωστόσο να είναι συμβαλλόμενες  στη Σύμβαση του ΟΟΣΑ. Βέβαια, οι χώρες αυτές αποτελούν μέλη της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά της Διαφθοράς, η οποία και απαιτεί την επιβολή νομικών κυρώσεων για την διάπραξη δωροδοκίας στην αλλοδαπή. Η Διεθνής Διαφάνεια τις προτρέπει να προσχωρήσουν ως συμβαλλόμενα μέρη στη Σύμβαση του ΟΟΣΑ ενάντια στη Δωροδοκία.

Αυτές οι τέσσερεις χώρες που δεν αποτελούν μέλη του ΟΟΣΑ εντάσσονται στην κατηγορία της «χαμηλής ή μηδενικής» επιβολής νομικών κυρώσεων. Όλες μαζί οι 33 χώρες των κατηγοριών «περιορισμένης», «χαμηλής» και  «μηδενικής»» επιβολής, απαρτίζουν το ποσοστό περίπου των 52% των παγκόσμιων εξαγωγών. Μόνη της η Κίνα συγκεντρώνει το ποσοστό 10.8% του συνόλου.

«Είναι απαράδεκτο ότι τόσο μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου εμπορίου έχει καταστεί ευάλωτο στη διαφθορά άνευ επιπτώσεων», ανέφερε η Delia Ferreira Rubio, Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας. «Οι Κυβερνήσεις έχουν υποσχεθεί να εφαρμόσουν και να επιβάλλουν νόμους ενάντια στην δωροδοκία αλλοδαπών αξιωματούχων, στο πλαίσιο των Συνθηκών του ΟΟΣΑ και των Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο, αρκετές δεν προβαίνουν καν στη διερεύνηση σημαντικών υποθέσεων μείζονος διαφθοράς, στις οποίες εμπλέκονται δημόσιες επιχειρήσεις και υψηλόβαθμοι πολιτικοί. Αυτές οι υποθέσεις έχουν ένα ιδιαίτερα διαβρωτικό αποτέλεσμα και το χειρότερο είναι ότι οπωσδήποτε επηρεάζουν τους μέσους πολίτες των χωρών τους.»

Η Σύμβαση του ΟΟΣΑ απαιτεί οι συμβαλλόμενες χώρες να ποινικοποιήσουν τη δωροδοκία αλλοδαπών αξιωματούχων και να υιοθετήσουν σχετικά μέτρα. Η Διεθνής Διαφάνεια εξέτασε την επιβολή νομικών κυρώσεων από αυτές τις χώρες σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία των τελευταίων τεσσάρων ετών, ανάλογα με το ποσοστό που κατέχουν στις παγκόσμιες εξαγωγές και τις κατέταξε σε τέσσερεις κατηγορίες: «ενεργούς», «μετριοπαθούς», «περιορισμένης», «χαμηλής» και «μηδενικής» επιβολής νομικών κυρώσεων.

Η Gillian Dell, συντάκτρια της έκθεσης, ανέφερε: «Οι Αρχές όχι μόνο χρειάζονται ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο ενάντια στις επιχειρήσεις που διαπράττουν δωροδοκία στην αλλοδαπή, αλλά και τους κατάλληλους πόρους για τις αρμόδιες υπηρεσίες. Σε πολλές χώρες, οι δικαστικές, όπως και οι διωκτικές αρχές των διασυνοριακών εγκλημάτων διαφθοράς, διαθέτουν ανεπαρκή μέσα για να κάνουν τη δουλειά τους».

Εκτός από την ενίσχυση των προσπαθειών για την επιβολή νομικών κυρώσεων, η Διεθνής Διαφάνεια συνιστά στις κυβερνήσεις όπως:

Βελτιώσουν τη λογοδοσία και ενισχύσουν την αποτροπή, δημοσιεύοντας επικαιροποιημένα στοιχεία και πληροφορίες υποθέσεων

Διευκολύνουν τις διασυνοριακές έρευνες με βελτιωμένη αμοιβαία νομική συνδρομή προς τρίτες χώρες

Διασφαλίσουν αμερόληπτες και αποτρεπτικές ποινές, εφαρμόζοντας διαφάνεια, λογοδοσία καθώς και δίκαιη διαδικασία στην εκδίκαση υποθέσεων δωροδοκίας στην αλλοδαπή.

Περαιτέρω, η Ομάδα Εργασίας του ΟΟΣΑ για τη Δωροδοκία θα πρέπει να κάνει περισσότερο εκτεταμένη χρήση δημόσιων ανακοινώσεων για να κατονομάζει και να εκθέτει χώρες οι οποίες δεν επιβάλλουν κυρώσεις για πράξεις δωροδοκίας  στην αλλοδαπή, για το συναφές ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, καθώς και για λογιστικές απάτες.

Τέλος, η Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος, Δρ Άννα Δαμάσκου, δήλωσε: «O τρόπος με τον οποίον δημιουργούν κέρδη οι εγχώριοι επιχειρηματίες από τις διεθνείς δραστηριότητές τους δεν είναι πλέον αδιάφορος στις ημεδαπές αρχές. Δεν αρκεί να εισρέουν στην χώρα κέρδη – τούτα πρέπει να είναι και καθαρά, όπως και οι ξένες επενδύσεις που προσελκύονται στην Ελλάδα. Η Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς θα συνεχίσει να καταγράφει τα περιστατικά και να ζητά την άμεση και ουσιαστική διαλεύκανση τους».

Περισσότερα

16# Ειρήνη, Δικαιοσύνη & Ισχυροί Θεσμοί

Ολυμπιακό Μουσείο-Protergia: 2o Extra Olympic Summer Camp

Το Ολυμπιακό Μουσείο-Protergia ανοίγει τις πύλες του για να συνεχίσει τις καλοκαιρινές διακοπές παρέα με τους μικρούς του φίλους στο 2ο Extra Olympic Summer Camp.

Ένα πρόγραμμα είναι βιωματικό και ψυχαγωγικό κι έχει στόχο να δημιουργήσει εμπειρίες μέσα από αθλήματα όπως ξιφασκία, τοξοβολία, μπάντμιντον, αγωνίσματα του στίβου, παιχνίδια με τα διαδραστικά μηχανήματα του Μουσείου, παραδοσιακά παιχνίδια, μαγειρική και κατασκευές. Αυτές είναι μερικές από τις δραστηριότητες που θα συμπεριληφθούν στο καθημερινό πρόγραμμα των παιδιών.

Το   2ο Extra Olympic Summer Camp πρόκειται να διεξαχθεί από τις 3-7 Σεπτεμβρίου από τις 8:00 το πρωί έως τις 16:00 το μεσημέρι, στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του Μουσείου.

Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-12 χρονών και απαιτείται συμπλήρωση αίτησης εγγραφής και αποστολή της στην ηλεκτρονική διεύθυνση: edu1@olympicmuseum.org.gr

Επίσης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, απαιτείται τραπεζική καταβολή του οικονομικού αντιτίμου σε μια από τις τράπεζες:

Πειραιώς, IBAN GR4701722730005273040808366

Eurobank, IBAN GR3402607020000180200133287

(ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ″ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ″, ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ & αιτιολογία: EXTRA SUMMER CAMP)

Το κόστος είναι 90 ευρώ/παιδί (σε περίπτωση εξόφλησης έως 31 Αυγούστου, το κόστος ανέρχεται στα 80 ευρώ).

Περισσότερα

16# Ειρήνη, Δικαιοσύνη & Ισχυροί Θεσμοί

ΔΑΑ: Από την Στερεά Ελλάδα…μέχρι το φεγγάρι

Τον ενθουσιασμό εκατοντάδων τουριστών προκάλεσε η εικόνα που αντίκρυσαν τις τελευταίες ημέρες στο αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος. Ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο, βρέθηκαν μπροστά στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του αεροδρομίου που φιλοξένησε εικόνες, γεύσεις και μουσική από την Στερεά Ελλάδα.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας εγκαινίασε την εκδήλωση «Fly me to the Moon« που διοργανώνει ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η πολιτιστική πλατφόρμα ελculture, με τοπικές γεύσεις και προϊόντα που παράγονται στην Στερεά Ελλάδα, παραδοσιακή μουσική αλλά και μελωδικούς ήχους του Χαλκιδέου συνθέτη Νίκου Σκαλκώτα.

Έναν διαφορετικό ρόλο από αυτόν του Περιφερειάρχη ανέλαβε ο Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος ξενάγησε γκρουπ τουριστών στο χώρο, απαντώντας στις ερωτήσεις για τα προϊόντα και τον τουρισμό της Στερεάς Ελλάδας.

«Δεν νομίζω ότι μπορείτε να βρείτε μία εκδήλωση για τον τουρισμό, τα προϊόντα και την επιχειρηματικότητα που δεν συμμετέχει η Στερεά Ελλάδα. Σε όλο τον πλανήτη έχουμε παρουσία. Τώρα…και στο φεγγάρι» είπε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους ο Περιφερειάρχης.

 Ο Τουρισμός χωρίς καλό φαγητό και το φαγητό χωρίς το περιβάλλον δεν λένε τίποτα… έλεγε συνομιλώντας με τους επισκέπτες ο κ. Μπακογιάννης που εξηγούσε ό,τι βρίσκεται σε εξέλιξη η παγκόσμια εκστρατεία της Περιφέρειας για την προβολή και την προώθηση των υπηρεσιών σε συνδυασμό με τα προϊόντα και την αγροδιατροφή της Στερεάς Ελλάδας. Αυτός είναι ο λόγος που η Περιφέρεια έχει λάβει μέρος σε όλες τις διεθνείς εκθέσεις που καλύπτουν το φάσμα του τουρισμού και της επιχειρηματικότητας. « Ο συνδυασμός και η ένωση όλων των επαγγελματικών κλάδων έχει κατατάξει στα επάνω ράφια της παγκόσμιας αγοράς την Στερεά Ελλάδα» τόνισε.

Περισσότερα

Ετικέτες

Εγγραφή στο Newsletter

ΔΗΜΟΦΙΛΗ