Connect with us

2# Μηδενική Πείνα

Σίτιση μαθητών, ανθρωπιστική παρέμβαση υψηλής αξίας – Ποιοι συμμετέχουν

Mία από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές παρεμβάσεις της τελευταίας δεκαετίας στην Ελλάδα είναι το Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής – ΔΙΑΤΡΟΦΗ του Ινστιτούτου Prolepsis, το οποίο συνδέεται με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ ενώ έχει  προσφέρει μέχρι σήμερα πάνω από 15 εκατ. γεύματα σε 114.500 μαθητές.

Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com)

Το πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ εγκαινιάστηκε την περίοδο της οικονομικής κρίσης που προηγήθηκε και υλοποιείται από το 2012, με ιδρυτικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στόχος του είναι η διανομή σε καθημερινή βάση ενός υγιεινού γεύματος στα παιδιά των συμμετεχόντων σχολείων, τα οποία σήμερα, για το 2020 ανέρχονται σε 73, με 4.712 ωφελούμενους μαθητές, σύμφωνα με στοιχεία που μας παραχώρησε το Ινστιτούτο Prolepsis. Με εξαίρεση την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας που συνδράμει στο έργο του Ιδρύματος και στις 5 περιφερειακές ενότητες, ήτοι 25 σχολεία, στο υπόλοιπο μέρος του το πρόγραμμα στηρίζεται από ιδρύματα, μεμονωμένους πολίτες και εταιρείες, ανάμεσα στις οποίες η ΑΒ και η Mytilineos.

Η συμμετοχή της Mytilineos

Ειδικότερα η Mytilineos ανακοίνωσε την ανανέωση αυτής της συνεργασίας για δεύτερη συνεχή χρονιά, προσφέροντας καθημερινά υγιεινά γεύματα σε μαθητές οκτώ σχολείων στην Αττική και τη Βοιωτία. Την τρέχουσα σχολική χρονιά, η εταιρεία εξασφαλίζει 33.000 υγιεινά γεύματα, τα οποία διανέμονται σε 294 μαθητές. Συνολικά από το 2018 μέχρι σήμερα με τη συνδρομή της Μytilineos έχουν διατεθεί περισσότερα από 55.000 υγιεινά γεύματα σε παιδιά που έχουν ανάγκη. Σημειώνεται ότι η εταιρεία συμπράττει με το Ινστιτούτο Prolepsis στο πλαίσιο της συμβολής της εμπράκτως στην προώθηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών για το 2030 και ειδικότερα του Στόχου 2, για επίτευξη «μηδενικής πείνας» μέσω της επισιτιστικής ασφάλειας και της βελτίωσης της διατροφής.

Πώς επιλέγονται τα σχολεία – Τα οφέλη

Σημειώνεται ότι τα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα επιλέγονται με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια. Στην περίπτωση της Mytilineos η βοήθεια που προσφέρθηκε στον πρόσφατο κύκλο αφορούσε περιπτώσεις όπου το 55,6% των οικογενειών των μαθητών αντιμετώπιζε επισιτιστική ανασφάλεια και το 35,2% βίωνε πείνα ενώ περίπου 1 στους 6 μαθητές είχαν βάρος χαμηλότερο από το φυσιολογικό (15,0%). Επίσης 2 στους 10 μαθητές ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι (20,7%), το 59,6% των μαθητών διέμενε σε οικογένεια όπου ο ένας από τους δύο γονείς δεν είχε εισόδημα (είτε από εργασία είτε σύνταξη) και το 23,1% των μαθητών διέμενε σε οικογένεια όπου κανένας από τους δύο γονείς δεν είχε εισόδημα. 

Ενδιαφέρον όμως έχουν τα στοιχεία της έρευνας και κατά τη λήξη της σχολικής χρονιάς, όπου διαπιστώθηκε ότι 89,1% των μαθητών αντιμετώπιζε μικρότερη δυσκολία στο να προσέχει μέσα στην τάξη. Μάλιστα οι γονείς των μαθητών δήλωσαν ότι το πρόγραμμα επηρέασε θετικά το ενδιαφέρον των παιδιών τους κατά τη διάρκεια των μαθημάτων (82,5%), επηρέασε θετικά τη συγκέντρωση των παιδιών τους στα μαθήματα (80%), καθώς και την επίδοση τους στο σχολείο γενικά (78,1%).

Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Prolepsis η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών εκείνων που αντιμετώπιζαν επισιτιστική ανασφάλεια, με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, σταμάτησε να βιώνει πείνα, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό των μαθητών απέκτησε φυσιολογικό βάρος. Επιπλέον, περισσότεροι από τους μισούς μαθητές αύξησαν την κατανάλωση φρούτων και γαλακτοκομικών, βελτιώνοντας σημαντικά τις διατροφικές τους συνήθειες.

Η ανάγκη κάλυψης περισσότερων σχολείων

Είναι σαφές ότι το πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ, παρά την επέκτασή του κάθε χρόνο, δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας συνολικά λόγω περιορισμένης χρηματοδότησης. Τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, που υλοποιεί επίσης δικό του πρόγραμμα σίτισης, “Σχολικά Γεύματα”, αλλά πέραν τούτου και της συμμετοχής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας δεν υπάρχει χρηματική ή άλλη συνδρομή του Δημόσιου τομέα στο πρόγραμμα του Iνστιτούτου Prolepsis, που απευθύνεται σε όποιον μπορεί να βοηθήσει προκειμένου να πλησιάσει το στόχο του που είναι να υπάρχει καθολική σίτιση στα ελληνικά σχολεία.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ είναι το πρώτο του είδους που ξεκίνησε στην Ελλάδα και διαφοροποιείται από αυτό του υπουργείου, που προσφέρει μεσημεριανό γεύμα, λίγο πριν το τέλος της σχολικής ημέρας. Αφορά το δεκατιανό, που προσφέρεται μέχρι τις 9.30 με 10.00 ώστε να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες και των παιδιών που πιθανόν δεν έχουν πάρει πρωινό. Τα γεύματα παρασκευάζονται την προηγούμενη ημέρα από προμηθευτές που επιλέγονται κατόπιν διαγωνισμού στην αρχή της σχολικής χρονιάς.

Σχεδιασμός διαιτολογίου και τεχνικές προδιαγραφές γευμάτων

Το πρόγραμμα που έχει σχεδιάσει το Ινστιτούτο Prolepsis δεν είναι σημαντικό μόνο λόγω της μεγάλης εμβέλειάς του, η οποία θα μπορούσε να γίνει ακόμη μεγαλύτερη υπό συνθήκες, αλλά και λόγω του ότι ανεβάζει τον πήχη της ποιότητας των γευμάτων που προσφέρονται στα παιδιά και της εκπαίσευσης που τους παρέχεται για τη σωστή διατροφή.

Τον σχεδιασμό των διαιτολογίων και των γευμάτων έχει αναλάβει η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Prolepsis λαμβάνοντας υπόψη τον «Εθνικό Διατροφικό Οδηγό για Βρέφη, Παιδιά και Εφήβους”, το εγχειρίδιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας “Food and nutrition policy for schools. A tool for the development of school nutrition programmes in the European Region. WHO Copenhagen 2006” και τις πρόσφατες συστάσεις για τις ανάγκες σε ενέργεια, μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA).

Έτσι, κατά τον σχεδιασμό των γευμάτων συνυπολογίζονται οι ημερήσιες ανάγκες των παιδιών σε ενέργεια (θερμιδική πρόσληψη), σε μακροθρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπος, φυτικές ίνες), σε μικροθρεπτικά συστατικά (π.χ. ασβέστιο, σίδηρος, φυλλικό οξύ) που είναι απαραίτητα για την ομαλή ανάπτυξη και λειτουργία του οργανισμού κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, καθώς και τα χαρακτηριστικά της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής.

Τι περιλαμβάνει το γεύμα

Το γεύμα, με βάση τον τελευταίο κύκλο του προγράμματος, περιλάμβανε σε καθημερινή βάση κάποιο από τα ακόλουθα: σάντουιτς ολικής άλεσης με κοτόπουλο ή τυρί και λαχανικά, πίτα λαχανικών ολικής άλεσης με ή χωρίς τυρί, αρτοσκεύασμα ολικής άλεσης (π.χ. μουστοκούλουρο, σταφιδόψωμο, κέικ καρότο, κέικ καρότο/παντζάρι), καθώς και ένα φρούτο σε καθημερινή βάση και γάλα ή γιαούρτι με μέλι δύο φορές την εβδομάδα. 

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού του διαιτολογίου καθορίζονταν επίσης οι ειδικές τεχνικές προδιαγραφές των γευμάτων. Δηλαδή, τα είδη του διαιτολογίου πληρούν αυστηρές τεχνικές προδιαγραφές και κριτήρια ποιότητας, από τη χρήση αλεύρου ολικής άλεσης σε ποσοστό τουλάχιστον 60% σε όλα τα είδη σάντουιτς, πίτες και αρτοσκευάσματα, μέχρι την χρήση εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, την απουσία trans λιπαρών οξέων, συντηρητικών και λοιπών τεχνητών προσθέτων και την αποκλειστική χρήση ελληνικής προέλευσης προϊόντων με μοναδική εξαίρεση την μπανάνα.

Επίσης με στόχο την προώθηση της υγιεινής διατροφής διανεμήθηκε στους μαθητές (Δημοτικού και Νηπιαγωγείου) εκπαιδευτικό υλικό, που περιλαμβάνει παζλ, μπλοκ ζωγραφικής, βιβλία με ασκήσεις, γρίφους και άλλα υλικά, διαφορετικά για το νηπιαγωγείο και τις διάφορες τάξεις του Δημοτικού.

Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Περισσότερα
Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

10# Λιγότερες Ανισότητες

Athena Organization: Στηρίζει το ΚΥΑΔΑ με προϊόντα διατροφής

Ο ATHENA Organization, στο πλαίσιο της αποστολής του να ενεργοποιήσει φορείς και πολίτες της κοινωνίας σε πράξεις καλοσύνης και προσφοράς στον συνάνθρωπο, διέθεσε προϊόντα διατροφής στο Κοινωνικό Παντοπωλείο και τον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών του Κέντρου Υποδοχής & Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α).

Η προσφορά αφορούσε σε δωρεά ιδιώτη-υποστηρικτή του ATHENA Organization, ο οποίος προσέφερε προϊόντα διατροφής, μεταξύ των οποίων 1.500 φρέσκα αυγά. Το Κ.Υ.Α.Δ.Α. υποστηρίζει κάθε μήνα 26.000 ανθρώπους με τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης.

«Ακόμη ένας συμπολίτης μας ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας ενισχύοντας την προσπάθεια του ΑTHENA Organization για στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Η  κινητοποίηση, όχι μόνο από οργανισμούς αλλά και από απλούς πολίτες, μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε το έργο μας προσφέροντας με κάθε τρόπο στους συνανθρώπους μας που ζουν στα όρια της φτώχειας», δήλωσε η Πρόεδρος του ATHENA Organization, κα Αθηνά Πάσσιου.

Με επίκεντρο τον άνθρωπο, ο ATHENA Organization συνεχίζει την προσπάθεια προσφοράς για το κοινό καλό, σε έναν κόσμο που αλλάζει. Το 2020, ανταποκρινόμενος στις έκτακτες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία του ιού covid-19, ενεργοποίησε την κοινωνική καμπάνια #ΚάνεΤοΚαλό με σκοπό την κάλυψη βασικών αναγκών των κοινωνικών ομάδων που χρειάζονται υποστήριξη σε συνεργασία με κοινωνικά υπεύθυνες επιχειρήσεις και απλούς πολίτες. Μεταξύ άλλων, 32 φορείς και ιδιώτες έχουν εκδηλώσει έως σήμερα το ενδιαφέρον τους να συνδράμουν στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Οργανισμού. 

Περισσότερα

1# Μηδενική Φτώχεια

Πανελλαδική συγκέντρωση τροφίμων για τα παιδιά

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» κινητοποιεί πολίτες και φορείς, προκειμένου να συγκεντρώσει τα απαραίτητα για τα χιλιάδες παιδιά και τις οικογένειές τους που στηρίζει καθημερινά πανελλαδικά.

Καλεί όλους να στηρίξουν την πρωτοβουλία αυτή με δεδομένο ότι ο αριθμός των οικογενειών, που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα στοιχειώδη για τα παιδιά τους, αυξάνεται δραματικά.

Λόγω σοβαρών προβλημάτων διαβίωσης πολλές από αυτές τις οικογένειες στερούνται ακόμη και τα βασικά. Οι ελλείψεις επιδεινώθηκαν δραματικά κατά την περίοδο της Πανδημίας κάνοντας ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη εξεύρεσης λύσης για την κάλυψη των ολοένα αυξανόμενων αιτημάτων για υποστήριξη, στα οποία καλείται να ανταποκριθεί ο Οργανισμός.

Τα ράφια στα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας, που λειτουργεί ο Οργανισμός πανελλαδικά, παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, ως συνέπεια της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης και των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που αντιμετωπίζουν τόσο οι πολίτες όσο και οι εταιρείες στη χώρα μας.

Χάρη σε ανάλογες κινητοποιήσεις και στη θετική ανταπόκριση των συμπολιτών μας, το 2019 παρά τις τεράστιες δυσκολίες, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στήριξε πανελλαδικά 13.639 παιδιά και τις οικογένειές τους με σοβαρά προβλήματα διαβίωσης, ενώ καλύφθηκαν 24.495 αιτήματα για υλική υποστήριξη (τρόφιμα, ρούχα παιχνίδια, βρεφικά είδη, έπιπλα).

Η συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης πραγματοποιείται στα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας, σε όλη την Ελλάδα.

ΕΙΔΗ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΠΡΟΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

Λίστα ειδών προς συγκέντρωση:

– Γάλα εβαπορέ

– Λάδι

– Ρύζι

– Όσπρια

– Ζυμαρικά

– Αλεύρι – Ζάχαρη

– Σάλτσα τομάτας

– Είδη πρωινού (κακάο, μπισκότα, δημητριακά, φρυγανιές, μέλι, μαρμελάδα, μερέντα)

– Βρεφικές κρέμες

– Βρεφικό γάλα Νο 1 και Νο 2

– Είδη βρεφικής φροντίδας (πάνες, μωρομάντηλα, σαμπουάν, αφρόλουτρα, κρέμες συγκάματος)

– Προϊόντα καθαρισμού (καθαριστικά και απολυμαντικά γενικής χρήσης, απορρυπαντικό πλυντηρίου, χλωρίνη κλπ)

– Είδη προσωπικής φροντίδας (σαμπουάν, αφρόλουτρα, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες)

– Είδη οικιακής χρήσης (αλουμινόχαρτο, διάφανη μεμβράνη, σακούλες απορριμμάτων)

– Χαρτικά (χαρτί υγείας, χαρτί κουζίνας, χαρτοπετσέτες)

Περισσότερα

2# Μηδενική Πείνα

ΔΕΛΤΑ: Γιορτάζει το γάλα φροντίζοντας κάθε τι που αξίζει

Την 1η Ιουνίου, Παγκόσμια ημέρα γάλακτος, η ΔΕΛΤΑ γιόρτασε το γάλα, όπως κάθε μέρα, εδώ και 68 χρόνια. 

Ακόμη και στις πρόσφατες πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώσαμε και βιώνουμε λόγω κορωνοϊού, αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα για τη ΔΕΛΤΑ ήταν να προσφέρει το γάλα σε όσους το έχουν ανάγκη. Μόνο κατά το τελευταίο δίμηνο, προσέφερε 135 τόνους γάλα και γιαούρτια, φροντίζοντας παιδιά, ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες, όπως τα 550 παιδιά που διαμένουν στο Χαμόγελο του Παιδιού και στα Παιδικά Χωριά SOS πανελλαδικά, τους 150 ηλικιωμένους του Γηροκομείου Αθηνών, αλλά και πλήθος συνανθρώπων μας μέσω του Δήμου Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, πολλών ακόμη Δήμων, του Μαζί για το Παιδί και άλλων φορέων. Και συνεχίζει, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος, να προσφέρει γάλα και γιαούρτι σε όλα τα παιδιά των Παιδικών Χωριών SOS. Η ΔΕΛΤΑ στέκεται δίπλα στην ελληνική κοινωνία, αποδεικνύοντας την ευαισθησία της με πράξεις.

Πηγή ζωής, τρόφιμο με μοναδική διατροφική αξία, το γάλα θεμελιώνει την ανάπτυξη των παιδιών και βοηθά στη διατήρηση της καλής υγείας, σε όλα τα στάδια της ζωής μας. Ο διατροφικός πλούτος του στηρίζεται στη φυσική συνύπαρξη συστατικών, όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά, βιταμίνες, ασβέστιο, φώσφορο και πλήθος άλλων θρεπτικών στοιχείων, αναδεικνύοντας δίκαια το γάλα ως το πιο «καλοσχεδιασμένο» τρόφιμο που μας παρέχει η φύση.  

Περισσότερα

Ετικέτες

Εγγραφή στο Newsletter

ΑΠΟΨΕΙΣ