Connect with us

2# Μηδενική Πείνα

Σίτιση μαθητών, ανθρωπιστική παρέμβαση υψηλής αξίας – Ποιοι συμμετέχουν

Δημοσιεύτηκε

on

Mία από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές παρεμβάσεις της τελευταίας δεκαετίας στην Ελλάδα είναι το Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής – ΔΙΑΤΡΟΦΗ του Ινστιτούτου Prolepsis, το οποίο συνδέεται με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ ενώ έχει  προσφέρει μέχρι σήμερα πάνω από 15 εκατ. γεύματα σε 114.500 μαθητές.

Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com)

Το πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ εγκαινιάστηκε την περίοδο της οικονομικής κρίσης που προηγήθηκε και υλοποιείται από το 2012, με ιδρυτικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στόχος του είναι η διανομή σε καθημερινή βάση ενός υγιεινού γεύματος στα παιδιά των συμμετεχόντων σχολείων, τα οποία σήμερα, για το 2020 ανέρχονται σε 73, με 4.712 ωφελούμενους μαθητές, σύμφωνα με στοιχεία που μας παραχώρησε το Ινστιτούτο Prolepsis. Με εξαίρεση την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας που συνδράμει στο έργο του Ιδρύματος και στις 5 περιφερειακές ενότητες, ήτοι 25 σχολεία, στο υπόλοιπο μέρος του το πρόγραμμα στηρίζεται από ιδρύματα, μεμονωμένους πολίτες και εταιρείες, ανάμεσα στις οποίες η ΑΒ και η Mytilineos.

Η συμμετοχή της Mytilineos

Ειδικότερα η Mytilineos ανακοίνωσε την ανανέωση αυτής της συνεργασίας για δεύτερη συνεχή χρονιά, προσφέροντας καθημερινά υγιεινά γεύματα σε μαθητές οκτώ σχολείων στην Αττική και τη Βοιωτία. Την τρέχουσα σχολική χρονιά, η εταιρεία εξασφαλίζει 33.000 υγιεινά γεύματα, τα οποία διανέμονται σε 294 μαθητές. Συνολικά από το 2018 μέχρι σήμερα με τη συνδρομή της Μytilineos έχουν διατεθεί περισσότερα από 55.000 υγιεινά γεύματα σε παιδιά που έχουν ανάγκη. Σημειώνεται ότι η εταιρεία συμπράττει με το Ινστιτούτο Prolepsis στο πλαίσιο της συμβολής της εμπράκτως στην προώθηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών για το 2030 και ειδικότερα του Στόχου 2, για επίτευξη «μηδενικής πείνας» μέσω της επισιτιστικής ασφάλειας και της βελτίωσης της διατροφής.

Πώς επιλέγονται τα σχολεία – Τα οφέλη

Σημειώνεται ότι τα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα επιλέγονται με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια. Στην περίπτωση της Mytilineos η βοήθεια που προσφέρθηκε στον πρόσφατο κύκλο αφορούσε περιπτώσεις όπου το 55,6% των οικογενειών των μαθητών αντιμετώπιζε επισιτιστική ανασφάλεια και το 35,2% βίωνε πείνα ενώ περίπου 1 στους 6 μαθητές είχαν βάρος χαμηλότερο από το φυσιολογικό (15,0%). Επίσης 2 στους 10 μαθητές ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι (20,7%), το 59,6% των μαθητών διέμενε σε οικογένεια όπου ο ένας από τους δύο γονείς δεν είχε εισόδημα (είτε από εργασία είτε σύνταξη) και το 23,1% των μαθητών διέμενε σε οικογένεια όπου κανένας από τους δύο γονείς δεν είχε εισόδημα. 

Ενδιαφέρον όμως έχουν τα στοιχεία της έρευνας και κατά τη λήξη της σχολικής χρονιάς, όπου διαπιστώθηκε ότι 89,1% των μαθητών αντιμετώπιζε μικρότερη δυσκολία στο να προσέχει μέσα στην τάξη. Μάλιστα οι γονείς των μαθητών δήλωσαν ότι το πρόγραμμα επηρέασε θετικά το ενδιαφέρον των παιδιών τους κατά τη διάρκεια των μαθημάτων (82,5%), επηρέασε θετικά τη συγκέντρωση των παιδιών τους στα μαθήματα (80%), καθώς και την επίδοση τους στο σχολείο γενικά (78,1%).

Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Prolepsis η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών εκείνων που αντιμετώπιζαν επισιτιστική ανασφάλεια, με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, σταμάτησε να βιώνει πείνα, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό των μαθητών απέκτησε φυσιολογικό βάρος. Επιπλέον, περισσότεροι από τους μισούς μαθητές αύξησαν την κατανάλωση φρούτων και γαλακτοκομικών, βελτιώνοντας σημαντικά τις διατροφικές τους συνήθειες.

Η ανάγκη κάλυψης περισσότερων σχολείων

Είναι σαφές ότι το πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ, παρά την επέκτασή του κάθε χρόνο, δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας συνολικά λόγω περιορισμένης χρηματοδότησης. Τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, που υλοποιεί επίσης δικό του πρόγραμμα σίτισης, “Σχολικά Γεύματα”, αλλά πέραν τούτου και της συμμετοχής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας δεν υπάρχει χρηματική ή άλλη συνδρομή του Δημόσιου τομέα στο πρόγραμμα του Iνστιτούτου Prolepsis, που απευθύνεται σε όποιον μπορεί να βοηθήσει προκειμένου να πλησιάσει το στόχο του που είναι να υπάρχει καθολική σίτιση στα ελληνικά σχολεία.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ είναι το πρώτο του είδους που ξεκίνησε στην Ελλάδα και διαφοροποιείται από αυτό του υπουργείου, που προσφέρει μεσημεριανό γεύμα, λίγο πριν το τέλος της σχολικής ημέρας. Αφορά το δεκατιανό, που προσφέρεται μέχρι τις 9.30 με 10.00 ώστε να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες και των παιδιών που πιθανόν δεν έχουν πάρει πρωινό. Τα γεύματα παρασκευάζονται την προηγούμενη ημέρα από προμηθευτές που επιλέγονται κατόπιν διαγωνισμού στην αρχή της σχολικής χρονιάς.

Σχεδιασμός διαιτολογίου και τεχνικές προδιαγραφές γευμάτων

Το πρόγραμμα που έχει σχεδιάσει το Ινστιτούτο Prolepsis δεν είναι σημαντικό μόνο λόγω της μεγάλης εμβέλειάς του, η οποία θα μπορούσε να γίνει ακόμη μεγαλύτερη υπό συνθήκες, αλλά και λόγω του ότι ανεβάζει τον πήχη της ποιότητας των γευμάτων που προσφέρονται στα παιδιά και της εκπαίσευσης που τους παρέχεται για τη σωστή διατροφή.

Τον σχεδιασμό των διαιτολογίων και των γευμάτων έχει αναλάβει η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Prolepsis λαμβάνοντας υπόψη τον “Εθνικό Διατροφικό Οδηγό για Βρέφη, Παιδιά και Εφήβους”, το εγχειρίδιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας “Food and nutrition policy for schools. A tool for the development of school nutrition programmes in the European Region. WHO Copenhagen 2006” και τις πρόσφατες συστάσεις για τις ανάγκες σε ενέργεια, μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA).

Έτσι, κατά τον σχεδιασμό των γευμάτων συνυπολογίζονται οι ημερήσιες ανάγκες των παιδιών σε ενέργεια (θερμιδική πρόσληψη), σε μακροθρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπος, φυτικές ίνες), σε μικροθρεπτικά συστατικά (π.χ. ασβέστιο, σίδηρος, φυλλικό οξύ) που είναι απαραίτητα για την ομαλή ανάπτυξη και λειτουργία του οργανισμού κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, καθώς και τα χαρακτηριστικά της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής.

Τι περιλαμβάνει το γεύμα

Το γεύμα, με βάση τον τελευταίο κύκλο του προγράμματος, περιλάμβανε σε καθημερινή βάση κάποιο από τα ακόλουθα: σάντουιτς ολικής άλεσης με κοτόπουλο ή τυρί και λαχανικά, πίτα λαχανικών ολικής άλεσης με ή χωρίς τυρί, αρτοσκεύασμα ολικής άλεσης (π.χ. μουστοκούλουρο, σταφιδόψωμο, κέικ καρότο, κέικ καρότο/παντζάρι), καθώς και ένα φρούτο σε καθημερινή βάση και γάλα ή γιαούρτι με μέλι δύο φορές την εβδομάδα. 

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού του διαιτολογίου καθορίζονταν επίσης οι ειδικές τεχνικές προδιαγραφές των γευμάτων. Δηλαδή, τα είδη του διαιτολογίου πληρούν αυστηρές τεχνικές προδιαγραφές και κριτήρια ποιότητας, από τη χρήση αλεύρου ολικής άλεσης σε ποσοστό τουλάχιστον 60% σε όλα τα είδη σάντουιτς, πίτες και αρτοσκευάσματα, μέχρι την χρήση εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, την απουσία trans λιπαρών οξέων, συντηρητικών και λοιπών τεχνητών προσθέτων και την αποκλειστική χρήση ελληνικής προέλευσης προϊόντων με μοναδική εξαίρεση την μπανάνα.

Επίσης με στόχο την προώθηση της υγιεινής διατροφής διανεμήθηκε στους μαθητές (Δημοτικού και Νηπιαγωγείου) εκπαιδευτικό υλικό, που περιλαμβάνει παζλ, μπλοκ ζωγραφικής, βιβλία με ασκήσεις, γρίφους και άλλα υλικά, διαφορετικά για το νηπιαγωγείο και τις διάφορες τάξεις του Δημοτικού.

Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

κουφωματα pvc

ΑΠΟΨΕΙΣ