Περιβάλλον και σύγχρονες πόλεις στο EcoFest 2020

Date:

Share post:

Παρουσία του Υφυπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Γεράσιμου Θωμά καθώς και του Δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, του Δημάρχου Τρικκαίων,  Δημήτρη Παπαστεργίου και άλλων εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έλαβε χώρα στην Τεχνόπολη στο Γκάζι το EcoFest 2020.

Στην ημερίδα συζητήθηκαν θέματα όπως η διαχείριση του περιβάλλοντος στις σύγχρονες πόλεις σε συνδυασμό με την ενέργεια και τα απορρίμματα, ενώ τέθηκαν επίσης πολλά θέματα στο επίπεδο της προσβασιμότητας.

Πέντε άξονες για πιο πράσινες πόλεις παρουσίασε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και δήμαρχος Τρικκαίων , Δημήτρης Παπαστεργίου. 

Οι πέντε άξονες είναι η παραγωγή ενέργειας φιλική στο περιβάλλον και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων με τις Μονάδες Επεξεργασίας και τα «Πράσινα σημεία», η χρησιμοποίηση της ηλεκτροκίνησης και υποδομές για ποδήλατα και προσβασιμότητα των πολιτών, αλλαγές στις παρωχημένες, όπως τόνισε, ζώνες οικιστικού ελέγχου καθώς και η διαφύλαξη των φυσικών πόρων. Ο κ. Παπαστεργίου, εξειδικεύοντας αυτούς τους πέντε πυλώνες για ένα καλύτερο περιβάλλον, στις πόλεις, αναφέρθηκε σε έργα αλλά και στη συμμετοχή και των πολιτών. Προτείνοντας παράλληλα έναν μηχανισμό ελέγχου ώστε πλέον οι πολίτες αλλά οι εμπλεκόμενοι φορείς (ΚΕΔΕ, Δήμοι, κεντρική εξουσία) να ελέγχουν και να ελέγχονται για τα πεπραγμένα τους.

«Πρέπει,  να μπορεί ο πολίτης να μας ελέγχει. Καλές οι ωραίες κουβέντες. Όμως πιστεύω ότι πρέπει να μετρηθούμε και να αξιολογηθούμε. ΚΕΔΕ και Υπουργείο μπορούμε να φτιάξουμε δείκτες πάνω στους 17 θεματικούς στόχους του ΟΗΕ για το 2030. Βελτιωνόμαστε σε επίπεδο ανακύκλωσης; Καταναλώνουμε λιγότερο νερό; Καταναλώνουμε λιγότερα καύσιμα; Λιγότερη ενέργεια; Φροντίζουμε για τη ζωή στο νερό και τη στεριά; Όλα αυτά είναι δείκτες που σιγά-σιγά μπορούν να μπουν στην καθημερινότητά μας και έτσι να μετρήσουμε και εμείς ως προς το τι κάνουμε ως Δήμοι, για να μπορέσουμε να γίνουμε καλύτεροι με κοινή συμμετοχή των πολιτών. Οι πολίτες όταν βλέπουν έργα και έλεγχο, είναι μαζί μας, είναι δίπλα μας και μόνον έτσι οι κοινωνίες μας αλλάζουν”, τόνισε μεταξύ άλλων.

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Related articles

Η Eurolife FFH στο πλευρό του TEDxPanteionUniversity 2023 για δεύτερη συνεχή χρονιά

Για τη  Eurolife FFH αξία έχει να βρίσκεται δίπλα στους νέους και να στηρίζει πρωτοβουλίες που ενθαρρύνουν την...

ΕΤΒΑ: Μέτρα για την κακοκαιρία στο Επιχειρηματικό Πάρκο Λαμίας

Επιτόπου υπάρχουν συνεργάτες με μηχανήματα έργου προκειμένου να υπάρξει η όποια επέμβαση κριθεί άμεσα αναγκαία. 

H CNP Cyprus διοργάνωσε “Ημέρα Καθαρισμού για το Περιβάλλον”

Ο Όμιλος CNP Cyprus, διοργάνωσε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, την «Ημέρα Καθαρισμού για το Περιβάλλον». Στην προσπάθεια για έναν...

Μασούτης: Άμεσα δίπλα σε όσους επλήγησαν από τις πλημμύρες

Από την πρώτη στιγμή η διοίκηση της εταιρείας και το σύνολο των εργαζομένων της κινητοποιήθηκαν με γρήγορα αντανακλαστικά και δρομολόγησαν μια σειρά ενεργειών.
Skip to content