Πιέσεις για αύξηση πόρων όπου “χτυπά” ο Covid-19

Date:

Share post:

Η πανδημία απειλεί μισθούς και εργασιακά δικαιώματα, με τους Έλληνες να εμφανίζονται πιο ευάλωτοι από άλλους Ευρωπαίους πολίτες στους αναδυόμενους κινδύνους, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενοχοποιώντας μάλιστα την τηλεεργασία για τη δυσμενή τους θέση, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ σε συνεργασία με την ALCO.

Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com)

Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών (54%) πιστεύει ότι η ΕΕ πρέπει να έχει στη διάθεσή της περισσότερα οικονομικά μέσα για να ξεπεράσει τις συνέπειες της πανδημίας του ιού Covid-19 θεωρώντας επιβεβλημένη την αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ. Η Κύπρος (81%) και η Ελλάδα (79%) βρίσκονται στις δύο πρώτες θέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που πιστεύουν σθεναρά σε αυτή την άποψη.

Σχετικά με τους τομείς πολιτικής στους οποίους θα πρέπει να δαπανηθεί ο δυνητικά διευρυμένος προϋπολογισμός της ΕΕ, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (54%) δηλώνουν ότι η δημόσια υγεία θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, ακολουθούμενη από την οικονομική ανάκαμψη και τις νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις (42%), την κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος (37%), καθώς και την απασχόληση και τις κοινωνικές υποθέσεις (35%). Σε επίπεδο ΕΕ, η κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον έχουν αντικαταστήσει την απασχόληση στις 3 κορυφαίες χρηματοδοτικές προτεραιότητες σε σύγκριση με την πιο πρόσφατη έρευνα του Ιουνίου 2020.

Η δημόσια υγεία αποτελεί την κορυφαία χρηματοδοτική προτεραιότητα για συμμετέχοντες σε 18 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας (69%) και της Κύπρου (67%). Η Εσθονία, η Λετονία και η Τσεχία θέτουν την οικονομική ανάκαμψη ως πρώτη προτεραιότητα, ενώ στην Αυστρία, τη Δανία και τη Γερμανία οι πολίτες εκφράστηκαν περισσότερο υπέρ της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. Στην Κροατία, τη Σλοβακία και τη Φινλανδία, οι ερωτηθέντες θέτουν την απασχόληση και τις κοινωνικές υποθέσεις ως κορυφαία προτεραιότητα. 

Σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών είτε φοβάται τον άμεσο αντίκτυπο της πανδημίας στην προσωπική του οικονομική κατάσταση, είτε τον έχει ήδη υποστεί. Συγκεκριμένα, το 39% των συμμετεχόντων δηλώνουν ότι η κρίση του Covid-19 έχει ήδη επηρεάσει το προσωπικό του εισόδημα, ενώ άλλο ένα 27% αναμένει τις επιπτώσεις της πανδημίας στο μέλλον. Μόνο το 27% των συμμετεχόντων στην έρευνα περιμένει ότι η κατάσταση που έχει δημιουργήσει η πανδημία δεν θα έχει αντίκτυπο στο προσωπικό του εισόδημα. Σε 20 χώρες, οι περισσότεροι ερωτηθέντες δηλώνουν ότι η τρέχουσα κρίση τους έχει ήδη επηρεάσει. Στην Κύπρο και στην Ελλάδα, μόλις 9% και 10% αντίστοιχα των συμμετεχόντων δηλώνει ότι δεν θα επηρεαστεί το εισόδημά τους από την πανδημία. Η Κύπρος έχει το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετεχόντων που απάντησε ότι το εισόδημά τους έχει ήδη επηρεαστεί (57%), ακολουθούμενη από την Ελλάδα, την Ισπανία και τη Ρουμανία (55%).

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πρόσφατη έρευνα της ΓΣΕΕ έδειξε ότι το 67% των Ελλήνων πολιτών θεωρεί την εξ αποστάσεως εργασία – το νέο μοντέλο απασχόλησης που καθιερώθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της αγοράς λόγω των αναγκαίων περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας – ως αρνητική εξέλιξη εκτιμώντας ότι αυτό θα αποτυπωθεί στα εργασιακά δικαιώματα. Ποσοστό 61% την θεωρεί αρνητική εξέλιξη ως προς τις ώρες εργασίας του, 60% την θεωρεί αρνητική εξέλιξη ως προς την εξέλιξη της αμοιβής του, 52% την αξιολογεί αρνητικά ως προς την προσωπική ζωή του και 45% πιστεύει ότι θα επηρεάσει την επαγγελματική του εξέλιξη.

Τα εργαλεία της ΕΕ

Οι πολίτες εκτιμούν ότι η ΕΕ είναι μέρος της λύσης για την κρίση του Covid-19, με τα δύο τρίτα (66%) να θεωρούν ότι η ΕΕ θα πρέπει να έχει περισσότερες αρμοδιότητες για την αντιμετώπιση κρίσεων όπως η πανδημία του κορονοϊού, με την Κύπρο (82%) και την Ελλάδα (77%) να είναι σημαντικά πάνω από το μέσο όρο. Σε επίπεδο ΕΕ, μόνο το ένα τέταρτο (25%) διαφωνεί με αυτή τη δήλωση. Τα ευρήματα αυτά συμφωνούν με τα αποτελέσματα των δύο προηγούμενων ερευνών που διενεργήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον Απρίλιο και τον Ιούνιο του 2020.

Εν κατακλείδι, εκτιμάται ότι η αύξηση του προϋπολογισμού για την πανδημία πρέπει να είναι προτεραιότητα και να παρέχονται πόροι μόνο υπό την προϋπόθεση της εφαρμογής των αρχών του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας από την εκάστοτε εθνική κυβέρνηση. Σε 26 κράτη μέλη της ΕΕ, τουλάχιστον επτά στους δέκα ερωτηθέντες συμφωνούν με αυτή τη δήλωση. Στην Ελλάδα και στην Κύπρο το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 82% και 89% αντίστοιχα.

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Related articles

Μασούτης: Δράσεις για τον καθαρισμό του Θερμαϊκού Κόλπου

Μέσα σε διάστημα ενός μήνα συλλέχθηκαν περισσότερα από 30 τόνους απόβλητα, ποσότητα ίση με 96 m3.

EY Ελλάδος: Στο 2nd Wellbeingr Forum για την ψυχική υγεία των εργαζόμενων

Η ΕΥ Ελλάδος μέσα από τις περιοδικές εσωτερικές έρευνες ικανοποίησης εργαζόμενων, Employee Pulse Surveys και Wellbeing Surveys, αλλά και με τις τριμηνιαίες συναντήσεις EY Circles και τον θεσμό των EY Champions, δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους της να εκφραστούν.

ΣΕΒ – Alba: Ένταξη των τεχνών στην εκπαίδευση στελεχών

Συζήτηση με την Carol Becker, Καθηγήτρια και Επίτιμη Πρύτανη της Σχολής Τεχνών του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

ELVIAL: Δωρεά συστημάτων αλουμινίου στον “Αρκτούρο”

Η ELVIAL στο πλαίσιο της αδιάλειπτης προσπάθειάς της να φροντίζει τον άνθρωπο και το περιβάλλον, συμμετείχε με ιδιαίτερη...
Skip to content