«ΚΕΘΕΑ Στροφή – Ανοιχτό Θεραπευτικό Πρόγραμμα Εφήβων»

Date:

Share post:

Ο ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ με έδρα την Αθήνα απευθύνεται σε εφήβους 13-21 ετών και τις οικογένειές τους. Είναι το πρώτο πρόγραμμα για αυτή την ηλικιακή ομάδα που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα (1988). Είναι πρόγραμμα εξωτερικής παρακολούθησης με Ξενώνα ώστε να μπορεί να επίσης να υποστηρίζει εφήβους από την επαρχία, χωρίς οικογενειακή στήριξη ή που παραπέμπονται από δημόσιες υπηρεσίες και χρειάζονται άμεση παρέμβαση.

Αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπευτικής προσέγγισης είναι η συμμετοχή των γονιών και αδελφών των εφήβων  στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Θεραπείας Οικογένειας. Εκεί απευθύνονται και γονείς που επιθυμούν να κινητοποιήσουν τα παιδιά τους για θεραπεία.

Επιπλέον, για τις οικογένειες που προέρχονται από την περιφέρεια, λειτουργεί ξενώνας διαμονής δίνοντας τη δυνατότητα άμεσης προσέλευσης όσων επιθυμούν να ζητήσουν βοήθεια και στήριξη, χωρίς η γεωγραφική απόσταση να αποτελεί εμπόδιο. Η πρωτοβουλία αυτή ανήκει στο Σύλλογο Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ ο οποίος υποστηρίζει τη λειτουργία του ξενώνα.

Η θεραπευτική Κοινότητα παρέχει εντατική εξωτερική φροντίδα σε εφήβους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα κατάχρησης ή εξάρτησης και, συνήθως, έχουν εγκαταλείψει το σχολείο και έχουν παραβατική συμπεριφορά. Όσοι έφηβοι προέρχονται από την περιφέρεια ή αντιμετωπίζουν προβλήματα που σχετίζονται με την απουσία υποστηρικτικού οικογενειακού περιβάλλοντος διαμένουν στον ξενώνα της Θεραπευτικής Κοινότητας για όλο το χρονικό διάστημα της κύριας φάσης θεραπείας.

Η ομαλή κοινωνική επανένταξη των απεξαρτημένων νέων είναι στόχος του Κέντρου Κοινωνικής Δραστηριοποίησης, όπου υπάρχει και Ξενώνας για όσους είναι από την επαρχία ή δεν έχουν οικογενειακή στήριξη. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην φάση αυτή στην επανασύνδεση με την εκπαίδευση και στον επαγγελματικό προσανατολισμό.

Το ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ διαθέτει και Κινητή Μονάδα ενημέρωσης που πραγματοποιεί βραχύχρονες παρεμβάσεις μετά από πρόσκληση φορέων της τοπικής κοινωνίας.
Μια από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις του ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ με στόχο την ευαισθητοποίηση και τον ανοικτό διάλογο με τους νέους και την κοινωνία, αποτελεί το διαδικτυακό ραδιόφωνο web-radio STROFI, το οποίο εκπέμπει από το ηχοστούντιο του προγράμματος. Εκεί εκπαιδεύονται τα μέλη της ΣΤΡΟΦΗΣ στις τεχνικές του ραδιοφώνου.
Στις δομές του προγράμματος συμπεριλαμβάνεται και ο Συμβουλευτικός Σταθμός στα Δικαστήρια Ανηλίκων Αθηνών για εφήβους και νεαρούς ενήλικες που έχουν πρόβλημα χρήσης ουσιών και προσάγονται για αδικήματα του ποινικού κώδικα ή κυκλοφοριακές παραβάσεις. Ανάλογες υπηρεσίες παρέχονται και στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα.

Η απεξάρτηση των εφήβων στο ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ συντελείται μέσα από ένα πρόγραμμα ποικίλλων ψυχοκοινωνικών δραστηριοτήτων, αξιοποιώντας κυρίως τις αρχές του μοντέλου των Θεραπευτικών Κοινοτήτων, που προάγουν τη ζωή, όπως είναι: οι θεραπευτικές, εκπαιδευτικές, δημιουργικές, ψυχαγωγικές και αθλητικές δραστηριότητες.

Η απεξάρτηση στο ΚΕΘΕΑ, γενικότερα, δεν μπορεί να ειδωθεί χωρίς τη φροντίδα για την κοινωνική επανένταξη των μελών. Ειδικά σχεδιασμένες υπηρεσίες βοηθούν την ομαλή ένταξη των παιδιών στο κοινωνικό περιβάλλον, στοχεύοντας παράλληλα και στην πρόληψη υποτροπής.

Ιδιαίτερη μέριμνα δίνεται στους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες που έχουν πρόβλημα χρήσης ουσιών και εμπλοκή με την παραβατικότητα. Η αντιμετώπιση τέτοιων θεμάτων γίνεται με τη συνεργασία της Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων Αθήνας στο πλαίσιο λειτουργίας Συμβουλευτικού Σταθμού εντός των Δικαστηρίων Ανηλίκων Αθήνας. Ανάλογες υπηρεσίες συμβουλευτικής παρέχονται και στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα

Η απεξάρτηση αφορά όλο το οικογενειακό σύστημα το οποίο αποτελεί το περιβάλλον όπου ο/η έφηβος/η μεγαλώνει και αναπτύσσεται. Η συμμετοχή των γονέων ή κηδεμόνων και των αδελφών είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υποστήριξη της διακοπής της χρήσης και της κινητοποίησης για ένταξη σε θεραπεία και στη συνέχεια για την κοινωνική επανένταξη.

 

Διεύθυνση: Φυλής 150, 112 51 Αθήνα

Τ 210 8215294,
F 210 8815034,
e-mail: strofifa@otenet.gr
Website: www.sostrofi.gr

Related articles

Όλγα Ίτσιου (Dimand): Το κτιριακό απόθεμα δεν είναι προσβάσιμο σε AμεΑ

Το κτιριακό απόθεμα της χώρας σε μεγάλο βαθμό παραμένει μη προσβάσιμο αν και από το 2012 έγινε από το νόμο απαραίτητη η μελέτη προσβασιμότητας.

TÜV HELLAS (TÜV NORD): Διάκριση για το εργασιακό περιβάλλον

H διαδικασία αξιολόγησης ως Great Place to Work® βασίστηκε σε ανώνυμο ερωτηματολόγιο Trust Index©, με αξίες σημαντικές για κάθε εργασιακό περιβάλλον.

Δύο υβριδικές φορτηγίδες ζωοτροφών στον στόλο της Philosofish

Οι φορτηγίδες έχουν σχεδιαστεί σε συνεργασία με την κατασκευάστρια εταιρεία AKVA με στόχο να καλύψουν τις ιδιαίτερες απαιτήσεις ιχθυοκαλλιέργειας της Μεσογείου.

Διάκριση για τα TÜV AUSTRIA Food Allergens Labs

Τα  Food Experts’ Awards είναι διεθνή βραβεία, που διοργανώθηκαν φέτος για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το cibum.