P&G: Ενώνει δυνάμεις με το WWF Ελλάς για την πρόληψη των πυρκαγιών 

Date:

Share post:

Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο βιώνουμε τις συνέπειες των καταστροφικών πυρκαγιών. Πιο συγκεκριμένα, μόνο στην Ελλάδα, εκδηλώνονται ετησίως, περίπου 10.000 περιστατικά πυρκαγιών υπαίθρου. Η αντιμετώπιση τους γίνεται δύσκολη και μπορεί να πάρουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις, αν δεν έχουν ληφθεί εγκαίρως μέτρα πρόληψης που θα μειώσουν αισθητά την ένταση των δασικών πυρκαγιών και θα συμβάλλουν στο έργο της καταστολής, όταν αυτό απαιτηθεί να τεθεί σε εφαρμογή.  

Η Procter & Gamble, εδώ και 2 χρόνια στηρίζει το WWF Ελλάς, με στόχο την ανάδειξη της σημασίας της πρόληψης και την ενίσχυσή της μέσα από την πιλοτική εφαρμογή της προδιαγεγραμμένης καύσης. Η προδιαγεγραμμένη καύση, που εφαρμόζεται ευρέως και με επιτυχία εδώ και δεκαετίες σε πολλές χώρες, είναι ένα αποδεκτό από οικολογικής και οικονομικής άποψης εργαλείο που μπορεί να παρέχει άμεσα οφέλη στη τοπική κοινωνία, καθώς οδηγεί στην ελεγχόμενη  μείωση και την αποτελεσματική διαχείριση της δασικής καύσιμης ύλης. Ουσιαστικά, μέσω της μείωσης της συσσωρευμένης καύσιμης ύλης, όπως των πυκνών θάμνων, μειώνονται οι πιθανότητες εκδήλωσης πυρκαγιών μεγάλης έντασης. Με αυτό τον τρόπο τα δάση μας γίνονται πιο ανθεκτικά απέναντι στις πυρκαγιές και τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε πιλοτικά στο νησί της Χίου τον Ιούνιο του 2021, σε συνεργασία με εθνικούς και τοπικούς φορείς όπως το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων (ΙΜΔΟ), τη Διεύθυνση Δασών Χίου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και την ομάδα εθελοντικής δράσης Χίου «Όμικρον». Επίσης, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου και ο Δήμος Χίου, υποστηρίζουν το έργο, παρέχοντας πυροσβεστικά οχήματα και προσωπικό, κατά τις καύσεις.

Στόχος είναι μέσα από στοχευμένες καύσεις σε δασικές εκτάσεις στη Χίο, να συλλεχθούν επιστημονικά δεδομένα και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε η μέθοδος αυτή να υιοθετηθεί για την προστασία όλων των δασών της χώρας μας. Η επιλογή της Χίου δεν είναι τυχαία. Η ποικιλία μεσογειακών δασικών οικοσυστημάτων που φιλοξενεί το νησί, θα επιτρέψουν την ευκολότερη επέκταση του προγράμματος σε αντίστοιχα οικοσυστήματα στην υπόλοιπη χώρα.

H Δέσποινα Πάσσαρη, Senior Director Corporate Communications P&G Central & South East Europe,δήλωσε σχετικά: «Το πιλοτικό πρόγραμμα του WWF είναι μία αξιόλογη, καλά μελετημένη και συντονισμένη επιστημονική προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος απέναντι στην απειλή της φωτιάς. Γνωρίζουμε ότι τέτοιες προσπάθειες, για να έχουν αποτέλεσμα απαιτούν ευρείες συνεργασίες αλλά και σημαντικούς πόρους. Μας δίνει ιδιαίτερη χαρά να αποτελούμε μέρος αυτής της πρωτοβουλίας και να στηρίζουμε μία δράση με τόσο σημαντική προοπτική, καθώς πιστεύουμε ότι πέρα από την υποχρέωση που έχουμε ως Επιχείρηση να μειώνουμε το αποτύπωμά μας, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και το κοινό μας σπίτι, τον πλανήτη μας». 

Πολύ πρόσφατα, η P&G ακολούθησε το WWF στο πεδίο, καλύπτοντας την εκτέλεση της πιλοτικής εφαρμογής σε ένα πολύ σύντομο οδοιπορικό που επεξηγεί την υλοποίηση της «προδιαγεγραμμένης καύσης». Μπορείτε να δείτε σχετικό video εδώ

Related articles

The Hellenic Initiative: Το Venture Fair ενδυναμώνει τις startups στην Ελλάδα 

Από την ίδρυσή του, το 2015, το Venture Fair έχει προσφέρει σε 72 συνολικά startups ευκαιρίες δικτύωσης με σημαντικούς φορείς του ελληνικού και διεθνούς οικοσυστήματος επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.

Πρωτοβουλία του Nescafé στον Θερμαϊκό και νέο πρόγραμμα στην Εύβοια

H συνεργασία του καφέ Nescafé με τους οργανισμούς ΕΝΑΛΕΙΑ και Aegean Rebreath εστιάζει στις δράσεις συλλογής πλαστικών απορριμμάτων και ενημέρωσης.

Teleperformance Greece: Διάκριση στα Best Workplaces Hellas 2023

Η Teleperformance Greece συναντάται φέτος στην 8η θέση της λίστας Best Workplaces για εταιρείες που απασχολούν πάνω από 250 εργαζόμενους.

ΕΕΣ: Μεγαλειώδης εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύθηκε με την Ανώτερη Τιμητική Διάκριση του Χρυσού Σταυρού, μετά χρυσού κλάδου Δάφνης, η Μαριάννα Λάτση για το φιλανθρωπικό της έργο.
Skip to content