Τρ.Πειραιώς: Κοπή καλαμιών για τη αποκατάσταση της Στυμφαλίας

Date:

Share post:

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η τρίτη ερευνητική κοπή καλαμιών στη λίμνη Στυμφαλία, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος LIFE-Stymfalia, που αποσκοπεί στην αποκατάσταση του υγροβιότοπου και στην προστασία της πανίδας.

Η κοπή ξεκίνησε στις αρχές του Σεπτεμβρίου με την άδεια του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αφορούσε συνολικά 150 στρέμματα από τον καλαμιώνα, ο οποίος έχει καλύψει σχεδόν ολοκληρωτικά τη μυθική λίμνη εδώ και χρόνια.

Ειδικότερα, στόχος της κοπής ήταν να δημιουργηθούν ελεύθερες επιφάνειες νερού σε επιλεγμένα σημεία της λίμνης, ώστε να απελευθερωθούν χώροι διαβίωσης για τα πολλά απειλούμενα είδη του υγροτόπου. Οι θέσεις της κοπής καθορίστηκαν από ειδικούς επιστήμονες για τη διαχείριση καλαμιών, σε συνεργασία με ορνιθολόγους, ώστε να μην προκληθεί η παραμικρή όχληση στα προστατευόμενα είδη. Στις κοπές αυτές απασχολήθηκαν εκπαιδευμένα άτομα από την τοπική κοινωνία, με την αδιάκοπη συνδρομή της τοπικής Μονάδας Διαχείρισης. Ο Δήμος, κάτοικοι της περιοχής και τοπικοί επιχειρηματίες ήταν στο πλευρό αυτής της προσπάθειας, για την επαναφορά της λίμνης στην κατάσταση στην οποία βρισκόταν το 1960-70, με 25% ανοιχτές επιφάνειες νερού, 25% υγρολίβαδα και 50% καλάμια.

Αν και ανήκει στο δίκτυο Natura 2000, δυστυχώς η έλλειψη ορθολογικής διαχείρισης του καλαμιώνα και του νερού έχει υποβαθμίσει σοβαρά τη Στυμφαλία. Το πρόβλημα αυτό ήρθε να αντιμετωπίσει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE-Stymfalia. Επιδίωξη του προγράμματος είναι η ίδια η λίμνη να μπορεί να παράγει τα έσοδα που θα διασφαλίζουν τη συνέχιση των δράσεων για την περιβαλλοντική της διαχείριση (διαχείριση καλαμιώνα και στάθμης νερών, παρακολούθηση προστατευόμενων ειδών), ώστε να διατηρείται σε οικολογική ισορροπία: αυτό είναι εφικτό με την κατάλληλη αξιοποίηση του καλαμιού, της βιομάζας της περιοχής και άλλων μορφών εναλλακτικής ενέργειας. Ήδη στο πλαίσιο του LIFE-Stymfalia, με την ολοκλήρωση της κοπής ξεκινά η μεταφορά των κομμένων καλαμιών σε ειδικό χώρο απόθεσης, από όπου θα συλλεχθούν και μέσα από κατάλληλες διεργασίες θα μετατραπούν σε εδαφοβελτιωτικό/compost. Η διαδικασία μετατροπής θα λάβει χώρα σε υφιστάμενη μονάδα κομποστοποίησης και το εδαφοβελτιωτικό που θα παραχθεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος θα διατεθεί στο Δίκτυο Αγροτών Στυμφαλίας.

Προϋπόθεση για να λειτουργήσει ένα τέτοιο σχήμα είναι η συνεργασία όλων των ενδιαφερόμενων μερών, σε τοπικό, περιφερικό και εθνικό επίπεδο, όπως φαίνεται από τη συμμετοχή του Δήμου Σικυωνίων και την υποστήριξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της τοπικής κοινότητας και των κατοίκων της περιοχής.

Το πρόγραμμα LIFE-Stymfalia συντονίζεται από την Τράπεζα Πειραιώς και συμμετέχουν ως εταίροι ο Δήμος Σικυωνίων, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), η ΟΙΚΟΜ Μελετητική Περιβάλλοντος, η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ).

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Related articles

Τουρισμός: Ζητούμενο η ισορροπία ανάπτυξης και προστασίας της φύσης

Οι αρχές της αειφορίας αναφέρονται στις περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικο-πολιτιστικές πτυχές της τουριστικής ανάπτυξης και στόχος είναι η ισορροπία μεταξύ αυτών των τριών διαστάσεων.

Coca-Cola Τρία Έψιλον: Στηρίζει με πράξεις αγάπης τα Παιδικά Χωριά SOS

Η εταιρεία σε συνεργασία με τα καταστήματα My market, καλύπτει για όλο το καλοκαίρι το κόστος των γευμάτων για τα παιδιά που στηρίζουν τα Παιδικά Χωριά SOS.

Πρόγραμμα «Green School by Τράπεζα Χανίων» 

Tα παιδιά ενημερώνονται για τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα της εποχής μας, αλλά και για απλές, πρακτικές λύσεις.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕΣ συγχαίρει τον Ε.E.Σ. για την προσφορά του

Το έργο του Ε.Ε.Σ. τίμησε η Βουλή των Ελλήνων με φωταγώγηση του κτιρίου με τα χρώματα του Ερυθρού Σταυρού, το βράδυ της Δευτέρας (8/5).
Skip to content