ΣΕΒΓΑΠ: Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος

Date:

Share post:

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Γάλακτος που θέσπισε από το 2001 ο Οργανισμός Γεωργίας & Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών και γιορτάζεται την 1η Ιουνίου, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) θέλει να τονίσει για άλλη μια φορά την ανυπέρβλητη αξία ίσως του πλέον σημαντικού φυσικού τροφίμου του πλανήτη μας το οποίο με την μοναδική του σύσταση συμβάλει τα μέγιστα στην καλή υγεία του ανθρώπου κάθε ηλικίας.

Η πολύ μεγάλη παραγωγή του (>700 εκ. τόνους), που συνεχώς αυξάνεται κατ’ έτος, δημιούργησε τον φθόνο σε διάφορα κέντρα, όπου με μοναδικό εργαλείο την παραπληροφόρηση επιβουλεύονται την ευρεία διάδοση και αποδοχή του γάλακτος και γαλ/κων προϊόντων από την παγκόσμια κοινότητα. Τίποτε όμως δεν μπορεί να αμαυρώσει την κατάλευκη εικόνα του γάλακτος όπου η εξαιρετική διατροφική του αξία στηρίζεται σε αναρίθμητα έγκυρα επιστημονικά δεδομένα.

Το γάλα ως η σημαντικότερη και απαράμιλλη πηγή ασβεστίου από κάθε άλλο τρόφιμο, βοηθά αποφασιστικά όχι μόνο στην καλή υγεία των οστών και τον δοντιών αλλά έχει τεκμηριωθεί και η συμβολή του κατά της μοντέρνας μάστιγας του ανθρώπου, που είναι η αθηροσκλήρωση, τα καρδιαγγειακά και τα εγκεφαλικά. Δεν είναι καθόλου υπερβολή ότι οι πρωτεΐνες του γάλακτος είναι οι καλλίτερες για τις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού. Η άμεση και αποφασιστική συμβολή τους στο μυϊκό σύστημα όλων των ηλικιών αλλά και ιδιαίτερα των ηλικιωμένων με την βοήθεια της λευκίνης και ισολευκίνης τις καθιστά απλούστατα απαραίτητες στη διατροφη μας. Οι πρωτεΐνες του γάλακτος μαζί με κάποια κλάσματά τους (πεπτίδια), βοηθούν καθοριστικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, την αναγέννηση των κυττάρων και συνεισφέρουν στην οστική μάζα τόσο άμεσα (αποτελούν το 50% του όγκου τους) όσο έμμεσα (με την διευκόλυνση απορρόφησης φωσφόρου και ασβεστίου). Η βιταμίνη D του γάλακτος πέραν από την αντι-οστεοπορωτική της συμβολή, μέσω της παραγωγής σεροτονίνης καταπολεμά την κατάθλιψη, την αϋπνία, την κόπωση, τους μυϊκούς πόνους και πολλά άλλα. Οι πολύ σημαντικές σε ποσότητα αλλά και σημασία, βιταμίνες Β2 & Β12 του γάλακτος διασφαλίζουν την υγεία του αίματος, την παραγωγή ενέργειας, καθώς και την καρδιο-αναπνευστική κατάσταση του σώματος (ιδιαίτερα των εφήβων). Το κάλιο και το μαγνήσιο το γάλακτος είναι αγγειοδιασταλτικοί παράγοντες μειώνοντας αποφασιστικά την αρτηριακή πίεση και κάθε στρες στο καρδιαγγειακό σύστημα. Παρά τις όποιες συκοφαντικές πληροφορίες που ανεύθυνα διαδίδονται, το γάλα έχει τεράστια συμβολή στην αποτροπή δημιουργίας των περισσότερων και σοβαρότερων ειδών καρκίνου στον ανθρώπινο οργανισμό καθιστώντας το ουσιαστικά όχι απλά ένα πολύ καλό τρόφιμο αλλά κατ’ ουσία ένα φάρμακο. Η αποδεδειγμένη θετική συμβολή του ασβεστίου και του CLA του γάλακτος στον καρκίνο του παχέος εντέρου ή των πρωτεϊνών του σε μια σειρά καρκινικών κυττάρων (οισοφάγου, πνευμόνων, συκωτιού, ουροδόχου κύστεως κλπ.) δικαιολογεί τον προηγούμενο χαρακτηρισμό.

Όμως και πολλές καθαρά φαρμακευτικές ουσίες προέρχονται αυτούσιες από το γάλα όπως η ινσουλίνη, η κυστεΐνη, η λακτοπεροξειδάση, το CLA και πολλές άλλες. Γι’ αυτό το γάλα, αν και ένα πολύ προσιτό από πλευράς αξίας τρόφιμο, είναι στην κυριολεξία ο λευκός χρυσός για την υγεία μας.

Ο ΣΕΒΓΑΠ καλεί όλους, μικρούς και μεγάλους, να γιορτάσουν έμπρακτα την Παγκόσμια Ήμερα Γάλακτος κάνοντας ένα πραγματικό δώρο υγείας στον εαυτό τους, όχι μόνο σήμερα, αλλά για όλη τους την ζωή.

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Related articles

Σε τροχιά κλιματικής ουδετερότητας ο Δήμος Πεντέλης

Στηρίζουν την προσπάθεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πολλαπλά τα οφέλη για τους πολίτες.

Πρώτη εταιρική Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης του Υπερταμείου

Το Υπερταμείο με έτος βάσης το 2021, μέτρησε το ανθρακικό του αποτυπώματος για Εκπομπές Πεδίων 1 και 2, έγινε µέλος του δικτύου One Planet SWF και υποστηρικτής των συστάσεων TCFD.

ΑNEK LINES: Εκδήλωση  Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων

Η ΑΝΕΚ Lines, κατάφερε για μία ακόμα φορά να αναδείξει την παράδοση και την κρητική κληρονομιά, ταξιδεύοντας φιλόξενα πολιτισμό και οράματα. 

Ασφάλεια και Εξοικονόμηση Ενέργειας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Aναδείχθηκε ο ρόλος και η συμβολή των φορέων πιστοποίησης για την ικανοποίηση των κανονιστικών απαιτήσεων αναφορικά με την ποιότητα και την ασφάλεια καθώς και την εξοικονόμηση ενέργειας.