Connect with us

4# Ποιοτική Εκπαίδευση

Επαγγελματική εκπαίδευση Mars Leadership Experience

Την ευκαιρία να ζήσουν μια μοναδική επαγγελματική εμπειρία και εκπαίδευση στα γραφεία της Mars στην Ελλάδα ή σε πάνω από 50 ακόμα χώρες της Ευρώπης και της Νότιας Αφρικής, προσφέρει σε απόφοιτους πανεπιστημιακών σχολών η Mars Multisales Europe & South Africa, στο πλαίσιο του προγράμματος Mars Leadership Experience, το οποίο υλοποιείται για 3η συνεχή χρονιά.

Η εταιρεία, η οποία διακρίνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών στον θεσμό Best Workplace, προσφέρει ένα μοναδικό εργασιακό περιβάλλον και μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος εστιάζει στη διαμόρφωση των αυριανών ηγετών του χώρου.

Στο Mars Leadership Experience μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή απόφοιτοι πανεπιστημιακών σχολών (ελληνικών ή άλλων πανεπιστημίων) προκειμένου να ζήσουν την εμπειρία μιας 3ετούς εκπαίδευσης σε μια σειρά από θέσεις ευθύνης και να γνωρίσουν διαφορετικούς τομείς, λειτουργίες, ομάδες, προϊόντα ή και χώρες. Όσοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα αναλάβουν ρόλους ευθύνης σε θέσεις όπως Brand Manager, Account Manager, Supply Chain Project Manager και θα λάβουν την απαιτούμενη στήριξη και καθοδήγηση προκειμένου να μπορέσουν να καλλιεργήσουν τα ταλέντα και τις δεξιότητες τους και να εξελίξουν την επαγγελματική τους κουλτούρα και φιλοσοφία.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ήδη 2 Έλληνες απόφοιτοι που εργάζονται στα γραφεία της Mars στις Βρυξέλλες και την Πράγα, καθώς και 2 απόφοιτοι από άλλες χώρες που εργάζονται στα γραφεία της Mars στην Ελλάδα.

Με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του νέου κύκλου, η Ελίνα Παπαθανασίου, People & Organization Director Mars East Med δήλωσε: ‘Η Mars είναι μια εταιρεία με περισσότερους από 100.000 εργαζόμενους σε 80 χώρες οι οποίοι αποτελούν το πιο πολύτιμο στοιχείο της επιτυχημένης πορείας μας και δημιουργούν κάθε μέρα προστιθέμενη αξία για την εταιρεία και τον πλανήτη μας. Μέσα από το πρόγραμμα Mars Leadership Experience απευθυνόμαστε σε νέους απόφοιτους που με το πάθος και τον δυναμισμό τους θα μπορέσουν να αποτελέσουν μέρος της οικογένειας της Mars και να γνωρίσουν τον συναρπαστικό κόσμο μερικών από τα πιο αγαπημένα brands παγκοσμίως, όπως Mars, Snickers, M&Ms, Uncle Ben’s, Pedigree, Whiskas.

Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Περισσότερα
Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

4# Ποιοτική Εκπαίδευση

Με 12 ομάδες η Ελλάδα στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής

Δώδεκα ομάδες αναδείχτηκαν στον τελικό της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO στην Αθήνα και θα αποτελέσουν την ελληνική αποστολή που θα διαγωνιστεί στην 14η World Robot Olympiad WRO 2018 με θέμα «Food Matters», τον Νοέμβριο στην Ταϊλάνδη. Τον διαγωνισμό, όπου για άλλη μία χρονιά σημειώθηκε ρεκόρ συμμετοχής με περισσότερους από 600 μαθητές, διοργάνωσε ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Επιστήμης και Τεχνολογίας WRO Hellas, με στρατηγικό συνεργάτη την Cosmote.

Μαθητές από όλη τη χώρα δημιούργησαν και προγραμμάτισαν ρομποτικές κατασκευές, εστιάζοντας στους τρόπους με τους οποίους καλλιεργούνται, διανέμονται και καταναλώνονται τα τρόφιμα. Οι μαθητές προσπάθησαν να δώσουν λύσεις σε κρίσιμα για τον πλανήτη μας ζητήματα, όπως η βιώσιμη παραγωγή τροφίμων, η βελτίωση της ποιότητας διατροφής και η επισιτιστική ασφάλεια, ο τερματισμός της πείνας, προκειμένου να επιτευχθεί ο Νο2 στόχος των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, «Zero Hunger».

Η World Robot Olympiad WROTM 2018 θα διεξαχθεί από τις 16 έως τις 18 Νοεμβρίου 2018, στο Τσιάνγκ Μάι, στο βόρειο τμήμα της Ταϊλάνδης και αποτελεί μείζον παγκόσμιο γεγονός για την επιστήμη, την τεχνολογία, την καινοτομία και την εκπαίδευση. Παιδιά και νέοι από εξήντα χώρες του κόσμου, έχουν δώσει ραντεβού για να συναγωνιστούν, αναπτύσσοντας τη δημιουργικότητα και την ικανότητά τους στην επίλυση ζητημάτων που σχετίζονται με την καλλιέργεια τροφίμων, τη διατροφή και τη σίτιση. Η χώρα μας, στα τελευταία 10 χρόνια που συμμετέχει στη World Robot Olympiad WRO™, έχει κατακτήσει δύο ολυμπιακά μετάλλια και πολλές ολυμπιακές διακρίσεις.

Ο WRO Hellas έχει ως στόχο την εισαγωγή της εκπαιδευτικής ρομποτικής στην εκπαίδευση, αξιοποιώντας τους διαγωνισμούς που διοργανώνει. Είναι ο κύριος φορέας διεξαγωγής διαγωνισμών εκπαιδευτικής ρομποτικής στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αποτελεί επίσημο φορέα διοργάνωσης της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (World Robot Olympiad – W.R.O.) στην Ελλάδα.

Η COSMOTE, στο πλαίσιο των δράσεων βιώσιμης ανάπτυξης, στηρίζει πρωτοβουλίες και δράσεις για την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων και του τεχνολογικού προσανατολισμού των νέων, συμβάλλοντας σε έναν κόσμο καλύτερο για όλους. Μέχρι σήμερα, οι συμμετοχές παιδιών, από όλη την Ελλάδα, στους διαγωνισμούς εκπαιδευτικής ρομποτικής έχουν ξεπεράσει τις 12.000. Στον απολογισμό βιώσιμης ανάπτυξης θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες. 

Η σημασία της εκπαιδευτικής μεθόδου STEM

Η ενασχόληση με την εκπαιδευτική ρομποτική, η οποία βασίζεται στην εκπαιδευτική μέθοδο STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics), βοηθά τους μαθητές στην καλύτερη κατανόηση της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, τη Μηχανικής και των Μαθηματικών. Είναι σημαντικό, οι σημερινοί μαθητές να αποκτούν απαραίτητα εφόδια, όπως η ομαδική εργασία και η υλοποίηση έργων με έμφαση στην επίλυση προβλημάτων, για να αντιμετωπίσουν τις μελλοντικές προκλήσεις στην αγορά εργασίας.

Περισσότερα

17# Συνεργασία για τους Στόχους

ΕΛΠΕ: Τριετές Μνημόνιο Συνεργασίας με το ΟΠΑ

ΕΛΠΕ,ΟΠΑ

Μνημόνιο Συνεργασίας, τριετούς διάρκειας, με στόχο την υποστήριξη των νέων Επιστημόνων και της Εκπαιδευτικής κοινότητας, συνυπέγραψαν την Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2018, στα κεντρικά γραφεία του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΠΕ κ. Ευστάθιος Τσοτσορός και ο Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθ. Εμμανουήλ Α. Γιακουμάκης.

Ο Όμιλος ΕΛΠΕ, στο πλαίσιο του εκτεταμένου προγράμματος δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που υλοποιεί, αναλαμβάνει μέχρι και την Ακαδημαϊκή χρονιά 2020-2021 την υποστήριξη του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών των Τμημάτων, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων & Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του  Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με τίτλο «Διοίκηση Επιχειρήσεων-ΜΒΑ».

Πιο συγκεκριμένα, ο Όμιλος θα επιχορηγήσει το εν λόγω Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, με τη συγκεκριμένη χορηγία να περιλαμβάνει και την απονομή 6 υποτροφιών – κατ’ ελάχιστο αριθμό – σε φοιτητές του Προγράμματος.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της συμφωνίας θα υπάρξει συνεργασία ανάμεσα σε ΕΛΠΕ και ΟΠΑ σε τομείς κοινού εκπαιδευτικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος με γνώμονα την Αριστεία, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων Ενέργειας και Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για την επίτευξη των ακόλουθων, ενδεικτικά αναφερόμενων δράσεων:

  • Την από κοινού διοργάνωση εκδηλώσεων (σεμινάρια, ημερίδες, συνέδρια κ.ά.).
  • Την από κοινού διαμόρφωση προτάσεων διεκδίκησης και εκπόνησης ερευνητικών προγραμμάτων και έργων με χρηματοδότηση από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
  • Την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρίας, κατάρτιση και υλοποίηση δράσεων για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και την προώθηση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στους φοιτητές του ΜΒΑ.
  • Τη συγκρότηση ομάδων εργασίας με εκπροσώπους των δύο φορέων ή και τρίτων, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί σκόπιμο, για θέματα ενδιαφέροντος που από κοινού θα συμφωνούνται.
  • Το σχεδιασμό και υλοποίηση εξειδικευμένων προγραμμάτων συνεχιζόμενης («δια βίου μάθησης») για στελέχη της ΕΛΠΕ, σε γνωστικά αντικείμενα ενδιαφέροντος, τα οποία διδάσκουν οι καθηγητές του ΜΒΑ.
  • Στη φωτογραφία: O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΠΕ κ. Ευστάθιος Τσοτσορός και ο Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθ. Εμμανουήλ Α. Γιακουμάκης, συνυπογράφουν το Μνημόνιο Συνεργασίας

Περισσότερα

4# Ποιοτική Εκπαίδευση

Άνοιξε η αυλαία του BBFS

Mε τις περιφερειακές συνεργασίες να βρίσκονται στο επίκεντρο των ομιλιών άνοιξε χθες η αυλαία του Balkans & Black Sea Cooperation Forum 2018 (BBSF), που λαμβάνει χώρα 30 – 31 Μαΐου και 1 Ιουνίου στο συνεδριακό κέντρο Helexpo στο Μαρούσι, με την υποστήριξη του csrindex.gr, ως χορηγού επικοινωνίας.

Της Σοφίας Εμμανουήλ (csrindex.gr)

Η οικονομική συνεργασία, οι επιχειρηματικές σχέσεις και η βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων στην περιοχή των Βαλκανίων και της Μαύρης θάλασσας ήταν τα θέματα των συζητήσεων που έλαβαν χώρα κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του forum υψηλού επιπέδου BBSF, που συντόνισαν η Μαρία Αλεξίου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Global Compact Hellas και του CSR Hellas και ο Δρ. Αλέξανδρος Αντωνάρας, Πρόεδρος του Κυπριακού Δικτύου Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

Οι παρουσιάσεις των ομιλητών συνδέονταν άμεσα με τους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals – SDGs) Νο. 4 για την ποιότητα στην εκπαίδευση και No.9 για τη βιομηχανία, την καινοτομία και τις υποδομές ενώ έμμεσα με τον στόχο Νο. 5 για την ισότητα των φύλων, Νο. 8 για την αξιοπρεπή εργασία και την οικονομική ανάπτυξη και No.10 για τη μείωση των ανισοτήτων.

Οι εργασίες του forum εγκαινιάστηκαν με τους χαιρετισμούς που απηύθυναν στο ακροατήριο ο Γιάννης Μπαλακάκης, επικεφαλής του Πολιτιστικού Ινστιτούτου Geo Routes και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του BBSF, η Μαρία Αλεξίου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Global Compact Hellas και του CSR Hellas και εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών η Michele Ribotta, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του UN Women Europe-Central Asia.

Εκπαίδευση για καινοτομία

Η Dr. Danica Purg, Πρόεδρος του CEEMAN και Πρόεδρος της IEDC-Bled School of Management, παρουσίασε ομιλία με θέμα την εκπαίδευση για την καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η κ. Purg μίλησε διεξοδικά για την IEDC-Bled School of Management της Σλοβενίας, μια από τις πιο καινοτόμες διεθνείς σχολές management στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη αλλά αναφέρθηκε και στο ρόλο του CEEMAN ως προς την ανάπτυξη των εκπαιδευτών management, που δρα σε 225 σχολές διοίκησης από 54 χώρες. Έδωσε επίσης έμφαση στην τέχνη ως πηγή άντλησης δεξιοτήτων για την διοίκηση παρουσιάζοντας καλές πρακτικές ηγεσίας.

“H αλλαγή δεν είναι καινοτομία εάν δεν είναι βιώσιμη”, τόνισε για να εξηγήσει ότι η καινοτομία και η βιωσιμότητα ενσωματώνονται στην εκπαίδευση και τις υπηρεσίες της Σχολής Διοίκησης της IEDC-Bled, καθώς και σε όλο και περισσότερα άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Εξήγησε επίσης ότι πηγές και στοιχεία καινοτόμου και βιώσιμης διοίκησης και ηγεσίας μπορούν να βρεθούν στις τέχνες.

Αναφερόμενη στην ακαδημία εκπαίδευσης εκπαιδευτών είπε ότι δίνεται διαπίστευση σε σχολές management που έχουν ως μάθημα επιλογής την αειφορία. “Οι managers μπορούν να αλλάξουν την κοινωνία προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο”, είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι η τεχνογνωσία για τη βιωσιμότητα και τα θέματα ηθικής και δεοντολογίας είναι εξίσου σημαντική με το marketing και τα χρηματοοικονομικά. Συνεκτιμώντας ότι η τέχνη και το ήθος είναι στοιχεία που προσθέτουν υπεραξία στην εκπαίδευση των ικανών ηγετών, είπε ότι το θέμα της ηθικής και της δεοντολογίας είναι προτεραιότητα στο MBA της σχολής που διδάσκει.

Καινοτομία και βιομηχανική ανάπτυξη

Η Celia Moore, Διευθύντρια Corporate Citizenship στην IBM Europe Middle East & Africa, έδωσε μια πιο πρακτική διάσταση της εκπαίδευσης για την καινοτομία στην βιομηχανία.

Με εμπειρία στην IBM από το 1995 διαχειρίζεται πλέον ένα χαρτοφυλάκιο προγραμμάτων που εφαρμόζουν τις τεχνολογίες της IBM για την επίλυση κρίσιμων κοινωνικών και οικονομικών προκλήσεων σε περισσότερες από 30 χώρες. Η εστίαση είναι η εκπαίδευση, οι δεξιότητες και η υγειονομική περίθαλψη, καθώς και η υποστήριξη του αναπτυξιακού προγράμματος στην Αφρική. Η κ. Moor εξήγησε ότι η IBM εισήγαγε στα σχολεία το μοντέλο P-TECH για να ανταποκριθεί στην ανάπτυξη των «New Collar Jobs” που χρειάζονται τεχνικά προσόντα μεσαίου επιπέδου – δηλαδή κυρίως δεξιότητες απασχολησιμότητας – σε συνεργασία με κυβερνήσεις. Η κ. Moor είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του CSR Europe, όπου συνέβαλλε στην προώθηση της σύμπραξης του Συμφώνου για τη Νεολαία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο την ενθάρρυνση των επιχειρήσεων ώστε να υιοθετήσουν το θεσμό της μαθητείας και να δημιουργήσουν νέες συνεργασίες με τα σχολεία.

“Υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία να αναπτύξουμε θέσεις εργασίας σήμερα, στην εποχή των Βig Data, μέσω των οποίων μπορούμε να προωθήσουμε βιώσιμες επενδύσεις”, τόνισε εξηγώντας ότι μιλάμε για την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αναβαθμίσουν το επίπεδο εργασίας τους.

“Οι δεξιότητες είναι η θεματική Νο1 σήμερα. Θα υπάρξει μια μετάβαση ως προς τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες καθώς υπάρχει χάσμα και δεν παράγουμε τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες”, είπε χαρακτηριστικά μεταφέροντας την εμπειρία της ΙΒΜ και την προσπάθεια που γίνεται για να γεφυρωθεί το χάσμα των δεξιοτήτων που ζητά η βιομηχανία και των δεξιοτήτων που προσφέρει η αγορά των υποψηφίων.

Το P-Tech, όπως εξήγησε, είναι ένα μοντέλο που έχει αναπτύξει η IBM και δρα προς αυτή την κατεύθυνση. Υποστηρίζεται από τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Ομπάμα και σταδιακά επεκτείνεται διεθνώς, καθώς έχει υιοθετηθεί από περίπου 15 σχολεία στην Αυστραλία, εισάγεται στο Μαρόκο και πλέον γίνονται επαφές (όπως με την κυβέρνηση της Γαλλίας) για να εισαχθεί το μοντέλο στις ευρωπαϊκές χώρες.

Βιώσιμη παραγωγή

Ο Δρ. Ευάγγελος Βέργος, Κοσμήτορας και Διευθυντής του Demo Farm της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής (Perrotis College), αναφέρθηκε στη βιώσιμη παραγωγή ως μέσο για την δημιουργία υπηρεσιών για την ανάπτυξη της υπαίθρου στην Ελλάδα και διεθνώς. “Η γεωργία εξελίσσεται ταχέως εξαιτίας των νέων τεχνολογικών εφαρμογών, της απλούστευσης της επιστήμης, των ανησυχιών για το περιβάλλον και τη βιοασφάλεια και των απαιτήσεων των νέων καταναλωτών παγκοσμίως. Αυτή η εξέλιξη είτε οδηγεί στην ανάπτυξη νέων προϊόντων είτε / και στην εγκαθίδρυση προνομιούχων αναδυόμενων αγορών” τόνισε για να εξηγήσει ότι για το σκοπό αυτό, όσοι ασχολούνται με την πρωτογενή παραγωγή πρέπει να είναι ανταγωνιστικοί και βιώσιμοι επιχειρηματίες, να παράγουν προϊόντα υψηλής αξίας και παράλληλα πρέπει να διατηρούν το περιβάλλον βιώσιμο, ώστε να το κληρονομήσουν άθικτο οι επόμενες γενιές.

Στο πλαίσιο αυτό αναρωτήθηκε εάν η κλιματική αλλαγή είναι τοξική, για να καταλήξει ότι η αγροτική παραγωγή δείχνει ανθεκτική και “η τοξική πλευρά της κλιματικής αλλαγής έχει να κάνει με τις πολιτικές και τους πολιτικούς”. Εμφανίστηκε μάλιστα αισιόδοξος για την είσοδο της νέας γενιάς στην ελληνική γεωργία και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της McCain και τη συμβολαιακή καλλιέργεια πατάτας στην Πέλλα, ως μια καλή πρακτική.

Δια βίου μάθηση στην Υγεία

Η Μαρίνα Μαντζουράνη, Υπεύθυνη Σχέσεων με Επενδυτές στο Νοσοκομείο Υγεία, με εμπειρία στον όμιλο από το 2007, αναφέρθηκε στις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης που είναι στον πυρήνα της στρατηγικής του ομίλου. Εξήγησε ότι αυτό επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό μέσω της συνεχούς εκπαίδευσης των στελεχών. “Η υποστήριξη της κατάρτισης των επαγγελματιών στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης είναι το κύριο μέλημα του ομίλου Υγεία, προκειμένου να επιτύχει την αποστολή και το όραμά του”, τόνισε μεταξύ άλλων. Σύμφωνα με την κ. Μαντζουράνη, κάθε τμήμα της εταιρείας έχει θέσει ως βασική προτεραιότητα τη συνεχή κατάρτιση του προσωπικού συνδυάζοντας τη θεωρία με την τεχνολογία και την πρακτική άσκηση.

Εξάλλου, όπως εξήγησε, με την συνεχή εκπαίδευση των στελεχών του ο όμιλος Υγεία καταφέρνει να αναβαθμίζει σε σταθερή βάση τις υπηρεσίες του και να εδραιώνει την ηγετική του θέση στον κλάδο του. “Η εκπαίδευση και η διά βίου κατάρτιση είναι θεμελιώδους σημασίας για τη βιωσιμότητα στο Υγεία. Η ποιότητα των υπηρεσιών είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εκπαίδευση”, επανέλαβε κλείνοντας την ομιλία της τονίζοντας ότι οι στόχοι 4, 8 και 10 είναι σε άμεση σύνδεση με την ατζέντα του ομίλου.

Προγράμματα κατάρτισης

Ο Enrico Bressan, επικεφαλής του τμήματος για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτηση (ΕΕΚ) στο Fondazione Centro Produttivita, που είναι ένας οργανισμός παροχής συμβουλών και κατάρτισης που εδρεύει στη Vicenza της Ιταλίας, αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάπτυξης δεξιοτήτων για την απασχολησιμότητα, καθώς και στην εξασφάλιση και αξιολόγηση της ποιότητας της ΕΕΚ.

Ο κ. Bressan μετέφερε τη δική του εμπειρία ως ανώτερος σύμβουλος στη διαχείριση διαφόρων περιφερειακών και χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ έργων που σχετίζονται κυρίως με την παροχή στήριξης για την εφαρμογή ενεργητικών πολιτικών για την αγορά εργασίας.

Μίλησε για τον μετασχηματισμό της ΕΕΚ λόγω της συνεχιζόμενης ψηφιοποίησης των διαδικασιών στην εργασία και του τρόπου με τον οποίο θα επηρεάσει τις θέσεις εργασίας του μέλλοντος. Η προσέγγιση έχει να κάνει τόσο με την αρχική επαγγελματική εκπαίδευση όσο και με την μετέπειτα κατάρτιση. Όπως είπε, “ένας από τους κύριους περιορισμούς για τις εταιρείες όσον αφορά την ενσωμάτωση βασικών τεχνικών τεχνολογιών είναι οι σημερινές δεξιότητες του προσωπικού που δεν ταιριάζουν στις ανάγκες του νέου ταχέως μεταβαλλόμενου τεχνολογικού περιβάλλοντος. Οι δεξιότητες είναι ένας από τους κύριους μοχλούς της αλλαγής”. Αναφέρθηκε επίσης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπου ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι οι δεξιότητες του προσωπικού και εστίασε στην διαλειτουργικότητα μεταξύ φυσικών και ψηφιακών δομών ενώ τόνισε την μεγάλη ευκαιρία που προσφέρει η κινητικότητα στην Ευρώπη μέσω προγραμμάτων όπως Erasmus και Erasmus plus. “Πρέπει να δημιουργήσουμε έναν ευρωπαϊκό χώρο εκπαίδευσης…”, πρόσθεσε εξηγώντας ότι οι εταιρείες δεν είναι έτοιμες να ανταποκριθούν σε αυτή την πρόκληση και γι` αυτό χρειάζονται εκπαιδευτές.

Βήματα στην Ατζέντα 2030

Για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης με ορίζοντα το 2030 μίλησε η Lise Kingo, Εκτελεστική Διευθύντρια του Global Compact των Ηνωμένων Εθνών και βασική ομιλήτρια του BBSF. Ως επικεφαλής του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών μίλησε για την δράση του, καθώς αποτελεί την μεγαλύτερη πρωτοβουλία εταιρικής βιωσιμότητας παγκοσμίως με περισσότερους από 13.500 υπογράφοντες από 170 χώρες που έχουν δεσμευτεί να ευθυγραμμίσουν τις στρατηγικές των επιχειρήσεών τους με τις παγκόσμιες αρχές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη λήψη μέτρων που προάγουν τους κοινωνικούς στόχους.

Μετέφερε σημαντικά μηνύματα για την πρωτοβουλία, που ιδρύθηκε από τον πρώην Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, το 2000. “Τότε προτάθηκε σε μια μεγάλη ομάδα CEOs στο Νταβός να αναδειχθεί το ανθρώπινο πρόσωπο της παγκοσμιοποίησης. Αυτό είναι ένα ζήτημα εξίσου επίκαιρο σήμερα…”, είπε μεταξύ άλλων τονίζοντας ότι η πρωτοβουλία του Global Compact ξεκίνησε με 40 συμμετέχοντες που συμφώνησαν σε συγκεκριμένες αρχές και πλέον έχει μέλη χιλιάδες επιχειρήσεις. Διαθέτει πάνω από 70 τοπικά δίκτυα με επιχειρήσεις μέλη που απασχολούν πάνω από 66 εκατ. εργαζόμενους ενώ συνεργάζεται και με την κοινωνία των πολιτών έχοντας παρουσία σε εκατοντάδες forum σε όλο τον κόσμο.

“Πιστεύουμε στις συνεργασίες”, τόνισε η κ. Kingo, μιλώντας για την Ατζέντα 2030 του ΟΗΕ και ανέλυσε ειδικότερα κάποιες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο των 10 αρχών του Global Compact, όπως αυτές για την ισότητα των φύλων, την κλιματική αλλαγή και τους ωκεανούς.

“Οι ωκεανοί αναδύονται ως καίριο θέμα στην ατζέντα βιώσιμης ανάπτυξης. Υστερούμε επίσης στην ισότητα. Το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει περισσότερο πλούτο από το υπόλοιπο 99%. Αυτό δημιουργεί προβλήματα σε συγκεκριμένους πληθυσμούς. Υπάρχει το χάσμα των φύλων. Θα μας πάρει 80 χρόνια να καλύψουμε αυτό το χάσμα, με πρόσφατες εκτιμήσεις να μιλούν για 100 χρόνια…”, ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι οι SDGs θα πρέπει να ειδωθούν από τις επιχειρήσεις ως ευκαιρία αλλά πρόσθεσε ότι χρειάζεται εμπνευσμένος ανασχεδιασμός.

Εμφανίστηκε ωστόσο αισιόδοξη για το μέλλον παρουσιάζοντας στοιχεία μελέτης που δείχνει ότι το 2017 πάνω από 75% των επιχειρήσεων ήδη υλοποιούν την ατζέντα των στόχων. Από αυτές, στο 70% των πρωτοβουλιών, ηγούνται οι ίδιοι οι CEOs. “Άρα είναι μια ατζέντα στρατηγικής σημασίας. Κι αυτό είναι κάτι που το χρειαζόμαστε γιατί έτσι μόνο οι προκλήσεις γίνονται ευκαιρίες”, πρόσθεσε κι έκλεισε την παρουσίασή της με μια φράση του Σωκράτη, “Το μυστικό της αλλαγής είναι να εστιάσεις την ενέργειά σου όχι στο να πολεμήσεις το παλιό αλλά στο να χτίσεις το καινούριο…”.

Βιώσιμη κατανάλωση και κυκλική οικονομία

Σε συζήτηση που συντόνισε ο Δρ. Αλέξανδρος Αντωνάρας, Πρόεδρος του Κυπριακού Δικτύου Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, η Ivelina Vasileva, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος & Υδάτων, National Assembly της Βουλγαρίας, με πλούσια εμπειρία στη διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και έργων αειφόρου ανάπτυξης και κυκλικής οικονομίας, αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της βουλγαρικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Κορυφαία προτεραιότητα της βουλγαρικής προεδρίας, όπως είπε, είναι η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων με στόχο την καλύτερη σύνδεση, τη σταθερότητα και την ασφάλεια, καθώς και τη βιώσιμη και ανταγωνιστική ανάπτυξη της περιοχής των Βαλκανίων και της Ευρώπης στο σύνολό της. Μίλησε για την ανάγκη βελτίωσης της νομοθεσίας και την αντιμετώπιση των προκλήσεων μέσω των συνεργασιών στη βάση της διασυνοριακής και περιφερειακής συνεργασίας ενώ τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης ευρωπαϊκών προγραμμάτων προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν η τοποθέτηση της Tatjana Hema, που έχει το ρόλο Αναπληρωτή Συντονιστή του Σχεδίου Δράσης των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον / MAP, Barcelona Convention. Ανέδειξε το θέμα της ρύπανσης των θαλασσών, στο οποίο έχει εξειδίκευση καθώς διαθέτει ισχυρή εμπειρία διακυβερνητικών διαδικασιών, ιδιαίτερα στον τομέα του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος. Μίλησε για το Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης (MAP) και τη συμβολή της Σύμβασης της Βαρκελώνης στην Αειφόρο Ανάπτυξη στη Μεσόγειο.

“Το όραμα της μεσοπρόθεσμης στρατηγικής 2016-2021 είναι μια υγιής Μεσόγειος με θαλάσσια και παράκτια οικοσυστήματα που είναι παραγωγικά συμβάλλοντας στην αειφόρο ανάπτυξη προς όφελος των σημερινών και των μελλοντικών γενεών”, τόνισε εξηγώντας ότι η περιοχή της Μεσογείου αντιμετωπίζει κοινά περιβαλλοντικά προβλήματα και προκλήσεις, κυρίως όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο αναπτύχθηκαν οι ανθρώπινες δραστηριότητες με την πάροδο των ετών. Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων απαιτεί τη μετάβαση προς μια πράσινη κυκλική οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς μέσω της υιοθέτησης βιώσιμων μοντέλων κατανάλωσης και παραγωγής, αποσυνδέοντας έτσι την ανάπτυξη από την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την εξάντληση των πόρων.

Η Barbara Kreissler, επικεφαλής στην B2G Professional Lighting, Philips Lighting, εστίασε στα θέματα επαγγελματικού φωτισμού. Είναι υπεύθυνη για την παγκόσμια στρατηγική και τη διαχείριση των συμπράξεων μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με εστίαση στην ενέργεια και την κλιματική αλλαγή. Ως εκ τούτου, αναφέρθηκε στη μετάβαση πόλεων, κρατών και περιφερειών σε ενεργειακά αποδοτικές, βιώσιμες λύσεις LED φωτισμού. Τόνισε ότι το μοντέλο της γραμμικής οικονομίας δεν είναι βιώσιμο, κάτι που ανέλυσε στη δική της παρουσίαση η Κιάρα Κόντη, Senior Manager, Climate Change & Sustainability Services, EY, εξηγώντας ότι η κυκλική οικονομία αποσκοπεί στη αποσύνδεση της οικονομικής ανάπτυξης από τη χρήση των φυσικών πόρων και των οικοσυστημάτων, χρησιμοποιώντας τους πόρους αυτούς πιο αποτελεσματικά.

Από την πλευρά του ο Δρ. Γεράσιμος Λυμπεράτος, Καθηγητής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μίλησε για την αξιοποίηση των οικιακών απορριμμάτων τροφίμων, ως ένα καλό παράδειγμα της έννοιας της κυκλικής οικονομίας.

Φωτογραφία: (PHOTOPRESS Θ&Α ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΙ/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ) από αριστερά Dr. Danica Purg, Πρόεδρος του CEEMAN και Πρόεδρος της IEDC-Bled School of Management, Celia Moore, Διευθύντρια Corporate Citizenship στην IBM Europe Middle East & Africa, Δρ. Ευάγγελος Βέργος, Κοσμήτορας και Διευθυντής του Demo Farm της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Μαρίνα Μαντζουράνη, Υπεύθυνη Σχέσεων με Επενδυτές στο Νοσοκομείο Υγεία, Enrico Bressan, επικεφαλής του τμήματος για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (ΕΕΚ) στο Fondazione Centro Produttivita και Μαρία Αλεξίου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Global Compact Hellas και του CSR HELLAS.

Περισσότερα

Ετικέτες

Εγγραφή στο Newsletter

ΔΗΜΟΦΙΛΗ