Connect with us

Μέρος Διεθνών Δικτύων

Το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» στο ΔΑΑ

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» σε συνεργασία με το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (Δ.Α.Α.) «Ελευθέριος Βενιζέλος», για μια ακόμη φορά, πραγματοποιεί την καλοκαιρινή εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για Έλληνες και ξένους οδηγούς που επισκέπτονται τη χώρα μας, με στόχο να είναι όλοι ασφαλείς στο οδικό δίκτυο της Ελλάδας.

Γι’ αυτόν το σκοπό οι προθήκες του αεροδρομίου κοσμούνται με τις αφίσες του Ι.Ο.ΑΣ «Πάνος Μυλωνάς»., για όλο το μήνα Αύγουστο, με την υποστήριξη της Interbus.

«Enjoy Visiting Greece. Stay Safe on the Road» είναι το κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας, ενώ το εικαστικό της αφίσας που δημιουργήθηκε από το Ι.Ο.ΑΣ., προωθεί την ανάγκη οι καλοκαιρινές μας μετακινήσεις να προκαλούν σε όλους μας συναισθήματα χαράς, ικανοποίησης και ελευθερίας να ταξιδεύουμε και να απολαμβάνουμε τις ομορφιές της χώρας, πάντα όμως με ασφάλεια και με προσοχή στο δρόμο.

Στόχος της συγκεκριμένης εκστρατείας είναι να υπενθυμίσει στους επισκέπτες που φτάνουν στη χώρα μας, πως οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στο δρόμο είναι υπαρκτοί, ιδιαίτερα μάλιστα την καλοκαιρινή περίοδο που το οδικό δίκτυο επιφορτίζεται με μεγάλο αριθμό οχημάτων. Κάτι που είναι φανερό ιδιαίτερα τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, που παρατηρούνται και οι περισσότερες αφίξεις στο Δ.Α.Α. «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ. ΣΤΑΤ.) για το έτος 2018, την καλοκαιρινή περίοδο (Ιούνιος-Ιούλιος-Αύγουστος), χάθηκαν στο δρόμο 190 ζωές και 237 χρήστες του οδικού δικτύου τραυματίστηκαν σοβαρά. Η μεγαλύτερη αύξηση θανάσιμων και σοβαρών τραυματισμών παρουσιάζεται το μήνα Αύγουστο, όπου κορυφώνεται η καλοκαιρινή έξοδος των Ελλήνων αλλά και οι αφίξεις των ξένων επισκεπτών στη χώρα μας.

Παράλληλα με την ανάρτηση των μηνυμάτων στο Δ.Α.Α. βρίσκεται σε εξέλιξη η διάδοση κοινωνικών μηνυμάτων με τις καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του Ι.Ο.ΑΣ., οι οποίες προβάλλονται ως τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ βάσει σχετικής απόφασης του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου σε όλα τα κανάλια της χώρας. Τα κοινωνικά αυτά μηνύματα αφορούν σε βασικά αίτια πρόκλησης τροχαίων συμβάντων, όπως η επιθετική συμπεριφορά στο δρόμο και τα γονεϊκά πρότυπα σε σχέση με τη μελλοντική οδηγική συμπεριφορά των παιδιών, καθώς και η σημαντικότητα της χρήσης ζώνης ασφαλείας στα μπροστινά και στα πίσω καθίσματα.

Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Περισσότερα
Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

11# Βιώσιμες πόλεις & Κοινότητες

AccountAbility: 7 τάσεις αλλάζουν το επιχειρηματικό «σύμπαν»

Oι επιχειρηματικοί ηγέτες αναγνωρίζουν τη στενή σχέση μεταξύ ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας στην οικονομική απόδοση δημιουργώντας τάσεις που επηρεάζουν το παγκόσμιο επιχειρηματικό οικοσύστημα, με ολοένα περισσότερες εταιρείες να ακολουθούν αυτές τις αναδυόμενες τάσεις.

Της Σοφίας Εμμανουήλ

semmanouil@gmail.com

Οι αναδυόμενες αυτές τάσεις έχουν ως επίκεντρο την κυκλική οικονομία, τη δέσμευση για πρωτοβουλίες γύρω από την Κλιματική Αλλαγή και τις επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες που υποστηρίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η παγκόσμια κοινότητα αναγνωρίζει τη βιωσιμότητα ως επιχειρηματική επιταγή μακροπρόθεσμου ορίζοντα, σημειώνει και ο οργανισμός AccountAbility που έχει εκδώσει τα πρότυπα ΑΑ 1000 και εντοπίζει επτά προκλήσεις για τις επιχειρήσεις το 2019.

  1. Συνεργασία στη δράση για το κλίμα
  2. Συνεισφορά στην επίτευξη των Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals – SDGs)
  3. Mέτρηση του αντίκτυπου των πρωτοβουλιών αειφορίας
  4. Αξιοποίηση της τεχνολογίας για διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και μείωση των κινδύνων στην αλυσίδα εφοδιασμού
  5. Μετάβαση στην κυκλική οικονομία
  6. Αξιοποίηση της ταχείας αστικοποίησης με την ανάπτυξη βιώσιμων πόλεων
  7. Επένδυση στην αυτοματοποίηση ως μέσο για τη βιωσιμότητα

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το κλίμα, οι επιχειρήσεις καλούνται να ενισχύσουν τις δράσεις τους δεσμευόμενες με συγκεκριμένους στόχους. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η κλιματική αλλαγή θα βλάψει τις οικονομίες των χωρών, ανεξαρτήτως αν είναι αναδυόμενες ή αναπτυγμένες, με τις ΗΠΑ να ενδέχεται να χάσουν το 10% του ΑΕΠ τους, αν δεν κάνουν σημαντικές αλλαγές στην πολιτική τους. Ενδεικτικά, η 24η Διεθνής Διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP24) τον Δεκέμβριο του 2018 αναγνώρισε τον ιδιωτικό τομέα όχι ως ένοχο για τις κλιματικές αλλαγές αλλά ως απαραίτητο εταίρο, που μπορεί να δημιουργήσει κέρδη από την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων και την ανάληψη πρωτοβουλιών. Στο ίδιο πλαίσιο αναπτύχθηκε το πρότυπο TCFD για τη δημοσιοποίηση χρηματοοικονομικών πληροφοριών σχετικών με το κλίμα ενώ δυναμική αποκτά και η πρωτοβουλία Science Based Targets, μια συνεργασία μεταξύ του CDP, του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών, του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Πόρων, του Παγκόσμιου Ταμείου για την Άγρια Ζωή και του We Mean Business Coalition, που θέτει στόχους με βάση την επιστήμη στην επιχειρηματική πρακτική με ορίζοντα το 2020.

Αναφορικά με την επίτευξη των SDGs οι αυξανόμενες προσδοκίες των καταναλωτών, η πίεση από τις κυβερνήσεις για ανάληψη πρωτοβουλιών και τα επενδυτικά συμφέροντα οδηγούν τις εταιρείες να κάνουν ουσιαστική μετατόπιση της στρατηγικής τους στην αειφόρο ανάπτυξη. Οι SDGs αναμένεται να δημιουργήσουν ευκαιρίες σε μια αγορά 12 τρις. δολ. σε τέσσερις βασικές βιομηχανίες, τρόφιμα και γεωργία, πόλεις, ενέργεια και υλικά και υγεία και ευεξία. Είναι δε ενδεικτικό ότι σε σύμπραξη με το CSR Europe τo Ελληνικό Δίκτυο για την ΕΚΕ (CSR Hellas) ανέλαβε μια σημαντική πρωτοβουλία με στόχο να γίνει πιο αποτελεσματική η προσπάθεια για την επίτευξη των SDGs σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσω του συντονισμού των δράσεων κυβερνήσεων, επιχειρηματικού κόσμου και κοινωνίας των πολιτών. Το CSR Hellas, εθνικός εταίρος του CSR Europe στην Ελλάδα, κάλεσε τους CEOs όλων των μελών του να ενώσουν τη φωνή και τις δυνάμεις τους με άλλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και επιχειρηματικούς φορείς, στέλνοντας ένα δυναμικό ελληνικό «παρών» στην Πρόσκληση για μία Νέα Ευρωπαϊκή Συμφωνία προς ένα Βιώσιμο Μέλλον σε όλη την Οικουμένη, μέσω της συνυπογραφής του CEOs Call to Action & Collaboration. Με την Πρόσκληση αυτή, οι ηγέτες των επιχειρήσεων/φορέων καθιστούν σαφές πως είναι έτοιμοι να ενδυναμώσουν τον διάλογο και να ενισχύσουν την αλληλεπίδραση και τη συνεργασία τους με την κοινωνία.

Η εντατικοποίηση των πρωτοβουλιών για την επίτευξη των SDGs έχουν φέρει στο προσκήνιο την ανάγκη για μέτρηση των αποτελεσμάτων, για διαχείριση και παρακολούθηση των επιδόσεων. Οι αρχές ΑΑ 1000 είναι ένα πρακτικό πρότυπο προς αυτή την κατεύθυνση, όπως αναφέρει ο οργανισμός AccountAbility στην έκθεσή του. Το ίδιο ισχύει για το Social Capital Protocol του Παγκόσμιου Επιχειρηματικού Συμβουλίου για την Αειφόρο Ανάπτυξη
Ανάπτυξη (WBCSD) και άλλα πρότυπα.

Οι πιέσεις από τους καταναλωτές, τις ομάδες ακτιβιστών και τις ρυθμιστικές αρχές οδηγούν τις εταιρείες να αυξάνουν τη διαφάνεια στις αλυσίδες εφοδιασμού τους με στόχο την καλύτερη λογοδοσία σε θέματα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διακυβέρνησης (ESG). Η ανάπτυξη τεχνολογιών όπως Big Data, Block Chain, Internet of Things, τεχνητή νοημοσύνη κ.ο.κ., μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της επιβάρυνσης των εταιρειών, στον μετριασμό των κινδύνων και στην επίτευξη της διαφάνειας που απαιτεί η αγορά.

Η αυξανόμενη συνειδητοποίηση των κοινωνικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προκύπτουν οδηγούν τις κυβερνήσεις, τους καταναλωτές και τους οργανισμούς να επανεξετάσουν το σημερινό «γραμμικό» οικονομικό σύστημα και να στραφούν προς μια «κυκλική» οικονομία, με την κατανάλωση να ακολουθεί το μοντέλο της επαναχρησιμοποιήσιμης των υλικών. Ο ιδιωτικός τομέας ήδη πρωτοπορεί σε καινοτόμες λύσεις κυκλικής οικονομίας ενώ οι κυβερνήσεις σε διεθνές επίπεδο προωθούν σημαντικές πολιτικές και οικονομικές επενδύσεις για να διευκολύνουν αυτό το κίνημα.

Η αστικοποίηση

Ας σημειωθεί ότι εταιρείες όπως η Nestlé και η Mars αντιμετωπίζουν αναταράξεις της εφοδιαστικής αλυσίδας τους, καθώς οι αγρότες μικρής κλίμακας μεταναστεύουν στις πόλεις. Οι εταιρείες logistics όπως η UPS και η FedEx ανησυχούν για την αύξηση του όγκου και της πολυπλοκότητας των δραστηριοτήτων τους λόγω της συμφόρησης που δημιουργείται και της ανεπάρκειας υποδομών. Αυτά τα παραδείγματα καταδεικνύουν τις συνεχείς αλλαγές που καλούνται να αντιμετωπίσουν όλες οι επιχειρήσεις στον κόσμο και υπογραμμίζουν την ανάγκη επαναξιολόγησης και ανασχεδιασμού των δραστηριοτήτων τους για να επιβιώσουν, πόσο μάλλον να ευημερήσουν σε αυτό το ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Ενδεικτικές είναι και οι εξελίξεις στον τομέα των μεταφορών – τόσο των αγαθών όσο και των ανθρώπων – όπου η αυτοματοποίηση προοιωνίζεται κοινωνικοοικονομικά οφέλη. Ο κλάδος είναι ηγέτης του σύγχρονου πολιτισμού αλλά η ανάπτυξή του έχει συνδεθεί με δαπανηρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην κοινωνία. Για παράδειγμα, οι πρόωροι θάνατοι που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση υπολογίζονται σε 3,7 εκατ. (ΠΟΥ, 2012) ενώ οι μεταφορές θεωρούνται υπεύθυνες για το 15% περίπου των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και πιο συγκεκριμένα, πάνω από το 20% των συνολικών εκπομπών CO₂ από καύση καυσίμων παγκοσμίως. Λύσεις σε αυτά τα θέματα έρχεται να δώσει η τεχνολογία. Η καινοτομία, η ηλεκτροκίνηση, η κοινή χρήση οχημάτων και η αυτοματοποίηση φέρνουν επανάσταση στον τομέα των μεταφορών συμβάλλοντας στην άμβλυνση ζητημάτων βιωσιμότητας όπως η κλιματική αλλαγή και εξασφαλίζοντας υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας.

Περισσότερα

Μέρος Διεθνών Δικτύων

Ι.Ο.ΑΣ.: Στο 24ο Προσκοπικό Jamboree Β.Αμερικής 2019

Με μεγάλη επιτυχία και εκπληρώνοντας τους στόχους που είχαν τεθεί ολοκληρώθηκαν οι εκπαιδεύσεις σε θέματα Οδικής Ασφάλειας στο 24ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Τζάμπορη*, που πραγματοποιήθηκε στη Βόρεια Αμερική, στο Summit Bechtel Reserve της Δυτικής Βιρτζίνια των Η.Π.Α.

Το Τζάμπορη αποτελεί τη μεγαλύτερη προσκοπική διοργάνωση, η οποία πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη με τη συμμετοχή χιλιάδων εφήβων ηλικίας 14 – 18 ετών. Συνεχίζοντας την πρωτοβουλία του Ινστιτούτου «Ο Προσκοπισμός για την Οδική Ασφάλεια», μια δράση η οποία τελεί υπό την Αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών,  το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» βρέθηκε στις Η.Π.Α. (από τις 18/7 έως τις 6/8) ως εταίρος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων (ΣΕΠ) με το πρόγραμμα BRAAVO (Bringing Road Safety Awareness and Advocacy to Voluntary Organizationswww.braavo-youth.com ) εκπαιδεύοντας περισσότερους από 3.500 έφηβους και νέους Προσκόπους, με την υποστήριξη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου – FIA (Transformation Road Safety Grant Programme).

Πιο συγκεκριμένα, στο «Σταθμό Ασφάλειας των Μεταφορών – Transportation Safety Hub»  που διέθεταν από κοινού FIA-Ι.Ο.ΑΣ, στην περιοχή «Ζώντας στον 21ο αιώνα» του Centro Mondial του 24ου Παγκόσμιου Προσκοπικού Τζάμπορη, πραγματοποιήθηκαν βιωματικές δραστηριότητες που αφορούσαν στα θέματα της ακατάλληλης ταχύτητας, της χρήσης ζώνης και κράνους, της απόσπασης προσοχής, των αποστάσεων ακινητοποίησης,  και της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ με παράλληλη χρήση προσομοιωτών, όπως τα γυαλιά προσομοίωσης μέθης και η συσκευή μέτρησης χρόνου αντίδρασης και απόστασης ακινητοποίησης. Τις εκπαιδεύσεις πλαισίωσαν οι αντίστοιχες καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του Ι.Ο.ΑΣ., καθώς και η γνωστή εκστρατεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου #3500LIVES με την παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού (αφίσες, προβολή βίντεο και άλλα). Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να φωτογραφηθούν σε ειδικό Photo booth που είχε παραχωρήσει η FIA, και μαζί με την αναμνηστική φωτογραφία τους να υπογράψουν το Μανιφέστο της FIA, με το οποίο καλούνται οι ιθύνοντες κάθε χώρας να αναλάβουν δράση για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για να μειωθούν οι θάνατοι από τροχαία συμβάντα.

Μία ξεχωριστή εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 31 Ιουλίου, αποτέλεσε το Holding Hands for Road Safety” («Δίνοντας τα χέρια για την Οδική Ασφάλεια»), κατά την οποία Πρόσκοποι (ένα αγόρι και ένα κορίτσι από κάθε χώρα του πλανήτη, η οποία συμμετέχει στη διοργάνωση) δίνουν τα χέρια σχηματίζοντας ένα μεγάλο ανθρώπινο κύκλο και απαγγέλουν την υπόσχεσή τους να τηρούν τους κανόνες της οδικής ασφάλειας όπως αυτοί αποτυπώνονται στο δεκάλογο με τους χρυσούς κανόνες της  FIA. Με αυτό τον τρόπο, οι έφηβοι συμμετέχοντες γίνονται πρεσβευτές της Οδικής Ασφάλειας στη χώρα τους όπου μεταλαμπαδεύουν τις γνώσεις τους στους συνομηλίκους τους. Μάλιστα, ο Ειδικός Εντεταλμένος της ΓΓ του ΟΗΕ για την Οδική Ασφάλεια και Πρόεδρος της FIA, κύριος Jean Todt, απηύθυνε χαιρετισμό προς τους νέους Προσκόπους μέσω βίντεο που μαγνητοσκόπησε ειδικά για τη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο έρευνα με σκοπό τη διερεύνηση στάσεων και συμπεριφορών των εφήβων σε σχέση με θέματα οδικής ασφάλειας επικεντρώνοντας στο θέμα της κατανάλωσης αλκοόλ πριν την οδήγηση. Τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία αποτελεί συνέχεια της αντίστοιχης που πραγματοποιήθηκε στο 23ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Τζάμπορη στην Ιαπωνία το 2015, θα οδηγήσουν σε πολύτιμα συμπεράσματα για τις στάσεις και συμπεριφορές των εφήβων και στο σχεδιασμό στοχευμένων παρεμβάσεων. Η έρευνα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Η Πρόεδρος του Ινστιτούτου, κυρία Βασιλική Δανέλλη – Μυλωνά, η οποία βρέθηκε στην Αμερική καθ’ όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης συντονίζοντας τις δράσεις, δήλωσε:

«Νιώθω μεγάλη τιμή και συγκίνηση που με την Ομάδα μας στο 24ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Τζάμπορη, καταφέραμε να ενημερώσουμε, να ευαισθητοποιήσουμε και να εκπαιδεύσουμε με βιωματικό τρόπο και τη χρήση προσομοιωτών χιλιάδες εφήβους και νέους, από διαφορετικά σημεία του πλανήτη, σε κρίσιμα ζητήματα της οδικής ασφάλειας. Οι νέοι αυτοί άνθρωποι με τη σειρά τους θα μεταφέρουν τα σημαντικά αυτά μηνύματα στις χώρες τους, ώστε να αλλάξει η τραγική πραγματικότητα του να χάνονται κάθε μέρα, σε όλο τον κόσμο, 3.500 ζωές στους δρόμους».

Ο Γενικός Έφορος των Ελλήνων Προσκόπων, κύριος Χριστόφορος Μητρομάρας, δήλωσε τα εξής:

«Μας τιμά η πολύχρονη συνεργασία με το Ι.Ο.ΑΣ. καθώς πιστεύουμε ότι από κοινού και με τη σωστή εκπαίδευση μπορούμε να μειώσουμε τα δυστυχήματα και να χαρούμε τη ζωή… Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το πολύ σημαντικό έργο του ΙΟΑΣ με στοχευμένες δράσεις στην Ελλάδα».

Οι νέοι πρόσκοποι συμμετείχαν στις εκπαιδευτικές και βιωματικές δραστηριότητες του Ι.Ο.ΑΣ με αμέριστο ενδιαφέρον, ενθουσιασμό και με τα νεανικά τους χαμόγελα να δίνουν δύναμη και ελπίδα στην Ομάδα του Ινστιτούτου. Σχόλια όπως του νεαρού προσκόπου από τις ΗΠΑ, «Σας ευχαριστούμε που ήρθατε από τόσο μακριά για να μας βοηθήσετε να μάθουμε πώς να είμαστε ασφαλείς στο δρόμο», που έγραψαν οι αμέτρητοι συμμετέχοντες στο Βιβλίο Εντυπώσεων του Ι.Ο.ΑΣ., θα αποτελούν για όλους εμάς στο Ι.Ο.ΑΣ. πυξίδα για να συνεχίσουμε την αποστολή μας και να πραγματοποιήσουμε το κοινό μας όραμα για «έναν καλύτερο κόσμο, έναν κόσμο χωρίς τροχαία δυστυχήματα».

Το Ι.Ο.ΑΣ. θέλει να ευχαριστήσει θερμά όλους όσοι βοήθησαν να γίνει η αποστολή μας πραγματικότητα. Τη Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA), που υποστήριξε το πρόγραμμα BRAAVO μέσω του Transformation FIA Road Safety Grant Programme.  Το Γενικό Γραμματέα του  Παγκόσμιου Οργανισμού Προσκοπικής Κίνησης (WOSM) κύριο Ahmad Alhendawi, για την εμπιστοσύνη του προς εμάς, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων και την Ομάδα της Ελληνικής Αποστολής για την υποστήριξή τους τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης. Την Cosmote, η οποία υποστήριξε την έρευνα. Τα καταστήματα DUR  – Δούρος ΑΕ που έντυσαν την αποστολή του Ινστιτούτου και το RSA της Ιρλανδίας που προσέφερε τα ανακλαστικά γιλέκα για τη διεξαγωγή του “Holding Hands Event”.

Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς όλους του νέους Προσκόπους από την Ομάδα Διεθνούς Υποστήριξης (ISTs), οι οποίοι συνέβαλαν στις εκπαιδεύσεις του Ινστιτούτου. Τους Άρη, Αλέξανδρο, Νίκο, Φίλιππο και Πέτρο από την Ελληνική Αποστολή. Τους Victor, Timothy Carlos και Dylan  από τις Η.Π.Α., τον Greg  από τον Καναδά, τον Armando από την Κολομβία, τον Lucas από την Μαλαισία, τον Philip από τη Σουηδία καθώς και τον εκπρόσωπο της FIA που παρέστη. Οι νέοι αυτοί εκπαιδεύτηκαν ως εκπαιδευτές σε θέματα Οδικής Ασφάλειας πριν από την έναρξη της διοργάνωσης, τόσο στο θεωρητικό μέρος του προγράμματος BRAAVO  όσο και στη χρήση των προσομοιωτών, προκειμένου να εκπαιδεύσουν τους συνομηλίκους τους καθώς και  μικρότερους σε ηλικία προσκόπους, επισκέπτες του σταθμού μας. Πιστεύουμε ότι η εμπειρία αυτή θα αποτελέσει ένα σημαντικό εφόδιο για την υπόλοιπη ζωή τους. Άλλωστε αυτός είναι και ο  σκοπός της ενεργού συμμετοχής: να γίνεσαι καλύτερος βοηθώντας τους άλλους.

*Τζάμπορη (Jamboree): Η μεγαλύτερη κατασκήνωση στη φύση για εφήβους στον κόσμο

Περισσότερα

Μέρος Διεθνών Δικτύων

THI: Δωρεά για την πρώτη Σχολή Αλιείας στην Ελλάδα

Ο κλάδος της αλιείας στην Ελλάδα έχει μακραίωνη ιστορία και μπορεί να εξελιχθεί μέσω της τεχνολογίας, γι` αυτό και η Ελληνική Πρωτοβουλία με σκοπό να εκσυγχρονίσει την ελληνική αλιεία, υποστηρίζει το καινοτόμο έργο του οργανισμού ΕΝΑΛΕΙΑ μέσα από δωρεά ύψους 20.000 δολ..

Η συμβολή του THI, παρέχει τη δυνατότητα στην ΕΝΑΛΕΙΑ, να ενισχύσει τις εκπαιδευτικές της ικανότητες, ψηφιοποιώντας το περιεχόμενό της, προσελκύοντας περισσότερους φοιτητές και συνδέοντάς τους με τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας στον κλάδο της αλιείας.

Η ΕΝΑΛΕΙΑ είναι μια κοινωνική επιχείρηση με αποστολή να καταστήσει βιώσιμο το θαλάσσιο οικοσύστημα σε συνεργασία με τους αλιείς. Έχει δημιουργήσει το πρώτο σχολείο επαγγελματικής αλιείας στην Ελλάδα, εκπαιδεύοντας 63 νέους αλιείς τα τελευταία 2 χρόνια. Αυτή τη στιγμή, η εκπαιδευτική διαδικασία ψηφιοποιείται, προκειμένου να μειωθεί το κόστος και να παρέχονται διαδραστικά ψηφιακά μαθήματα και βίντεο σε περισσότερους ενδιαφερόμενους στον τομέα της αλιείας.

Η ΕΝΑΛΕΙΑ έχει επίσης εκπαιδεύσει πάνω από 130 επαγγελματίες αλιείς για το πώς να κερδίσουν περισσότερα χρήματα με λιγότερη ποσότητα ψαριών, μέσω του αλιευτικού τουρισμού και το branding του προϊόντος τους – παρέχοντάς τους κίνητρο να αλιεύουν λιγότερο.

Με στόχο την αντιμετώπιση των ανησυχητικά αυξημένων ποσοτήτων πλαστικού στις ελληνικές θάλασσες, η ΕΝΑΛΕΙΑ έχει επίσης δημιουργήσει ένα σύστημα με 10 αλιευτικά σκάφη, τα οποία συλλέγουν με τα δίχτυα τους από τις θάλασσες 2.500 κιλά πλαστικού το μήνα και παραδίδουν το χρησιμοποιημένο αλιευτικό εξοπλισμό τους στο τέλος της αλιευτικής περιόδου σε δύο συγκεκριμένες περιοχές, tο Κερατσίνι και το Λαύριο. Επιπλέον, η ΕΝΑΛΕΙΑ έχει βραβευθεί από το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον ως μία από τις 5 καλύτερες πρωτοβουλίες στην Ευρώπη για την προστασία ή την αποκατάσταση του περιβάλλοντος στο διαγωνισμό Young Champions of the Earth.

Ο Peter Poulos, THI Executive Director, δήλωσε: «Η υποστήριξη του THI στην ΕΝΑΛΕΙΑ είναι πολύ επίκαιρη και θα δημιουργήσει τις απαραίτητες ευκαιρίες απασχόλησης. Επιπλέον, θα ενθαρρύνει τη νεότερη γενιά να ενδιαφερθεί περισσότερο για τον αλιευτικό τομέα, επιτρέποντας στις σημερινές επιχειρήσεις να καλύψουν τις θέσεις εργασίας που δημιουργούν».

Ο Μιχάλης Πρίντζος, Διευθυντής Προγραμμάτων της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, δήλωσε: «Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να έχει μεγάλο αριθμό υποσχόμενων τομέων που μπορούν να ενισχυθούν από την υποστήριξή μας και που μπορούν να συμβάλουν τόσο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, όσο και στην ανάπτυξη της οικονομίας. Η αλιεία είναι ένας από αυτούς τους τομείς και η ΕΝΑΛΕΙΑ συγκαταλέγεται στις πρώτες οργανώσεις που τον έχουν αξιοποιήσει. Είναι μεγάλη χαρά για μας να βοηθήσουμε μια τέτοια υποδειγματική οργάνωση, η οποία δείχνει ότι η ελληνική οικονομία έχει μοναδικές προοπτικές, που μπορούν να αναπτυχθούν χρησιμοποιώντας τις δικές της δυνάμεις και με τη βοήθεια της Ελληνικής Διασποράς».

Ο Λευτέρης Αραπάκης, Γενικός Διευθυντής και Συνιδρυτής της ΕΝΑΛΕΙΑ, δήλωσε: «Η Ελληνική Πρωτοβουλία υπήρξε πολύ σημαντικός συνεργάτης στις προσπάθειές μας. Μέσα από την υποστήριξη και την καθοδήγησή της, κατορθώσαμε να ψηφιοποιήσουμε το περιεχόμενό μας, ώστε να μειώσουμε το κόστος του e-learning προγράμματός μας από 500 ευρώ σε 99 ευρώ, επιτρέποντάς μας να εκπαιδεύσουμε περισσότερα άτομα, να καταστήσουμε την πρωτοβουλία μας βιώσιμη και ενδεχομένως να δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας στον αλιευτικό κλάδο. Είμαστε πραγματικά ευγνώμονες για την υποστήριξη και τη συνεργασία».

Περισσότερα

Ετικέτες

Εγγραφή στο Newsletter

ΔΗΜΟΦΙΛΗ