PRAKSIS: Πρόσβαση σε καλύτερα και προσιτά φάρμακα

Date:

Share post:

Τον προβληματισμό της εκφράζει η Praksis για την ελευθερία που απολαμβάνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες στην αγορά και για τις συνέπειες αυτής στη δημόσια υγεία, αναφερόμενη στην πρόσφατη (30/10/2017) απόφαση της ελβετικής Roche να αποσύρει το ογκολογικό φάρμακο Cotellic από τον κατάλογο των φαρμάκων που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ (θετικός κατάλογος).

Το Cotellic χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του μεταστατικού μελανώματος σε ασθενείς με έναν ορισμένο τύπο μη φυσιολογικού γονιδίου “BRAF”. Συμπεριλήφθηκε στον θετικό κατάλογο και συνεπώς αποζημιώνεται από τον Φεβρουάριο του 2017. Περίπου 50 ασθενείς βρίσκονται σήμερα σε θεραπεία με το Cotellic στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη Roche, η πρόσφατη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για επιβολή πρόσθετης έκπτωσης (rebate) κατά 25% για όλα τα νέα φάρμακα είναι δυσανάλογη και άδικη. Ως αποτέλεσμα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Praksis, η εταιρεία αποφάσισε να αποσύρει το φάρμακο, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών και δημιουργώντας ένα επικίνδυνο προηγούμενο για το φαρμακευτικό τομέα στο σύνολό του.

Την 1η Νοεμβρίου 2017, η Roche ανακοίνωσε ότι θα παρέχει δωρεάν πρόσβαση στους ασθενείς που ήδη χρησιμοποιούν το φάρμακο.

Ωστόσο, η απόφαση της Roche δεν αναιρεί τον αρχικό εκβιασμό. Πράγματι, η Roche έχει ακολουθήσει παρόμοια οδό στην Ελλάδα και το 2011.

Σύμφωνα με την Praksis, μονομερείς κερδοσκοπικές αποφάσεις για απόσυρση φαρμάκων που δυνητικά σώζουν ζωές, τα οποία βρίσκονται σε εμπορικό μονοπώλιο, είναι απαράδεκτες και ηθικά καταδικαστέες.

Η ανακοίνωση επισημαίνει ότι οι κυβερνήσεις διαθέτουν εργαλεία στη διάθεσή τους, όπως η υποχρεωτική αδειοδότηση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υπερβολική τιμολόγηση σε υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος. Η πρόσβαση σε καλύτερα και προσιτά φάρμακα για όλους τους ασθενείς πρέπει να καθορίζεται μέσω διαφανών και δημόσια υπεύθυνων διαδικασιών και όχι μέσω φιλανθρωπικού τύπου εμπορικών και εταιρικών στρατηγικών μάρκετινγκ.

Την ανακοίνωση συνυπογράφουν:

Access to Medicines Ireland (Ιρλανδία)

All-Ukrainian Network of PLWHA (Ουκρανία)

Asociación por un Acceso Justo al Medicamento (Ισπανία)

Γιατροί του Κόσμου (Ελλάδα)

Γιατροί Xωρίς Σύνορα (Ελλάδα)

ΕΚΠΟΙΖΩ (Ελλάδα)

Ellen ’t Hoen, LLM (Medicines Law & Policy | Global Health Unit, University Medical Centre Groningen)

GAT – Grupo de Ativistas em Tratamentos (Πορτογαλία)

GIVEMED (Ελλάδα)

HelMSIC (Ελλάδα)

Just Treatment (Ιρλανδία)

Public Eye (Ελβετία)

Wemos (Ολλανδία)

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Related articles

Όλγα Ίτσιου (Dimand): Το κτιριακό απόθεμα δεν είναι προσβάσιμο σε AμεΑ

Το κτιριακό απόθεμα της χώρας σε μεγάλο βαθμό παραμένει μη προσβάσιμο αν και από το 2012 έγινε από το νόμο απαραίτητη η μελέτη προσβασιμότητας.

TÜV HELLAS (TÜV NORD): Διάκριση για το εργασιακό περιβάλλον

H διαδικασία αξιολόγησης ως Great Place to Work® βασίστηκε σε ανώνυμο ερωτηματολόγιο Trust Index©, με αξίες σημαντικές για κάθε εργασιακό περιβάλλον.

Δύο υβριδικές φορτηγίδες ζωοτροφών στον στόλο της Philosofish

Οι φορτηγίδες έχουν σχεδιαστεί σε συνεργασία με την κατασκευάστρια εταιρεία AKVA με στόχο να καλύψουν τις ιδιαίτερες απαιτήσεις ιχθυοκαλλιέργειας της Μεσογείου.

Διάκριση για τα TÜV AUSTRIA Food Allergens Labs

Τα  Food Experts’ Awards είναι διεθνή βραβεία, που διοργανώθηκαν φέτος για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το cibum.