Εκτιμήσεις της Unicef αναφέρουν ότι περίπου 385.793 μωρά γεννήθηκαν την Πρωτοχρονιά σε όλο τον κόσμο ενώ στην Ελλάδα οι γεννήσεις υπολογίζονται σε 241.
Το νησί των Χριστουγέννων του Κιριμπάτι, ένα μικρό νησί στον Ειρηνικό, πιθανότατα καλωσόρισε το πρώτο μωρό του 2018 και οι Ηνωμένες Πολιτείες, το τελευταίο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι περισσότερες από τις μισές από αυτές τις γεννήσεις εκτιμάται ότι πραγματοποιήθηκαν σε εννέα χώρες: Ινδία – 69.070, Κίνα – 44.760, Νιγηρία – 20.210, Πακιστάν – 14.910, Ινδονησία – 13.370, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής – 11.280, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό – 9.400, Αιθιοπία – 9.020 και Μπαγκλαντές – 8.370.
Ενώ πολλά μωρά θα επιβιώσουν, μερικά δεν θα κλείσουν την πρώτη τους μέρα. Το 2016, περίπου 2.600 παιδιά πέθαιναν στις πρώτες 24 ώρες της ζωής τους κάθε μέρα του έτους. Για σχεδόν 2 εκατομμύρια νεογέννητα, η πρώτη τους εβδομάδα ήταν και η τελευταία. Συνολικά, 2,6 εκατομμύρια παιδιά έχασαν τη ζωή τους πριν από το τέλος του πρώτου τους μήνα. Μεταξύ αυτών των παιδιών, άνω του 80% όλων των θανάτων νεογέννητων, οφείλονται σε αίτια που προλαμβάνονται και θεραπεύονται όπως η πρόωρη γέννηση, οι επιπλοκές κατά τη διάρκεια του τοκετού και λοιμώξεις όπως σηψαιμία και πνευμονία.
«Αυτή την καινούργια χρονιά, επιδίωξη της UNICEF είναι να βοηθήσουμε κάθε παιδί όχι μόνο μία ώρα, μία ημέρα ή ένα μήνα, όχι μόνο να επιβιώσει», δήλωσε η Σοφία Τζιτζίκου, Πρόεδρος της UNICEF Ελλάδος. «Απευθύνουμε κάλεσμα σε κυβερνήσεις και συνεργάτες να συμμετάσχουν στον αγώνα για να σωθούν εκατομμύρια παιδικές ζωές με την παροχή αποδεδειγμένων λύσεων χαμηλού κόστους».
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ο κόσμος έχει σημειώσει πρωτοφανή πρόοδο στην επιβίωση των παιδιών, μειώνοντας κατά το ήμισυ τον αριθμό των παιδιών παγκοσμίως που πεθαίνουν πριν από τα πέμπτα γενέθλιά τους, στα 5,6 εκατομμύρια το 2016. Ωστόσο, παρά τις προόδους αυτές, σημειώθηκε βραδύτερη πρόοδος όσον αφορά τα νεογνά. Τα μωρά που πεθαίνουν τον πρώτο μήνα αντιπροσωπεύουν το 46% όλων των θανάτων μεταξύ των παιδιών κάτω των πέντε ετών.
Παγκόσμια εκστρατεία
Αυτό το διάστημα η UNICEF προετοιμάζει μια παγκόσμια εκστρατεία με το σύνθημα “Every Child ALIVE” (ΖΩΗ για κάθε παιδί), για να απαιτήσει και να προσφέρει οικονομικά προσιτές και ποιοτικές λύσεις υγειονομικής περίθαλψης για κάθε μητέρα και νεογέννητο. Αυτές περιλαμβάνουν μια σταθερή παροχή καθαρού νερού και ηλεκτρικής ενέργειας στις εγκαταστάσεις υγείας, την παρουσία ειδικευμένου υγειονομικού προσωπικού κατά τη γέννηση, απολύμανση του ομφάλιου λώρου, θηλασμό εντός της πρώτης ώρας μετά τη γέννηση και την επαφή του σώματος μεταξύ μητέρας και παιδιού.
«Τώρα μπαίνουμε στην εποχή όπου όλα τα νεογέννητα του κόσμου πρέπει να έχουν την ευκαιρία να δουν τον 22ο αιώνα», πρόσθεσε η Σοφία Τζιτζίκου. «Δυστυχώς, σχεδόν τα μισά παιδιά που γεννήθηκαν φέτος πιθανότατα δεν θα το καταφέρουν. Ένα παιδί που θα γεννηθεί στη χώρα μας ή σε μια άλλη Ευρωπαϊκή χώρα, π.χ. στη Σουηδία, τον Ιανουάριο του 2018 είναι πιθανότερο να ζήσει μέχρι το 2100, ενώ ένα παιδί από τη Σομαλία είναι απίθανο να ζήσει πέρα από το 2075».
Η UNICEF δίπλα στα παιδιά στη Μάνδρα
Εντωμεταξύ, δίπλα στα παιδιά στη Μάνδρα που επλήγησαν από τις πλημμύρες τον περασμένο Νοέμβριο βρέθηκε την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF.
Μετά από σχετική συνεργασία με το Δήμο, μοιράστηκαν σχολικά είδη και παιχνίδια στους 300 περίπου μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μάνδρας που φιλοξενεί παιδιά μιας ιδιαίτερα πληγείσας περιοχής του Δήμου. Στα δώρα περιλαμβάνονταν τετράδια, μολύβια, ξυλομπογιές, μπλοκ ζωγραφικής και άλλα είδη γραφικής, ντόμινο, μπάλες ποδοσφαίρου, αρκουδάκια, αλλά και ημερολόγια για κάθε τάξη.
Σημειωτέον δε, στον πρόσφατο Τηλεμαραθώνιο της UNICEF και της ΕΡΤ είχε διοργανωθεί και ειδική εκδήλωση στη Μάνδρα, με μουσική και δώρα για όλα τα παιδιά της περιοχής.
Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF, στηρίζει συστηματικά τα τελευταία χρόνια παιδιά ευπαθών κοινωνικών ομάδων, αλλά και ιδρυμάτων και δομών που φιλοξενούν παιδιά, ενώ προωθεί, με τη βοήθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης, και εμβολιασμούς παιδιών επίσης ευπαθών ή ανασφάλιστων οικογενειών.