Connect with us

Έρευνες / Μελέτες

QNF: The Most Sustainable Companies In Greece

Συνολικά 21 εταιρείες εντάσσονται στην λίστα των The Most Sustainable Companies In GREECE, μιας ελίτ εταιρειών της ελληνικής αγοράς που ξεχωρίζουν για την υποδειγματική τους στάση σε θέματα λογοδοσίας, κοινωνικής και περιβαλλοντικής συμπεριφοράς και βιώσιμων επενδύσεων, οι οποίες μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη.

Σε ειδική εκδήλωση για την ανάδειξη των The Most Sustainable Companies in GREECE έδωσε το παρόν ο Mermer Schnappauf, μέλος του German Council for Sustainable Development. Με αποφθέγματα του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη μίλησε για την πρόοδο των ελληνικών επιχειρήσεων σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και ανέδειξε την βιώσιμη χρηματοδότηση στο πλαίσιο της νέα πολιτικής της ΕΕ – στην οποία αναφέρεται πρόσφατο άρθρο του csrindex (Αλλάζει ο τρόπος προσέγγισης της χρηματοδότησης – Η ΕΕΤ σε ρόλο πρεσβευτή βιωσιμότητας).

Ο κ. Schnappauf βρέθηκε στην Αθήνα στο πλαίσιο της συνεργασίας του Γερμανικού Συμβουλίου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη με το Quality Net Foundation (QNF). Εξάλλου, ο Ελληνικός Κώδικας Βιωσιμότητας είναι η πρώτη εθνική προσαρμογή του Κώδικα Βιωσιμότητας του Γερμανικού Συμβουλίου και αποτελεί ένα καινοτόμο εργαλείο προσαρμοσμένο στις ανάκες της ελληνικής αγοράς. Το QNF έχει εισάγει τέσσερα επίπεδα ωριμότητας, που προσθέτουν αξιοπιστία στον Κώδικα, σύμφωνα με τον κ. Schnappauf, που έδειξε εντυπωσιασμένος από την ικανότητα των ελληνικών εταιρειών να προσαρμόζονται σε μεθοδολογίες που τις βοηθούν να προσεγγίσουν καλύτερα τη βιώσιμη ανάπτυξη, όπως αυτή του ελληνικού Κώδικα ο οποίος:

  1. Ενθαρρύνει την ελληνική αγορά να μετρήσει τις κοινωνικοοικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων,
  2.  Ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων μέσω της βιωσιμότητας,
  3. Βοηθά στη συγκριτική αξιολόγηση των πιο βιώσιμων ελληνικών εταιρειών και
  4. Συμβάλει στη δημιουργία ενός Ελληνικού Καταλόγου Επιχειρηματικής Αειφορίας. Αυτός ο επιχειρηματικός δείκτης έχει επιρροή στις τράπεζες, τους επενδυτές και την αγορά γενικότερα.

Η συνεργασία του Γερμανικού Συμβουλίου Βιώσιμης Ανάπτυξης με το QNF είναι μια σημαντική πρωτοβουλία για την ελληνική αγορά, σύμφωνα με τον Schnappauf, που αναφέρθηκε επίσης – στην εκδήλωση που διοργάνωσε χθες στο Παλαιό Χρηματιστήριο το QNF – στην βιώσιμη χρηματοδότηση, η οποία περνά μέσα από κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια σύμφωνα με την νέα προσέγγιση της ΕΕ, η οποία αλλάζει τα δεδομένα στον τρόπο που γίνονταν μέχρι σήμερα οι επενδύσεις.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάδειξη των The Most Sustainable Companies In Greece.

Όπως σημείωσε σχετικά η Χρυσούλα Εξάρχου, “το Sustainability Performance Directory,  είναι ο πρώτος  Επιχειρηματικός Δείκτης  Βιώσιμης Ανάπτυξης για την ελληνική αγορά  και αποτελεί ενα πλαίσιο αναφοράς για τη διαχείριση της μη χρηματοοικονομικής πληροφορίας. Μπορεί να λειτουργεί ως απάντηση προς όλους τους φορεις (ΓΕΜΗ, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τράπεζες, Δίκτυα Υπεύθυνων Προμηθευτών) και συγχρόνως να εντάσσει τις επιχειρήσεις σε μια ομάδα πρωτοπόρων οργανισμών που αναγνωρίζονται από τους καταναλωτές και την αλυσίδα των ενδιαφερόμενων μερών τους. Μέσω του Sustainability Performance Directory γίνεται η ανάδειξη των THE MOST SUSTAINABLE COMPANIES  ως αποτέλεσμα τεχνικής αξιολόγησης που είναι πολύ σημαντική καθώς εισάγει τη φιλοσοφία της αποτύπωσης και της μέτρησης των μη χρηματοοικονομικών δεδομένων στην ελληνική επιχειρηματική αγορά”.

Η επιβεβαίωση της τελικής αξιολόγησης των επιχειρήσεων πραγματοποιείται από Ανεξάρτητη Κριτική Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν ως μέλη οι κ.κ.:

Παναγιώτης Αλεξάκης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην πρόεδρος Χρηματιστηρίου Αθηνών

Χαρούλα Απαλαγάκη, Γενική Γραμματέας Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών

Ξενοφών Αυλωνίτης, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιοαγοράς

Βασίλης Γκόβαρης , Εκτελεστικός Δ/ντης Όμιλος Ελληνικά Χρηματιστήρια

Σοφία Εφραίμογλου-Κουνενάκη, Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και Επικεφαλής του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος

Στην χθεσινή εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν μέλη της επιτροπής, παρουσιάστηκε η μεθοδολογία αξιολόγησης και οι εταιρείες της ομάδας THE MOST SUSTAINABLE COMPANIES IN GREECE.

Πρόκειται για τις εταιρείες:

 

SUSTAINABILITY LEADERS
1 Α.Ε. ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ TITAN
2 ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
3 ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ – Τομέας Έλασης Αλουμινίου
4 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.
5 ΟΤΕ Όμιλος Εταιρειών
6 MYTILINEOS
7 WIND ΕΛΛΑΣ
TOP SUSTAINABLE COMPANIES
8 ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ
9 ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ
10 ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK ERGASIAS Α.Ε.
11 IMERYS ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ ΕΛΛΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ
12 INTERAMERICAN
13 MSD ΕΛΛΑΔΑΣ
14 QUEST ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.
SUSTAINABLE COMPANIES
15 ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε. – ΒΙΑΝ Α.Ε
16 ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ ΥΓΕΙΑ
17 ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ  Α.Ε.Γ.Α.
18 ΠΟΛΥΕΚΟ Α.Ε.
19 ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΠΟΘΗΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. (ΠΑΕΓΑΕ)
20 ENEL GREEN POWER HELLAS Α.Ε.
21 LIDL HELLAS & ΣΙΑ Ο.Ε.

Σοφία Εμμανουήλ (semmanouil@csrindex.gr)

Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Περισσότερα
Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

3# Καλή Υγεία & Ευημερία

Covid-19 και τρόφιμα: Πόσο μας απειλεί μια “κρίση μέσα στην κρίση”

woman-in-face-mask-shopping-in-supermarket-csrindex

Ο Covid-19 έχει αποσυντονίσει την διεθνή βιομηχανία τροφίμων και παρά το γεγονός ότι στη χώρα μας δηλώνεται σε όλους τους τόνους – τόσο από φορείς και επιχειρηματίες της βιομηχανίας όσο και του λιανεμπορίου – ότι υπάρχει επάρκεια τροφίμων και δεν υπάρχει κίνδυνος για ελλείψεις, το καμπανάκι που κρούουν διεθνείς οργανισμοί για ενδεχόμενη διατροφική κρίση ερμηνεύεται ως μήνυμα κινδύνου, που σε αυτή τη φάση αφορά φτωχές χώρες αλλά αποτελεί εν δυνάμει απειλή για όλο τον κόσμο.

Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com)

Το κλείσιμο των συνόρων, οι καραντίνες, οι διαταραχές της αγοράς, της εφοδιαστικής αλυσίδας και του εμπορίου καθώς και η αναμενόμενη οικονομική ύφεση, θα μπορούσαν να περιορίσουν την πρόσβαση των ανθρώπων – ειδικά ευάλωτων κοινοτήτων σε χώρες που πλήττονται σκληρά από τον ιό ή αντιμετωπίζουν ήδη επισιτιστική ανασφάλεια – σε επαρκή, ποικίλα και υψηλής διατροφικής αξίας τρόφιμα”. Κάπως έτσι αναδεικνύει το θέμα δυνητικού κινδύνου ο πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), Καθηγητής Αντώνης Ζαμπέλας.

Μιλώντας για τις αλλαγές που φέρνει ο Covid-19 στην ασφάλεια των τροφίμων – η οποία κατά τη γνώμη του διασφαλίζεται κυρίως με προληπτικά μέτρα και αυστηρή τήρηση των ορθών πρακτικών υγιεινής από όλους τους κρύκους της αλυσίδας τροφίμων, από το αγρόκτημα στο πιάτο – απάντησε σε ερώτημα της TUV Hellas (TÜV Nord) αναφορικά με το ενδεχόμενο διατροφικής κρίσης λόγω πανδημίας. Ο κ. Ζαμπέλας υπενθύμισε ότι οι επικεφαλής της Οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, σε κοινή δήλωσή τους, έχουν ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου πιθανής “διατροφικής έλλειψης” στην παγκόσμια αγορά, ως συνέπεια των περιορισμών που εφαρμόζονται για την προστασία της δημόσιας υγείας από την εξάπλωση του Covid-19, οι οποίοι διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής διατροφικής αλυσίδας. 

Ειδικότερα στη χώρα μας, από 4/5/2020 έχει συσταθεί Ομάδα Εργασίας για την εκτίμηση της επισιτιστικής επάρκειας και της διατροφικής ασφάλειας. Η συγκεκριμένη Ομάδα Εργασίας απαρτίζεται από προϊστάμενους των διευθύνσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στελέχη των εποπτευόμενων οργανισμών του Υπουργείου καθώς και ακαδημαϊκούς και θα αναφέρει τα ευρήματά της σε έκθεση που θα υποβάλλει κάθε μήνα στον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σύμφωνα με τον κ. Ζαμπέλα, αυτή η απόφαση δείχνει την ύψιστη προτεραιότητα που δίνεται στη διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας και τη θωράκιση της διατροφικής ασφάλειας της χώρας μας. 

Οι αβεβαιότητες

Την ίδια στιγμή πάντως υπάρχει ανασφάλεια σε πολλές χώρες του κόσμου. Στην Κίνα οι αγρότες πλήττονται από την ανεργία ενώ στην αγορά καταγράφονται ελλείψεις σε σπόρους και λιπάσματα. Κάποιοι μιλούν για φόβους έλλειψης συγκεκριμένων τροφών σε κάποια χωριά αφού τα μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας έχουν επιπτώσεις στη γεωργική δραστηριότητα.

Η γεωργική βιομηχανία, λόγω των προβλημάτων στην ελεύθερη ροή εργασίας και πρώτων υλών, δοκιμάζεται ευρύτερα. Το σύστημα τροφίμων στις ΗΠΑ δεν “σπάει” αλλά κάμπτεται, λένε Αμερικανοί επιχειρηματίες, που ενισχύουν τη διεθνή αλυσίδα εφοδιασμού και την εγχώρια παραγωγή τους. 

Ο David Beasley, επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP), δήλωσε ότι απαιτείται επείγουσα δράση για την αποφυγή καταστροφής, σε συνέχεια έκθεσης που εκτιμά ότι ο αριθμός των πληττόμενων από την πείνα ανθρώπων θα μπορούσε να αυξηθεί πάνω από τα 250 εκατομμύρια από 135 εκατομμύρια σήμερα. Αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο βρίσκονται σε 10 χώρες που ήδη δοκιμάζονται από συγκρούσεις, οικονομική κρίση και κλιματική αλλαγή. Ανάμεσά τους είναι η Υεμένη, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Αφγανιστάν, η Βενεζουέλα, η Αιθιοπία, το Νότιο Σουδάν, το Σουδάν, η Συρία, η Νιγηρία και η Αϊτή. Σημειώνεται ότι ακόμα και πριν από την πανδημία τμήματα της Ανατολικής Αφρικής και της Νότιας Ασίας αντιμετώπιζαν ήδη σοβαρές ελλείψεις τροφίμων από την ξηρασία και τις σφοδρές επιθέσεις των ακρίδων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Dominique Burgeon, διευθυντής του τμήματος εκτάκτων αναγκών και ανθεκτικότητας του FAO, που εξηγεί τις ιδιαίτερες προκλήσεις που θέτει ο Covid-19 σε ευάλωτες κοινότητες που αντιμετωπίζουν ήδη υψηλά επίπεδα πείνας λόγω προϋπάρχουσας κρίσης. Αυτό σημαίνει ότι ήταν ήδη στο άκρο του φάσματος της πείνας, αδύναμοι και λιγότερο καλά εξοπλισμένοι για να αποτρέψουν τον ιό.

Στην συντριπτική τους πλειοψηφία αυτοί οι άνθρωποι ζουν σε αγροτικές περιοχές και εξαρτώνται από τη γεωργική παραγωγή, τις εποχιακές θέσεις εργασίας στη γεωργία, την αλιεία ή την κτηνοτροφία, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του ο κ. Burgeon. Όταν αρρωσταίνουν ή αυτοπεριορίζονται ή τους απαγορεύεται να εργάζονται στη γη τους, να φροντίζουν τα ζώα τους, να ψαρεύουν ή να έχουν πρόσβαση σε αγορές για να πουλήσουν προϊόντα, να αγοράσουν τρόφιμα ή να πάρουν σπόρους και προμήθειες. Κάποιοι μπορεί να χρειαστεί να πουλήσουν τα ζώα τους ή το αλιευτικό τους σκάφος για λίγα μετρητά. Μερικοί ίσως δεν έχουν άλλη επιλογή από το να εγκαταλείψουν τα αγροκτήματά τους για αναζήτηση βοήθειας.

Στην Αιθιοπία, την Κένυα, τη Σομαλία σχεδόν 12 εκατ. άνθρωποι βρέθηκαν ήδη σε δύσκολες συνθήκες ως αποτέλεσμα εκτεταμένων σοβαρών ξηρασιών. Από το Αφγανιστάν ως την Αϊτή και από τη Συρία έως τη Μιανμάρ, ο Covid-19 κινδυνεύει να επιδεινώσει περαιτέρω τον αντίκτυπο των συγκρούσεων και των φυσικών καταστροφών.

Υπάρχουν κάποιες ομοιότητες με το ξέσπασμα του Έμπολα στη Δυτική Αφρική το 2014, που μας δίδαξε ότι όταν διαταράσσονται τα μέσα διαβίωσης των ανθρώπων, σπάει η αλυσίδα εφοδιασμού κι αυτό μπορεί να προκαλέσει εντάσεις και κοινωνικές αναταραχές. 

Για τον FAO, η ανησυχία είναι ότι καθώς αυξάνεται ο αριθμός των λοιμώξεων σε ευάλωτες χώρες, δηλαδή μεταξύ πληθυσμών που έχουν ήδη υποσιτιστεί, όντας αδύναμοι και ευάλωτοι σε ασθένειες, θα μπορούσε να προκύψει μια “κρίση μέσα στην κρίση”, λόγω της επιδείνωσης της κρίσης υποσιτισμού. Και αυτό είναι ένας φαύλος κύκλος ανατροφοδότησης που καθιστά περισσότερους ανθρώπους πιο αδύναμους και ευάλωτους στον ιό.

Οι διεθνείς οργανισμοί όπως ο FAO και ο ΟΗΕ εστιάζουν την προσοχή τους στην αναβάθμιση προγραμμάτων εξοικονόμησης πόρων σε χώρες που αντιμετωπίζουν παρατεταμένες κρίσεις ή προϋπάρχοντα υψηλά επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας. Αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για στήριξη των εισοδημάτων και τη βελτίωση της προσβασιμότητας σε τρόφιμα, χορήγηση σπόρων και ζωοτροφών, υποστήριξη της υγείας των ζώων, ώστε αυτές οι ευαίσθητες ομάδες να μπορούν να συνεχίσουν να παράγουν τρόφιμα και εισόδημα για τις οικογένειες τους. 

Η πανδημία μας διδάσκει ότι είμαστε όλοι μαζί σε αυτή την κρίση. Ακόμη κι αν εστιάζουμε στο πως θα διαχειριστούμε καλύτερα τις προκλήσεις ως οικογένεια ή σε εθνικό επίπεδο, έχουμε καταλάβει ότι αυτός ο ιός δεν έχει σύνορα. Εάν τον νικήσουμε στον ανεπτυγμένο κόσμο, αλλά τον αφήσουμε να μεταδοθεί σε χώρες με λιγότερους πόρους, των οποίων τα συστήματα υγείας δεν διαθέτουν τις απαραίτητες δομές, εκεί που οι άνθρωποι είναι ήδη αδύναμοι από την πείνα και άρα λιγότερο ανθεκτικοί στον επιθετικό ιό, τότε αυτός θα επιστρέψει πάλι σε μας, πιο δυνατός…

Περισσότερα

14# Ζωή στο Νερό

O Covid-19 βάζει …φρένο στην Κλιματική Αλλαγή

Την ώρα που εξαπλώνεται ο κορωνoϊός σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, δορυφορικές εικόνες δείχνουν μια δραστική μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε περιοχές που βρίσκονται σε καραντίνα.

Της Σοφίας Εμμανουήλ

semmanouil@gmail.com

H μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης επιτυγχάνεται με τον λάθος τρόπο στην εποχή της πανδημίας. 

Τα δορυφορικά δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν στις αρχές Μαρτίου έδειξαν μια απότομη πτώση των επιπέδων διοξειδίου του αζώτου στην Κίνα, από τον Ιανουάριο έως τον Φεβρουάριο, καθώς το επίκεντρο της επιδημίας στη Wuhan τέθηκε σε καραντίνα. Οι εικόνες που δημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) υποδηλώνουν ότι παρόμοια εικόνα με τη Wuhan δίνει πλέον και η Ιταλία, όπου εντοπίζεται το δεύτερο μεγαλύτερο επίκεντρο κρουσμάτων μετά την Κίνα.

“Η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του αζώτου στην Po Valley στη βόρεια Ιταλία είναι ιδιαίτερα εμφανής”, δήλωσε ο διευθυντής της αποστολής Copernicus Sentinel-5P της ESA, Claus Zehner, που εξηγεί ότι παρόλο που θα μπορούσαν να υπάρξουν μικρές διακυμάνσεις των δεδομένων λόγω της κάλυψης από το νεφελώδες περιβάλλον και τις αλλαγές του καιρού, υπάρχει σιγουριά ότι η μείωση των εκπομπών συμπίπτει με την καραντίνα στην Ιταλία, που προκαλεί λιγότερες μετακινήσεις και περιορισμένη βιομηχανική δραστηριότητα.

Η ESA δημοσίευσε την περασμένη Παρασκευή τις εικόνες, με δεδομένα από τον δορυφόρο Copernicus Sentinel-5p παρουσιάζοντας τις διακυμάνσεις της ρύπανσης στην Ευρώπη μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου και της 11ης Μαρτίου. Η μείωση των εκπομπών στην Ιταλία συνέπεσε με τα περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte στις 9 Μαρτίου, με βάση τα οποία απαγορεύτηκαν οι δημόσιες συγκεντρώσεις και τα μη σημαντικά ταξίδια. Ο Βορράς είναι η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο από τον ιό κι εκεί η μείωση της ρύπανσης είναι πιο εμφανής.

Φαίνεται απόλυτα πιθανό ότι η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα είναι επωφελής για τους ανθρώπους σε ευαίσθητες κατηγορίες, για παράδειγμα για κάποιους πάσχοντες από άσθμα, ενώ θα μπορούσε να αποβεί επωφελής ως προς την προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης της νόσου. Ένα υψηλό επίπεδο ατμοσφαιρικής ρύπανσης μειώνει την ανοσία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας περιγράφει το NO2 ως τοξικό αέριο που προκαλεί σημαντική φλεγμονή των αεραγωγών, σε συγκεντρώσεις άνω των 200 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο. Τα σωματίδια ρύπανσης μπορούν επίσης να αποτελέσουν φορέα για τους παθογόνους παράγοντες, καθώς και να επιδεινώσουν τα υπάρχοντα προβλήματα υγείας. 

Ο ΠΟΥ διερευνά τώρα κατά πόσον τα σωματίδια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορεί να είναι ένας φορέας εξαιτίας του οποίου εξαπλώνεται ο Covid-19 και τον καθιστά πιο μολυσματικό. 

Το παράδειγμα της Ιταλίας

Επίσης, οι εκπομπές διοξειδίου του αζώτου καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τα αυτοκίνητα, τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και τη βιομηχανία. Παρόλο που δεν συνεισφέρουν σημαντικά στην κλιματική κρίση, τείνουν να συσχετίζονται με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Έτσι, στο παράδειγμα της Ιταλίας, η χώρα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στη μείωση των εκπομπών, λόγω της στροφής της στην ανανεώσιμη ενέργεια ενώ οι ειδικοί πιστεύουν ότι η πτώση οφείλεται σήμερα και στη μείωση της οδήγησης. 

Καθώς οι άνθρωποι παραμένουν στο σπίτι, τα επίπεδα κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων μειώνονται. Τα αυτοκίνητα εξάλλου, ευνοούν ιδιαίτερα την παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου και είναι υπεύθυνα για το σχηματισμό ρύπων και όξινης βροχής.

Η καραντίνα έχει επίσης μειώσει τη ρύπανση των υδάτων. Το κανάλι της Βενετίας, χωρίς γόνδολες και κρουαζιερόπλοια, είναι πεντακάθαρο, φέροντας στη μνήμη την κατάσταση που επικρατούσε επί αρχαίων χρόνων, ή κατά τη μεταπολεμική περίοδο, όταν ήταν δυνατό να κολυμπήσει κανείς στα νερά των καναλιών, όπως ανέφερε πρόσφατα δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας La Nuova di Venezia e Mestre.

Όμως, για τον Covid-19 η Ιταλία έχει πληρώσει σημαντικό φόρο, με εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες κρούσματα, που έχουν ξεπεράσει σε αριθμό αυτά στην Κίνα. Άρα η καραντίνα δεν είναι ο σωστός τρόπος για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Περισσότερα

17# Συνεργασία για τους Στόχους

Έρευνα της ΕΚΠΟΙΖΩ για τα πενταψήφια

Η ΕΚΠΟΙΖΩ, αλλά και όλες οι Ενώσεις Καταναλωτών μέλη της ΠΟΜΕΚ “Η Παρέμβαση”, πραγματοποίησαν έρευνα, μετά από πλήθος καταγγελιών των καταναλωτών για τις αυθαίρετες χρεώσεις από τα πενταψήφια νούμερα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε τρία επίπεδα: επεξεργασία των καταγγελιών, έλεγχος των παρόχων Υπηρεσιών Πολυμεσικής Πληροφόρησης (ΥΠΠ) και των παρόχων ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Τα ευρήματα της έρευνας απεστάλησαν στις αρμόδιες Αρχές προκειμένου για την άμεση παρέμβασή τους. 

Συγκεκριμένα, οι χρήστες/καταναλωτές καταγγέλλουν ότι, γίνονται δέκτες καθημερινών και συχνών οχλήσεων στο κινητό τους τηλέφωνο, λόγω της επιθετικής και παραπλανητικής εμπορικής πρακτικής από τους παρόχους ΥΠΠ, μέσω της μη ζητηθείσας ηλεκτρονικής (εμπορικής) επικοινωνίας, με άμεσο σκοπό την προώθηση προϊόντων ή υπηρεσιών για διαφημιστικούς σκοπούς. Επίσης, αναφέρουν ότι, δεν έχουν επιλέξει συνειδητά την εγγραφή τους στις ιστοσελίδες ή έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους για τέτοιου είδους ενέργειες και ενημερώνονται για τη χρέωσή τους, εφόσον λάβουν το λογαριασμό τους. Στις περιπτώσεις δε καρτοκινητών δεν υπάρχει καμία ενημέρωση παρά μόνο αυτόματη αφαίρεση ποσού, κατά πλήρη καταστρατήγηση της ισχύουσας νομοθεσίας εν γένει. 

Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός των χρηστών/καταναλωτών που ζημιώθηκαν, είναι κατά πολύ μεγαλύτερος του αριθμού των καταγγελιών που εξετάσθηκαν, δεδομένου ότι, η χρέωση υπηρεσιών των ΥΠΠ είναι σχετικά χαμηλή, οπότε μπορεί να μη γίνει άμεσα αντιληπτή από τους χρήστες/καταναλωτές ή και να μη θεωρηθεί άξιο λόγου να αναζητηθεί η τιμή της χρέωσης, ώστε να κινηθεί η διαδικασία της υποβολής καταγγελίας ή επιστροφής χρημάτων. Σημειώνεται δε, ότι το περιεχόμενο των ΥΠΠ (ιδίως υπηρεσιών chat/ερωτικού περιεχομένου) είναι ιδιαίτερα θελκτικό σε μεγάλο βαθμό και σε ανηλίκους και άρα και πιο ευάλωτους χρήστες, σε πλήρη καταστρατήγηση της νομοθεσίας για την προστασία προσωπικών δεδομένων, η οποία προβλέπει αυξημένη προστασία για την εν λόγω κατηγορία των χρηστών. 

Τα κυριότερα ευρήματα της έρευνας είναι τα εξής: 

α) Με βάση τις καταγγελίες των καταναλωτών: 

– Έχουν υποστεί ταλαιπωρία και έχουν χάσει πολύτιμο χρόνο, καθ’όσον υποχρεώθηκαν στην υποβολή καταγγελιών και σε διάφορες άλλες ενέργειες, όπως αιτήματα φραγής και πίστωσης του ποσού 

-Η βούλησή τους έχει παραποιηθεί, καθ’οτι δεν έχουν ζητήσει την εγγραφή τους σε υπηρεσίες ΥΠΠ 

– Η αποχρέωση πραγματοποιείται από τους παρόχους δικτύου με αρκετή καθυστέρηση και συνήθως κατόπιν καταγγελίας σε αρμόδιους φορείς και με παρέμβαση των ενώσεων καταναλωτών 

– Αισθάνονται αβοήθητοι και ειδικότερα ότι, περιορίζονται τα θεμελιώδη δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες τους 

– Δεν έχουν ενημερωθεί μέσω των προωθητικών σύντομων μηνυμάτων (SMS), για την προβλεπόμενη χρέωση, την ταυτότητα του παρόχου, το δικαίωμα να αιτηθούν τη φραγή της πρόσβασης σε ΥΠΠ και επίσης για το γεγονός ότι, η απάντηση σε αυτά, πρόκειται να οδηγήσει στην παροχή ΥΠΠ, η οποία ενέχει υψηλές χρεώσεις 

– Οι ευάλωτοι καταναλωτές αδυνατούν να πληρώσουν λόγω δυσχερούς οικονομικής κατάστασης και ως εκ τούτου απειλούνται με φραγή του τηλεφώνου τους 

– Δεν παρέχουν ρητή πληροφόρηση για τη γραμμή βοήθειας/παραπόνων (HELP LINE), όχι πρόσθετης χρέωσης, ώστε να καλέσουν σε αυτήν προκειμένου να ζητήσουν διευκρινίσεις 

-Συνεχίζουν να λαμβάνουν μηνύματα από πενταψήφια που έχουν ζητήσει τη φραγή τους 

-Μερίδα χρηστών/καταναλωτών έχει πέσει θύμα αποδοχής παραπλανητικών SMS προσωπικού-ερωτικού περιεχομένου, με τη μορφή παροχής ΥΠΠ. Λόγω ότι, τα εισερχόμενα μηνύματα των παρόχων ΥΠΠ δεν χρεώνονται, παροτρύνουν τους χρήστες/καταναλωτές, μέσω παρελκυστικών ενεργειών (ερωτικού περιεχομένου), στην αποστολή πολλαπλών εξερχόμενων μηνυμάτων με απώτερο σκοπό τον προσπορισμό κέρδους εις βάρος τους, χωρίς τη σχετική προς τούτο ενημέρωσή τους για τη φύση της υπηρεσίας και τη χρέωσή τους 

β) Με βάση τους Παρόχους ΥΠΠ και τους Παρόχους Δικτύου Εκκίνησης Κλήσης: 

– Από τους επτά (7) παρόχους ΥΠΠ που ελέχθησαν, μόνο ένας έχει την έδρα του στην Ελλάδα. Τέσσερις (4) έχουν έδρα στην Ε.Ε. και οι άλλοι δυο (2) στο Ισραήλ και στην Αγγλία. Η κάθε εταιρεία διαθέτει από ένα (1) έως επτά (7) πενταψήφια. 

– Στις απαντήσεις προς τους καταναλωτές δεν αναφέρεται ο τρόπος που έγινε αυτή η υποτιθέμενη ενεργοποίηση της υπηρεσίας, αλλά ούτε η εγγραφή σε κάποια ιστοσελίδα 

– Περιγράφουν τη φύση της υπηρεσίας και τη χρέωση με μη κατανοητούς όρους και δεν είναι εύκολη προσβάσιμη η πληροφορία στην ιστοσελίδα 

– Οι πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες δεν εμφανίζονται σε ευδιάκριτο σημείο στις ιστοσελίδες των παρόχων 

– Χρησιμοποιούν την αγγλική γλώσσα για να ενημερώσουν τους χρήστες/καταναλωτές μέσω των ιστοσελίδων τους 

-Δεν αναφέρουν ρητώς την ταυτότητα της εταιρείας, όπως την επωνυμία και τον διακριτικό τίτλο, τον νόμιμο εκπρόσωπο, τη δ/νση της έδρας και τον αριθμό τηλεφώνου επικοινωνίας 

Δεδομένου ότι παραβιάζεται το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο εν γένει, αφού δεν διασφαλίζεται η ασφάλεια, η ακεραιότητα, η διαλειτουργικότητα και το απόρρητο των επικοινωνιών και επιπροσθέτως θίγονται τα οικονομικά συμφέροντα των χρηστών/καταναλωτών, η ΕΚΠΟΙΖΩ και η ΠΟΜΕΚ καλούν τις αρμόδιες αρχές να προχωρήσουν άμεσα: 

– στην τροποποίηση/αυστηροποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας για την παροχή ΥΠΠ (η έρευνα εστάλη την περίοδο της τροποποίησης του Κώδικα Δεοντολογίας από την ΕΕΤΤ, η οποία είναι σε θετική κατεύθυνση της αποτελεσματικότερης προστασίας των καταναλωτών) 

– στην εντατικοποίηση των ελέγχων των παρόχων ΥΠΠ και των παρόχων δικτύου/παρόχων δικτύου εκκίνησης κλήσης 

-στην υποχρέωση να διασφαλίζεται αδιάλειπτα και με κάθε δυνατό τρόπο η ορθή χρήση των εκχωρηθέντων αριθμοδοτικών πόρων 

– στον αποτελεσματικό έλεγχο της ορθής ή μη εφαρμογής του κανονιστικού πλαισίου που διέπει τις ΥΠΠ 

– στην επιβολή αυστηρών διοικητικών κυρώσεων στους παραβάτες ως απόρροια της γενικότερης ζημίας στην αγορά Υπηρεσιών Πολυμεσικής Πληροφόρησης και ιδίως της παραπλάνησης των χρηστών/καταναλωτών, περιλαμβανομένης της αφαίρεσης της άδειας λειτουργίας των παρόχων 

– στην επιβολή κυρώσεων για αθέμιτες παραπλανητικές εμπορικές πρακτικές, της μη ζητηθείσας ηλεκτρονικής επικοινωνίας και της αθέμιτης επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων.

Περισσότερα

Ετικέτες

Εγγραφή στο Newsletter

ΑΠΟΨΕΙΣ