«Σύλλογος Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων» (Ε.Δ.Α.Ν.Ι.)

Date:

Share post:

Τον Μάιο του 2007, συγκροτήθηκε από τους εθελοντές της Ε.Δ.Α.Ν.Ι. Σύλλογος, επιδιώκοντας τη νομότυπη οικονομική υποστήριξη του προγράμματος Ε.Δ.Α.Ν.Ι.. Το καταστατικό του Συλλόγου, επικυρώθηκε με την υπ΄ αριθμ. 26825/16-5-2007  απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών και αναγνωρίστηκε  ως  μη Κερδοσκοπικό Σωματείο με την επωνυμία «Σύλλογος Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων» (Σύλλογος Ε.Δ.Α.Ν.Ι.).

Σκοπός του Συλλόγου είναι η αναζήτηση, διαχείριση και αξιοποίηση οικονομικών πόρων για τη στήριξη, την επάνδρωση της Ε.Δ.Α.Ν.Ι. με ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και τη διασφάλιση του απαιτούμενου υλικοτεχνικού εξοπλισμού για τη σωστή και εύρυθμη λειτουργία της.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών διοργάνωσε το Φεβρουάριο του 2003 ημερίδα με θέμα «Συμπαράσταση αγάπης στο νοσηλευόμενο αδελφό μας».

Στην ημερίδα, παρουσιάστηκαν οι ανάγκες των μοναχικών νοσηλευομένων ασθενών στα Νοσοκομεία της Αττικής και προσεκλήθησαν οι παριστάμενοι να συμμετέχουν στο πρόγραμμα Εθελοντική Διακονία Ασθενών.

Υπεύθυνος ορίστηκε ο πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Κοντογιάννης, εφημέριος στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών. Το πρόγραμμα, επί μία τετραετία εξελισσόταν – αναπτυσσόταν με την άτυπη οικονομική συνεισφορά, την πολύτιμη γνώση  και την επιστημονική εμπειρία εθελοντών συνεργατών.

ΔΡΑΣΕΙΣ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Α. Ατομικές Διακονίες φροντίδας μοναχικών ασθενών
Οι εθελοντές προσφέρουν στοιχειώδη φροντίδα σε μοναχικούς ασθενείς (παιδιά και ενήλικες). Με την τρίωρη παρουσία τους συμπαρίστανται σαν συγγενείς και φίλοι στο πλευρό των νοσηλευομένων αναπληρώνοντας την έλλειψη οικογενειακού ή φιλικού υποστηρικτικού περιβάλλοντος. Κατά τη διάρκεια της ημέρας στον ασθενή εναλλάσσονται τρείς εθελοντές πραγματοποιώντας τρεις βάρδιες από τις 11:00 π.μ. έως τις 20:00 μ.μ. (συνολικά 9 ώρες την ημέρα).

Β. Νοσοκομειακές Ομάδες
Οι νοσοκομειακές ομάδες απαρτίζονται από εθελοντές που επισκέπτονται μια φορά την εβδομάδα τους νοσηλευομένους. Προσφέρουν μια στιγμή παρηγοριάς, μια κίνηση ανθρωπιάς, μια κουβέντα συμπαράστασης, φέρνοντας την Εκκλησία και την Αγάπη του Χριστού πιο κοντά στους ασθενείς. Η προσέγγιση γίνεται με υπευθυνότητα και διάκριση στη συμπεριφορά τους.

Γ. Συνοδεία Ασθενών
Οι εθελοντές συνοδεύουν μοναχικούς ασθενείς απ΄ το νοσοκομείο στο σπίτι τους, σε κάποια κλινική, ίδρυμα ή όπου αλλού χρειαστεί. Η συνοδεία γίνεται με ασθενοφόρο του νοσοκομείου ή ιδιωτικό ασθενοφόρο σε συνεννόηση με τους υπευθύνους του νοσοκομείου.

Δ. Γραφειοκρατικές Διαδικασίες
Εξυπηρέτηση μοναχικών ασθενών για διάφορα γραφειοκρατικά θέματα π.χ. ανανέωση βιβλιαρίου, παραλαβή εξετάσεων ή μεταφορά δειγμάτων σε κάποιο διαγνωστικό κέντρο.

Ε. Δημιουργική Απασχόληση Παιδιών & Ψυχαγωγία
Ο εθελοντής κλόουν με τους βοηθούς του και με ομάδα εθελοντών της Ε.Δ.Α.Ν.Ι. οργανώνουν παραστάσεις για να διασκεδάσουν, ν΄ απασχολήσουν και να κάνουν πιο ευχάριστη την παραμονή των παιδιών στο νοσοκομείο.

Περιοδικά, αξιοποιώντας προσφορές χορηγών οργανώνονται προγράμματα παιγνιοθεραπείας και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών.

ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ
Το πρόγραμμα «Διακονία κατ’ οίκον» λειτουργεί με σκοπό την παροχή στοιχειώδους φροντίδας και συντροφιάς σε μοναχικούς ανθρώπους που είτε στερούνται οικογενειακού περιβάλλοντος, είτε η οικογένεια τους αδυνατεί να τους παρέχει καθημερινή παρουσία και συντροφιά.

ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ
Τον Απρίλιο του 2015 η Ε.Δ.Α.Ν.Ι., σε μια προσπάθεια διεύρυνσης της προσφοράς της προς τους νοσηλευόμενους ασθενείς και τους οικείους τους, ξεκίνησε το πρόγραμμα «Φιλοξενία κατ΄ οίκον». Έτσι παρέχεται η δυνατότητα φιλοξενίας (σε εθελοντικά προσφερόμενο χώρο) για τους συγγενείς νοσηλευομένων από την επαρχία που αδυνατούν ν΄ ανταποκριθούν στις δαπάνες διαμονής τους στην Αθήνα.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Διοργάνωση εκδηλώσεων επικοινωνίας, προβολής και στήριξης των δράσεων της Ε.Δ.Α.Ν.Ι. (δωροαγορές, θεατρικό, κοπή Βασιλόπιτας, εκδηλώσεις έναρξης και λήξης εκπαιδευτικής περιόδου, παρουσιάσεις βιβλίων, γεύματα με νοσοκομειακούς συνεργάτες κ.ά.).

 

Διεύθυνση: Αλεξανδρουπόλεως 23 (Ισόγειο)
115 27, Αθήνα
Τηλ: 210 72 52 716 & 210 72 52 706 (τις εργάσιμες ημέρες 08:00-16:00)
Fax: 210 72 52 703
Email: info@diaconia.gr & edani_office@yahoo.gr

Related articles

ΙΣΝ: Ολοκληρώνεται η εγκατάσταση PET/CT στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων (Π.Γ.Ν.Ι.)

Η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων είναι μία απεικονιστική εξέταση για τον εντοπισμό πλήθους παθήσεων, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και οι εγκεφαλικές διαταραχές.

Η Πλαίσιο ενισχύει το έργο του Χατζηπατέρειου Ιδρύματος

Με βασικό πυλώνα την προσφορά και την παροχή στήριξης σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες και άτομα που το έχουν πραγματικά ανάγκη, η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος αυτής της δέσμευσης της εταιρείας.

Demo: Δράση #WomenAt για τον Μάρτιο 

Οι γυναίκες της εταιρείας έχουν βήμα όλο τον Μάρτιο, για να μοιραστούν τις επαγγελματικές τους εμπειρίες, τα εμπόδια αλλά και τις συμβουλές τους με τις νέες, σύγχρονες επαγγελματίες.

EEΣ: Τίμησε τις εθελόντριες όλων των Σωμάτων του για την προσφορά τους

Στα 146 χρόνια πορείας του ΕΕΣ οι εθελόντριες έχουν συνεισφέρει ώστε ο μεγαλύτερος και αρχαιότερος ανθρωπιστικός οργανισμός στην Ελλάδα να στέκεται δίπλα στην κοινωνία.