Connect with us

10# Λιγότερες Ανισότητες

Η Σ.Τζιτζίκου (Unicef) μιλά στο csrindex – Η συγνώμη της H&M για μήνυμα σε παιδικό φούτερ & ο ρατσισμός στο προσφυγικό

Με τον μετακινούμενο πληθυσμό παιδιών λόγω της έξαρσης του προσφυγικού ζητήματος να ξεπερνά τα 60 εκατομμύρια πέρα από τις κυβερνήσεις, ΜΚΟ και διεθνείς οργανισμοί, όπως η Unicef, έχουν κομβικό ρόλο στην προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών και στην πάταξη φαινομένων ρατσισμού.

Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@csrindex.gr)

Τις τελευταίες ημέρες προκάλεσε σάλο το μήνυμα coolest monkey in the jungle(η πιο κουλ μαϊμού στη ζούγκλα) σε ένα παιδικό φούτερ της H&M, που διαφήμιζε ένα έγχρωμο αγόρι. Οι διαστάσεις που έλαβε το θέμα μέσω των social media, τα αντανακλαστικά της πολυεθνικής που έσπευσε να ζητήσει συγνώμη αναδεικνύοντας τη κοινωνική της ευθύνη σε ένα μείζον ζήτημα αλλά κυρίως το γεγονός ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον όπου ο μετακινούμενος πληθυσμός – κυρίως ασυνόδευτων – παιδιών προσφύγων συνεχώς αυξάνεται, με μεγάλο όγκο να διέρχεται από την Ελλάδα, μας έδωσε την αφορμή να διερευνήσουμε το θέμα των φαινομένων ρατσισμού με θύματα παιδιά στη χώρα μας.

Η Σοφία Τζιτζίκου, πρόεδρος της ελληνικής εθνικής επιτροπής Unicef μιλώντας στο csrindex σχολιάζει ότι συχνά οι εταιρείες εμπλέκονται σε θέματα παραβίασης των δικαιωμάτων των παιδιών χωρίς να έχουν πρόθεση ωστόσο η κουλτούρα κοινωνικής ευθύνης είναι καταλυτική στην αποκατάσταση της αλήθειας στην κοινή γνώμη.

Το πιο συνηθισμένο παράδειγμα ρατσισμού σε παιδιά στην Ελλάδα συναντάται στις εθνικές γιορτές, με τις σχολικές εκδηλώσεις που τις συνοδεύουν. Συχνά, όταν οι παρελάσεις, τα πατριωτικά ποιήματα, ο ρόλος του σημαιοφόρου συνδέονται με φαινόμενα ρατσισμού λόγω εθνικότητας, θρησκείας, αναπηρίας κ.ο.κ. τότε και οι αξίες που αναδεικνύουν αυτές οι εκδηλώσεις, από την ομοψυχία και την αλληλεγγύη μέχρι την αριστεία, στρεβλώνονται.

Φαινόμενα ρατσισμού εκδηλώνονται και στο χώρο του αθλητιμού ενώ αξιοσημείωτες είναι οι δράσεις μεγάλων ΠΑΕ στο θέμα. Γνωστή είναι η καμπάνια της FARE (Football Against Racism in Europe) της UEFA, που έχει στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων, την οποία υποστηρίζουν ομάδες όπως ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ κ.α.

Συστηματική δράση στο θέμα αναλαμβάνει και το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (CSR Hellas) καθώς και το αυτόνομο τμήμα του, το Ελληνικό Δίκτυο για το Οικουμενικό Σύμφωνο του ΟΗΕ (Global Compact Network Hellas) και οι εταιρείες μέλη του.

Αξιόλογες είναι και οι μεμονομένες δράσεις/πρωτοβουλίες επιχειρήσεων στο πλαίσιο προγραμμάτων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

Το θέμα του ρατσισμού στα παιδιά είναι εξαιρετικά σημαντικό σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που φιλοξενεί χιλιάδες προσφυγόπουλα και υποδέχεται καθημερινά δεκάδες ασυνόδευτα παιδιά που αναζητούν καταφύγιο έχοντας οδηγηθεί σε φυγή από τις πατρίδες τους όπου βίωσαν τον τρόμο και τον πόλεμο.

2.500 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Σύμφωνα με στοιχεία που παραχώρησε στο csrindex η κ. Τζιτζίκου, τα καταγεγραμμένα ασυνόδευτα παιδιά στη χώρα μας ξεπερνούν τα 2.500 και οι αφίξεις συνεχίζονται.

Έχοντας ζήσει το προσφυγικό ζήτημα και μέσω άλλων δομών αλλά και μέσω της κοινωνικής της δράσης ως ακτιβίστρια φαρμακοποιός, θεωρεί ότι η χώρα μας επωμίστηκε δυσανάλογο για την εμπειρία, τις γνώσεις και τις υποδομές της βάρος. “Η ίδια η Unicef βρέθηκε σε αμηχανία να διαχειριστεί τα εκατομμύρια των μετακινούμενων πληθυσμών προς την Ευρώπη, ο μεγαλύτερος όγκος των οποίων πέρασε μέσα από την Ελλάδα. Η συμπεριφορά της κοινωνίας, όταν τα νησιά μας υποδέχονταν κατά χιλιάδες τους πρόσφυγες – έφθασαν τους 5 με 6 χιλ. στη Λέσβο – ήταν υποδειγματική παρά την οικονομική κρίση στη χώρα. Υπερβήκαμε και τους εαυτούς μας”, σημειώνει η κ. Τζιτζίκου.

Ας σημειωθεί ότι πέρυσι, τουλάχιστον 4.579 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο από τη Λιβύη, ή 1 στους 40 εξ αυτών που το επιχείρησαν. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 700 από αυτούς που έχασαν τη ζωή τους ήταν παιδιά.

Τα περισσότερα παιδιά και γυναίκες είχαν πληρώσει λαθρεμπόρους στην αρχή του ταξιδιού τους, αφήνοντας πολλά γυναικόπαιδα με χρέος, με διακανονισμό “pay as you go” (πληρώνεις καθώς πηγαίνεις) και ευάλωτα σε κακοποίηση, απαγωγή και εμπορία.

Τα κονδύλια

Ρωτήσαμε την κ. Τζιτζίκου και για τα θέματα διαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων στο θέμα των προσφυγικών ροών. Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Οικονομίας ανέλαβε τη διαχείριση των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων για το προσφυγικό (Ταμεία AMIF και ISF) τον Απρίλιο του 2016. Ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός τους ήταν τότε 454 εκατ. ευρώ για την περίοδο μέχρι το 2020 και σε διαπραγμάτευση με την ΕΕ η ελληνική κυβέρνηση αύξησε το ποσό στα 540 εκατ. ευρώ. Μέχρι πριν από 2 μήνες η απορρόφηση των πόρων προσέγγιζε το 30% αλλά ασκείται κριτική για κακοδιαχείριση.

Η κ. Τζιζτζίκου αφού διαχωρίζει τη θέση της Unicef – η οποία λόγω των δομών του διεθνούς οργανισμού διέπεται από κανόνες λογοδοσίας και διαφάνειας περί των οικονομικών – απαντά ότι κάποιες οργανώσεις γιγαντώθηκαν εξαιτίας των ελλειμματικών ελέγχων/κανόνων και της απουσίας πλαισίου, το οποίο σταδιακά δημιουργείται αλλά το θέμα πρέπει να αξιολογηθεί συνολικά.

“Η Ελλάδα σήμερα αναζητά βηματισμό και προσπαθεί να αναπτύξει τις δομές και τους μηχανισμούς που απαιτούνται για τον έλεγχο των εμπλεκομένων στη διαχείριση των έκτακτων συνθηκών. Το φαινόμενο έχει διογκωθεί δεδομένου ότι οι εταίροι μας έχουν τη λογική: πληρώνουμε για να μείνει το πρόβλημα έξω από την πόρτα μας. Παρόλο που έχουν δεσμευθεί όλες οι χώρες να φιλοξενούν ορισμένο αριθμό μεταναστών, έναντι συνεισφοράς συγκεκρμένων κονδυλίων αποποιούνται της ευθύνης, κάτι που μπορεί να είναι νόμιμο αλλά δεν είναι ηθικό”, σημειώνει η κ. Τζιτζίκου αναφέροντας ως παράδειγμα τον περιορισμένο αριθμό οικογενειών που έχουν επανενωθεί.

“Στην Ελλάδα γίναν λάθη. Πατάγαμε σε κινούμενη άμμο αλλά είχαμε άλλη συμπεριφορά απέναντι σ` αυτούς τους ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους επιστρέφουν από άλλες χώρες στις οποίες δεν μπόρεσαν να ενταχθούν”.

Ο ρόλος της Unicef

Σχετικά με το ρόλο της Unicef η κ. Τζιτζίκου σημειώνει: “Δεν λειτουργούμε όπως άλλες οργανώσεις, π.χ. σαν τους Γιατρούς του Κόσμου…” κι εξηγεί ότι αν και η Unicef δέχεται καταγγελίες για ρατσισμό, λειτουργεί κυρίως θεσμικά, σε επίπεδο πολιτείας συνεργαζόμενη με τα αρμόδια υπουργεία, την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση, το κοινοβούλιο κ.ο.κ.. “Στόχος είναι να μην επικαλύπτουμε τη δράση άλλων οργανώσεων. Η Unicef είναι τοποτηρητής για τα δικαιώματα των παιδιών ανεξάρτητα από χρώμα, ιθαγένεια, θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις. Ο ρόλος της, πέρα από την προσωπική εμπλοκή των ανθρώπων της στα διάφορα κοινωνικά θέματα, είναι να εκφράζει θέση και να παρεμβαίνει προκειμένου να διορθώνει επιπτώσεις από την παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών”, προσθέτει.

Στην Ελλάδα εστιάζει κυρίως σε δύο τομείς: στην εκπαίδευση και στην παιδική προστασία (από κάθε μορφής κακοποίηση, εκμετάλλευση, διάκριση, ρατσισμό, κ.α.), καθώς και στην θεσμική διείσδυση, μέσω της συμμετοχής της σε επιτροπές του κοινοβουλίου και φορέων προκειμένου να διασφαλίσει την εφαρμογή της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, μια νομική υποχρέωση που ανέλαβε η χώρα μας θεσπίζοντας σχετικό νόμο το 1992.

Για τους σκοπούς αυτούς η Unicef βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον Συνήγορο του Πολίτη, για τα Δικαιώματα του Παιδιού – και συγκεκριμένα με τον Γιώργο Μόσχο, βοηθό Συνήγορο – προσφέρονται οικονομική ενίσχυση για νομική υποτήριξη του θεσμού. Ταυτόχρονα υποστηρίζει και άλλους θεσμούς όπως π.χ. το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) και άλλους φορείς.

Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Περισσότερα
Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

10# Λιγότερες Ανισότητες

Όμιλος ΟΤΕ: Πάνω από 7,5 εκατ. ευρώ για τα παιδιά σε 18 χρόνια

Δεκαεφτά κοινωφελείς οργανισμούς για τα παιδιά στήριξε το 2017 ο Όμιλος ΟΤΕ, προσφέροντας το ποσό των 570 χιλιάδων ευρώ ενώ στη διάρκεια των τελευταίων 18 χρόνων έχει στηρίξει πάνω από 58 κοινωφελείς οργανισμούς, παρέχοντας φροντίδα σε περισσότερα από 1,8 εκατ. παιδιά σε όλη την Ελλάδα και προφέροντας συνολικά πάνω από 7,5 εκατ. ευρώ.

Με την ενίσχυση του Ομίλου ΟΤΕ οι κοινωφελείς οργανισμοί καλύπτουν έξοδα λειτουργίας και προσωπικού, καθώς και άλλες δαπάνες όπως η αγορά νοσοκομειακού εξοπλισμού, η κατασκευή κτιριακών υποδομών και η υλοποίηση εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών προγραμμάτων για τα παιδιά.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ επισκέφτηκε το «Κέντρο Αγάπης Ελευσίνας – Φιλική Φωλιά», ένα από τα σωματεία που έλαβαν την ενίσχυση του Ομίλου. Κατά την επίσκεψή του στο κέντρο, δήλωσε: «Τα παιδιά του τόπου μας είναι το μέλλον μας. Είναι χρέος μας να βρισκόμαστε δίπλα τους όταν μας έχουν ανάγκη. Τρέφω ιδιαίτερη εκτίμηση και θαυμασμό για τους σπουδαίους αυτούς ανθρώπους, που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην φροντίδα των παιδιών. Γι’ αυτό πιστεύω ότι η διαχρονική μας στήριξη στα σωματεία για το παιδί είναι από τις σημαντικότερες δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης που υλοποιεί ο Όμιλος ΟΤΕ με τη συμμετοχή των ανθρώπων του».

Το «Κέντρο Αγάπης Ελευσίνας – Φιλική Φωλιά» φροντίζει παιδιά οικογενειών από την Ελευσίνα και τις γύρω περιοχές. Παιδιά από την Ελλάδα, αλλά και από άλλες χώρες (Αλβανία, Ρωσία, Ρουμανία, Τουρκία κ.ά.) καθημερινά σιτίζονται, διαβάζουν για το σχολείο και συμμετέχουν στις διάφορες παιδαγωγικές δραστηριότητες του κέντρου.

«Το Κέντρο Αγάπης Ελευσίνας φιλοξενεί σήμερα 160 παιδιά, ηλικίας 6 έως 17 ετών. Οι καθημερινές μας ανάγκες για την φροντίδα των παιδιών αυτών είναι πολύ μεγάλες και γι’ αυτό είμαστε ευγνώμονες για την στήριξη που λαμβάνουμε από τον Όμιλο ΟΤΕ τα τελευταία 3 χρόνια. Η επίσκεψη του κ. Τσαμάζ στο κέντρο μας, είναι μεγάλη μας τιμή, καθώς δείχνει πραγματικά το ενδιαφέρον και την κοινωνική ευαισθησία του Ομίλου για τα παιδιά», ανέφερε ο Χαράλαμπος Πυρουνάκης, Πρόεδρος του σωματείου.

Αυξημένες οι καθημερινές ανάγκες των σωματείων

Οι ανάγκες των σωματείων που παρέχουν φροντίδα στα παιδιά, έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, κυρίως λόγω της κρίσης.

«Αποστολή της Ένωσης είναι να προσφέρει ψυχολογική, αλλά και οικονομική υποστήριξη σε παιδιά και νέους, που αντιμετωπίζουν καθημερινά την φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό, την ενδο-οικογενειακή βία ή ακόμη χρόνιες ασθένειες και αναπηρίες. Κάθε χρόνο, καταφέρνουμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης περισσότερων από 30.000 παιδιών στην Ελλάδα. Δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε χωρίς την υποστήριξη επιχειρήσεων σαν τον ΟΤΕ, ιδίως σε τόσο δύσκολες συνθήκες για τη χώρα μας», δήλωσε ο Χρήστος Μπαρτσόκας, Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», που επίσης στηρίζει ο Όμιλος ΟΤΕ.

Από το σωματείο «MDA Eλλάς – Σωματείο για τη φροντίδα των ατόμων με νευρομυϊκές παθήσεις», η Πρόεδρος, Βάνα Λαβίδα, είπε σχετικά: «Ο ΟΤΕ αγκάλιασε το έργο του MDA Ελλάς σχεδόν από την αρχή της λειτουργίας μας. Η συνεισφορά του είναι ανεκτίμητη, καθώς συνέβαλε σημαντικά στη δημιουργία της 1ης Ειδικής Μονάδας ΝΜΠ στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» και στην απόκτηση του ΣΠΙΤΙΟΥ του MDA Ελλάς, γεγονός που μας γεμίζει ασφάλεια και δύναμη να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στους συνανθρώπους μας».

Φροντίδα για πάνω από 100 χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο

Ο Όμιλος ΟΤΕ αναλαμβάνει σταθερά πρωτοβουλίες για τα παιδιά. Οι κοινωφελείς οργανισμοί που έλαβαν το 2017 την υποστήριξη του Ομίλου ΟΤΕ είναι οι εξής:

ΕΛ.Ε.Π.Α.Π – Ελληνική Εταιρία Προστασίας & Αποκαταστάσεως Αναπήρων Προσώπων,

MDA ΕΛΛΑΣ – Σωματείο για τη Φροντίδα Ατόμων με Νευρομυϊκές Παθήσεις,

Το Χαμόγελο του Παιδιού,

Ένωση «Μαζί για το Παιδί» (9 Φιλανθρωπικά Σωματεία),

Ανοιχτή Αγκαλιά – Φίλοι Κοινωνικής Παιδιατρικής,

Πανελλήνιος Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με  Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες «ΑΜΥΜΩΝΗ»,

Κέντρο Αγάπης Ελευσίνας- Φιλική Φωλιά,

Κέντρο Παιδιού και Εφήβου,

Ορφανοτροφείο Θηλέων «Η ΜΕΛΙΣΣΑ»,

ΣΚΕΠ – Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους,

Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών- Πόρτα Ανοιχτή»,

Φλόγα – Σύλλογος Γονιών Παιδιών Νεοπλασματική Ασθένεια,

Κάνε μια ευχή Ελλάδος,

Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος,

Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης,

Μονάδα Αυτιστικού Ατόμου και Αυτιστικού Ατόμου με Νοητική Αναπηρία «ΕΛΠΙΔΑ»,

Σύλλογος εθελοντικής προσφοράς και στήριξης «Ορίζοντας».

Οι φορείς «Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης», «Μονάδα Αυτιστικού Ατόμου και Αυτιστικού Ατόμου με Νοητική Αναπηρία ΕΛΠΙΔΑ» και «Σύλλογος εθελοντικής προσφοράς και στήριξης -Ορίζοντας», επιλέχθηκαν μέσω online ψηφοφορίας, στην οποία συμμετείχαν οι εργαζόμενοι του Ομίλου ΟΤΕ από όλη την Ελλάδα.

Στη φωτογραφία: Ο Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ μαζί με τον Πρόεδρο του Σωματείου, κ. Χαράλαμπο Πυρουνάκη, κατά την επίσκεψη του κ. Τσαμάζ στο «Κέντρο Αγάπης Ελευσίνας-Φιλική Φωλιά».

Περισσότερα

1# Μηδενική Φτώχεια

Από τα παζάρια στα bazaar – Μηνύματα αλληλεγγύης και εργαλεία χρηματοδότησης ΜΚΟ

Tα bazaar, η σύγχρονη εκδοχή των χριστουγεννιάτικων αγορών, που έχουν τις ρίζες τους στα υπαίθρια παζάρια τροφίμων του Μεσαίωνα, έχουν εξελιχθεί σε εργαλείο στήριξης των δράσεων μη κυβερνητικών οργανώσεων, προωθούν δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και προκαλούν το καταναλωτικό κοινό να εκφράσει αλληλεγγύη – γνωρίζουν δε μεγάλη άνθιση τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, τάση που φαίνεται να έχει ευνοήσει η οικονομική κρίση.

Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@csrindex.gr)

Τα παζάρια στο Μεσαίωνα ήταν μια πρακτική διαδεδομένη σε όλη την κεντρική Ευρώπη και διαρκατούσαν αρκετές ημέρες, ακόμη και εβδομάδες φέρνοντας κοντά τους ανθρώπους, που έσπευδαν να εξασφαλίσουν τις προμήθειες του χειμώνα.

Στην πορεία του χρόνου αυτά τα παζάρια συνδέθηκαν με τα Χριστούγεννα και εξελίχθηκαν σε χριστουγεννιάτικες αγορές προσφέροντας εκτός από τρόφιμα για το χειμώνα και χριστουγεννιάτικα γλυκά και παιχνίδια. Ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι στη Γερμανία υπήρχε μεγαλύτερη παράδοση, με την χριστουγεννιάτικη αγορά της Δρέσδης να συμπληρώνει περισσότερα από 580 χρόνια διοργάνωσης και της Νυρεμβέργης να έχει την αφετηρία της πριν το 1630. Σήμερα χριστουγεννιάτικες αγορές στήνονται στις περισσότερες πόλεις, τόσο της Γερμανίας όσο και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Για την Ελλάδα – αν και οι θρησκευτικές εορταστικές εκδηλώσεις είναι μια πανάρχαια συνήθεια που συνδυαζόταν με την οργάνωση αγορών και την ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων – οι χριστουγεννιάτικες αγορές είναι μια εισαγώμενη τάση. Διοργανώνονται κυρίως με πρωτοβουλίες της τοπικής αυτοδιοίκησης σε κεντρικές πλατείες και με τη συμμετοχή περιορισμένου αριθμού εκθετών ενώ πιο συχνά λαμβάνουν το χαρακτήρα bazaar για την προώθηση των σκοπών συγκεκριμένου φορέα.

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια τα bazaar ήταν σχετικά περιορισμένα. Πλέον διοργανώνονται χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα και δεν στήνονται μόνο σε υπαίθριους χώρους, όπως το καλεί η παράδοση, αλλά οπουδήποτε, από lobbies ξενοδοχείων και χώρους συναλλαγών τραπεζών μέχρι χώρους εργασίας εταιρειών, ΚΑΠΗ και νοσοκομεία.

Παρακάτω θα αναφέρουμε ενδεικτικές δράσεις.

Μεγάλοι οργανισμοί όπως “Το Χαμόγελο του Παιδιού”, τα “Παιδικά Χωριά SOS”, διοργανώνουν χριστουγεννιάτικα bazaar τόσο σε δημόσιους χώρους όσο και σε εταιρείες, στο πλαίσιο προγραμμάτων εταιρικής υπευθυνότητας. Για παράδειγμα με αφορμή την πρόσφατη πιστοποίηση του οργανισμού “Το Χαμόγελο του Παιδιού” από την TÜV Austria Hellas διοργανώθηκε και bazaar στα γραφεία της εταιρείας, όπου έσπευσαν εργαζόμενοι και συνεργάτες της για να πραγματοποιήσουν χριστουγεννιάτικες αγορές στηρίζοντας το έργο του οργανισμού.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας της Vodafone με την ActionAid Ελλάς περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι της Vodafone Ελλάδας εργάστηκαν για την κατασκευή χειροποίητων παιχνιδιών για τα 200 παιδιά που υποστηρίζονται από τα προγράμματα του Επίκεντρου της ActionAid ενώ 36 εργαζόμενοι από τα τμήματα εξυπηρέτησης πελατών της εταιρείας προσέφεραν το χρόνο τους συμμετέχοντας στο 5νθήμερο χριστουγεννιάτικο bazaar των Παιδικών Χωριών SOS στο Σύνταγμα, όπου συγκεντρώθηκε ένα πολύ σημαντικό ποσό για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης των παιδιών σε όλη την Ελλάδα.

Τα Public για 3η συνεχόμενη χρονιά στηρίζουν το έργο της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας για τη Φροντίδα Παιδιών και Οικογενειών στην Αρρώστια και το Θάνατο, «ΜΕΡΙΜΝΑ», προσφέροντας 50.000 μολύβια, με την αγορά των οποίων οι καταναλωτές στηρίζουν τη λειτουργία της ανακουφιστικής παιδιατρικής φροντίδας. Πρόκειται για την 3η συνεχόμενη χρονιά που τα Public στηρίζουν το έργο της «ΜΕΡΙΜΝΑΣ», καθώς τα τελευταία 3 χρόνια συμμετέχουν δωρίζοντας περισσότερα από 3.000 παιδικά παιχνίδια στο χριστουγεννιάτικο bazaar που λαμβάνει χώρο στο Ζάππειο Μέγαρο.

Το κατάστημα LEROY MERLIN Αμαρουσίου φιλοξένησε το Ευχοχωριό, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες του να προμηθευτούν χριστουγεννιάτικα δώρα για τους αγαπημένους τους, από μια μεγάλη συλλογή παιδικών και γυναικείων αξεσουάρ, βιβλίων και προϊόντων του Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος εξυπηρετώντας παράλληλα τους σκοπούς του οργανισμού.

Η LG Electronics Hellas έδωσε δυναμικό παρόν στο φιλανθρωπικό χριστουγεννιάτικο bazaar που διοργάνωσε το Σωματείο MDA Ελλάς (Σωματείο για τη φροντίδα των ατόμων με νευρομυϊκές παθήσεις) στο Ecali Club. Στο ολοήμερο bazaar, δεκάδες επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να κάνουν τα εορταστικά τους ψώνια, στηρίζοντας παράλληλα τους σκοπούς του Σωματείου.

Επίσης στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος Linens for Life (παγκόσμια καινοτομία κοινωνικής υπευθυνότητας της Diversey για την ανακύκλωση χρησιμοποιημένων λευκών ειδών των  ξενοδοχείων), το Hilton Αθηνών παρείχε όλο τον απαραίτητο ιματισμό, ώστε στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Στήριξης Οικογένειας (ΚΕΣΟ) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών να γίνουν τα μαθήματα στις γυναίκες, για να δημιουργήσουν διάφορα χρηστικά είδη, όπως τσάντες, πουγκιά πολλαπλής χρήσης, κασετίνες, Χριστουγεννιάτικα στολίδια, κ.α. τα οποία διατέθηκαν σε bazaar στο lobby του ξενοδοχείου.

Ο Όμιλος FF Group, στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που υλοποιεί, διοργάνωσε μεγάλο εορταστικό φιλανθρωπικό bazaar με στόχο την ενίσχυση του έργου της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» διαθέτοντας τα έσοδα της δράσης για την υποστήριξη της τηλεφωνικής γραμμής βοήθειας 115 25 και του Συμβουλευτικού Κέντρου της Ένωσης που έχει βοηθήσει τον τελευταίο χρόνο περισσότερα από 7.000 άτομα.

Η L’Artigiano στήριξε το 18ο χριστουγεννιάτικο bazaar στο Εκθεσιακό Κέντρο HELEXPO και ήταν αρωγός του φιλανθρωπικού σωματείου οι «Φίλοι του παιδιού». Δεκάδες ακόμη bazaar έδωσαν και δίνουν την ευκαιρία τόσο στους καταναλωτές να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη όσο και στις ΜΚΟ να αντλήσουν πόρους για να χρηματοδοτήσουν τις δράσεις τους. Χριστουγεννιάτικο bazaar διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδος (ΣΘΙΕ), ο Σύνδεσμος Γονιών Παιδιών Με Συγγενείς Καρδιοπάθειες «Η Αγία Σοφία», το Ίδρυμα Θεοχαράκη, η Σουηδική Εκκλησία της Αθήνας προσφέροντας προϊόντα από την Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Δανία και τη Νορβηγία κ.α. Τα bazaar δε λείπουν όμως και από τις χριστουγεννιάτικες γιορτές σχολείων και κολλεγίων. Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι οι μαθητικές κοινότητες Γυμνασίου-Λυκαίου του Pierce έστησαν και φέτος ένα καταφύγιο αγάπης, με αφορμή την καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη γιορτή στο campus της Αγίας Παρασκευής. Σκοπός τους ήταν να ενισχύσουν το Ταμείο Υποτροφιών του σχολείου.

Περισσότερα

10# Λιγότερες Ανισότητες

«Η Ενέργεια για Ζωή Ταξιδεύει» στις απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας

Ύστερα από 4 χρόνια ένθερμης υποστήριξης από τα παιδιά των απομακρυσμένων περιοχών της Ελλάδας, ξεκινά το 5ο κατά σειρά ταξίδι του προγράμματος «Η Ενέργεια για Ζωή Ταξιδεύει», ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής επιμόρφωσης που υποστηρίζεται αποκλειστικά από τον Όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και υλοποιείται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Άγονη Γραμμή Γόνιμη.

Η «Ενέργεια για Ζωή Ταξιδεύει» ρίχνει άγκυρα σε απομακρυσμένους νησιωτικούς και ηπειρωτικούς προορισμούς της χώρας, σπέρνοντας ιδέες και γνώσεις οικολογικού περιεχομένου στους μαθητές και στους κατοίκους των περιοχών που υλοποιείται, με στόχο την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών για τη σημασία της διατήρησης της περιβαλλοντικής μας κληρονομιάς, της αειφόρου ανάπτυξης και των μεθόδων διαχείρισης της ενέργειας και των φυσικών μας πόρων. Το πρόγραμμα «ταξιδεύει» τη γνώση προκειμένου να τη διασπείρει και να την κάνει προσβάσιμη στις εν λόγω περιοχές, μέσω ενός συνόλου ουσιαστικών δράσεων που ενσωματώνει προσιτές περιβαλλοντικές δραστηριότητες που μπορούν να πραγματοποιηθούν εντός και εκτός της σχολικής αίθουσας.

Το πρόγραμμα 2017 – 2018 εστιάζει για μία ακόμη χρονιά στη «Θάλασσα», ένα περιβαλλοντικό αλλά και πολιτισμικό στοιχείο άρρηκτα συνδεδεμένο με την Ελλάδα μας και τα νησιά της, το οποίο και ενώνει τη ζωή των κατοίκων της χώρας. Στις ελληνικές θάλασσες φιλοξενούνται χιλιάδες είδη ψαριών και θαλάσσιων θηλαστικών, μερικά από τα οποία είναι και προστατευόμενα είδη, όπως οι φώκιες, οι θαλάσσιες χελώνες και τα δελφίνια, γεγονός που καθιστά αναγκαία την ευαισθητοποίηση όλων μας για την προστασία τους.

Για τη φετινή σχολική χρονιά, το πρόγραμμα «η Ενέργεια για Ζωή Ταξιδεύει» περιλαμβάνει 15 σταθμούς: Σάμη Κεφαλλονιάς, Κέρκυρα, Ζάκυνθος, Ίος, Σαμοθράκη, Λήμνος, Χάλκη, Κύθηρα, Χανιά Κρήτης, Ελαφόνησος, Δονούσα, Ηρακλειά, Μεσσηνία, Άρτα, Πρέβεζα. Το πλήρωμα της αποστολής αποτελείται από  τους δραστήριους εκπροσώπους των ΜΚΟ, εξειδικευμένες επιστημονικές ομάδες, τοπικούς φορείς και θεσμικά όργανα, που έχουν περιβαλλοντικές ανησυχίες  ή και ασχολούνται με το περιβάλλον.

Η Διευθύντρια Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου Ράνια Σουλάκη δήλωσε με αφορμή το καινούργιο ταξίδι: «Το πέμπτο ταξίδι του προγράμματος «η Ενέργεια για Ζωή Ταξιδεύει»  ξεκινά, προσδοκώντας να έχει ακόμα μεγαλύτερη απήχηση και αποδοχή. Στόχος μας είναι να συμμετέχουν όχι μόνο μαθητές των σχολικών μονάδων που επισκεπτόμαστε κυρίως τους χειμερινούς μήνες, αλλά σύσσωμες οι τοπικές κοινωνίες, δημιουργώντας μικρούς πυρήνες μάθησης και ερεθίσματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Ας ευχηθούμε καλά ταξίδια».

O Διευθυντής της Άγονης Γραμμής Γόνιμης Στέφανος Νόλλας επιβεβαίωσε τη συνέχιση του καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος για ακόμη μια χρονιά, με συνταξιδιώτες 13 κορυφαίους φορείς που εστιάζουν τις δράσεις τους τόσο στο περιβάλλον, όσο και στον άνθρωπο.

Το πρόγραμμα μέσα σε 4 χρόνια έχει υλοποιηθεί σε 40 νησιά και χωριά, το έχουν παρακολουθήσει συνολικά 4.849 μαθητές όλων των τάξεων, έχουν γίνει 251 εργαστήρια, ενώ στον σχεδιασμό του λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Μέχρι και σήμερα, έχουν, επίσης, χορηγηθεί 25 ποδήλατα σε σχολεία, έχουν καλυφθεί οι ανάγκες σε πετρέλαιο θέρμανσης στα σχολεία 16 ηπειρωτικών περιοχών της χώρας και έχουν πραγματοποιηθεί εκδρομές μαθητών απομακρυσμένων περιοχών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τέλος, στο πλαίσιο του προγράμματος έχει στηθεί η πρώτη αίθουσα διδασκαλίας εξωτερικού χώρου στην αυλή του 1ου Πεπαρήθειου Δημοτικού σχολείου της Σκοπέλου και στις αρχές του προσεχούς Ιανουαρίου ολοκληρώνεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος στο σχολείο της Ηρακλειάς.

Το πρόγραμμα η «Ενέργεια για Ζωή Ταξιδεύει» τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και υποστηρίζεται από το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Οι συνεργαζόμενοι φορείς για τη φετινή χρονιά είναι το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Σύλλογος Ελλήνων Ωκεανογράφων, το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος & Αειφόρου Aνάπτυξης, ο Αρκτούρος, ο Αρχέλων, τα Βιβλία σε Ρόδες, το Κινητό Πλανητάριο, το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, το Μουσείο Τεχνολογίας Νoesis , το Ερευνητικό Κέντρο ΑΡΙΩΝ, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο – Greenest και η Οργάνωση Γη.

Περισσότερα

Εγγραφή στο Newsletter

ΔΗΜΟΦΙΛΗ