START: Νέος κύκλος του ελληνογερμανικού προγράμματος

Date:

Share post:

Για τρίτο έτος υλοποιείται φέτος το ελληνογερμανικό πρόγρμμα πολιτιστικής διαχείρισης «START – Create Cultural Change», η εναρκτήρια εκδήλωση του οποίου πραγματοποιήθηκε με την υποδοχή των 30 νέων Ελλήνων υποτρόφων, καθώς και την απονομή 3 βραβείων (scaling grants) σε πρωτοβουλίες που ξεχώρισαν κατά το προηγούμενο έτος του προγράμματος.

Για πρώτη φορά φέτος τα βραβεία αυτά απονεμήθηκαν με την υποστήριξη δύο σημαντικών ιδρυμάτων από την Ελλάδα. Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση χρηματοδοτεί τα εν λόγω βραβεία συνολικού ύψους 30.000 ευρώ και το Ίδρυμα Μποδοσάκη προσφέρει στους διακριθέντες υποτρόφους μια θέση (χώρο εργασίας) στο συνεργατικό χώρο του Social Dynamo στην Αθήνα, καθώς και πρόσβαση στο πρόγραμμα ενδυνάμωσης οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που παρέχει.

Ειδικότερα, το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στο «Palais der Kulturbrauerei», στο Βερολίνο, η έναρξη του τρίτου έτους του προγράμματος «START – Create Cultural Change» το οποίο χορηγεί υποτροφίες σε νέους Έλληνες επαγγελματίες της πολιτιστικής διαχείρισης. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν 30 ανερχόμενοι πολιτιστικοί διαχειριστές από την Ελλάδα, οι οποίοι κατά τους επόμενους δύο μήνες θα ολοκληρώσουν στη Γερμανία ένα πρόγραμμα πιστοποίησης στη διεθνή πολιτιστική διαχείριση. Επίσης, στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι των 30 κοινωνικοπολιτιστικών κέντρων της Γερμανίας, στα οποία για έξι εβδομάδες πρόκειται να φιλοξενηθούν οι 30 Έλληνες υπότροφοι προκειμένου να αποκτήσουν πρακτική εμπειρία για να αναπτύξουν εν συνεχεία τις δικές τους πολιτιστικές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο κύριος Stefan Horn, ειδικός στη διεθνή πολιτιστική διαχείριση και καλλιτεχνικός διευθυντής του συλλόγου αστικής τέχνης με την επωνυμία «Urban Dialogues», δήλωσε ότι ο πολιτισμός μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως μοχλός κοινωνικών διεργασιών. Παράλληλα παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο τα έργα τοπικού χαρακτήρα επιτρέπουν την πολιτιστική συμμετοχή και συνεπώς ενθαρρύνουν τον πληθυσμό να συμμετάσχει στην κοινωνία των πολιτών.

Τα βραβεία έλαβαν η Μαρία Αστερίου για το έργο «The Grand Voice», ένα συμμετοχικό θέατρο για ηλικιωμένους στην Αθήνα, ο Κώστας Κορρές για το έργο «Ani-Mate & Meet the Other», μια σειρά από δημιουργικά εργαστήρια κινηματογραφικών ταινιών για τα παιδιά των προσφύγων και μαθητές δημοτικού σχολείου στο νησί της Ρόδου καθώς και η Γεωργία Τσαζή, η οποία μέσω του έργου «Touch the Past» καθιερώνει την τρισδιάστατη εκτύπωση ως πολιτιστική τεχνολογία και προτείνει ένα νέο τρόπο πρόσβασης στην πολιτιστική κληρονομιά.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα, το οποίο υποστηρίζει νέους δημιουργούς να προωθήσουν τις πολιτιστικές τους πρωτοβουλίες, υλοποιείται μέσω του Ιδρύματος Robert Bosch (Robert Bosch Stiftung) σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και τη μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων (Bundesvereinigung Soziokultureller Zentren e.V.) και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Related articles

Σε τροχιά κλιματικής ουδετερότητας ο Δήμος Πεντέλης

Στηρίζουν την προσπάθεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πολλαπλά τα οφέλη για τους πολίτες.

Πρώτη εταιρική Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης του Υπερταμείου

Το Υπερταμείο με έτος βάσης το 2021, μέτρησε το ανθρακικό του αποτυπώματος για Εκπομπές Πεδίων 1 και 2, έγινε µέλος του δικτύου One Planet SWF και υποστηρικτής των συστάσεων TCFD.

ΑNEK LINES: Εκδήλωση  Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων

Η ΑΝΕΚ Lines, κατάφερε για μία ακόμα φορά να αναδείξει την παράδοση και την κρητική κληρονομιά, ταξιδεύοντας φιλόξενα πολιτισμό και οράματα. 

Ασφάλεια και Εξοικονόμηση Ενέργειας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Aναδείχθηκε ο ρόλος και η συμβολή των φορέων πιστοποίησης για την ικανοποίηση των κανονιστικών απαιτήσεων αναφορικά με την ποιότητα και την ασφάλεια καθώς και την εξοικονόμηση ενέργειας.