Προσβάσιμα τα ιστορικά αρχεία του Πανεπιστημίου Αθηνών

Date:

Share post:

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ψηφιοποίησης και λημματογράφησης, έργο που χρηματοδότησε η JTI Hellas, τα πολύτιμα αρχεία του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι προσβάσιμα στο κοινό.

Ειδικότερα, στο κατάμεστο αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2017 η παρουσίαση του αρχειακού υλικού που βρίσκεται στις συλλογές του Ιστορικού Αρχείου ΕΚΠΑ (Ι.Α.ΕΚΠΑ).

Ουσιαστικά παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του έργου «Ψηφιοποίηση και λημματογράφηση του Αρχείου Πρωτοκόλλου του ΕΚΠΑ, 1837-1950», έργο που χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία JTI Hellas.

Τα ψηφιοποιημένα τεκμήρια περιλαμβάνουν περισσότερες από 300.000 σελίδες. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται μοναδικά τεκμήρια, όπως η αλληλογραφία του Όθωνα για την ίδρυση του Πανεπιστήμιου, λίστες λόχων της Πανεπιστημιακής Φάλαγγας, το εισιτήριο εγγραφής του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Νομική Σχολή το 1880 και του Ίωνα Δραγούμη το 1894, ο φοιτητικός φάκελος του Αγίου Νεκταρίου Αιγίνης, οι εγγραφές των πρώτων φοιτητριών στο ΕΚΠΑ, ο διορισμός του Κωστή Παλαμά ως Γενικού Γραμματέα στο ΕΚΠΑ το 1897, χειρόγραφα του Εμμανουήλ Ροΐδη, κ.ά.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, ο Νικόλας Τσαφταρίδης, ο Πρόεδρος του Ιστορικού Αρχείου Βαγγέλης Καραμανωλάκης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της JT International Hellas, Εdoardo Volleti. Κατόπιν, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του προγράμματος από τον υπεύθυνο του Ψηφιακού Αποθετηρίου του ΕΚΠΑ Κώστα Βίγλα και την Χάιδω Μπάρκουλα υπεύθυνη των Αρχειακών Συλλογών του ΙΑ.ΕΚΠΑ.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση μικρών ιστοριών από τους συνεργάτες του προγράμματος, μέσα από ιστορικά ντοκουμέντα από το Αρχείο Πρωτοκόλλου. Οι κ.κ. Χριστίνα Μπάκουλα, Μαρία Αρβανίτη, Αντώνης Σαραντίδης, Αποστόλης Τσάνο, Μάνος Αυγερίδης ανέδειξαν ένα πλούτο θεματικών: η Πανεπιστημιακή Φάλαγγα, προσωπικές ιστορίες φοιτητών και φοιτητριών, η Εθνική Βιβλιοθήκη, η Αριστερά στο μεσοπολεμικό Πανεπιστήμιο, ο πόλεμος και η κατοχή.

Ο Πρόεδρος του Ιστορικού Αρχείου Βαγγέλης Καραμανωλάκης σχολίασε σχετικά ότι οι σελίδες που ψηφιοποιήθηκαν και τεκμηριώθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος, συγκροτούν διακριτές σειρές που μπορούν να φωτίσουν πλευρές της πνευματικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας μας.

Εκ μέρους της JTI o Διευθύνων Σύμβουλός της, Εdoardo Volleti σημείωσε ότι η σπουδαιότητα αυτής της προσπάθειας ξεπερνά τα όρια του ίδιου του έργου και είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, που προσφέρει προστιθέμενη αξία στη χώρα.

Το υλικό είναι διαθέσιμο στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη «ΠΕΡΓΑΜΟΣ» (https://pergamos.lib.uoa.gr).

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Related articles

Όλγα Ίτσιου (Dimand): Το κτιριακό απόθεμα δεν είναι προσβάσιμο σε AμεΑ

Το κτιριακό απόθεμα της χώρας σε μεγάλο βαθμό παραμένει μη προσβάσιμο αν και από το 2012 έγινε από το νόμο απαραίτητη η μελέτη προσβασιμότητας.

TÜV HELLAS (TÜV NORD): Διάκριση για το εργασιακό περιβάλλον

H διαδικασία αξιολόγησης ως Great Place to Work® βασίστηκε σε ανώνυμο ερωτηματολόγιο Trust Index©, με αξίες σημαντικές για κάθε εργασιακό περιβάλλον.

Δύο υβριδικές φορτηγίδες ζωοτροφών στον στόλο της Philosofish

Οι φορτηγίδες έχουν σχεδιαστεί σε συνεργασία με την κατασκευάστρια εταιρεία AKVA με στόχο να καλύψουν τις ιδιαίτερες απαιτήσεις ιχθυοκαλλιέργειας της Μεσογείου.

Διάκριση για τα TÜV AUSTRIA Food Allergens Labs

Τα  Food Experts’ Awards είναι διεθνή βραβεία, που διοργανώθηκαν φέτος για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το cibum.