Πρόσκοποι: 60 χρόνια από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Date:

Share post:

Στις 20 Νοεμβρίου πριν από 60 χρόνια η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε τη Σύµβαση για τα ∆ικαιώµατα του Παιδιού και παρά το γεγονός ότι στη ∆ιακήρυξη των Δικαιωµάτων του Ανθρώπου, τα Ηνωµένα Έθνη ανέφεραν ότι τα παιδιά δικαιούνται ειδική βοήθεια και υποστήριξη, προχώρησαν στην υιοθέτηση ειδικής σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, αναγνωρίζοντας ότι «το παιδί, λόγω της φυσικής και διανοητικής του ανωριµότητας, χρειάζεται ειδική προστασία και µέριµνα, συµπεριλαµβανόµενης και της νοµικής προστασίας, τόσο πριν όσο και µετά τη γέννησή του» και ότι «είναι σηµαντικό να προετοιµαστεί πλήρως το παιδί για να ζήσει µια ατοµική ζωή στην κοινωνία και να ανατραφεί µέσα στο πνεύµα των ιδανικών που διακηρύσσονται στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωµένων Εθνών και ειδικότερα µέσα σε πνεύµα ειρήνης, αξιοπρέπειας, ανοχής, ελευθερίας, ισότητας και αλληλεγγύης».

Η Ελλάδα επικύρωσε τη σύμβαση στις 2 ∆εκεµβρίου του 1992

Οι Έλληνες Πρόσκοποι, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης, είναι η μεγαλύτερη παιδαγωγική κίνηση για νέους στην Ελλάδα, που εδώ και 110 χρόνια συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση παιδιών, εφήβων και νέων μέσω ενός συστήματος αξιών με απώτερο στόχο την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου. Η προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών και των νέων αποτελεί πρωταρχική προτεραιότητα για την Προσκοπική Κίνηση, γι’ αυτό και έχει θεσπίσει ειδική Πολιτική για την Προστασία του Παιδιού, μέσω της οποίας διασφαλίζει την προστασία των ανήλικων μελών της και καλεί όλα τα Ενήλικα Στελέχη της να δείχνουν σε κάθε περίσταση σεβασμό και κατανόηση για τα δικαιώματα και την ασφάλεια παιδιών, εφήβων  και νέων. Σε αυτό το πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειάς μας για την προστασία των ανήλικων μελών μας, δημιουργήσαμε σε συνεργασία με την Ένωση «Μαζί για το Παιδί» έναν οδηγό για την προστασία ανηλίκων από κάθε μορφή κακοποίησης, ενώ παράλληλα διοργανώνουμε από κοινού δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Ο Γενικός Έφορος των Ελλήνων Προσκόπων, Χριστόφορος Μητρομάρας δήλωσε: «Τα παιδιά, οι έφηβοι, οι νέες και οι νέοι αποτελούν την ελπίδα για το μέλλον, τη βάση στην οποία θα πρέπει να στηριχθούμε για να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο. Η προστασία των παιδιών είναι χρέος και ευθύνη όλων μας. Ο Ελληνικός Προσκοπισμός, έχει ήδη αναπτύξει σύγχρονα και καινοτόμα προγράμματα εκπαίδευσης των χιλιάδων ενηλίκων εθελοντών του, μέσω των οποίων διασφαλίζεται η προστασία των ανηλίκων και παράλληλα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για το θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού. Η Προσκοπική Κίνηση, ως φορέας διαπαιδαγώγησης με 110 χρόνια ιστορίας και αδιάλειπτης προσφοράς στο παιδί και την κοινωνία, στέκεται αρωγός σε κάθε πρωτοβουλία που αφορά στην προστασία των ανηλίκων και φροντίζει για  την αρµονική ανάπτυξη της προσωπικότητας παιδιών και νέων, ώστε μέσα σ’ ένα κλίµα ευτυχίας, αγάπης και κατανόησης, να ολοκληρώνονται ως άτομα και να διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία».

Η Μαρία Χατζηνικολάκη, Διευθύντρια Προγραμμάτων και Εξεύρεσης Πόρων της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» δήλωσε:  «Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί», εργάζεται από το 1996 για να εξασφαλίσει ότι όλα τα παιδιά έχουν τα ίδια δικαιώματα και ζουν σε ποιοτικές και αξιοπρεπείς συνθήκες. Συνοδοιπόροι σε αυτήν την προσπάθεια  μας είναι το  Σώμα Ελλήνων Προσκόπων. Αυτή η συνεργασία επισφραγίζει τις αδιάκοπες ενέργειες της Ένωσης για την ευημερία, την προστασία και τη διασφάλιση μιας υγιούς ανάπτυξης παιδιών και εφήβων. Είμαστε υπερήφανοι που αυτή η συνεργασία ενισχύει τα ιδανικά της σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού και τις αρχές του Προσκοπισμού».

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Related articles

Νέοι με αναπηρία ιδρύουν στο δικό τους σχολικό κυλικείο

Το 20023 το γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα και το Junior Achievement Greece ανέλαβαν την υποστήριξη ενός Κυλικείου, όπου θα εργάζονταν νέοι/ες με αναπηρία, στο χώρο του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αγίου Δημητρίου.

Σύμπραξη ναυτιλιακών εταιρειών για μείωση εκπομπών ρύπων κατά 20%

Οι κορυφαίες ναυτιλιακές εταιρείες φιλοδοξούν να υιοθετήσουν στρατηγικές μείωσης της ετήσιας κατανάλωσης καυσίμων των στόλων τους κατά 20%.

Νέα ψηφιακά εργαλεία για τους αγρότες

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος CAMA (PRIMA) της Ε.Ε με σκοπό την ενημέρωση κυρίως των αγροτών σε θέματα εφαρμογής νέων τεχνολογιών.

Iατρικό Αθηνών: Κάρτα Προνομίων για τους εργαζομένους μελών της ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ

Με πρωτοβουλία του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών η συνεργασία περιλαμβάνει προνόμια για 6.000 εργαζόμενους σε 70 και πλέον ελληνικές, παραγωγικές εταιρείες.
Skip to content