Connect with us

9# Βιομηχανία, Καινοτομία & Υποδομές

THI: Μέλη της ελληνικής διασποράς στην Ελλάδα

Μέλη της Ελληνικής Πρωτοβουλίας από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά και την Ευρώπη συμμετείχαν στον 4ο κύκλο του Venture Fair της Ελληνικής Πρωτοβουλίας καθώς και στο 1ο Diaspora Summit που διοργάνωσε το THI στην Αθήνα.

Σε συνέχεια των προσπαθειών τους να κινητοποιήσουν τη δέσμευση της Διασποράς για την ενδυνάμωση του μέλλοντος της Ελλάδας, μέλη της Ελληνικής Πρωτοβουλίας από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά και την Ευρώπη συναντήθηκαν με αφορμή το 4ο Venture Fair το οποίο διοργανώνει ο οργανισμός καθώς και για να συμμετάσχουν στο 1ο Diaspora Summit που διοργανώθηκε στην Αθήνα.

Για ακόμη μια χρονιά, το Venture Fair της Ελληνικής Πρωτοβουλίας λειτούργησε ως μια πλατφόρμα σύνδεσης μεταξύ 10 υποσχόμενων νεοφυών επιχειρήσεων και της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας. Το Venture Fair αποτελεί μια από τις προσπάθειες του ΤΗΙ στην Ελλάδα που αποσκοπεί στην ανάπτυξη καθώς και στην εύρεση κεφαλαίων εκκίνησης στην χώρα. Μέσα σε αυτά τα χρόνια, εταιρείες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα κατάφεραν να συγκεντρώσουν εκατομμύρια δολάρια μετοχικών συμμετοχών από επενδυτές τους οποίους γνώρισαν μέσα από το Venture Fair, με κάποιες από αυτές να καταφέρνουν να προωθήσουν τις επιχειρήσεις τους σε αγορές όπου δρουν Έλληνες της Διασποράς οι οποίοι είναι μέλη του ΤΗΙ. Φέτος, 10 υποσχόμενες εταιρείες παρουσίασαν τις ιδέες τους και τα επιχειρηματικά τους σχέδια σε μια ομάδα επενδυτών από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Αυστραλία και τον Καναδά. Οι 10 νεοφυείς επιχειρήσεις που συμμετείχαν στο 4ο Ετήσιο Venture Fair είναι οι:

–       B2B Wave

–       Olyra

–       Quantimetrica

–       Viral Loops

–       Pobuca

–       Kalepso

–       PD Neurotechnology

–       Sentio Solutions

–       Natech

–       Think Silicon

Την επόμενη μέρα, οι αντιπρόσωποι του ΤΗΙ συμμετείχαν στο πρώτο Diaspora Summit που διοργανώθηκε από τον οργανισμό, συζητώντας μεταξύ άλλων το πώς οι δεσμοί μεταξύ των Ελλήνων της Διασποράς και της πατρίδας τους μπορούν να ισχυροποιηθούν με τρόπο που να είναι συμβατός με τις οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα καθώς και να είναι επωφελής για την Ελληνική κοινωνία. Μεταξύ άλλων, έθιξαν τα θέματα της φιλανθρωπίας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, που παραμένουν στο επίκεντρο της αποστολής της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, από την ίδρυση της το 2012.

Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Περισσότερα
Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

9# Βιομηχανία, Καινοτομία & Υποδομές

Deloitte Ελλάδος Platinum Global Partner του SingularityU Greece Summit 2018

Με στόχο την εύρεση και ανάδειξη καινοτόμων λύσεων για τις επιχειρήσεις και την κοινωνία η Deloitte Ελλάδος, στο πλαίσιο της παγκόσμιας στρατηγικής συνεργασίας της εταιρείας με το Singularity University, είναι Platinum Global Partner του SingularityU Greece Summit, που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 19 και 20 Νοεμβρίου 2018.

Συγκεκριμένα, η συνεργασία της Deloitte με το Singularity University, εκπαιδευτικό ίδρυμα της Silicon Valley, αποτελεί έναν ακόμα τρόπο συμβολής της εταιρείας στην εύρεση και ανάδειξη καινοτομιών, μέσα από νέες τεχνολογίες, ικανές να συμβάλουν στη δημιουργία υπηρεσιών που θα προσφέρουν λύσεις σε σημαντικές προκλήσεις για τις επιχειρήσεις και την κοινωνία. Το Singularity University αποτελεί μια παγκόσμια κοινότητα σκέψης, έρευνας και επιχειρηματικών δράσεων που εξοικειώνει την κοινωνία με τη ραγδαία εξέλιξη και επίδραση της τεχνολογίας.

Το SingularityU Greece Summit 2018 θα δώσει την ευκαιρία σε όλους τους συμμετέχοντες να γνωρίσουν νέες ιδέες που αναμένεται να αναδιαμορφώσουν την καθημερινότητά μας στο άμεσο μέλλον, να παρακολουθήσουν ομιλητές παγκόσμιας εμβέλειας να συζητούν για τη σημασία της καινοτομίας και των εκθετικών τεχνολογιών, καθώς και να γνωριστούν με επιχειρηματίες που δημιουργούν τις τάσεις του μέλλοντος.

O Δημήτρης Κουτσόπουλος, CEO της Deloitte Ελλάδος, δήλωσε σχετικά: «Στη Deloitte γνωρίζουμε καλά ότι η καινοτομία ξεκινάει έχοντας οραματιστεί το μέλλον και ως Platinum Global Partner του Singularity θα είμαστε μαζί για να βοηθήσουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και την ελληνική κοινωνία να υιοθετήσουν το πνεύμα της καινοτομίας και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες των νέων τεχνολογιών».

Στο επερχόμενο SingularityU Greece Summit, ένας από τους ομιλητές για την Deloitte θα είναι ο Larry Keeley, President & Co-Founder στο Doblin Group και Managing Director της Deloitte Consulting. Ο Larry Keeley εργάστηκε για περισσότερο από τρεις δεκαετίες ως επιστήμονας καινοτομίας, έχοντας διδάξει χιλιάδες μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές για τη σημασία της καινοτομίας. Αποτελεί έναν παγκοσμίως αναγνωρισμένο δάσκαλο, ομιλητή, συγγραφέα και στοχαστή, ο οποίος υπερασπίζεται ένθερμα το συνδυασμό του στρατηγικού σχεδιασμού και της επιχειρηματικότητας.

Περισσότερα

8# Αξιοπρεπής Εργασία & Οικονομική Ανάπτυξη

RG Challenge18 – Οι νικήτριες start-up

Με την ολοκλήρωση του τελικού διαγωνισμού Dragons’ Den (final pitch event), που έλαβε χώρα στο εντυπωσιακό CCT Venue στο Canary Wharf του Λονδίνου στις 6 Ιουλίου 2018, το Reload Greece ανακοίνωσε τις νικήτριες start-up.

Οι 14 συμμετέχουσες ομάδες ολοκλήρωσαν ένα εντατικό πρόγραμμα επιτάχυνσης (accelerator), όπου εργάστηκαν πάνω στα επιχειρηματικά σχέδια και τις παρουσιάσεις τους έχοντας υποστήριξη από 40 και πλέον μέντορες και ειδικούς διεθνούς φήμης, ήταν πλέον έτοιμες να διαγωνισθούν. Όλες οι συμμετέχουσες ομάδες, οι οποίες έχουν δεσμούς με την Ελλάδα, έκαναν την παρουσίασή τους μπροστά στην κριτική επιτροπή και ένα διεθνές κοινό από επιχειρηματίες, μέντορες, στελέχη επιχειρήσεων και μέλη της ελληνικής διασποράς.

Η start-up που κέρδισε το Βραβείο των Κριτών επιλέχθηκε από τρεις κριτές-επενδυτές και παράλληλα το κοινό είχε την ευκαιρία να επιλέξει την αγαπημένη του ομάδα. Λόγω της πληθώρας καινοτόμων ιδεών, εξαιρετικών παρουσιάσεων και στοιχείων που δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο κάθε εταιρεία θα έχει θετική επίδραση στην Ελλάδα, οι κριτές (Paul Rous, Venture Partner στην Blackfinch Ventures, Βασιλική Πέτρου, Executive Vice President στη Unilever Prestige και Mark Hutchinson, Global Client Service Partner στην Ernst & Young) αντιμετώπισαν την δυσκολία επιλογής μίας μόνον νικήτριας ομάδας.

Ο νικητής του «Βραβείου των Κριτών» του RG Challenge18

Η Entomics ανακηρύχθηκε νικήτρια ομάδα, η οποία ασχολείται με την τεχνολογία επεξεργασίας αποβλήτων: μέσω μιας μεθόδου βιομετατροπής που περιλαμβάνει χρήση εντόμων, τα βιολογικά απόβλητα γίνονται ζωοτροφή υψηλής αξίας. Η καινοτόμος αυτή εταιρεία επιλύει αποτελεσματικά δύο μεγάλα αλληλένδετα προβλήματα: τα απορρίμματα τροφίμων και την παραγωγή τροφής. Η Entomics χρησιμοποιώντας την παραπάνω τεχνολογία έχει δημιουργήσει μια αυτόνομη λύση, με καλή σχέση ποιότητας-κόστους και δυνατότητα κλιμάκωσης, η οποία μετατρέπει τα βιολογικά απόβλητα σε ζωοτροφή. Στα μελλοντικά τους σχέδια περιλαμβάνεται η μεταφορά των εγκαταστάσεών τους στην Ελλάδα. Η δυναμική αυτή start-up κέρδισε 5000 λίρες σε μετρητά (ευγενική χορηγία της Charge Ventures, συνεργάτη του Reload Greece), έξι μήνες δωρεάν φιλοξενίας στο Central Working (co-working space στο Λονδίνο) για τρία άτομα και τρεις συμβουλευτικές συναντήσεις με τη νομική εταιρεία Joelson.

Ο Φώτης Φωτιάδης, CEO της Entomics, μετά την απονομή του βραβείου σχολίασε: «Το RG Challenge ήταν μια πραγματικά καταπληκτική εμπειρία. Απολαύσαμε την παραμονή μας κάνοντας καινούργιες γνωριμίες και δίνοντας τον καλύτερό μας εαυτό. Όλοι οι μέντορες βοήθησαν πολύ στην εξέλιξή μας και απολαύσαμε τη συνεργασία μας με άλλες start-up και την ευκαιρία να μοιραστούμε εμπειρίες και να ενθαρρύνουμε ο ένας τον άλλον. Η νίκη αυτή είναι πολύ σημαντική γιατί θα μας οδηγήσει σε επαφές με επενδυτές και παράλληλα θα ωφεληθούμε από την υποστήριξη του Reload Greece. Η εξαιρετική δράση του Reload Greece είναι κάτι που πραγματικά χρειάζεται η ελληνική νεολαία».

Το κοινό επέλεξε την επιχείρηση που εκτίμησε περισσότερο και την απονομή του σχετικού βραβείου έκανε ο Γιώργος Καλλίγερος (Pushme), νικητής του ίδιου βραβείου «βραβείο κοινού» της περσινής διοργάνωσης.

Ο νικητής του «Βραβείου του Κοινού» του RG Challenge18

Η Robotiles δημιούργησε ένα παιχνίδι με το οποίο τα παιδιά μαθαίνουν να προγραμματίζουν. Παίζοντας με ένα καινοτόμο παιχνίδι-ρομπότ, τα παιδιά χειρίζονται υλικά συναρμολόγησης και αλληλεπιδρούν με ένα γραφικό περιβάλλον αναπτύσσοντας μαθηματική και υπολογιστική σκέψη (computational thinking). Έτσι αποκτούν την απαραίτητη δεξιότητα του προγραμματισμού ευκολότερα και γρηγορότερα από ότι με ένα συμβατικό περιβάλλον εκμάθησης βασισμένο στο διαδίκτυο. Στα σχέδια της Robotiles είναι επίσης η δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ελλάδα για εξειδικευμένο προσωπικό. Κέρδισαν μια εβδομάδα φιλοξενίας και υποστήριξης (incubation) στα γραφεία της Glispa (πρώην Avocarrot) στην Ελλάδα και τρεις συμβουλευτικές συναντήσεις με τη νομική εταιρεία Joelson.

Μετά την απονομή του «βραβείου κοινού» στο RG Challenge18, ο CEO της Robotiles Θεοδόσιος Σαπουνίδης σχολίασε: «Το RG Challenge ήταν εξαιρετικό. Ήταν ένα ταξίδι. Γνωρίσαμε καταπληκτικούς ανθρώπους με τους οποίους δημιουργήσαμε στενούς δεσμούς και πήραμε δύναμη για να συνεχίσουμε. Κάθε start-up πρέπει να ζήσει αυτή την εμπειρία».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Μιχάλης Σωτηράκος, διευθυντής προγράμματος του RG Challenge18, είπε: «Αυτή τη χρόνια είχαμε πολλές εξαιρετικές ιδέες και ταυτόχρονα οι εταιρείες που συμμετείχαν ήταν πιο ώριμες. Μέσα σε 11 ημέρες οι ομάδες εξελίχθηκαν σε μεγάλο βαθμό και εργάστηκαν σκληρά. Ήταν τιμή μου να συνεργαστώ μαζί τους και είμαι σίγουρος ότι θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην Ελλάδα».

Περισσότερα

4# Ποιοτική Εκπαίδευση

Άνοιξε η αυλαία του BBFS

Mε τις περιφερειακές συνεργασίες να βρίσκονται στο επίκεντρο των ομιλιών άνοιξε χθες η αυλαία του Balkans & Black Sea Cooperation Forum 2018 (BBSF), που λαμβάνει χώρα 30 – 31 Μαΐου και 1 Ιουνίου στο συνεδριακό κέντρο Helexpo στο Μαρούσι, με την υποστήριξη του csrindex.gr, ως χορηγού επικοινωνίας.

Της Σοφίας Εμμανουήλ (csrindex.gr)

Η οικονομική συνεργασία, οι επιχειρηματικές σχέσεις και η βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων στην περιοχή των Βαλκανίων και της Μαύρης θάλασσας ήταν τα θέματα των συζητήσεων που έλαβαν χώρα κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του forum υψηλού επιπέδου BBSF, που συντόνισαν η Μαρία Αλεξίου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Global Compact Hellas και του CSR Hellas και ο Δρ. Αλέξανδρος Αντωνάρας, Πρόεδρος του Κυπριακού Δικτύου Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

Οι παρουσιάσεις των ομιλητών συνδέονταν άμεσα με τους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals – SDGs) Νο. 4 για την ποιότητα στην εκπαίδευση και No.9 για τη βιομηχανία, την καινοτομία και τις υποδομές ενώ έμμεσα με τον στόχο Νο. 5 για την ισότητα των φύλων, Νο. 8 για την αξιοπρεπή εργασία και την οικονομική ανάπτυξη και No.10 για τη μείωση των ανισοτήτων.

Οι εργασίες του forum εγκαινιάστηκαν με τους χαιρετισμούς που απηύθυναν στο ακροατήριο ο Γιάννης Μπαλακάκης, επικεφαλής του Πολιτιστικού Ινστιτούτου Geo Routes και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του BBSF, η Μαρία Αλεξίου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Global Compact Hellas και του CSR Hellas και εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών η Michele Ribotta, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του UN Women Europe-Central Asia.

Εκπαίδευση για καινοτομία

Η Dr. Danica Purg, Πρόεδρος του CEEMAN και Πρόεδρος της IEDC-Bled School of Management, παρουσίασε ομιλία με θέμα την εκπαίδευση για την καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η κ. Purg μίλησε διεξοδικά για την IEDC-Bled School of Management της Σλοβενίας, μια από τις πιο καινοτόμες διεθνείς σχολές management στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη αλλά αναφέρθηκε και στο ρόλο του CEEMAN ως προς την ανάπτυξη των εκπαιδευτών management, που δρα σε 225 σχολές διοίκησης από 54 χώρες. Έδωσε επίσης έμφαση στην τέχνη ως πηγή άντλησης δεξιοτήτων για την διοίκηση παρουσιάζοντας καλές πρακτικές ηγεσίας.

“H αλλαγή δεν είναι καινοτομία εάν δεν είναι βιώσιμη”, τόνισε για να εξηγήσει ότι η καινοτομία και η βιωσιμότητα ενσωματώνονται στην εκπαίδευση και τις υπηρεσίες της Σχολής Διοίκησης της IEDC-Bled, καθώς και σε όλο και περισσότερα άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Εξήγησε επίσης ότι πηγές και στοιχεία καινοτόμου και βιώσιμης διοίκησης και ηγεσίας μπορούν να βρεθούν στις τέχνες.

Αναφερόμενη στην ακαδημία εκπαίδευσης εκπαιδευτών είπε ότι δίνεται διαπίστευση σε σχολές management που έχουν ως μάθημα επιλογής την αειφορία. “Οι managers μπορούν να αλλάξουν την κοινωνία προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο”, είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι η τεχνογνωσία για τη βιωσιμότητα και τα θέματα ηθικής και δεοντολογίας είναι εξίσου σημαντική με το marketing και τα χρηματοοικονομικά. Συνεκτιμώντας ότι η τέχνη και το ήθος είναι στοιχεία που προσθέτουν υπεραξία στην εκπαίδευση των ικανών ηγετών, είπε ότι το θέμα της ηθικής και της δεοντολογίας είναι προτεραιότητα στο MBA της σχολής που διδάσκει.

Καινοτομία και βιομηχανική ανάπτυξη

Η Celia Moore, Διευθύντρια Corporate Citizenship στην IBM Europe Middle East & Africa, έδωσε μια πιο πρακτική διάσταση της εκπαίδευσης για την καινοτομία στην βιομηχανία.

Με εμπειρία στην IBM από το 1995 διαχειρίζεται πλέον ένα χαρτοφυλάκιο προγραμμάτων που εφαρμόζουν τις τεχνολογίες της IBM για την επίλυση κρίσιμων κοινωνικών και οικονομικών προκλήσεων σε περισσότερες από 30 χώρες. Η εστίαση είναι η εκπαίδευση, οι δεξιότητες και η υγειονομική περίθαλψη, καθώς και η υποστήριξη του αναπτυξιακού προγράμματος στην Αφρική. Η κ. Moor εξήγησε ότι η IBM εισήγαγε στα σχολεία το μοντέλο P-TECH για να ανταποκριθεί στην ανάπτυξη των «New Collar Jobs» που χρειάζονται τεχνικά προσόντα μεσαίου επιπέδου – δηλαδή κυρίως δεξιότητες απασχολησιμότητας – σε συνεργασία με κυβερνήσεις. Η κ. Moor είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του CSR Europe, όπου συνέβαλλε στην προώθηση της σύμπραξης του Συμφώνου για τη Νεολαία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο την ενθάρρυνση των επιχειρήσεων ώστε να υιοθετήσουν το θεσμό της μαθητείας και να δημιουργήσουν νέες συνεργασίες με τα σχολεία.

“Υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία να αναπτύξουμε θέσεις εργασίας σήμερα, στην εποχή των Βig Data, μέσω των οποίων μπορούμε να προωθήσουμε βιώσιμες επενδύσεις”, τόνισε εξηγώντας ότι μιλάμε για την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αναβαθμίσουν το επίπεδο εργασίας τους.

“Οι δεξιότητες είναι η θεματική Νο1 σήμερα. Θα υπάρξει μια μετάβαση ως προς τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες καθώς υπάρχει χάσμα και δεν παράγουμε τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες”, είπε χαρακτηριστικά μεταφέροντας την εμπειρία της ΙΒΜ και την προσπάθεια που γίνεται για να γεφυρωθεί το χάσμα των δεξιοτήτων που ζητά η βιομηχανία και των δεξιοτήτων που προσφέρει η αγορά των υποψηφίων.

Το P-Tech, όπως εξήγησε, είναι ένα μοντέλο που έχει αναπτύξει η IBM και δρα προς αυτή την κατεύθυνση. Υποστηρίζεται από τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Ομπάμα και σταδιακά επεκτείνεται διεθνώς, καθώς έχει υιοθετηθεί από περίπου 15 σχολεία στην Αυστραλία, εισάγεται στο Μαρόκο και πλέον γίνονται επαφές (όπως με την κυβέρνηση της Γαλλίας) για να εισαχθεί το μοντέλο στις ευρωπαϊκές χώρες.

Βιώσιμη παραγωγή

Ο Δρ. Ευάγγελος Βέργος, Κοσμήτορας και Διευθυντής του Demo Farm της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής (Perrotis College), αναφέρθηκε στη βιώσιμη παραγωγή ως μέσο για την δημιουργία υπηρεσιών για την ανάπτυξη της υπαίθρου στην Ελλάδα και διεθνώς. “Η γεωργία εξελίσσεται ταχέως εξαιτίας των νέων τεχνολογικών εφαρμογών, της απλούστευσης της επιστήμης, των ανησυχιών για το περιβάλλον και τη βιοασφάλεια και των απαιτήσεων των νέων καταναλωτών παγκοσμίως. Αυτή η εξέλιξη είτε οδηγεί στην ανάπτυξη νέων προϊόντων είτε / και στην εγκαθίδρυση προνομιούχων αναδυόμενων αγορών” τόνισε για να εξηγήσει ότι για το σκοπό αυτό, όσοι ασχολούνται με την πρωτογενή παραγωγή πρέπει να είναι ανταγωνιστικοί και βιώσιμοι επιχειρηματίες, να παράγουν προϊόντα υψηλής αξίας και παράλληλα πρέπει να διατηρούν το περιβάλλον βιώσιμο, ώστε να το κληρονομήσουν άθικτο οι επόμενες γενιές.

Στο πλαίσιο αυτό αναρωτήθηκε εάν η κλιματική αλλαγή είναι τοξική, για να καταλήξει ότι η αγροτική παραγωγή δείχνει ανθεκτική και “η τοξική πλευρά της κλιματικής αλλαγής έχει να κάνει με τις πολιτικές και τους πολιτικούς”. Εμφανίστηκε μάλιστα αισιόδοξος για την είσοδο της νέας γενιάς στην ελληνική γεωργία και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της McCain και τη συμβολαιακή καλλιέργεια πατάτας στην Πέλλα, ως μια καλή πρακτική.

Δια βίου μάθηση στην Υγεία

Η Μαρίνα Μαντζουράνη, Υπεύθυνη Σχέσεων με Επενδυτές στο Νοσοκομείο Υγεία, με εμπειρία στον όμιλο από το 2007, αναφέρθηκε στις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης που είναι στον πυρήνα της στρατηγικής του ομίλου. Εξήγησε ότι αυτό επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό μέσω της συνεχούς εκπαίδευσης των στελεχών. “Η υποστήριξη της κατάρτισης των επαγγελματιών στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης είναι το κύριο μέλημα του ομίλου Υγεία, προκειμένου να επιτύχει την αποστολή και το όραμά του”, τόνισε μεταξύ άλλων. Σύμφωνα με την κ. Μαντζουράνη, κάθε τμήμα της εταιρείας έχει θέσει ως βασική προτεραιότητα τη συνεχή κατάρτιση του προσωπικού συνδυάζοντας τη θεωρία με την τεχνολογία και την πρακτική άσκηση.

Εξάλλου, όπως εξήγησε, με την συνεχή εκπαίδευση των στελεχών του ο όμιλος Υγεία καταφέρνει να αναβαθμίζει σε σταθερή βάση τις υπηρεσίες του και να εδραιώνει την ηγετική του θέση στον κλάδο του. “Η εκπαίδευση και η διά βίου κατάρτιση είναι θεμελιώδους σημασίας για τη βιωσιμότητα στο Υγεία. Η ποιότητα των υπηρεσιών είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εκπαίδευση”, επανέλαβε κλείνοντας την ομιλία της τονίζοντας ότι οι στόχοι 4, 8 και 10 είναι σε άμεση σύνδεση με την ατζέντα του ομίλου.

Προγράμματα κατάρτισης

Ο Enrico Bressan, επικεφαλής του τμήματος για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτηση (ΕΕΚ) στο Fondazione Centro Produttivita, που είναι ένας οργανισμός παροχής συμβουλών και κατάρτισης που εδρεύει στη Vicenza της Ιταλίας, αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάπτυξης δεξιοτήτων για την απασχολησιμότητα, καθώς και στην εξασφάλιση και αξιολόγηση της ποιότητας της ΕΕΚ.

Ο κ. Bressan μετέφερε τη δική του εμπειρία ως ανώτερος σύμβουλος στη διαχείριση διαφόρων περιφερειακών και χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ έργων που σχετίζονται κυρίως με την παροχή στήριξης για την εφαρμογή ενεργητικών πολιτικών για την αγορά εργασίας.

Μίλησε για τον μετασχηματισμό της ΕΕΚ λόγω της συνεχιζόμενης ψηφιοποίησης των διαδικασιών στην εργασία και του τρόπου με τον οποίο θα επηρεάσει τις θέσεις εργασίας του μέλλοντος. Η προσέγγιση έχει να κάνει τόσο με την αρχική επαγγελματική εκπαίδευση όσο και με την μετέπειτα κατάρτιση. Όπως είπε, “ένας από τους κύριους περιορισμούς για τις εταιρείες όσον αφορά την ενσωμάτωση βασικών τεχνικών τεχνολογιών είναι οι σημερινές δεξιότητες του προσωπικού που δεν ταιριάζουν στις ανάγκες του νέου ταχέως μεταβαλλόμενου τεχνολογικού περιβάλλοντος. Οι δεξιότητες είναι ένας από τους κύριους μοχλούς της αλλαγής”. Αναφέρθηκε επίσης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπου ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι οι δεξιότητες του προσωπικού και εστίασε στην διαλειτουργικότητα μεταξύ φυσικών και ψηφιακών δομών ενώ τόνισε την μεγάλη ευκαιρία που προσφέρει η κινητικότητα στην Ευρώπη μέσω προγραμμάτων όπως Erasmus και Erasmus plus. “Πρέπει να δημιουργήσουμε έναν ευρωπαϊκό χώρο εκπαίδευσης…”, πρόσθεσε εξηγώντας ότι οι εταιρείες δεν είναι έτοιμες να ανταποκριθούν σε αυτή την πρόκληση και γι` αυτό χρειάζονται εκπαιδευτές.

Βήματα στην Ατζέντα 2030

Για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης με ορίζοντα το 2030 μίλησε η Lise Kingo, Εκτελεστική Διευθύντρια του Global Compact των Ηνωμένων Εθνών και βασική ομιλήτρια του BBSF. Ως επικεφαλής του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών μίλησε για την δράση του, καθώς αποτελεί την μεγαλύτερη πρωτοβουλία εταιρικής βιωσιμότητας παγκοσμίως με περισσότερους από 13.500 υπογράφοντες από 170 χώρες που έχουν δεσμευτεί να ευθυγραμμίσουν τις στρατηγικές των επιχειρήσεών τους με τις παγκόσμιες αρχές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη λήψη μέτρων που προάγουν τους κοινωνικούς στόχους.

Μετέφερε σημαντικά μηνύματα για την πρωτοβουλία, που ιδρύθηκε από τον πρώην Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, το 2000. “Τότε προτάθηκε σε μια μεγάλη ομάδα CEOs στο Νταβός να αναδειχθεί το ανθρώπινο πρόσωπο της παγκοσμιοποίησης. Αυτό είναι ένα ζήτημα εξίσου επίκαιρο σήμερα…”, είπε μεταξύ άλλων τονίζοντας ότι η πρωτοβουλία του Global Compact ξεκίνησε με 40 συμμετέχοντες που συμφώνησαν σε συγκεκριμένες αρχές και πλέον έχει μέλη χιλιάδες επιχειρήσεις. Διαθέτει πάνω από 70 τοπικά δίκτυα με επιχειρήσεις μέλη που απασχολούν πάνω από 66 εκατ. εργαζόμενους ενώ συνεργάζεται και με την κοινωνία των πολιτών έχοντας παρουσία σε εκατοντάδες forum σε όλο τον κόσμο.

“Πιστεύουμε στις συνεργασίες”, τόνισε η κ. Kingo, μιλώντας για την Ατζέντα 2030 του ΟΗΕ και ανέλυσε ειδικότερα κάποιες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο των 10 αρχών του Global Compact, όπως αυτές για την ισότητα των φύλων, την κλιματική αλλαγή και τους ωκεανούς.

“Οι ωκεανοί αναδύονται ως καίριο θέμα στην ατζέντα βιώσιμης ανάπτυξης. Υστερούμε επίσης στην ισότητα. Το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει περισσότερο πλούτο από το υπόλοιπο 99%. Αυτό δημιουργεί προβλήματα σε συγκεκριμένους πληθυσμούς. Υπάρχει το χάσμα των φύλων. Θα μας πάρει 80 χρόνια να καλύψουμε αυτό το χάσμα, με πρόσφατες εκτιμήσεις να μιλούν για 100 χρόνια…”, ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι οι SDGs θα πρέπει να ειδωθούν από τις επιχειρήσεις ως ευκαιρία αλλά πρόσθεσε ότι χρειάζεται εμπνευσμένος ανασχεδιασμός.

Εμφανίστηκε ωστόσο αισιόδοξη για το μέλλον παρουσιάζοντας στοιχεία μελέτης που δείχνει ότι το 2017 πάνω από 75% των επιχειρήσεων ήδη υλοποιούν την ατζέντα των στόχων. Από αυτές, στο 70% των πρωτοβουλιών, ηγούνται οι ίδιοι οι CEOs. “Άρα είναι μια ατζέντα στρατηγικής σημασίας. Κι αυτό είναι κάτι που το χρειαζόμαστε γιατί έτσι μόνο οι προκλήσεις γίνονται ευκαιρίες”, πρόσθεσε κι έκλεισε την παρουσίασή της με μια φράση του Σωκράτη, “Το μυστικό της αλλαγής είναι να εστιάσεις την ενέργειά σου όχι στο να πολεμήσεις το παλιό αλλά στο να χτίσεις το καινούριο…”.

Βιώσιμη κατανάλωση και κυκλική οικονομία

Σε συζήτηση που συντόνισε ο Δρ. Αλέξανδρος Αντωνάρας, Πρόεδρος του Κυπριακού Δικτύου Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, η Ivelina Vasileva, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος & Υδάτων, National Assembly της Βουλγαρίας, με πλούσια εμπειρία στη διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και έργων αειφόρου ανάπτυξης και κυκλικής οικονομίας, αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της βουλγαρικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Κορυφαία προτεραιότητα της βουλγαρικής προεδρίας, όπως είπε, είναι η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων με στόχο την καλύτερη σύνδεση, τη σταθερότητα και την ασφάλεια, καθώς και τη βιώσιμη και ανταγωνιστική ανάπτυξη της περιοχής των Βαλκανίων και της Ευρώπης στο σύνολό της. Μίλησε για την ανάγκη βελτίωσης της νομοθεσίας και την αντιμετώπιση των προκλήσεων μέσω των συνεργασιών στη βάση της διασυνοριακής και περιφερειακής συνεργασίας ενώ τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης ευρωπαϊκών προγραμμάτων προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν η τοποθέτηση της Tatjana Hema, που έχει το ρόλο Αναπληρωτή Συντονιστή του Σχεδίου Δράσης των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον / MAP, Barcelona Convention. Ανέδειξε το θέμα της ρύπανσης των θαλασσών, στο οποίο έχει εξειδίκευση καθώς διαθέτει ισχυρή εμπειρία διακυβερνητικών διαδικασιών, ιδιαίτερα στον τομέα του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος. Μίλησε για το Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης (MAP) και τη συμβολή της Σύμβασης της Βαρκελώνης στην Αειφόρο Ανάπτυξη στη Μεσόγειο.

“Το όραμα της μεσοπρόθεσμης στρατηγικής 2016-2021 είναι μια υγιής Μεσόγειος με θαλάσσια και παράκτια οικοσυστήματα που είναι παραγωγικά συμβάλλοντας στην αειφόρο ανάπτυξη προς όφελος των σημερινών και των μελλοντικών γενεών», τόνισε εξηγώντας ότι η περιοχή της Μεσογείου αντιμετωπίζει κοινά περιβαλλοντικά προβλήματα και προκλήσεις, κυρίως όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο αναπτύχθηκαν οι ανθρώπινες δραστηριότητες με την πάροδο των ετών. Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων απαιτεί τη μετάβαση προς μια πράσινη κυκλική οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς μέσω της υιοθέτησης βιώσιμων μοντέλων κατανάλωσης και παραγωγής, αποσυνδέοντας έτσι την ανάπτυξη από την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την εξάντληση των πόρων.

Η Barbara Kreissler, επικεφαλής στην B2G Professional Lighting, Philips Lighting, εστίασε στα θέματα επαγγελματικού φωτισμού. Είναι υπεύθυνη για την παγκόσμια στρατηγική και τη διαχείριση των συμπράξεων μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με εστίαση στην ενέργεια και την κλιματική αλλαγή. Ως εκ τούτου, αναφέρθηκε στη μετάβαση πόλεων, κρατών και περιφερειών σε ενεργειακά αποδοτικές, βιώσιμες λύσεις LED φωτισμού. Τόνισε ότι το μοντέλο της γραμμικής οικονομίας δεν είναι βιώσιμο, κάτι που ανέλυσε στη δική της παρουσίαση η Κιάρα Κόντη, Senior Manager, Climate Change & Sustainability Services, EY, εξηγώντας ότι η κυκλική οικονομία αποσκοπεί στη αποσύνδεση της οικονομικής ανάπτυξης από τη χρήση των φυσικών πόρων και των οικοσυστημάτων, χρησιμοποιώντας τους πόρους αυτούς πιο αποτελεσματικά.

Από την πλευρά του ο Δρ. Γεράσιμος Λυμπεράτος, Καθηγητής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μίλησε για την αξιοποίηση των οικιακών απορριμμάτων τροφίμων, ως ένα καλό παράδειγμα της έννοιας της κυκλικής οικονομίας.

Φωτογραφία: (PHOTOPRESS Θ&Α ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΙ/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ) από αριστερά Dr. Danica Purg, Πρόεδρος του CEEMAN και Πρόεδρος της IEDC-Bled School of Management, Celia Moore, Διευθύντρια Corporate Citizenship στην IBM Europe Middle East & Africa, Δρ. Ευάγγελος Βέργος, Κοσμήτορας και Διευθυντής του Demo Farm της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Μαρίνα Μαντζουράνη, Υπεύθυνη Σχέσεων με Επενδυτές στο Νοσοκομείο Υγεία, Enrico Bressan, επικεφαλής του τμήματος για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (ΕΕΚ) στο Fondazione Centro Produttivita και Μαρία Αλεξίου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Global Compact Hellas και του CSR HELLAS.

Περισσότερα

Ετικέτες

Εγγραφή στο Newsletter

ΔΗΜΟΦΙΛΗ