Το ΒΕΠ στηρίζει τη γυναικεία επιχειρηματικότητα

Date:

Share post:

Σημαντικός αριθμός βιοτεχνών και επαγγελματιών -γυναικών στην πλειοψηφία τους- συμμετείχαν στην εκδήλωση για τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα που διοργανώθηκε από την αρμόδια Ομάδα του ΒΕΠ σε συνεργασία με τη δημοσιογράφο – συγγραφέα Λία Λάππα και τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση MeXOXO, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Σημείον Pirée» στον Πειραιά.

Τη βραδιά άνοιξε η ειδική σύμβουλος του ΒΕΠ Ευδοκία Μαυρομμάτη η οποία αναφέρθηκε στις δράσεις του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά και ειδικά της Ομάδας Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, χάρη στην οποία έχει επιτευχθεί δυναμική συμμετοχή σε διεθνή προγράμματα και πρωτοβουλίες συνεργασίας γυναικών επιχειρηματιών από διαφορετικές χώρες.

Στη σύντομη παρέμβασή του, ο πρόεδρος του ΒΕΠ Ανδριανός Μιχάλαρος τόνισε τη σταθερή προσήλωση του επιμελητηρίου, να αξιοποιήσει στο έπακρο χρηματοδοτικά εργαλεία που δίνουν τη δυνατότητα για τη δικτύωση γυναικών – επιχειρηματιών με ανταλλαγή γνώσεων και τεχνογνωσίας. Ο κ. Μιχάλαρος δήλωσε:

«Η σημερινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη γυναίκα βιοτέχνη και επαγγελματία που καλείται να παίξει πολλαπλούς ρόλους στην επιχείρηση, την κοινωνία και την οικογένειά της. Ύστερα από δέκα χρόνια κρίσης και ύφεσης, είναι επίκαιρος παρά ποτέ ο ρόλος της γυναίκας που δραστηριοποιείται στο επιχειρείν. Σύμφωνα με τις τελευταίες κλαδικές μελέτες, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για την περαιτέρω ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας και την είσοδο των γυναικών σε υψηλές διοικητικές θέσεις των επιχειρήσεων στη χώρα μας. Οι εταιρείες που διευθύνονται από γυναίκες παρουσίασαν καλύτερες επιδόσεις σε όλους σχεδόν τους αριθμοδείκτες κερδοφορίας κατά το 2018, καθώς και στον δείκτη αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων, σε σύγκριση με το σύνολο των εταιρειών. Από το γεγονός αυτό συμπεραίνεται ότι οι γυναίκες-ανώτατα στελέχη διακρίνονται για την αποτελεσματικότητα της διοίκησής τους και φαίνεται ότι διαχειρίζονται καλύτερα τα κόστη τους. Η Ομάδα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του ΒΕΠ διακρίνεται από δυναμικότητα και αποτελεσματικότητα. Χάρη στις πρωτοβουλίες της, μπορούμε να πούμε ότι κάνει τη διαφορά σε πανελλαδικό επίπεδο με εκδηλώσεις όπως είναι η σημερινή. Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη του ΒΕΠ και κυρίως τις γυναίκες διότι με την επιμονή και τη συστηματική προσπάθειά τους καταγράφουν εντυπωσιακές επιδόσεις».

Στην αγαστή και αποτελεσματική συνεργασία που έχει με τις γυναίκες επιχειρηματίες και βιοτέχνες αναφέρθηκε ο διευθυντής του ΒΕΠ, Μιχάλης Γιάγκας, ο οποίος εκ μέρους του προσωπικού εξέφρασε την προθυμία να συνδράμει με κάθε τρόπο για την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των μελών του Επιμελητηρίου. Οι τοποθετήσεις Η ιδρύτρια, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της MeXOXO, Ελπίδα Κόκκοτα, ανέλυσε την ονομασία της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που ασχολείται με την εκπαίδευση των γυναικών και των νέων στο επιχειρείν και δραστηριοποιείται από το 2013 σε Ελλάδα, Κύπρο, ΗΠΑ, Γερμανία, Ισραήλ , Μεξικό, Νεπάλ και Λιβερία. Η κ. Κόκκοτα μίλησε για τη συνάντηση που είχε με τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μπιλ Κλίντον προκειμένου να τον ενημερώσει για τις δραστηριότητές της αλλά και για να τού μεταφέρει τη δέσμευση ότι θα στηρίξει και θα κατευθύνει συμβουλευτικά τουλάχιστον 5.000 γυναίκες έως το τέλος του 2020. Σύμφωνα με την πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο της MeXOXO, το 60% των γυναικών που έχουν παρακολουθήσει σεμινάριά της έχουν δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά, ενώ ήδη έχουν εκπαιδευτεί 3.215 γυναίκες. Επεσήμανε μάλιστα ότι έχει ιδιαίτερη αδυναμία στον Πειραιά διότι οι άνθρωποί του και ειδικά οι γυναίκες επιχειρηματίες «ξεχωρίζουν επειδή είναι ανοικτόκαρδοι».

Τη βιωματική εμπειρία της ανέλυσε η υπεύθυνη Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων της Διοικητικής Επιτροπής, μέλος της Ομάδας Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του ΒΕΠ και πρέσβειρα γυναικείας επιχειρηματικότητας στην Ε.Ε., Κλαίρη Περηφάνου. Με δραστηριότητα τριών γενεών στον τομέα της ναυπηγοεπισκευής από το 1972, η κ. Περηφάνου υπογράμμισε τη σημασία που έχει η συνέπεια και η προσήλωση στους στόχους. Σημείωσε ότι παρότι ο παππούς της Απόστολος Χρυσαφέλλης ίδρυσε την επιχείρηση, η μητέρα της Δέσποινα Χρυσαφέλλη – Περηφάνου τη διαχειρίστηκε με σθένος και αντοχή σε έναν κατεξοχήν ανδροκρατούμενο κλάδο. Όσον αφορά στη δική της δραστηριότητα, το στέλεχος του ΒΕΠ σημείωσε ότι «απαιτείται προσαρμογή στις απαιτήσεις της εποχής, αναγνώριση της ισοτιμίας ως βασικής αρχής για την ανάπτυξη συνεργειών και συνεργασιών σε καθοριστικούς κλάδους για την εθνική οικονομία, όπως είναι η Ναυτιλία, η Βιομηχανία και ο Σιδηρόδρομος». Ξεχωριστή αναφορά έκανε η κ. Περηφάνου στη χρησιμότητα των βιβλίων συμβουλευτικής ενδυνάμωσης όπως το best seller της Λίας Λάππα. Μια διαφορετική διάσταση σκιαγράφησε η ψυχίατρος και ψυχοθεραπεύτρια, ειδική στα θέματα ενδυνάμωσης και επίλυσης προβλημάτων γυναικείας υπόστασης, η Γεωργία Μπαλτά με μια σύντομη αλλά απολύτως διαφωτιστική τοποθέτηση. «Η ανάδειξη της ουσιαστικής ισοτιμίας μεταξύ των δύο φύλων είναι το πραγματικό ζητούμενο στην ανάπτυξη οποιασδήποτε σχέσης και ειδικά των επαγγελματικών. Ενώ μιλούμε περί ισότητας, θα πρέπει να σταθούμε στην ουσία, που είναι η ισοτιμία, μέσω της οποίας αναγνωρίζεται η ουσιαστική διαφορά της φύσης ανάμεσα στον άνδρα και τη γυναίκα. Έτσι κατακτάται ο σεβασμός ανάμεσα στα δύο φύλα, η βάση για τη συνύπαρξη και την αλληλοσυμπλήρωση σε κάθε κοινή δραστηριότητα», εξήγησε η κ. Μπαλτά. Σημείωσε μάλιστα ότι η αμοιβαιότητα στις σχέσεις αποτελεί πρόκριμμα επιτυχίας και ασπίδα στον κίνδυνο της κατάθλιψης ύστερα από κάποια αποτυχία.

Η παρουσίαση της Λ. Λάππα Στη συνέχεια της εκδήλωσης, ο σύμβουλος επιχειρήσεων κ. Υψηλάντης Τζούρος και οι δημοσιογράφοι Νικήτας Κορωνάκης, Μαρία Κατσή και Ολίνα Τσαουσέλου προλόγισαν τη συγγραφέα και δημοσιογράφο Λία Λάππα, μιλώντας για το έργο της. Τη δική της μαρτυρία κατέθεσε στους εκατοντάδες συμμετέχοντες της εκδήλωσης η κ. Λάππα. Περιέγραψε τις δυσκολίες και τα εμπόδια που αντιμετώπισε όταν επέλεξε να διδάξει δημοσιογραφία σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, τα οποία όχι μόνο την απέτρεψαν από το στόχο της, αλλά την πείσμωσαν περισσότερο να πετύχει αλλά και να γράψει το βιβλίο «Οι άνδρες κάνουν… τη δουλειά τους», το οποίο ξεπέρασε κάθε προσδοκία όχι μόνο σε πωλήσεις, αλλά από την αποδοχή του κοινού και των εκδοτών.

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Related articles

Η Eurolife FFH στο πλευρό του TEDxPanteionUniversity 2023 για δεύτερη συνεχή χρονιά

Για τη  Eurolife FFH αξία έχει να βρίσκεται δίπλα στους νέους και να στηρίζει πρωτοβουλίες που ενθαρρύνουν την...

ΕΤΒΑ: Μέτρα για την κακοκαιρία στο Επιχειρηματικό Πάρκο Λαμίας

Επιτόπου υπάρχουν συνεργάτες με μηχανήματα έργου προκειμένου να υπάρξει η όποια επέμβαση κριθεί άμεσα αναγκαία. 

H CNP Cyprus διοργάνωσε “Ημέρα Καθαρισμού για το Περιβάλλον”

Ο Όμιλος CNP Cyprus, διοργάνωσε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, την «Ημέρα Καθαρισμού για το Περιβάλλον». Στην προσπάθεια για έναν...

Μασούτης: Άμεσα δίπλα σε όσους επλήγησαν από τις πλημμύρες

Από την πρώτη στιγμή η διοίκηση της εταιρείας και το σύνολο των εργαζομένων της κινητοποιήθηκαν με γρήγορα αντανακλαστικά και δρομολόγησαν μια σειρά ενεργειών.
Skip to content