UNILEVER: Νέες αρχές για την εμπορία τροφίμων σε παιδιά

Date:

Share post:

Η Unilever ανακοίνωσε πρόσφατα την επικαιροποίηση των παγκόσμιων δεσμεύσεών της για το marketing που απευθύνεται σε παιδιά. Η εταιρεία θα σταματήσει την προώθηση και τη διαφήμιση τροφίμων και αναψυκτικών σε παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών τόσο στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θέτοντας τα πρότυπα για τον διαρκώς αναπτυσσόμενο ψηφιακό κόσμο.

Οι δεσμεύσεις της Unilever, με τις οποίες ηγείται της προσπάθειας για υπεύθυνο marketing, συνοψίζονται στα παρακάτω :

  • Δεν θα στοχεύει καμπάνιες διαφήμισης ή social media marketing σε παιδιά κάτω των 16 ετών.
  • Δεν θα συλλέγει, ούτε θα αποθηκεύει δεδομένα παιδιών κάτω των 16 ετών.
  • Δεν θα χρησιμοποιεί influencers ή διάσημα πρόσωπα που είναι κάτω των 16 ετών ή απευθύνονται κυρίως σε παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών.
  • Θα παρέχει σαφή και εμφανή γνωστοποίηση των δεσμεύσεών της σε άτομα που ασκούν επιρροή σε αυτές τις ηλικίες.
  • Θα συνεχίσει να αποφεύγει την προώθηση των εμπορικών σημάτων ή των προϊόντων μας στα σχολεία, με εξαίρεση τη συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα.

Οι δεσμεύσεις θα ισχύουν σε όλο το χαρτοφυλάκιο τροφίμων και αναψυκτικών της Unilever και η εφαρμογή τους θα καθοδηγείται από την ομάδα παγωτού.

Ο Matt Close, Πρόεδρος Παγωτού της Unilever δήλωσε χαρακτηριστικά: «Πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι αξίζουν την απόλαυση ενός παγωτού και εμείς δεσμευόμαστε να πωλούμε αυτά τα προϊόντα με υπεύθυνο τρόπο. Για περισσότερα από 15 χρόνια, το εσωτερικό κανονιστικό πλαίσιο της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών έχει υποστηρίξει την ελεγχόμενη εμπορική δραστηριότητα που αφορά σε παιδιά άνω των 12 ή 13 ετών, αλλά πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να ανεβάσουμε τον πήχη και να αυξήσουμε αυτή την ηλικία στα 16 έτη. Είναι επίσης, εξίσου σημαντικό να αναγνωρίσουμε τη δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του influencer marketing καθώς και την επιρροή που ασκούν στις επιλογές των παιδιών – και να το αντιμετωπίσουμε αναλόγως. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να μειώνουμε την έκθεση των παιδιών στη διαφήμιση που προέρχεται από τη βιομηχανία τροφίμων και αναψυκτικών και, αντ’ αυτού, να υποστηρίξουμε τους γονείς να επιλέγουν τα κατάλληλα προϊόντα».

Το 2003, η Unilever ήταν μία από τις πρώτες εταιρείες που εφάρμοσαν ειδικές ρυθμίσεις για την εμπορία τρόφιμων και αναψυκτικών σε παιδιά και συνέχισε να ηγείται της υιοθέτησης καινοτόμων αρχών. Η τελευταία σχετική κίνηση ήταν το 2020, όταν η Unilever ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει το μάρκετινγκ και τη διαφήμιση τροφίμων και αναψυκτικών σε παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών σε παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, και κάτω των 13 ετών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η προθεσμία συμμόρφωσης για τις εν λόγω αυστηρότερες δεσμεύσεις λήγει τον Ιανουάριο του 2023.

Η ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas, στηρίζοντας έμπρακτα αυτήν την παγκόσμια πρωτοβουλία, συμμετέχει στο Ελληνικό PLEDGE, που υλοποιείται από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Διαφημιζομένων Ελλάδος. Κύριος στόχος του είναι η ανάδειξη του ενδιαφέροντος και της ουσιαστικής συμβολής της Βιομηχανίας Τροφίμων στην υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής ήδη από την παιδική ηλικία.

Το Ελληνικό PLEDGE αποτελεί ένα πλαίσιο κοινών εθελοντικών δράσεων & δεσμεύσεων, έναν Κώδικα Αυτοδέσμευσης, από επιχειρήσεις προϊόντων διατροφής με στόχο τη βελτίωση του τρόπου διαφήμισης των τροφίμων & ποτών σε παιδιά κάτω των 13 ετών, συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας και των μη μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Related articles

Διάκριση της πρωτοβουλίας KPMG “Global Cyber Day” στα Bravo

Ξεχώρισε στη θεματική Εκπαίδευση - Νέα Γενιά - Διά βίου μάθηση στον Πυλώνα «Κοινωνία» στην οποία επωφελήθηκαν περισσότεροι από 1.400 μαθητές.

Συνεργασία My market και Fabric Republic

Η δράση ξεκίνησε πιλοτικά με την τοποθέτηση ειδικά διαμορφωμένων κάδων σε 10 καταστήματα My market στην Αττική.

ΑΒ Βασιλόπουλος: Έκανε τη διαφορά στον Εθελοντισμό για 12η χρονιά

Στο πλαίσιο της Ημέρας Εθελοντισμού της ΑΒ Βασιλόπουλος υλοποιήθηκαν 235 δράσεις σε όλη την Ελλάδα από τα καταστήματα, τις αποθήκες, αλλά και τα κεντρικά γραφεία.

Η FRONERI υποστηρικτής του “No Finish Line Athens 2022”

Eργαζόμενοι της εταιρείας συμμετείχαν ενεργά στον αγώνα 100 ωρών, περπατώντας ή/και τρέχοντας με στόχο να διανύσουν χιλιόμετρα αγάπης που θα μεταφραστούν σε χρηματική προσφορά προς την Ένωση «Μαζί για το Παιδί».