Σικιαρίδειο Ίδρυμα

Date:

Share post:

Το Σικιαρίδειο Ίδρυμα είναι Κέντρο κατάρτισης νέων 14 μέχρι 21 ετών, με νοητική υστέρηση.

Ιδρύθηκε το 1939 από την οικογένεια του Βασίλειου Σικιαρίδη και ενώ αρχικά λειτουργούσε ως ορφανοτροφείο και πρεβεντόριο, απέκτησε την τωρινή του μορφή το 1971.

Είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εποπτεύεται από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, επιχορηγείται από το Ελληνικό Δημόσιο και έχει ορισμένα έσοδα από ασφαλιστικά ταμεία και από δωρεές.

Εδρεύει στο Μαρούσι, σε ιδιόκτητο οικόπεδο 18 στρεμμάτων στο οποίο βρίσκονται τα εργαστήρια των παιδιών, τα γραφεία της διοίκησης, ένα θερμοκήπιο, ένα φυτώριο και γήπεδα αθλοπαιδιών. Υποστηρίζει τους καταρτιζόμενους με υπηρεσίες μεταφοράς και σίτισης.

Το Ίδρυμα φιλοξενεί σε δικά του κτίρια και εγκαταστάσεις το 1ο Ειδικό Δημόσιο Δημοτικό Σχολείο Δήμου Αμαρουσίου, αλλά και το Δημόσιο Ειδικό Νηπιαγωγείο Δήμου Αμαρουσίου.

Είναι Κέντρο Πρακτικής Άσκησης για φοιτητές Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠ), του Παντείου, φοιτητές Κοινωνικής Εργασίας, Λογο-θεραπείας των Τ.Ε.Ι. και ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, αλλά και σπουδαστές από Δημόσια και Ιδιωτικά Ι.Ε.Κ.

Το Σικιαρίδειο Ίδρυμα, στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης της κοινωνίας και κοινωνικής συναλλαγής των παιδιών που συμμετέχουν στα προγράμματά του, ανοίγει τις πόρτες του σε διάφορα σχολεία ή/και άλλες ομάδες ατόμων που επιθυμούν να γνωρίσουν καλύτερα τις υπηρεσίες που προσφέρει σε άτομα με νοητική υστέρηση.

Ο σκοπός του Ιδρύματος είναι διττός:

H ψυχική, κοινωνική και θεραπευτική φροντίδα των παιδιών με νοητική υστέρηση,
αγοριών και κοριτσιών, και η ομαλή τους ένταξη στην οικογένεια και την κοινωνία.

Η προ-επαγγελματική και επαγγελματική κατάρτιση των εφήβων με νοητική υστέρηση με στόχο την καλύτερη προσαρμογή τους σε πραγματικές συνθήκες εργασίας.

Οι στόχοι μας είναι:

– Η μελέτη, δημιουργία και παρακολούθηση ενός σχεδίου δράσης με επίκεντρο το κοινωφελές έργο υπέρ των παιδιών και νέων με νοητική υστέρηση και άλλες αναπτυξιακές ανεπάρκειες

– Η ενημέρωση και η υποστήριξη της οικογένειας των ατόμων με νοητική υστέρηση

– Η πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας

– Η κοινωνικοποίηση και η ένταξη των ατόμων με νοητική υστέρηση στην κοινότητα, η διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους και η εξασφάλιση ίσων ευκαιριών στην κατάρτιση, η αυτονομία, η ποιότητα ζωής και η ατομική τους εξέλιξη.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Το Σικιαρίδειο Ίδρυμα φροντίζει παιδιά με μέση και ελαφρά Νοητική Υστέρηση.

Η αρχική αξιολόγηση τους γίνεται από Επιτροπή που αποτελείται από Ψυχίατρο, Ψυχολόγο, Κοινωνικό Λειτουργό και Ειδικό Παιδαγωγό. Τα παιδιά που περνάνε τα κριτήρια αξιολόγησης δέχονται τις παρακάτω υπηρεσίες:

– Ψυχιατρική Παρακολούθηση

– Ψυχολογική και Κοινωνική Στήριξη

– Ατομική και Ομαδική Ψυχοθεραπεία

Συμβουλευτική γονέων

– Εργοθεραπεία

– Λογοθεραπεία

Οδοντιατρική πρόληψη και φροντίδα: Σε συνεργασία με την οδοντιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πραγματοποιείται εβδομαδιαίος οδοντιατρικός έλεγχος των καταρτιζομένων στο οδοντιατρείο του ιδρύματος που είναι πλήρως εξοπλισμένο.

– Οδηγισμός: Μέλη του σώματος Ελληνικού Οδηγισμού προσέρχονται στο χώρο του ιδρύματος εβδομαδιαίως και παρέχουν στους καταρτιζόμενους δεξιότητες σχετικά με τη συνεργασία, το ομαδικό πνεύμα και την προσωπική εξέλιξη.

– Θεατρικό παιχνίδι: Σε συνεργασία με το Δήμο Αμαρουσίου πραγματοποιείται εβδομαδιαίως εντός του ιδρύματος, ομάδα θεατρικού παιχνιδιού.

– Στήριξη για επαγγελματική αποκατάσταση – με επαγγελματικό προσανατολισμό και συνεργασία με τοπικούς φορείς για εξασφάλιση θέσεων εργασίας

Οι υπηρεσίες παρέχονται από έμπειρο εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό το οποίο συμμετέχει σε προγράμματα συνεχούς επιμόρφωσης, σεμινάρια, συνέδρια, ημερίδες και μεταπτυχιακή εκπαίδευση. Στόχος της επιστημονικής ομάδας είναι η συνεχής αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και η προσαρμογή τους στις ανάγκες και απαιτήσεις των ατόμων που εξυπηρετεί. Σε αυτό το πλαίσιο, η συνεργασία της οικογένειας με την επιστημονική ομάδα είναι αναγκαία και απαραίτητη. Η επικοινωνία είναι συχνή, ενώ πραγματοποιούνται τακτικές συναντήσεις κηδεμόνων και προσωπικού στο Ίδρυμα.

Η αξιολόγηση και παρακολούθηση των παιδιών είναι συνεχής κατά τη διάρκεια κατάρτισης τους στο Σικιαρίδειο Ίδρυμα. Σε συνδυασμό με την παροχή υπηρεσιών, τα παιδιά παρακολουθούν το πρόγραμμα του Προ-επαγγελματικού Εργαστηρίου για την ομαλή προσαρμογή και τοποθέτησή τους στα Επαγγελματικά Εργαστήρια. Παράλληλα, λειτουργούν Συνοδευτικά Προγράμματα Ανάπτυξης Δεξιοτήτων με σκοπό την ολοκληρωμένη εξέλιξη των ικανοτήτων των παιδιών.

Διεύθυνση: Πεντέλης 58, 151 26 Μαρούσι

Τ / F : 210 80 50 433
E : info@sikiarideio.gr

https://www.sikiarideio.gr/

Related articles

Τουρισμός: Ζητούμενο η ισορροπία ανάπτυξης και προστασίας της φύσης

Οι αρχές της αειφορίας αναφέρονται στις περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικο-πολιτιστικές πτυχές της τουριστικής ανάπτυξης και στόχος είναι η ισορροπία μεταξύ αυτών των τριών διαστάσεων.

Coca-Cola Τρία Έψιλον: Στηρίζει με πράξεις αγάπης τα Παιδικά Χωριά SOS

Η εταιρεία σε συνεργασία με τα καταστήματα My market, καλύπτει για όλο το καλοκαίρι το κόστος των γευμάτων για τα παιδιά που στηρίζουν τα Παιδικά Χωριά SOS.

Πρόγραμμα «Green School by Τράπεζα Χανίων» 

Tα παιδιά ενημερώνονται για τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα της εποχής μας, αλλά και για απλές, πρακτικές λύσεις.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕΣ συγχαίρει τον Ε.E.Σ. για την προσφορά του

Το έργο του Ε.Ε.Σ. τίμησε η Βουλή των Ελλήνων με φωταγώγηση του κτιρίου με τα χρώματα του Ερυθρού Σταυρού, το βράδυ της Δευτέρας (8/5).
Skip to content