SolidarityNow: Πρόγραμμα «Βήμα-Βήμα»

Date:

Share post:

Από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι και τον Μάρτιο του 2022, το SolidarityNow παρείχε φροντίδα και υποστήριξη σε 86 ασυνόδευτα παιδιά, στο πλαίσιο του προγράμματος «Βήμα-Βήμα: Λειτουργία Εποπτευόμενων Διαμερισμάτων για Ασυνόδευτους Ανήλικους 16 ετών και άνω», σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το πρόγραμμα (MIS:5063334) χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, με τη συγχρηματοδότηση Ε.Ε. και Ελλάδας και υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων.

Ενδυνάμωση και εμπιστοσύνη

Χτίζοντας μαζί με τα παιδιά τα θεμέλια της εμπιστοσύνης και της αυτονομίας, στοιχεία απαραίτητα για τη μετέπειτα ζωή τους, το ειδικευμένο προσωπικό του SolidarityNow, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, παρείχε στα παιδιά ποικίλες υπηρεσίες, όπως ψυχοκοινωνική υποστήριξη, νομική συνδρομή, διερμηνεία, συνοδεία σε ιατρικές δομές. Παράλληλα, υλοποιήθηκαν ειδικά σχεδιασμένες δράσεις – εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, δράσεις επαγγελματικού προσανατολισμού- που συνέβαλαν στην ενδυνάμωση και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής (soft skills). Στόχος των παραπάνω, η ομαλή κοινωνική ένταξη των παιδιών στην ελληνική κοινωνία, αλλά ταυτόχρονα και στον κόσμο των ενήλικων.

Όπως αναφέρει ενημερωτική ανακοίνωση του SolidarityNow μέσα από τις δράσεις, καλλιεργήθηκε η κλίση του Άχμαντ στη ζωγραφική και τα κόμικς, η αγάπη του Μοχάμεντ στο ποδόσφαιρο που τον οδήγησε στη συμμετοχή του σε αθλητικό όμιλο, ενώ σήμερα ο Τζαβίντ, που ολοκληρώνει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ξέρει τί επιθυμεί να κάνει στο μέλλον. Θέλει να ασχοληθεί με τον ιατρικό κλάδο και έτσι να μπορεί να βοηθά τους άλλους. 

«Κάθε παιδί έλαβε εξατομικευμένη φροντίδα, γιατί κάθε παιδί είναι μοναδικό. Έχει άλλα όνειρα, ταλέντα, δεξιότητες, ανάγκες και βιώματα και οι άνθρωποι του SolidarityNow επενδύσαμε ακριβώς σε αυτό. Χτίσαμε σχέσεις εμπιστοσύνης και ασφάλειας. Σταθήκαμε με αγάπη και φροντίδα δίπλα στα παιδιά και μαζί καταφέραμε πολλά. Εστιάσαμε και ενισχύσαμε τα θετικά τους στοιχεία, τα υποστηρίξαμε να ανακαλύψουν τις επιθυμίες και τις κλίσεις τους, να ξεπεράσουν βιώματα του παρελθόντος και να ονειρευτούν τη ζωή τους αλλιώς.  Πίστεψαν στον εαυτό και στις ικανότητες τους και έλαβαν τα εφόδια για να συνεχίσουν το δρόμο τους και να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον, μια καλύτερη ζωή. Τη ζωή που τους αξίζει. Είμαστε πολύ περήφανοι για αυτά τα παιδιά. Τα ευχαριστούμε πολύ για όλη αυτή τη διαδρομή, για τις πολύτιμες στιγμές και τα έντονα συναισθήματα που μοιραστήκαμε», ανέφερε ο Γιώργος Τσούρος, Υπεύθυνος Προγράμματος.

Το επόμενο βήμα

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος «Βήμα-Βήμα» του SolidarityNow, τα περισσότερα παιδιά μεταφέρθηκαν σε άλλες δομές ημιαυτόνομης διαβίωσης με τη συνδρομή της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, και αυτά που στο μεταξύ ενηλικιώθηκαν μεταφέρθηκαν σε διαμερίσματα του προγράμματος ESTIA. 

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Related articles

Alpha Bank: Πρωτοβουλίες για τη γυναικεία ενδυνάμωση

Συνάντηση του CEO και της CHRO του Ομίλου στο Ηράκλειο της Κρήτης με τη αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση “Women Do Business” με θέμα τη γυναικεία ενδυνάμωση.

Upfield Hellas: Συμμαχία για τη μείωση σπατάλης τροφίμων

Με την ένταξή της στη Συμμαχία, η Upfield Hellas στοχεύει να συμβάλλει στην εξάλειψη της σπατάλης τροφίμων, ενός φαινομένου που είναι αρκετά έντονο στη χώρα μας.

ΕlvalHalcor: Συνεργασία με Regeneration και επένδυση στους νέους

Oλοκληρώθηκε η περίοδος συμμετοχής στο «ReGeneration Academy on Industry 4. Engineers powered by Viohalco Companies».

Pharmathen: Συνεργασία με την Πρεσβεία της Ουκρανίας

Πρόσφερε απευθείας στην Πρεσβεία της Ουκρανίας υγειονομικό υλικό, είδη ατομικής υγιεινής, καθώς και τρόφιμα.