Η τραγωδία στη Μάνδρα, η βιομηχανία και ο ρόλος της ΕΚΕ

Date:

Share post:

(upd) Για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της θεομηνίας στη Μάνδρα και στη Δυτική Αττική ευρύτερα, δεν κινητοποιήθηκε μόνον η κρατική μηχανή αλλά και όλη η βιομηχανία της περιοχής, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται και απασχολούν εκατοντάδες δημότες – μέλη της τοπικής κοινωνίας – ενώ δεκάδες ακόμη επιχειρήσεις ενεργοποίησαν δράσεις και προγράμματα ΕΚΕ προκειμένου να ανακουφίσουν τους πληγέντες.

Tης Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com)

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών ανέδειξαν πόσο καταστροφική μπορεί να αποβεί για την κοινωνία και το περιβάλλον η απουσία κοινωνικής υπευθυνότητας των αρμόδιων δημοσίων αρχών, που επέτρεψαν τη δόμηση σε ρέμματα και κοίτες ποταμών. Εκεί αναζητώνται άλλωστε οι ευθύνες για την τραγωδία της περασμένης Παρασκευής.

Το καταστροφικό γεγονός ανέδειξε επίσης και τα αντανακλαστικά της αγοράς. Ο ασφαλιστικός κλάδος καλείται άμεσα να ανταποκριθεί σε αποζημιώσεις που κατά τις εκτιμήσεις μπορεί να φτάσουν τα 20 εκατ. ευρώ, κυρίως για τις βιομηχανικές υποδομές της περιοχής. Ταυτόχρονα ενεργοποιούν προγράμματα ΕΚΕ για τους πληγέντες ενώ δεκάδες επιχειρήσεις, με κουλτούρα εταιρικής υπευθυνότητας, έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να συνδράμουν τις προσπάθειες επούλωσης των πληγών των κατοίκων, που από τη μια στιφμή στην άλλη βέθηκαν άστεγοι.

Ενδεικτικά σημειώνεται ότι ο όμιλος Τιτάν προχώρησε στην άμεση δωρεά τσιμέντου, αδρανών υλικών, αλλά και υλικοτεχνικής βοήθειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν επείγουσες επισκευαστικές ανάγκες σε υποδομές δημοσίου συμφέροντος. Ο όμιλος διέθεσε επίσης ειδικά μηχανήματα για τη διάνοιξη των δρόμων ενώ εργαζόμενοί του συνεισφέρουν εθελοντικά στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της θεομηνίας που βιώνουν οι κάτοικοι της περιοχής.

Με 500.000 ευρώ σε τρόφιμα η ΑΒ Βασιλόπουλος δεσμεύεται να στηρίξει έως το τέλος του έτους τα νοικοκυριά που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες. Παράλληλα, προχωρά στην υλοποίηση ολοκληρωμένου προγράμματος στήριξης των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της στην Μάνδρα και ιδιαίτερα όσων κατοικούν στην περιοχή. Ας σημειωθεί ότι η ΑΒ Βασιλόπουλος, δραστηριοποιείται περισσότερα από 22 χρόνια στην Μάνδρα Αττικής με ένα Κέντρο Διανομής που περιλαμβάνει τρεις από τις μεγαλύτερες αποθήκες του δικτύου της πανελλαδικά και απασχολεί περισσότερους από 400 κατοίκους της περιοχής.

Εκπτώσεις 20% σε όλα τα προϊόντα της από τις 20 έως τις 22 Νοεμβρίου στα καταστήματα των πληγεισών περιοχών: κατάστημα Ελευσίνας (Εθνικής Αντιστάσεως, Πλάτωνος 1 Αριστοτέλους), Ασπρόπυργου (Φυλής και Θρασυβούλου 1) και Μεγάρων (42ο χλμ Παλαιάς Οδού Αθηνών – Κορίνθου) ανακοίνωσε η Lidl Ελλάς που λαμβάνει επιπλέον μέτρα για να διευκολύνει και να στηρίξει τους συμπολίτες μας.

Παρουσία στην περιοχή έχουν πολλές ακόμη επιχειρήσεις, οι οποίες υπέστησαν ζημιές ενώ αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες υποστήριξης των εκατοντάδων εργαζομένων τους, όπως η Praktiker HELLAS (που βρέθηκε σε επικοινωνία με τον Δήμο και τοπικές ΜΚΟ για τη διάθεση θερμαντικών, εργαλείων και εξοπλισμού αποκατάστασης των ζημιών ενώ σχεδιάζει περαιτέρω δράσεις σε κτιριακές εγκαταστάσεων στην περιοχή που έχουν υποστεί ζημιές), η Johnson & Johnson Hellas κ.α.. Η κινητοποίηση ωστόσο επεκτάθηκε, με επιχειρήσεις από όλη την επικράτεια να προσφέρουν βοήθεια.

Για παάδειγμα, το Φυσικό Μεταλλικό Νερό “Θεόνη” σε συνεργασία με τον Δήμο Μουζακίου Καρδίτσας απέστειλε εμφιαλωμένο νερό για να καλύψει τις πρώτες ανάγκες των κατοίκων. Όμως και η Αθηναϊκή Ζυθοποιία παρέδωσε 5.000 λίτρα εμφιαλωμένο νερό ΙΟΛΗ στο Δήμο Νέας Περάμου και δεσμεύθηκε να εξετάσει περαιτέρω δράσεις. Η εταιρεία Κωτσόβολος διέθεσε πάνω από 100 θερμαντικά σώματα μέσω της δράσης “Όλοι μαζί μπορούμε” του ΣΚΑΙ. Η εταιρεία πρόσφερε επίσης πάνω από 200 ψυγεία, πλυντήρια, κουζίνες και 200 μικροσυσκευές (όπως φούρνοι μικροκυμάτων, βραστήρες, ηλεκτρικές σκούπες, καφετιέρες κ.α.) για τη διάθεσή τους σε οικογένειες με δυσκολία αντικατάστασής τους.

Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προσέφεραν επιπλέον παροχές, με ενδεικτική την Cosmote που ανακοίνωσε πρόγραμμα στήριξης των συνδρομητών της σε Μάνδρα, Νέα Πέραμο, Μέγαρα Αττικής και στο νησί της Σύμης.

Το παρόν στην τοπική κοινωνία έδωσε και ο αθλητισμός. Με εντολή του ηγέτη του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη, η ΠΑΕ Ολυμπιακός συγκέντρωσε μεγάλη ποσότητα τροφίμων, νερού, ειδών καθημερινής ανάγκης, προκειμένου να τα διαθέσει άμεσα στον Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας.

Βοήθεια προσέφεραν και άλλοι Δήμοι, όπως ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής με την συγκέντρωση και την αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης ενώ τη στήριξή της στους πληγέντες και ειδικά στα παιδιά, εξέφρασε και η Unicef, που δεσμεύθηκε να λάβει μέτρα, δια στόματος της Προέδρου της Unicef Ελλάδος, Σοφίας Τζιτζίκου.Όπως είπε η κ. Τζιτζίκου κατά την πρόσφατη απονομή των βραβείων Unicef, “…Εκφράζουμε αυτές τις δύσκολες στιγμές τη συμπαράστασή μας στα παιδιά στη Μάνδρα, που θα αποτυπωθεί άμεσα με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ανακούφισής τους”.

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Related articles

EEΣ: Δράση ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού στην Καλλιθέα

Η δράση υλοποιήθηκε από την Κινητή Ομάδα Υγείας και τον Εκπαιδευτικό Υγειονομικό Σταθμό Καλλιθέας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Dentist Pass: Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων έως 22 Δεκεμβρίου

Πάνω από 200.000 παιδιά ηλικίας 6 -12 ετών έχουν ενισχυθεί έως σήμερα από το Πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας του Υπουργείου Υγείας “Dentist pass”.

Ίδρυμα «Παύλος Γιαννακόπουλος»: Aνακαίνιση φαρμακείου στο Τζάνειο

Το Τζάνειο Νοσοκομείο σήμερα διαθέτει πλέον ένα πλήρες αναβαθμισμένο φαρμακείο, το οποίο εξασφαλίζει απόλυτο έλεγχο όλων των φαρμάκων που διατίθενται στους ασθενείς.

Praktiker Hellas: Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός «Σπίτι Ανοιχτό – The Challenge»

Ο διαγωνισμός, αφορά στην πλήρη αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση ενός αστικού διαμερίσματος AirBnB για να γίνει φιλικό σε ΑμεΑ.
Skip to content