Connect with us

16# Ειρήνη, Δικαιοσύνη & Ισχυροί Θεσμοί

Συνεργασία Πρωτοβουλίας 1821-2021 με το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Η «Πρωτοβουλία 1821-2021» και το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη ανακοινώνουν τη συνεργασία τους στο πλαίσιο των δράσεων για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης. 

Η νέα αυτή σύμπραξη, μετά και τη συμμετοχή και του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, διατηρεί και ενισχύει το πνεύμα διαλόγου και συνεργασίας των μεγάλων κοινωφελών, επιστημονικών και πολιτιστικών Ιδρυμάτων της χώρας και της Εθνικής Τράπεζας. 

Κάθε Ίδρυμα και η Τράπεζα διατηρούν τη φυσιογνωμία, την αυτονομία και τους στόχους τους και στηρίζουν δράσεις στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας», οι οποίες συνδέονται με αυτούς. Όμως, όλοι οι φορείς θεωρούν ότι είναι αναγκαίο να αναδειχθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ένα παράδειγμα ενότητας. 

Η «Πρωτοβουλία» συγκροτήθηκε εν όψει της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και είναι το αποτέλεσμα της συστηματικής συνεργασίας των εξής φορέων και Ιδρυμάτων: Εθνική Τράπεζα, Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Ίδρυμα Ευγενίδου, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, Ίδρυμα Λαμπράκη, Κοινωφελές Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη,  Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, Ίδρυμα Μποδοσάκη, Ίδρυμα Παιδείας & Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, Κοινωφελές Ίδρυμα Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Ίδρυμα Ωνάση. 

Στόχος της «Πρωτοβουλίας» είναι να αναδείξει τον τρόπο με τον οποίο η επέτειος της Επανάστασης θα πρέπει να αποτελέσει μία αφορμή εθνικού αναστοχασμού, με βάση το αξίωμα ότι η Ιστορία αποτελεί πηγή έμπνευσης για το μέλλον. Με αυτό το πνεύμα σχεδιάστηκαν και προετοιμάστηκαν τα προηγούμενα τρία χρόνια δράσεις και εκδηλώσεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, για την τριετία 2020-2022. 

Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Περισσότερα
Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

10# Λιγότερες Ανισότητες

UNICEF: Ίδρυσε γραφείο στην Ελλάδα

Tην Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού επέλεξαν η UNICEF και η Κυβέρνηση της Ελλάδας για να ανακοινώνουν την επίσημη έναρξη λειτουργίας του Γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα, ένα σημαντικό ορόσημο στην αδιάληπτη συνεργασία μεταξύ του Ελληνικού Κράτους και του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών ώστε να θέσει τα δικαιώματα και την ευημερία των παιδιών στη χώρα μας στο επίκεντρο της εθνικής ατζέντας.

 «Είναι μια πάρα πολύ σημαντική ημέρα και είμαστε πολύ χαρούμενοι για το γεγονός ότι θα έχετε πλέον γραφείο στην Ελλάδα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την διάρκεια της συνομιλίας του με τον πρώτο Εκπρόσωπο του οργανισμού στην Ελλάδα, Luciano Calestini, προσθέτοντας «η UNICEF είναι ένας πολύ σημαντικός οργανισμός για την Ελλάδα και προκαλεί μόνο θετικούς συνειρμούς στην καρδιά και το μυαλό των Ελλήνων. Καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με διαφορετικού τύπου προκλήσεις, θα πρέπει κι εμείς να προσαρμόσουμε τις στρατηγικές μας στις εξελισσόμενες ανάγκες για την προστασία των παιδιών».

Το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα θα συνεργαστεί με Υπουργεία, φορείς για τα δικαιώματα του παιδιού, τον ιδιωτικό τομέα, τον ακαδημαϊκό χώρο, τα μέσα ενημέρωσης και το ευρύτερο κοινό για την κοινή επίτευξη αποτελεσμάτων καθώς και την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών στην Ελλάδα. Το Πρόγραμμα του Οργανισμού, καθοδηγούμενο από την εθνική στρατηγική της χώρας, Ευρωπαϊκές στρατηγικές παιδικής προστασίας, τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και τους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, θα δώσει προτεραιότητα σε τομείς που έχουν σημαντική επίδραση στα παιδιά όπως η εκπαίδευση, η μεταρρύθμιση του συστήματος παιδικής προστασίας και η καταπολέμηση της φτώχειας και της βίας. 

 «Η ίδρυση του Γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στη συνεργασία μας με την Ελλάδα, η οποία χρονολογείται από το 1946», δήλωσε η Afshan Khan, Περιφερειακή Διευθύντρια της UNICEF για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία. «Καθοδηγούμενοι από την εντολή του οργανισμού να προωθεί και να προστατεύει τα δικαιώματα όλων των παιδιών, ανυπομονούμε να ξεκινήσουμε αυτό  το νέο και ελπιδοφόρο κεφάλαιο μαζί με την κυβέρνηση και τους ανθρώπους της Ελλάδας».

Η ομάδα που απαρτίζεται από τριάντα  Έλληνες και διεθνείς εμπειρογνώμονες για τα δικαιώματα των παιδιών έχει ήδη αρχίσει να συνεργάζεται στενά με το ελληνικό κράτος για την εκπλήρωση ενός ευρέος φάσματος δεσμεύσεων και ευθυνών έναντι των παιδιών στη χώρα, όπως κατοχυρώνονται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα του παιδιού.

 «Η Ελλάδα και η UNICEF έχουν εργαστεί στενά τα τελευταία χρόνια για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών στη χώρα και σε ολόκληρη την περιοχή. Σήμερα διευρύνουμε την εξαιρετική μας συνεργασία, με τρόπο που θα μας επιτρέψει να προσεγγίσουμε όλα τα παιδιά στη χώρα. Ο ελληνικός λαός, το ελληνικό κράτος και η κυβέρνησή σας μπορούν να είναι σίγουροι για την πλήρη και ουσιαστική δέσμευση του οργανισμού να εργασθεί σκληρά για κάθε παιδί στη χώρα», δήλωσε ο Εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα, κ. Luciano Calestini.

Το Πρόγραμμα του Γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα θα ανακοινωθεί επίσημα το 2021, μετά την ολοκλήρωση σειράς διαβουλεύσεων με σχετικά υπουργεία και αρμόδιες αρχές.

Περισσότερα

16# Ειρήνη, Δικαιοσύνη & Ισχυροί Θεσμοί

EUROCERT: Δυναμική επέκταση στην Αίγυπτο

Η EUROCERT, η μεγαλύτερη αμιγώς ελληνική εταιρεία πιστοποίησης, αντίθετα στο αρνητικό κλίμα της κρίσης και της πανδημίας, επεκτείνεται δυναμικά και με σχεδιασμό στην μεγάλη και πολλά υποσχόμενη αγορά της Αιγύπτου, μέσω της σύναψης στρατηγικής συνεργασίας με την NEAR EAST SERVICES (NES).

H NEAR EAST SERVICES, η οποία  ιδρύθηκε το 1967 από Αιγυπτιακές εταιρείες, αποτελεί την κορυφαία εταιρεία δοκιμών, πιστοποίησης και επιθεώρησης στην Αίγυπτο.

Στo πλαίσιο της στρατηγικής συνεχούς ανάπτυξής της, η EUROCERT, με την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια δραστηριότητάς της και την συνεργασία της με την NEAR EAST SERVICES, έχει στόχο και δεσμεύεται να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες πιστοποίησης ως Ελληνικός Φορέας και στην Αίγυπτο, οι οποίες περιλαμβάνουν την πιστοποίηση συστημάτων διαχείρισης και μία ευρεία γκάμα υπηρεσιών βιομηχανικών ελέγχων.

Η συνεργασία των δύο εταιρειών έχει ήδη αποφέρει την έκδοση μεγάλου αριθμού πιστοποιητικών στην Αίγυπτο, σε σημαντικές εταιρείες ηγέτιδες στον κλάδο δραστηριότητάς τους, όπως: η Bavarian Auto Group (θυγατρική της ΒΜW στην Αίγυπτο), Αrab Organization for Industrial, El Araby Group (όμιλος 11 εταιριών με 34000 εργαζόμενους), Alexandria National Refining & Petrochemicals, Royal Ceramica.

Περισσότερα

16# Ειρήνη, Δικαιοσύνη & Ισχυροί Θεσμοί

Στοιχίζει η “ανωριμότητα” των επιχειρήσεων στα κριτήρια ESG

Από χαμηλή έως μέτρια διαπιστώνεται η συμμόρφωση των ελληνικών επιχειρήσεων σε μια σειρά από κριτήρια Εταιρικής Διακυβέρνησης ενώ πολύ λίγες επιχειρήσεις και οργανισμοί είναι ενταγμένοι συνολικά σε κριτήρια ESG, ήτοι περιβαλλοντικά (Environmental), κοινωνικά (Social) και κριτήρια Εταιρικής Διακυβέρνησης (Governance).

Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com)

Αν και είναι αποδεδειγμένο από διεθνείς έρευνες ότι οι εταιρείες που ενισχύουν τη διαφάνεια και τη λογοδοσία τους μπορούν να προσελκύσουν υπεύθυνες επενδύσεις προς όφελος όχι μόνο των συμφερόντων τους αλλά συνολικά της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας οι ελληνικές επιχειρήσεις υστερούν στην σε βάθος ενασχόληση με πρακτικές Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Έρευνα της Grant Thornton έδειξε ότι οι χαμηλές επιδόσεις των επιχειρήσεων στη συμμόρφωση με μια σειρά από κριτήρια Εταιρικής Διακυβέρνησης, δεν τους επιτρέπουν να απολαύσουν οφέλη τα οποία καρπώνονται οι ευρωπαϊκές εταιρείες με υψηλές επιδόσεις σε αυτό τον τομέα, όπως η αποτελεσματικότητα στην ανάπτυξη και πώληση προϊόντων και υπηρεσιών, η φερεγγυότητα, η αύξηση των λειτουργικών ταμειακών ροών και του περιθωρίου κερδών προ φόρων και χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων (EBIT). 

Η έρευνα της Grant Thornton σε συνέχεια αξιολόγησης της ωριμότητας των πρακτικών Εταιρικής Διακυβέρνησης των ελληνικών επιχειρήσεων διαπίστωσε ότι 8 στις 10 αναγνωρίζουν ότι ένα ισχυρό σύστημα Εταιρικής Διακυβέρνησης έχει θετική επίδραση, τόσο στη λειτουργία της επιχείρησης, όσο και στα κέρδη και στις ταμειακές ροές, εκτιμώντας ότι τελικά αυξάνει την αξία της εταιρείας και των μετοχών της. Όμως μόνο 5 στις 10 διοικήσεις εκτιμούν ότι έχουν ένα υψηλό βαθμό ωριμότητας σχετικά με τις πρακτικές Εταιρικής Διακυβέρνησης που εφαρμόζουν ενώ διαπιστώνεται και έλλειψη πολυμορφίας εντός του Δ.Σ., κάτι που μπορεί να εκληφθεί και ως βασική τροχοπέδη. Είναι ενδεικτικό επίσης ότι σήμερα 4 στις 10 εταιρείες έχουν Δ.Σ., που απαρτίζονται στο σύνολο τους μόνο από άντρες ενώ σχετικά με την διαχείριση κινδύνου και τη διαφάνεια αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο 6 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι έχουν μια κάποια λειτουργία εσωτερικού ελέγχου, ενώ την ίδια στιγμή η πλειονότητα των επιχειρήσεων, 8 στις 10, εκτιμά ότι δημοσιοποιεί επαρκή οικονομικά στοιχεία. 

Επιπλέον, η Grant Thornton διαπίστωσε ότι οι 4 στις 10 εταιρείες εφαρμόζουν Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης που ανέπτυξαν οι ίδιες ενώ σχεδόν 2 στις 10 εξακολουθούν να δηλώνουν ότι εφαρμόζουν τον Κώδικα του ΣΕΒ, ο οποίος έχει αντικατασταθεί τον Οκτώβριο του 2013 από τον Ελληνικό Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΕΚΕΔ).

Πρότυπα και αξιοπιστία

Την ίδια στιγμή, βάσει έρευνας του Κέντρου Αειφορίας (CSE), κυρίαρχη τάση είναι ότι αν και η συντριπτική πλειοψηφία των εισηγμένων εταιρειών εκδίδουν Εκθέσεις Εταιρικής Ευθύνης και Βιώσιμης Ανάπτυξης, κάτι που δείχνει τη στρατηγική ενασχόλησή τους με τα ζητήματα αυτά, δεν χρησιμοποιούν παγκόσμια και αξιόπιστα πρότυπα αξιολόγησης, όπως είναι τα TCFD και SASB, και δεν συμμετέχουν σε ESG Ratings, τα οποία θα τις βοηθήσουν να δημοσιοποιούν σημαντικές και χρήσιμες πληροφορίες για λήψη αποφάσεων από τους επενδυτές. 

Αυτά ήταν μερικά από τα κύρια συμπεράσματα της ετήσιας έρευνας του Κέντρου Αειφορίας (CSE) που υλοποιείται από το Παρατηρητήριο Εκθέσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης από το 2012 ετησίως με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης (CRI). Φέτος η Έρευνα επικεντρώθηκε στην ανάλυση εισηγμένων εταιρειών με παρουσία σε διεθνή ESG Ratings, που στο σύνολό τους απασχολούν περισσότερους από 136 χιλιάδες εργαζόμενους, ενώ ο κύκλος εργασιών τους ξεπερνά τα 48 δις ευρώ. Οι εταιρείες αυτές ανήκουν σε ένα μεγάλο εύρος κλάδων, όπως για παράδειγμα τρόφιμα και ποτά, τηλεπικοινωνίες, λιανεμπόριο, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κατασκευές, ναυτιλία, ενέργεια και τεχνολογία. 

Η έρευνα έδειξε  ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών δεν αξιολογούνται από διεθνή ESG Ratings και οι επενδυτές δεν έχουν πρόσβαση σε σημαντική πληροφόρηση σχετικά με τις επιδόσεις τους. Από τις λίγες εταιρείες που αξιολογούνται, η έρευνα διαπίστωσε ότι το 77% έχει εκδώσει Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης με χρήση συγκεκριμένων προτύπων. Ωστόσο, οι επιδόσεις των εταιρειών αυτών στα ESG Ratings κινήθηκαν στο εύρος 20%- 98%, με το μέσο όρο να βρίσκεται γύρω στο 70%. Σύμφωνα με την έρευνα, οι περισσότερες εταιρείες (71%) συμμετέχουν στο Carbon Disclosure Project (CDP), ένα πολύ αξιόπιστο διεθνές εργαλείο αξιολόγησης σχετικά με περιβαλλοντικά θέματα, αν και με χαμηλές βαθμολογίες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι υψηλότερο σκορ παρουσίασε η Coca-Cola HBC. Επίσης, λίγες εταιρείες (30%) έχουν λάβει υπόψη τις κατευθυντήριες γραμμές της Task Force για τη Δημοσιοποίηση Οικονομικών Στοιχείων σχετιζόμενων με το Κλίμα (TCFD), από τις οποίες όμως μόνο μια έχει συντάξει Έκθεση σχετικά με τις συστάσεις TCFD. Ένα ακόμη πιο μικρό ποσοστό (12%) των εταιρειών έχει εντάξει τα Πρότυπα του Sustainability Accounting Standards Board (SASB) στις εκθέσεις που εκπονεί.

Αξιωσημείωτο είναι επίσης ότι επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά, και στην Ελλάδα, η σύνδεση των καλύτερων οικονομικών επιδόσεων των επιχειρήσεων με τις υψηλές επιδόσεις στην Εταιρική Υπευθυνότητα και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, όπως έχει συμβεί και με άλλες σχετικές έρευνες στο εξωτερικό.

Περισσότερα
κουφώματα pvc τεχνοπαν

Ετικέτες

Εγγραφή στο Newsletter

ΑΠΟΨΕΙΣ