Connect with us

2# Μηδενική Πείνα

ΤΡΟΦΙΜΑ: Eπείγουσες ανάγκες, σπατάλη και κίνδυνος για το περιβάλλον

Δημοσιεύτηκε

on

Με ένα δισ. τόνους τροφίμων να σπαταλούνται ετησίως, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΟΗΕ στην έκθεση “UNEP Food Waste Index Report 2021” και με την πανδημία να επιδεινώνει τις ανάγκες σίτισης, προγράμματα όπως το Emergency Food Fund της Τράπεζας Τροφίμων, εν μέσω πανδημίας, αποκτούν μεγάλη αξία και ενδιαφέρον.

Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com)

To πρόγραμμα Emergency Food Fund είναι ένα πρόγραμμα “ομπρέλα” της Τράπεζας Τροφίμων που περιλαμβάνει διακριτές δράσεις αγοράς τροφίμων, από συγκεκριμένους χρηματοδότες, για διατροφικές ανάγκες ευπαθών κοινωνικών ομάδων. 

Το πρόγραμμα ξεκίνησε στα μέσα του 2020, λόγω και των νέων αναγκών που προέκυψαν από την πανδημία και εμπλουτίζεται με νέες δράσεις. Έτσι, καθόλη τη διάρκεια του 2021 η Τράπεζα Τροφίμων θα έχει τη δυνατότητα με χρηματοδότηση του The Hellenic Initiative να αγοράσει τυποποιημένα τρόφιμα μακράς διάρκειας και μεγάλης διατροφικής αξίας για 150 συσσίτια και ιδρύματα σε όλη την Αττική, με τελικούς ωφελούμενους περισσότερους από 42.000 συνανθρώπους μας.

Με τη στήριξη της Mytilineos τρέχει επίσης πρόγραμμα με στόχο να καλύψει ανάγκες παιδιών σε ορφανοτροφεία με ειδικές ανάγκες και από πολύτεκνες οικογένειες. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος στο πλαίσιο του προγράμματος αναπτύσσεται συνεργασία με 25 φορείς σε όλη την Αττική. Επίσης, μέσω του ιδρύματος The Andreas Mentzelopoulos Foundation υλοποιείται πρόγραμμα από τον Σεπτέμβριο του 2020 για την υποστήριξη με τρόφιμα οικογειών με σοβαρά προβλήματα διαβίωσης σε όλη την Αττική. Το πρόγραμμα προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο.

Μια άλλη δράση της Τράπεζας Τροφίμων που υλοποιείται σε συνεργασία με το κοινοφελές ίδρυμα ΤΙΜΑ και ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2020 αλλά θα συνεχίζεται για όλο το 2021 αφορά στην στήριξη της λειτουργίας 8 γηροκομείων στην Αττική, καλύπτοντας διατροφικές ανάγκες 270 ηλικιωμένων, εκ των οποίων οι 120 είναι κατάκοιτοι. 

Προηγήθηκαν δράσεις της Τράπεζας Τροφίμων με τη στίριξη άλλων φορέων ενώ το 2021 αυξάνεται το αποτύπωμα της προσφοράς σε μια περίοδο που η πανδημία οξύνει τις ανάγκες. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι δράσεις για τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων, καθώς ειδικά στη χώρα μας η πανδημία δεν φαίνεται να έχει αλλάξει τη συμπεριφορά μας απέναντι στα τρόφιμα που πετάμε.

Οι κίνδυνοι για το περιβάλλον

Το πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων αποτυπώνει η έκθεση του Προγράμματος Περιβάλλοντος (UNEP) του ΟΗΕ, που δείχνει ότι τα τρόφιμα που απορρίπτονται από τα νοικοκυριά ετησίως φθάνουν τα 74 κιλά ανά άτομο, με σοβαρές συνέπειες τόσο για τις φτωχές όσο και για τις πλουσιότερες χώρες. Διαπιστώνεται ότι τα απόβλητα τροφίμων σε εστιατόρια και καταστήματα αντιπροσωπεύουν το 17% του συνόλου των τροφίμων που απορρίπτονται ενώ το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται δεν καταναλώνονται ποτέ, καθώς μεγάλη ποσότητα τροφών χάνεται στη γεωργία και στην εφοδιαστική αλυσίδα. 

Και το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης δεν αφορά μόνο την προσπάθεια για εξάλειψη της πείνας και της ανέχειας στην παγκόσμια κοινότητα αλλά αφορά και την προσπάθεια μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη βιοποικιλότητα αφού η σπατάλη τροφίμων αντιστοιχεί σχεδόν στο 10% αυτών των εκπομπών με σημαντικές επιπτώσεις στο δυναμικό της γης από την εντατική γεωργία. Καθώς κανένας πολίτης δεν αγοράζει τρόφιμα με την πρόθεση να τα πετάξει, όπως παραδέχονται οι επιστήμονες, το “κλειδίγια τη μεταστροφή της τάσης της σπατάλης τροφίμων είναι η ευαισθητοποίηση του καταναλωτικού κοινού. Και η πανδημία είναι ίσως μια ευνοϊκή συγκυρία για να έρθει αποτέλεσμα. 

Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

κουφωματα pvc

ΑΠΟΨΕΙΣ