Συνεργασία WWF Ελλάς και Praktiker για υγιή παιδιά σε έναν υγιή πλανήτη

Date:

Share post:

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πιλοτική παρέμβαση του προγράμματος «Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης» που υλοποίησε το WWF Ελλάς στο 93ο δημοτικό Αθήνας, στο 5ο δημοτικό Δάφνης και στο 21ο νηπιαγωγείο Αθήνας.

Το πρόγραμμα «Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης» υλοποιείται με μεγάλο δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και υποστηρικτή το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, ενώ χορηγός υποδομής είναι τα Praktiker, παρέχοντας υλικοτεχνικό εξοπλισμό σε διάφορες φάσεις του προγράμματος, αρχής γενομένης από την πρώτη πιλοτική παρέμβαση. 485 παιδιά και 28 εκπαιδευτικοί συμμετείχαν στην πιλοτική παρέμβαση για την προώθηση της ισορροπημένης, υγιεινής και με χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα διατροφής.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, πραγματοποιήθηκε σειρά δράσεων, στις οποίες περιλαμβάνονται: η ενημέρωση των εκπαιδευτικών για το πρόγραμμα και τον σκοπό του, η εφαρμογή εκπαιδευτικού πακέτου διατροφής με εκπαιδευτικές δραστηριότητες και ενημερωτικές εσπερίδες για τους γονείς, συναντήσεις ανατροφοδότησης για τους εκπαιδευτικούς. Οι δράσεις περιελάμβαναν επίσης τρεις «συλλογικές κουζίνες» (μία σε κάθε σχολείο), στις οποίες συμμετείχε o γνωστός σεφ, Αλέξανδρος Παπανδρέου, φτιάχνοντας υγιεινά γεύματα με χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα, με στόχο να δουν οι γονείς στην πράξη, πόσο εύκολο είναι να μαγειρεύουν υγιεινά και γευστικά. Επίσης κατασκευάστηκε σχολικός λαχανόκηπος και κουζίνα σε κάθε ένα από τα σχολεία και παράδοση αυτών των υποδομών στη σχολική κοινότητα.

Σκοπός του προγράμματος είναι να αναδείξει πως μέσα από το πιάτο μας, μπορούμε να προστατέψουμε την υγεία μας αλλά και τον πλανήτη. Μια ισορροπημένη διατροφή, με έμφαση στο μεσογειακό μοντέλο, συμβάλλει αποφασιστικά στην υγεία των παιδιών μας αλλά και των ενηλίκων, ενώ ταυτόχρονα μειώνει το «αποτύπωμα της τροφής» στο περιβάλλον.

Στα συνολικά οφέλη του προγράμματος συγκαταλέγεται επίσης και η παιδαγωγική συμβολή της χρήσης βιωματικών εργαλείων για τη διατροφή στην εκπαίδευση, όπως οι λαχανόκηποι, αφού έχει αποδειχθεί ότι αυτά διεγείρουν την περιέργεια των παιδιών, συνδέουν τα παιδιά με τον φυσικό κόσμο και βοηθούν τα παιδιά να θέτουν ερωτήσεις με νόημα. Παράλληλα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, φαίνεται να ευνοούν τη σωματική και πνευματική υγεία, αλλά και τη σχολική κοινότητα ως σύνολο, αφού η ενασχόληση με τις εν λόγω δραστηριότητες ωφελεί και το ηθικό των εκπαιδευτικών.

Επιπρόσθετα, χάρη σε αυτές τις σχολικές κουζίνες και τους λαχανόκηπους που δημιουργήθηκαν με τη βοήθεια των τεχνικών και γεωπόνων των Praktiker, τα παιδιά αυτών των σχολείων θα μπορούν να «καλλιεργούν» νέες, πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες αλλά και νέες πνευματικές και σωματικές δεξιότητες.

Η ολοκλήρωση του πιλοτικού σκέλους του προγράμματος γιορτάστηκε με συμβολικές, διαδραστικές εκδηλώσεις για γονείς και παιδιά στους χώρους των σχολείων, κατά τη διάρκεια των οποίων παραδόθηκαν επίσημα οι λαχανόκηποι και ο ολοκληρωμένος εξοπλισμός κουζίνας.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, παιδιά και γονείς ανακάλυψαν με ενθουσιασμό τους νέους χώρους και έμαθαν περισσότερα από εκπροσώπους του WWF Ελλάς για το πρόγραμμα «Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης», καθώς και τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουν να προστατέψουν μέσα από το πιάτο τους την υγεία τους και τον πλανήτη, αξιοποιώντας τους σχολικούς λαχανόκηπους και τη νέα τους κουζίνα.

Η υλοποίηση του προγράμματος «Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης» στα τρία πιλοτικά σχολεία ήταν μόνο η αρχή για το WWF Ελλάς, στόχος του οποίου, που θα συνεχίσει να υποστηρίζει η Praktiker Hellas, είναι όλα τα σχολεία της Ελλάδας να έρθουν σε επαφή με την εκπαιδευτική αυτή πρόταση και να υλοποιήσουν δράσεις για τη βελτίωση της διατροφής των παιδιών, με τρόπο που ωφελεί την υγεία και το περιβάλλον.

Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος προγραμμάτων ευαισθητοποίησης του WWF Ελλάς, ανέφερε ότι: «Η πιλοτική παρέμβαση στα τρία σχολεία πέτυχε τους σκοπούς της κι έδειξε ότι είναι εφικτό να αλλάξουμε τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών προς όφελος μιας διατροφής που ωφελεί την υγεία αλλά και το περιβάλλον. Ένα μεγάλο μπράβο στους διευθυντές κι εκπαιδευτικούς των τριών σχολείων και στην υπεύθυνη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της πρωτοβάθμιας διεύθυνσης Α’ Αθήνας, χάρη στους οποίους δείξαμε ότι το σχολείο μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην διατροφική εκπαίδευση των παιδιών».

Επίσης, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων η Ευαγγελία Μπεκιράκη, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Κοινωνικής Υπευθυνότητας της Praktiker Hellas, δήλωσε σχετικά: «Η συμμετοχή μας ως χορηγός υποδομής στο πρόγραμμα του WWF Ελλάς «Υγιή Παιδιά, Υγιής Πλανήτης», μας γέμισε χαρά και υπερηφάνεια και μας έδωσε την ευκαιρία να ενισχύσουμε έμπρακτα και με δημιουργικό τρόπο μια σημαντική δράση για την καλλιέργεια διατροφικής και περιβαλλοντικής αγωγής στους πολίτες του αύριο, παιδιά δημοτικού και νηπιαγωγείου, και τους γονείς τους. Η Praktiker Hellas δεσμεύεται, μέσα από αντίστοιχες πρωτοβουλίες και σε συνεργασία με σημαντικούς εταίρους όπως το WWF Ελλάς, να συνεχίσει να συμβάλλει στην προώθηση της προστασίας του πλανήτη, για ένα καλύτερο αύριο για τους ανθρώπους, τις κοινότητες και το περιβάλλον».

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Υγιή Παιδιά, Υγιής Πλανήτης» είναι διαθέσιμο κι έτοιμο προς υλοποίηση για όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας ήδη από τον Οκτώβριο του 2017. Το WWF Ελλάς απευθύνει κάλεσμα σε όλα τα σχολεία να γίνουν κομμάτι του προγράμματος, βάζοντας το δικό τους λιθαράκι στην προσπάθεια «να μαγειρέψουμε έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας». Πολύτιμος αρωγός σε αυτή την προσπάθεια θα παραμείνουν τα Praktiker, αναλαμβάνοντας τη δημιουργία περισσότερων σχολικών κουζινών και λαχανόκηπων σε τρία ακόμη σχολεία της χώρας που θα διακριθούν στην υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος το έτος 2018.

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Related articles

Enel Green Power Hellas: Χρονιά διαφορετικότητας και συμπερίληψης

Η Enel Green Power Hellas όρισε τη σεζόν 2022 -2023 ως Χρονιά Διαφορετικότητας και Συμπερίληψης υλοποιώντας μια σειρά από πρωτοβουλίες.

Eurolife FFH: Πρόγραμμα «ΜΑΜΑ» του SolidarityNow

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλες τις οικογένειες, εγκυμονούσες και νέους γονείς από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

7 βραβεύσεις για τα METRO Cash & Carry στα Loyalty Awards 2023

Τα βραβεία αναγνωρίζουν τη διαχρονική δέσμευση των METRO Cash & Carry για δημιουργία καινοτόμων υπηρεσιών και προγραμμάτων.

Oι νικητές του Βραβείου Τέχνης Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη 2023

Από το 2019 ο θεσμός του Βραβείου Τέχνης υποστηρίζει σύγχρονους δημιουργούς προσφέροντάς τους την ευκαιρία να δημιουργήσουν για τη συλλογή του Ιδρύματος.
Skip to content