TÜV HELLAS (TÜV NORD): Oι μεγαλύτερες προκλήσεις του κλιματικού νόμου 

Date:

Share post:

Οι εταιρείες -ανεξαρτήτως κλάδου και μεγέθους- καλούνται να κινηθούν άμεσα προκειμένου να ανταποκριθούν στα δεδομένα που φέρνει ο νέος κλιματικός νόμος και η μεγαλύτερη πρόκληση που καλούνται να αντιμετωπίσουν είναι η αλλαγή νοοτροπίας και η ύπαρξη μακρόπνοου οράματος.

Παράλληλα, άμεση και επιτακτική ανάγκη είναι η μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου σε όλο το φάσμα της βιομηχανίας και της κοινωνίας, με τους φορείς πιστοποίησης να παίζουν κομβικό ρόλο στην επιβεβαίωση των σχετικών προσπαθειών.

Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα της ειδικής ενημερωτικής εκδήλωσης, με θέμα το νέο κλιματικό νόμο, την πράσινη μετάβαση αλλά και το παρόν και το μέλλον της ενέργειας που διοργάνωσε η TÜV HELLAS (TÜV NORD) την Τετάρτη 20 Ιουλίου. Όπως αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωση της, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που είχε τίτλο «Κλιματικός νόμος και ενεργειακή μετάβαση: ευκαιρίες και προκλήσεις» κορυφαία στελέχη της αγοράς ενέργειας, ακαδημαϊκοί αλλά και πολιτικοί τόνισαν την ανάγκη κινητροδότησης προς τις επιχειρήσεις αλλά και τις αλλαγές στο σχεδιασμό και τα χρονοδιαγράμματα που επιφέρει η ενεργειακή κρίση. Επιπλέον, ειδική μνεία έγινε στη διαμόρφωση του ενεργειακού μείγματος της χώρας -σήμερα και στο μέλλον-, στην εξασφάλιση εθνικής προστιθέμενης αξίας αλλά και στον κομβικό ρόλο των κριτηρίων και εκθέσεων ESG στο πλαίσιο του νέου κλιματικού νόμου.

Κομβικό σημείο της εκδήλωσης ήταν επίσης ο ρόλος της πιστοποίησης, όπου και έγινε ξεκάθαρο πως οι φορείς πιστοποίησης μπορούν να είναι αρωγοί σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, από τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση «πράσινων» επενδύσεων, μέχρι τη λειτουργία των εταιρειών και τη συμμόρφωσή τους με τις διατάξεις το νέου νόμου αλλά και τα πρότυπα ESG.

Αναλυτικά, στην ενότητα που αφορά στο νέο κλιματικό νόμο και τη συνεισφορά των φορέων πιστοποίησης o Δρ. Παναγιώτης Αχλάδας, Senior Auditor for QHSEEn Management Systems και Lead Verifier of Green House Gases (GHG), παρουσίασε τα βασικά στοιχεία του νέου κλιματικού νόμου αλλά και το ρόλο των φορέων πιστοποίησης. Από την πλευρά του, ο Αλέξανδρος Καραπέτσης, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας TRITOXO και Ενεργειακός Επιθεωρητής αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην απαραίτητη κινητροδότηση, καθώς και στο πώς αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις τις προκλήσεις, ανάλογα με τον κλάδο και το μέγεθός τους. 

Ο Παναγιώτης Παπαδημητρίου, Επικεφαλής ESG της Eurobank έδωσε έμφαση στις περιβαλλοντικές δράσεις της τράπεζας αλλά και στο ρόλο των πιστοποιήσεων σε σχέση και με τα ESG Ratings. 

Τέλος, η Βασιλική Καζάζη, Διευθύνουσα Σύμβουλος της TÜV HELLAS (TÜV NORD) αναφέρθκε στα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις, στη σημασία των εκθέσεων ανθρακικού αποτυπώματος αλλά και στο πώς η ενεργειακή κρίση επηρεάζει τους στόχους του κλιματικού νόμου.

Αντίστοιχα, στην ενότητα που αφορά στο παρόν και το μέλλον της διαθεσιμότητας της ενέργειας ο Ιωάννης Μανιάτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς, και πρώην Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος αναφέρθηκε στο στοίχημα της διαθεσιμότητας ενέργειας στο μέλλον, δίνοντας έμφαση στη δημιουργία εθνικής υπεραξίας από τις σχετικές επενδύσεις.

Ο Χάρης Δούκας, Αναπληρωτής Καθηγητής Ενεργειακής Πολιτικής και Διαχείρισης στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ παρουσίασε πόσο θωρακισμένη είναι η Ελλάδα απέναντι στην ενεργειακή κρίση, σχολιάζοντας τόσο την επαναξιοποίηση των λιγνιτικών μονάδων όσο και την προοπτική ανάδειξης της Ελλάδας ως ενεργειακού hub.

Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Παπαλουκάς, Συντονιστής της Εθνικής Επιτροπής για το Υδρογόνο μίλησε για τις προοπτικές και τις προκλήσεις του συγκεκριμένου καυσίμου αλλά και ευρύτερα για τις μελλοντικές εξελίξεις στην πράσινη ενέργεια.

Τέλος, ο Σάββας Πελτέκης, Διευθύνων Σύμβουλος της TÜV HELLAS (TÜV NORD) αναφέρθηκε στον εκδημοκρατισμό της ενέργειας αλλά και στα διδάγματα που μπορεί να αποκομίσει η χώρα μας από βέλτιστες πρακτικές του εξωτερικού. 

Σχολιάζοντας την ημερίδα και τα συμπεράσματά της, ο Σάββας Πελτέκης δήλωσε: «Η σημασία του νέου κλιματικού νόμου και της ενεργειακής μετάβασης είναι κεφαλαιώδης. Και η εξαιρετική ανταπόκριση των κορυφαίων ομιλητών αλλά και του κοινού επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον αλλά και την αξία εκδηλώσεων ενημέρωσης και συζήτησης. Ευχαριστούμε τους εξαιρετικούς ομιλητές για τη συμμετοχή τους καθώς και το κοινό που επέδειξε εντονότατο ενδιαφέρον. Καθώς μάλιστα πρόκειται για μια εξαιρετικά δυναμική διαδικασία, σχεδιάζουμε να πραγματοποιήσουμε και άλλες, αντίστοιχες εκδηλώσεις στο άμεσο μέλλον, μένοντας πιστοί στη δέσμευσή μας να ενημερώνουμε τους συνεργάτες μας αλλά και το ευρύ κοινό για τις εξελίξεις, επιβεβαιώνοντας το ρόλο μας ως αρωγοί στις προσπάθειές τους».

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Related articles

Επανεκκίνηση του φράγματος Τσικαλαριού στη Νάξο

Η κατασκευή του φράγματος είχε ξεκινήσει πριν από μια δεκαετία αλλά έχουν διακοπεί οι εργασίες λόγω γεωλογικών και αρχαιολογικών προβλημάτων.

Δράση για την εξάλειψη του αποκλεισμού και του εκφοβισμού στο διαδίκτυο

Η εμπλοκή σε εκφοβισμό, είτε ως θύμα είτε ως θύτης, μπορεί να έχει μόνιμο αντίκτυπο στην υγεία και την κοινωνική ευημερία ενός ατόμου. 

«Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία»

Tο πρόγραμμα διανύει την έβδομη χρονιά εφαρμογής του και θα υλοποιηθεί εξ ολοκλήρου δια ζώσης, με επιμορφωτικά εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, με περιπάτους καθώς και με ξεναγήσεις μαθητικών ομάδων.

ΒASF: Η εταιρεία αγροτεχνολογίας Solmeyea νικήτρια του διαγωνισμού καινοτομίας 

Ο διαγωνισμός καινοτομίας Innovation Hub 2022 απευθύνεται σε νεοφυείς επιχειρήσεις και νέους ερευνητές επιβραβεύοντας ιδέες πράσινης ανάπτυξης.