ΤΑΡ: Αγροτικό Πρόγραμμα 1 εκατ. ευρώ με το Ίδρυμα Μποδοσάκη

Date:

Share post:

Την πρωτοβουλία εταιρικής κοινωνικής ευθύνης «ΕΥΔΟΚΙΜΗ ΓΗ | Ενίσχυση Αγροδιατροφικής Εκπαίδευσης» ύψους 1 εκατ. ευρώ παρουσίασε ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP AG) που προγραμματίζει δράσεις και στις τρεις Περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας από τις οποίες διέρχεται ο αγωγός.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, ο ΤΑΡ θα επενδύσει το παραπάνω ποσό σε εκπαιδευτικές και εφαρμοσμένες βιοτεχνολογικές δραστηριότητες, με στόχο να υποστηρίξει την καλλιέργεια, το μάρκετινγκ και την πώληση ξεχωριστών αγροδιατροφικών προϊόντων ή ποικιλιών που παράγονται τοπικά σε περιοχές κατά μήκος της όδευσης του αγωγού: μέλι και μελισσοκομικά προϊόντα, ελιές και ελαιόλαδο, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, φασόλια, καρποφόρα δένδρα, πετιμέζι, πιπεριές, και κτηνοτροφικά προϊόντα (από αιγοπρόβατα και αγελάδες).

Το έργο θα υλοποιηθεί από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης (ΑΓΣ) και το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), υπό τη διαχείριση του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Πιο συγκεκριμένα, το επιστημονικό προσωπικό της ΑΓΣ θα προσφέρει στους ωφελούμενους σεμινάρια, καθώς και εξατομικευμένη εκπαιδευτική συμβουλευτική σε ό,τι αφορά βέλτιστες καλλιεργητικές μεθόδους, λίπανση, εξοπλισμό, κλπ. Από την πλευρά του, το ΙΝΕΒ θα συλλέξει δείγματα από τα προϊόντα ώστε να ταυτοποιήσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητές τους, να καταγράψει τη γενετική τους «ταυτότητα», και στη συνέχεια να επιλέξει το καλύτερο γενετικό υλικό για να αναδειχθεί η προστιθέμενη αξία τους τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Το πρόγραμμα ΕΥΔΟΚΙΜΗ ΓΗ ανακοινώθηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Seth Frank της Σπουδαστικής Εστίας «Αλίκη Περρωτή», στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, παρουσία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, άλλων εκπροσώπων των τοπικών και περιφερειακών αρχών, καθώς και εκπροσώπων ΜΜΕ.

Έπειτα από σύντομο χαιρετισμό του Προέδρου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Δρ. Πάνου Κανέλλη, την πρωτοβουλία παρουσίασαν η Κατερίνα Παπαλεξανδρή, Διευθύντρια του ΤΑΡ για την Ελλάδα· ο Σωτήρης Λαγανόπουλος, Γραμματέας του Ιδρύματος Μποδοσάκη· ο Δρ. Φίλιππος Παπαδόπουλος, Διευθυντής του Γραφείου Διαχείρισης Στρατηγικών Projects στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή και ο Δρ. Αναγνώστης Αργυρίου, Ερευνητής ΕΚΕΤΑ (Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών).

Η Κατερίνα Παπαλεξανδρή τόνισε τη σημασία της όλης πρωτοβουλίας για τον ΤΑΡ και για τις τοπικές κοινότητες που διασχίζει στη Βόρεια Ελλάδα, ως μέρος του Προγράμματος Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων, συνολικού ύψους 32 εκατ. ευρώ που το Έργο υλοποιεί εθελοντικά στις περιοχές κατά μήκος του αγωγού. Ο Σωτήρης Λαγανόπουλος μίλησε για τη στενή συνεργασία μεταξύ του TAP και του Ιδρύματος Μποδοσάκη ενώ ο Δρ. Φίλιππος Παπαδόπουλος παρουσίασε τη συμβολή της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στο πρόγραμμα και ο Δρ. Αναγνώστης Αργυρίου ενημέρωσε το ακροατήριο για τη βιοτεχνολογική διάσταση της πρωτοβουλίας.

Στη ΦΩΤΟ: Κατερίνα Παπαλεξανδρή, Διευθύντρια του ΤΑΡ για την Ελλάδα, Γιάννης Μπουτάρης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Βλαστός, Πρόεδρος Ιδρύματος Μποδοσάκη και Δρ. Πάνος Κανέλλης, Πρόεδρος Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Related articles

The Hellenic Initiative: Το Venture Fair ενδυναμώνει τις startups στην Ελλάδα 

Από την ίδρυσή του, το 2015, το Venture Fair έχει προσφέρει σε 72 συνολικά startups ευκαιρίες δικτύωσης με σημαντικούς φορείς του ελληνικού και διεθνούς οικοσυστήματος επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.

Πρωτοβουλία του Nescafé στον Θερμαϊκό και νέο πρόγραμμα στην Εύβοια

H συνεργασία του καφέ Nescafé με τους οργανισμούς ΕΝΑΛΕΙΑ και Aegean Rebreath εστιάζει στις δράσεις συλλογής πλαστικών απορριμμάτων και ενημέρωσης.

Teleperformance Greece: Διάκριση στα Best Workplaces Hellas 2023

Η Teleperformance Greece συναντάται φέτος στην 8η θέση της λίστας Best Workplaces για εταιρείες που απασχολούν πάνω από 250 εργαζόμενους.

ΕΕΣ: Μεγαλειώδης εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύθηκε με την Ανώτερη Τιμητική Διάκριση του Χρυσού Σταυρού, μετά χρυσού κλάδου Δάφνης, η Μαριάννα Λάτση για το φιλανθρωπικό της έργο.
Skip to content