Connect with us

7# Φτήνη & Καθαρή Ενέργεια

Τα κριτήρια ESG στην τραπεζική χρηματοδότηση

Δημοσιεύτηκε

on

Έμφαση στα κριτήρια ESG και το ρόλο τους στην τραπεζική χρηματοδότηση έδωσε το 11th Annual Capital Link Sustainability Forum, που πραγματοποιήθηκε 21 και 22 Απριλίου με μεγάλη συμμετοχή κοινού τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό.

Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com)

Σε διάρκεια 2 ημερών, με 17 ενότητες και τη συμμετοχή 70 εταιρειών το 11th Annual Capital Link Sustainability Forum έδωσε τη δυνατότητα σε 68 διακεκριμένους ομιλητές, εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιχειρηματίες, επενδυτές, τραπεζίτες και εκπροσώπους της εκπαιδευτικής κοινότητας να εκφράσουν τις απόψεις τους εξετάζοντας πώς κάθε τομέας συμβάλλει με το βέλτιστο δυνατό τρόπο προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας.

Τα ηγετικά στελέχη της Capital Link, Όλγα Μπορνόζη και Νίκος Μπορνόζης από τη Νέα Υόρκη, τόνισαν την έμφαση που δίνεται από το τραπεζικό σύστημα στα κριτήρια ESG ενώ το πλαίσιο της συζήτησης έθεσε ο επικεφαλής του τομέα συμβουλευτικών υπηρεσιών προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της PwC, Nίκος Καλογιάννης, που συντόνισε τη συζήτηση. 

Η Ελένη Βρεττού, Ανώτερη Γενική Διευθύντρια του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς και επικεφαλής του Corporate & Investment Banking, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Τράπεζα Πειραιώς προωθεί έμπρακτα τα κριτήρια ESG ενώ από το 2004 ξεκίνησε να προσφέρει προϊόντα στοχευμένα στην πράσινη ανάπτυξη. Μάλιστα σήμερα εξακολουθεί να έχει ηγετική θέση στην αγορά, με χρηματοδοτήσεις έργων ΑΠΕ στο 28% της εγκατεστημένης χωρητικότητας ΑΠΕ στην Ελλάδα. Υπενθύμισε δε ότι η Πειραιώς το 2019 μαζί με άλλα 29 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παγκοσμίως συμμετείχε στο Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (United Nations Environment Programme Finance Initiative-UNEP FI) για τη δημιουργία των Αρχών Υπεύθυνης Τραπεζικής (Principles for Responsible Banking). Σχολίασε ότι τα ESG είναι ένα σύστημα εντοπισμού, αναγνώρισης και παρακολούθησης κινδύνων που ενδέχεται να προκύψουν από τη δραστηριότητα των πελατών της τράπεζας και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο προϊόν sustainability linked loans, χρηματοδοτήσεις με βάση κριτήρια βιώσιμης ανάπτυξης. Τέτοιες χρηματοδοτήσεις έχουν λάβει εταιρείες όπως NationalEnergy Holdings, MATRIΧ PACΚ ενώ αντίστοιχα κριτήρια υιοθετούνται σε χρηματοδοτήσεις τομέων όπως real estate, τουρισμός κ.ο.κ..

Στο Ταμείο Ανάκαμψης αναφέρθηκε ο Γιάννης Εμίρης, Γενικός Διευθυντής Wholesale Banking της Alpha Bank εξηγώντας τη σημασία του στην πράσινη μετάβαση αλλά και τη διασύνδεση των κριτηρίων ESG με τις χρηματοδοτήσεις και το θετικό πρόσημο στην οικονομία. Όπως είπε, το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί σημείο καμπής για τη χώρα κι έχει στόχο να μετασχηματίσει το οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο αναβαθμίζοντας παράλληλα τη χώρα από οικολογικής αλλά και κοινωνικής άποψης. Πρόκειται για δύο στόχους, που δεν κινούνται απλά παράλληλα αλλά αλληλοϋποστηρίζονται. Όπως σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Εμίρης, στα σημαντικά οφέλη για τη χώρα θα είναι η αλλαγή του προτύπου που υπάρχει για την επιχειρηματικότητα. Αναφέρθηκε επίσης σε μία σειρά από έργα και πρωτοβουλίες με ενδεικτικά έργα: την υπογειοποίηση των δικτύων, την προστασία της βιοποικιλότητας, τις αστικές αναπλάσεις, την επιτάχυνση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών, με την αξιοποίηση του δυναμικού ΑΠΕ, τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, την ηλεκτροκίνηση και άλλα έργα που εξυπηρετούν τους εθνικούς στόχους. Σύμφωνα με τον κ. Εμίρη, πρόκειται για έργα πράσινης ανάπτυξης περί τα 11 δισ. ευρώ μέσω φτηνών δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης που θα φτάσουν τα 23 δισ. ευρώ μαζί με τις ιδιωτικές επενδύσεις ή 12% του ΑΕΠ. Πρόσθεσε ότι θα κινητοποιηθούν κεφάλαια 60 δισ. ευρώ συνεισφέροντας σε ανάπτυξη 1,5% τα επόμενα 6 έτη με βάση εκτιμήσεις της Alpha Bank. 

Ο Κωνσταντίνος Βασιλείου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Επικεφαλής Group Corporate & InvestmentBanking της Τράπεζας Eurobank, αναφέρθηκε στα κριτήρια ESG μέσα από εμβληματικές επενδύσεις που χρηματοδοτεί η τράπεζα. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στη διασύνδεση με υποθαλάσσιο καλώδιο μεταξύ Αττικής και Κρήτης, έργο που θα δημιουργήσει 300 νέες θέσεις εργασίας στο νησί ενώ θα συνεισφέρει στην εξοικονόμηση 400 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο από τους λογαριασμούς ρεύματος των Ελλήνων που σήμερα πριμοδοτούν την ηλεκτροδότηση. Επίσης το 2023, όπως εξήγησε, όταν δηλαδή θα συνδεθεί το καλώδιο, αναμένεται μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 500 χιλ. τόνους στο νησί της Κρήτης. Αλλά αν συνυπολογιστεί το όφελος και από το μικρό καλώδιο που αφορά τη διασύνδεση με την Πελοπόννησο, προβλέπεται επιπλέον μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 60% .

Ο κ. Βασιλείου αναφέρθηκε επίσης στο εμβληματικό έργο του Ελληνικού, το οποίο συγχρηματοδοτεί η Eurobank μαζί με άλλες τράπεζες και το οποίο, όπως τόνισε, μετασχηματίζει την ευρύτερη περιοχή. Υπενθύμισε ότι δημιουργείται μητροπολιτικό πάρκο σε έκταση 2 εκατ. τ.μ. με επιπλέον 600 χιλ. τ.μ. κοινόχρηστων πράσινων χώρων, όπου θα φυτευθούν 35.000 δέντρα. Επίσης σχεδιάζεται αναβάθμιση της ακτογραμμής και μια σειρά έργων όπως λύσεις διαχείρισης έξυπνων πόλεων που συνολικά θα δημιουργήσουν 10.000 θέσεις εργασίας κατά τη διαδικασία της κατασκευής και 75.000 θέσεις εργασίας όταν το έργο θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη.

Τα πράσινα ομόλογα, ως ένα νέο εργαλείο με σημαντικά οφέλη για επιχειρήσεις και τράπεζες και πλεονεκτήματα για όλους τους stakeholders αποτέλεσε επίκεντρο στην παρουσίαση του Βασίλη Καραμούζη, Γενικού Διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής και Μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της Εθνικής Τράπεζας. Η έκδοση τέτοιων εργαλείων αποδεικνύεται εξαιρετικά σημαντική με βάση την διεθνή εμπειρία. Πρόκειται για μια αγορά που έφτασε τα 270 δισ. ευρώ παγκοσμίως, σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη, που αναφέρθηκε επίσης στην εμπειρία της Εθνικής Τράπεζας η οποία ολοκλήρωσε με επιτυχία πέρυσι το πρώτο πράσινο ομόλογο υψηλής εξασφάλισης στην ελληνική αγορά ύψους 500 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα δεσμεύεται συμβατικά να διαθέσει όλα τα χρήματα από την έκδοση σε επενδύσεις της πράσινης οικονομίας, ήτοι έργα ΑΠΕ, φωτοβολταϊκά, υδροηλεκτρικά και άλλων τεχνολογιών. Εκτίμησε ότι θα γίνουν μεγάλες επενδύσεις και η τράπεζα σχεδιάζει να διαθέσει τη ρευστότητα που αντλήσαμε για να ενισχύσει τέτοιες επενδύσεις με στόχο τη βιώσιμη κινητικότητα, δράσεις βελτίωσης ενεργειακής αποδοτικότητας κτιρίων, έργα κυκλικής οικονομίας κ.ο.κ.. Εξάλλου, όπως πρόσθεσε η τράπεζα έχει δεσμευθεί και διαθέτει περίπου μισό με 1 δισ. ευρώ του χαρτοφυλακίου της κάθε χρόνο σε έργα καθαρής ενέργειας.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Κυπαρίσσης, Διευθύνων Σύμβουλος και Εκτελεστικό Μέλος του ΔΣ της Optima bank, σημείωσε ότι σε προσωπικό επίπεδο είναι πολύ ικανοποιημένος για τα ESG, καθώς όπως είπε “είναι μια απόδειξη ότι η ανθρώπινη φύση στο βάθος της είναι καλή. Οι άνθρωποι θέλουμε μια καλή κοινωνία και επιζητούμε να επιβραβεύσουμε όσους συμβάλουν σ’ αυτό το στόχο”. Για την Οptima, ως νέα τράπεζα, τα πράγματα ήταν πιο απλά αναφορικά με τα ESG, διότι δεν είχε να προσαρμόσει υφιστάμενες δομές και διαδικασίες στον μοντέρνο τρόπο λειτουργίας που απαιτούν τα ESG αλλά έπρεπε να αρχίσει να χτίζει δομές και προϊόντα πάνω σε αυτή τη νέα βάση. Έτσι, δημιούργησε μια ειδική ομάδα που ασχολείται με την ενέργεια, παρακολουθεί τις εξελίξεις, προσαρμόζει τα προϊόντα και αναπτύσσει εργαλεία ώστε να διευκολύνει τους πελάτες της τράπεζας. Ο κ. Κυπαρίσσης είπε ότι υπάρχει δέσμευση εκ μέρους της τράπεζας ότι οποιοδήποτε ενεργειακό έργο βιώσιμο αιτείται χρηματοδότηση θα ενισχύεται και μάλιστα με ανταγωνιστικούς όρους. Πρόσθεσε ότι σημαντικό μέρος του χαρτοφυλακίου της τράπεζας είναι σε ΑΠΕ και στόχος είναι να αυξηθεί. Ανέφερε δε ότι σχεδιάζεται η δημιουργία ενός δείκτη ESG Compliance ώστε κάθε project να περνά με απλές και γρήγορες διαδικασίας την αξιολόγηση διευκολύνοντας τους πελάτες της τράπεζας που θέλουν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της οικονομίας. 

Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

κουφωματα pvc

ΑΠΟΨΕΙΣ