Connect with us

17# Συνεργασία για τους Στόχους

Β.Ελλάδα: Πώς θα γίνει “φάρος” βιωσιμότητας στα Βαλκάνια

Η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει hub για τις γειτονικές αγορές σε θέματα υπεύθυνης επιχειρηματικής λειτουργίας και βιώσιμης ανάπτυξης, αρκεί να προωθηθούν υποδομές, μεταρρυθμίσεις και να δοθούν κίνητρα για την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού και την υιοθέτηση καλών πρακτικών από τους επιχειρηματίες, όπως προκύπτει από τις απόψεις που καταθέτουν στο csrindex εμπειρογνώμονες, παράγοντες της αγοράς και στελέχη επιχειρήσεων που ηγούνται των εξελίξεων στους κλάδους της βιομηχανίας που δραστηριοποιούνται.

της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com)

Αν και ορισμένες γειτονικές χώρες, όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία κ.α., σημειώνουν πρόοδο σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης προωθώντας πρότυπα για τον επιχειρηματικό κόσμο και δίνοντας σχετικά κίνητρα, φορολογικά και άλλα, λίγες τοπικές εταιρείες έχουν κατακτήσει διεθνή αναγνώριση, μέσω ένταξης σε σχετικούς δείκτες όπως π.χ. FTSE4Good, Dow Jones Sustainability Index κ.α..

Η καταπολέμηση της διαφθοράς, του οργανωμένου εγκλήματος και της γραφειοκρατίας είναι ορισμένα από τα “αγκάθια” που εμποδίζουν την ανάδειξη εταιρειών – προτύπων σε αυτές τις χώρες.

Αντίθετα μεγάλοι ελληνικοί όμιλοι από τον Τιτάνα, τη Βιοχάλκο και την Τράπεζα Πειραιώς μέχρι τα Ελληνικά Πετρέλαια, τον ΟΤΕ, τον Μυτιληναίο, την Interamerican κ.α. βρίσκονται στην πρωτοπορία των διεθνών εξελίξεων σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης. Αυτό θα επιχειρήσει να αναδείξει και ο Γιάννης Ρούντος, Διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων και Εταιρικής Υπευθυνότητας του Ομίλου INTERAMERICAN, ο οποίος θα απευθύνει σχετική ομιλία στο 2ο Πανόραμα Εταιρικής Υπευθυνότητας και Ανάπτυξης, στο πλαίσιο χορηγικής υποστήριξης της εταιρείας στη συγκεκριμένη διοργάνωση, που πραγματοποιείται στις 6 Σεπτεμβρίου.

Στο επίκεντρο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ουσιαστικά οι μεγάλοι οργανισμοί αποτελούν οδηγούς και για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Κι εδώ φαίνεται να είναι το κλειδί για την βιώσιμη ανάπτυξη της αγοράς της Βόρειας Ελλάδας με επίκεντρο μια βιώσιμη πόλη, τη Θεσσαλονίκη, η οποία δυνητικά θα μπορούσε να αποτελέσει “φάρο” βιωσιμότητας για την ευρύτερη περιοχή συνεισφέροντας πολλαπλασιαστικά στην προσπάθεια ανάταξης της εθνικής οικονομίας. Εξάλλου, αυτή την προοπτική φαίνεται να αξιοποιούν μεγάλοι διεθνείς όμιλοι, όπως π.χ. η CocaCola που επέλεξε τη Θεσσαλονίκη για να εγκαινιάσει το πρόγραμμα Zero Waste Future. Ενδεικτικό είναι επίσης ότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης έγινε το πρώτο στη Μεσόγειο με “πράσινη” πιστοποίηση (Green Award).

Χρειάζεται αποφασιστικότητα

Προφανώς αυτές οι δράσεις δεν αρκούν για να καταστήσουν την πόλη βιώσιμη για όλους – τους κατοίκους, τους επικέπτες και τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Για παράδειγμα δεν είναι δείγμα βιωσιμότητας η διέλευση φορτηγών και βαρέων οχημάτων από οικισμούς και χωριά, όπως το Καλοχώρι – διότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη το έργο σύνδεσης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με την Ε.Ο., όπως αναφέρει στο csrindex ο Γρηγόρης Γρηγοριάδης, Commercial Director της Italy Lines, εταιρείας με έδρα στη Θεσσαλονίκη και δραστηριότητα στις γειτονικές αγορές. Σχετικά με τα θέματα εταιρικής υπευθυνότητας και βιώσιμης ανάπτυξης επισημαίνει ότι προτεραιότητα για τον επιχειρηματικό κόσμο, ειδικά μετά την οικονομική κρίση, είναι η επιβίωση ενώ οι μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να διαχειριστεί μια ελληνική εταιρεία στις συναλλαγές της με γειτονικές αγορές όπως π.χ. η Αλβανία και τα Σκόπια είναι θέματα συμμόρφωσης (compliance). Υπάρχουν ωστόσο και θέματα ανταγωνισμού όπως η χαμηλή φορολογία και τα ανταγωνιστικά κόστη λειτουργίας που δίνουν προβάδισμα σε κάποιες αγορές όπως η Βουλγαρία.

Σε κάθε περίπτωση η παραπάνω προοπτική, να γίνει η Θεσσαλονίκη επίκέντρο σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης είναι εφικτή αρκεί να προωθηθούν υποδομές, εμπορικές συμφωνίες για τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών λειτουργίας διμερών επιχειρηματικών συνεργασιών αλλά και συνεργασίες του επιχειρηματικού κόσμου, του δημόσιου τομέα και της κοινωνίας των πολιτών ώστε να αναπτυχθεί κουλτούρα υπευθυνότητας και οι μεμονωμένες περιπτώσεις εταιρειών που φέρνουν καλές πρακτικές στην τοπική αγορά, όπως η Lidl Hellas, η Kleemann Hellas κ.α. να πολλαπλασιστούν. Το ίδιο ισχύει για τις εταιρείες που επιλέγουν τη Θεσσαλονίκη για να λανσάρουν προϊόντα και υπηρεσίες που προωθούν τη βιώσιμη συμπεριφορά, π.χ. τα ηλεκτρονικά πατίνια Lime, όμως αναφέρει στο csrindex η Νανά Ιωακειμίδου, Εμπορική Διευθύντρια της Generation Y, που εκτιμά ότι η Θεσσαλονίκη λόγω των υποδομών που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια μπορεί να αναδειχθεί σε hub για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης με “όχημα” τις νέες τεχνολογίες.

Διαβάστε επίσης: AccountAbility: 7 τάσεις αλλάζουν το επιχειρηματικό «σύμπαν»

Ενημερωτικές δράσεις

“Ο επιχειρηματικός κόσμος της Θεσσαλονίκης και ευρύτερα της Βόρειας Ελλάδας “διψάει” για ενημέρωση”, αναφέρει χαρακτηριστικά στο csrindex ο Μιχάλης Σπανός, διευθύνων σύμβουλος του Global Sustain Group, που διοργανώνει το 2ο Πανόραμα Εταιρικής Υπευθυνότητας και Ανάπτυξης. Όπως μας εξηγεί, διαπιστώνοντας την ανάγκη για ενημέρωση, αποφάσισε να αυτοχρηματοδοτήσει το event, ώστε να υλοποιείται σε τακτική βάση, κάθε χρόνο, στα πρότυπα του sustainability forum που γίνεται στην Αθήνα. Σημειώνει ότι λίγες εταιρείες της Βόρειας Ελλάδας είναι στην πρωτοπορία των εξελίξεων γύρω από την Βιώσιμη Ανάπτυξη, γεγονός που αποδίδει στην έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης και κατάρτισης των στελεχών. Στο πλαίσιο αυτό εστιάζει στην μεταφορά γνώσης και εμπειρίας από στελέχη μεγάλων οργανισμών με έδρα στην Αθήνα. Ο κ. Σπανός σημειώνει επίσης τη σημασία που έχουν οι ενημερωτικές δράσεις σε αγορές όπως αυτή της Βόρειας Ελλάδας τόσο λόγω της εγγύτητας με βαλκανικές αγορές όσο και λόγω της οικονομικής κρίσης που προηγήθηκε και η οποία είχε σημαντικό κόστος για τις τοπικές επιχειρήσεις.

Η κρίση

Είναι γεγονός ότι την περίοδο της οικονομικής κρίσης η Θεσσαλονίκη δέχθηκε ισχυρό πλήγμα, με περισσότερες από 100 χιλ. επιχειρήσεις να βάζουν λουκέτο. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε οκτώ χρόνια, από την έναρξη της κρίσης, το 2003, έως την κορύφωσή της, το 2014, είχαν καταγραφεί 14.180 λουκέτα μόνο σε βιοτεχνικές επιχειρήσεις την ώρα που μόλις 5.527 είχαν δηλώσει έναρξη, σύμφωνα με το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ). Την ίδια περίοδο πάνω από 96.000 διαγραφές επιχειρήσεων είχαν δηλωθεί στα μητρώα των τριών Επιμελητηρίων της Θεσσαλονίκης, Εμπορικού και Βιομηχανικού (ΕΒΕΘ), Βιοτεχνικού (ΒΕΘ) και Επαγγελματικού (ΕΕΘ).

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, θα έλεγε κανείς ότι οι προτεραιότητες είναι άλλες και είναι ανεπίκαιρο να μιλά κανείς για πρότυπα και βιώσιμη ανάπτυξη. Στην πραγματικότητα αυτές οι συνθήκες, όπου ο επχειρηματικός κόσμος αναζητά βηματισμό στον απόηχο της κρίσης, είναι οι πιο γόνιμες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν φταίει η κρίση που υπάρχουν εταιρείες οι οποίες δεν έχουν στοιχειώσεις πιστοποιήσεις. Κι αυτό είναι πρόβλημα που συναντάται όχι μόνο στην περιφέρεια αλλά και στην περιοχή της Αττικής. Όσο για το κόστος, είναι ένας παράγοντας που φαίνεται υπερτιμημένος, καθώς πλέον, τα τελευταία χρόνια, οι εταιρείες που παρέχουν επιθεωρήσεις/πιστοποιήσεις έχουν εξορθολογήσει τα τιμολόγιά τους καθιστώντας την υιοθέτηση προτύπων λειτουργίας μια όχι και τόσο δαπανηρή επένδυση. Αυτό που φαντάζει ως πιο ουσιαστικός παράγοντας απροθυμίας για υιοθέτηση καλών πρακτικών από την πλευρά των επιχειρήσεων είναι η έλλειψη επίγνωσης του οφέλους που θα αποκομήσουν λειτουργώντας πιο υπεύθυνα και ο αντίκτυπος τέτοιων πρωτοβουλιών σε προμηθευτές και πελάτες και κατά συνέπεια στην ανταγωνιστικότητά τους.

Οι προκλήσεις

Το διεθνές περιβάλλον δημιουργεί πλέον πιεστικές προκλήσεις, με αποτέλεσμα οι μεγάλοι οργανισμοί να θέτουν προδιαγραφές βιωσιμότητας στους προμηθευτές τους και σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού τους. Εξαγωγικές επιχειρήσεις για να κλείσουν συμφωνίες δέχονται ερωτηματολόγιο, όπου καλούνται να αναφέρουν δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει για το ανθρώπινο δυναμικό, το περιβάλλον, τις τοπικές κοινωνίες κ.ο.κ.. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται σαφές ότι οι επιχειρήσεις που δεν θα προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της νέας εποχής θα αποκλειστούν από τις αγορές και θα βρεθούν εκτός ανταγωνισμού.

“Η υιοθέτηση πρακτικών υπεύθυνης λειτουργίας και βιωσιμότητας είναι μονόδρομος”, αναφέρει στο csrindex ο Νέστορας Παπαρούπας, Product Manager, TÜV HELLAS (TÜV NORD), που εξηγεί ότι αυτό είναι μια τάση που αφορά όλο το φάσμα της αγοράς και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες πρέπει να αναλάβουν δράση στο τρίπτυχο: άνθρωποι, περιβάλλον, αγορά. Μιλώντας ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, τονίζει ότι καθώς την επισκέπτονται επιχειρηματίες και στελέχη από την ευρύτερη αγορά των Βαλκανίων, Βούλγαροι, Τούρκοι κ.α., θα μπορούσε να εξάγει τεχνογνωσία. Εξηγεί επίσης ότι εταιρείες που υιοθετούν πρότυπα Βιώσιμης Ανάπτυξης, συμμετέχουν σε διεθνή φόρα και σχετικούς δείκτες μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην αγορά και να αποτελέσουν οι ίδιες πρότυπα για άλλες εταιρείες των Βαλκανίων.

Περισσότερα
Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

17# Συνεργασία για τους Στόχους

Κοινές υποτροφίες από Energean και Ίδρυμα Μποδοσάκη

Σε μια σημαντική συνεργασία που θα συμβάλλει στην άρτια κατάρτιση νέων επαγγελματιών που θα στελεχώσουν τον τομέα της ενέργειας προχώρησαν η Energean και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Ειδικότερα, οι δυο φορείς χορηγούν από κοινού υποτροφίες σε πτυχιούχους ελληνικών πανεπιστημίων, προκειμένου εκείνοι να παρακολουθήσουν μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα σε πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ, στον τομέα της ενέργειας.

Η συνεργασία της Energean και του Ιδρύματος Μποδοσάκη ξεκινά με την χορήγηση πέντε υποτροφιών σε αριστούχους Έλληνες αποφοίτους, για την ακαδημαϊκή χρονιά 2019-2020.   Οι υπότροφοι είναι:

  1. Ο Πρόδρομος Νικολαΐδης από την Σκύδρα Πέλλας, πτυχιούχος του τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που έχει επιλέξει το διετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα MSc in Earth Sciences του Πανεπιστημίου ETH στη Ζυρίχη.
  2. Ο Ηλίας Παναγιώτου, πτυχιούχος του τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που έχει επιλέξει το διετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα MSc in Petroleum Engineering του Technical University of Denmark (DTU).
  3. Η Ελένη Γραμμένου, τελειόφοιτος του τμήματος Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που ξεκινά διδακτορικές σπουδές διάρκειας τριών ετών στο UCL, στο πεδίο της Τεχνολογίας και Μηχανικής Περιβάλλοντος (Biomass Conversion).
  4. Η Άννα-Λάλι Τσιλίδου, πτυχιούχος του τμήματος Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που θα παρακολουθήσει το διετές πρόγραμμα MBA (Master of Business Administration) στο Columbia University των ΗΠΑ.
  5. Η Αγγελική Τσολάκη, πτυχιούχος του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, που θα συνεχίσει τις σπουδές της στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Management, Technology and Economics του Πανεπιστημίου ETH στη Ζυρίχη, στο οποίο φοιτά από το 2018.

Κριτήρια για την επιλογή των υποτρόφων αποτέλεσαν η επίδοσή τους στη διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών, η διάθεση για διεύρυνση των γνώσεών τους, καθώς και η προσήλωσή τους στην αξία της αριστείας στο επαγγελματικό, το κοινωνικό και το προσωπικό πεδίο ζωής.

Η Δήμητρα Φιλίππου, Υπεύθυνη Ανάπτυξης του Ιδρύματος Μποδοσάκη, δηλώνει σχετικά: «To Ίδρυμα Μποδοσάκη επενδύει με συνέπεια στην εκπαίδευση, την έρευνα και την επιστημονική αριστεία. Ως σήμερα, το Ίδρυμα έχει χορηγήσει περισσότερες από 2.500 υποτροφίες σπουδών, προκειμένου να βοηθήσει άριστους φοιτητές, τελειόφοιτους ή πτυχιούχους, να πραγματοποιήσουν μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, στον επιστημονικό κλάδο της επιλογής τους. Η συνεργασία μας με την Energean μας επιτρέπει να χορηγήσουμε πέντε επιπλέον υποτροφίες σε νέους αριστούχους Έλληνες πτυχιούχους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να έρθουν ένα βήμα πιο κοντά στα όνειρά τους, και μάλιστα σε έναν κρίσιμο τομέα όπως αυτός της ενέργειας. Είμαι βέβαιη πως το παράδειγμα της Energean μπορούν να ακολουθήσουν κι άλλες εταιρίες, συνυπογράφοντας ένα απόλυτα επιτυχημένο μοντέλο χορήγησης υποτροφιών που το Ίδρυμα εφαρμόζει εδώ και δεκαετίες, προάγοντας την αριστεία και τις δυνατότητες των νέων Ελλήνων επιστημόνων σε όλο τον κόσμο».

Από την πλευρά της, η Ίλια Ρήγα, Υπεύθυνη Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Energean, δηλώνει σχετικά: «Είμαστε πραγματικά πολύ χαρούμενοι για τη συνεργασία μας με το Ίδρυμα Μποδοσάκη, η οποία έχουμε στόχο να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον. Είμαστε όμως και περήφανοι για το ότι μέσω αυτής της συνεργασίας δίνεται η δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους και να εφοδιαστούν με τα καλύτερα δυνατά προσόντα για να σταδιοδρομήσουν στον τομέα της ενέργειας. Οι απαιτήσεις στον συγκεκριμένο τομέα είναι ιδιαίτερα αυξημένες ειδικά σε μία εποχή  όπου έχει κυριαρχήσει η λογική της ενεργειακής μετάβασης και το όραμα της βιώσιμης ανάπτυξης σε κοινωνίες και επιχειρήσεις. Η Energean έχει κάνει κτήμα της αυτήν την κουλτούρα και επιχειρεί με γνώμονα τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και οι στόχοι για Ποιότητα στην Εκπαίδευση και για Συνεργασία για επίτευξη των Στόχων, τους οποίους εξυπηρετεί η συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Θα παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον την πρόοδο των υποτρόφων στους οποίους και ευχόμαστε κάθε επιτυχία».

Περισσότερα

12# Υπεύθυνη Κατανάλωση & Παραγωγή

Διακρίσεις Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας

Με βραβεία κορυφώθηκε το 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας στη Θεσσαλονίκη.

Διακρίθηκαν καινοτόμες επιχειρήσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ παρουσιάστηκαν τεχνολογίες στην αιχμή της αγροδιατροφικής καινοτομίας την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, κατά το επίσημο δείπνο του 4ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας (4th Global Agripreneurs Summit) στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

Το παρών έδωσαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μαυρουδής Βορίδης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνος Σκρέκας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας «Παπαστράτος», Χρήστος Χαρμπαντίδης, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς, Άλκης Αλεξάνδρου. Επιπλέον, χαιρετισμό απηύθυνε η Υπεύθυνη Δημοσίων και Μορφωτικών Υποθέσεων της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Monica Cummings.

Τη βραδιά άνοιξε ο συνιδρυτής των Industry Disruptors – Game Changers και της πρωτοβουλίας Future Agro Challenge (FAC) Μιχάλης Στάγκος, ο οποίος αναφέρθηκε στην πενταετή πορεία από την ίδρυσή της πρωτοβουλίας Future Agro Challenge η οποία κατάφερε να εξελιχθεί σε μια παγκόσμια πλατφόρμα για την αγροδιατροφική καινοτομία με παρουσία σε 64 χώρες. Φέτος το 4th Global Agripreneurs Summit που αναπτύχθηκε παράλληλα με το Future Agro Challenge έφερε στη Θεσσαλονίκη περισσότερες από 30 startups από κάθε γωνιά του πλανήτη, επενδυτές και διεθνείς ομιλητές.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη συμφωνία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τη δέσμευση 80 εκατ. ευρώ τα οποία θα διοχετευθούν στις ελληνικές τράπεζες, για την παροχή χαμηλότοκων δανείων στους Έλληνες αγρότες.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, στην εποπτεία του οποίου έχει πλέον περιέλθει το «Enterprise Greece», είπε ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να συνδράμει τον κόσμο της ελληνικής αγροτικής παραγωγής και της διατροφής στην προσπάθειά του να ανοίξει νέες αγορές αλλά και να προσελκύσει ξένες επενδύσεις.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «Παπαστράτος», Χρήστος Χαρπαντίδης, αναφέρθηκε στη μετάβαση του αγροδιατροφικού τομέα στο μέλλον ενώ ο Άλκης Αλεξάνδρου, Αν. Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς, υπογράμμισε τη δέσμευση της Τράπεζας να συνεχίσει να επενδύει στην αγροτική παραγωγή.

Ιδιαίτερη στιγμή του επίσημου δείπνου αποτέλεσε η απονομή του ειδικού βραβείου «Μαρίας Βλάχου», στη μνήμη της πρωτοπόρου επιχειρηματία που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. Ο Βραβείο απονεμήθηκε στην Κατερίνα Καμιλιάρη, Διευθύνουσα Σύμβουλο της εταιρείας «Prosper» που παράγει σκόνες από υποπροϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν στη διατροφή.

Μεταξύ των λοιπων βραβείων που απονεμήθηκαν, ξεχώρισε η τιμητική διάκριση «Winning Agripreneur Team» στην ιταλική εταιρεία «Agricolous», η οποία κάνει προσφέρει σε αγρότες εξειδικευμένες λύσεις που βασίζονται σε εφαρμογές γεωργίας ακριβείας.

Στο επίσημο δείπνο του Συνεδρίου που ολοκληρώνει σήμερα της εργασίες του, παρευρέθηκαν περισσότερα από 300 άτομα νέοι επιχειρηματίες, επενδυτές εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων και δημοσιογράφοι.

Περισσότερα

11# Βιώσιμες πόλεις & Κοινότητες

ΚΠΙΣΝ: Για τρίτη χρονιά στην Εβδομάδα Κινητικότητας

Με στόχο την προαγωγή ενός πιο δραστήριου και οικολογικού τρόπου ζωής, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) συμμετέχει ενεργά, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2019.

Το 2018 το ΚΠΙΣΝ βραβεύτηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το 1ο βραβείο στην κατηγορία «Mobility Actions» στο πλαίσιο επιβράβευσης δράσεων βιώσιμης κινητικότητας που συμμετείχαν στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας της περασμένης χρονιάς. Το ΚΠΙΣΝ, από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, προάγει σταθερά τη βιώσιμη κινητικότητα μέσα από την καλλιέργεια της ποδηλατικής κουλτούρας και την ενθάρρυνση χρήσης του ποδηλάτου ως μέσο μετακίνησης, άσκησης, αλλά και ψυχαγωγίας.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας είναι ένας θεσμός που καθιερώθηκε το 2002 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό να προάγει τη βιώσιμη κινητικότητα και αστική ανάπτυξη. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου με στόχο να ενθαρρύνει τους κατοίκους των πόλεων να επιλέγουν βιώσιμους τρόπους μεταφοράς, όπως το περπάτημα και το ποδήλατο.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του ΚΠΙΣΝ για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας έχει ως εξής:

Δίπλωμα ποδηλάτου για παιδιά

Τρίτη 17/09, Κέντρο Επισκεπτών, 17:00 – 21:00

Πέμπτη 19/09, Κέντρο Επισκεπτών, 17:00 – 21:00

Σάββατο 21/09 , Κέντρο Επισκεπτών, 10:00 – 14:00

(για παιδιά 10-12 ετών με σειρά προτεραιότητας)

Δημιουργείται, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο θεσμός «Δίπλωμα ποδηλάτου για παιδιά», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Πρόκειται για μια δράση με συμβολικό χαρακτήρα, που έχει ως στόχο να τονίσει τη σημασία της εκπαίδευσης των παιδιών στον Κ.Ο.Κ, αλλά και να ευαισθητοποιήσει τους γονείς απέναντι στους χρήστες ποδηλάτων.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεωρητική εκπαίδευση, ερωτήσεις επάνω στο θεωρητικό μέρος, πρακτική εκπαίδευση και, στη συνέχεια, απλές εξετάσεις με στόχο την απόκτηση «Διπλώματος Οδήγησης Ποδηλάτου».

Απευθύνεται σε παιδιά 10-12 ετών, τα οποία ήδη γνωρίζουν ποδήλατο χωρίς βοηθητικές και θέλουν να ενισχύσουν τις γνώσεις τους.

Τα παιδιά που επιθυμούν να συμμετάσχουν πρέπει να έρθουν με τα ποδήλατά τους.

Check your Bike

Σάββατο 21/09, Κέντρο Επισκεπτών, 17.00-21.00

(για παιδιά όλων των ηλικιών και ενήλικες με σειρά προτεραιότητας)

Οι ποδηλάτες καλούνται να έρθουν στο ΚΠΙΣΝ με το ποδήλατό τους για να μάθουν από έμπειρους τεχνικούς πώς να λύνουν και να δένουν το ποδήλατό τους, πώς αλλάζουν ελαστικά, πώς ρυθμίζουν τις ταχύτητες ανάλογα με το δρόμο, πώς ρυθμίζονται τα φρένα και η θέση οδήγησης. Όλες οι απαραίτητες γνώσεις για τη φροντίδα του ποδηλάτου και την οδική ασφάλεια, αλλά και συμβουλές για μελλοντικό εξοπλισμό ή αξεσουάρ, ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Micromobility και cargo bikes στις ευρωπαϊκές πόλεις»

Τετάρτη 18/09, Πύργος Βιβλίων, 18.30-20.30

Μια ανοιχτή συζήτηση για το micromobility (ελαφρά οχήματα μεταφοράς) και τα cargo bikes (ποδήλατα μεταφοράς προϊόντων) με καλεσμένους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η χρήση ελαφρών οχημάτων, όπως, για παράδειγμα, τα ηλεκτρικά πατίνια και το ποδήλατο, συνεισφέρει στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα. Στη συζήτηση θα γίνει παρουσίαση καλών πρακτικών από εκπροσώπους χωρών που πρωταγωνιστούν στο micromobility διεθνώς (ΗΠΑ, Ολλανδία, Αυστρία, Δανία).

Ομιλητές:

Μαρία Βασιλάκου, Σύμβουλος Αστικής Ανάπτυξης, Αντιδήμαρχος Βιέννης 2010-2019

Geoffrey Pyatt , Πρέσβης των ΗΠΑ

Stella Ronner-Grubačić, Πρέσβειρα της Ολλανδίας

Klavs A. Holm, Πρέσβης της Δανίας

Σπύρος Παπαγεωργίου, MBike, συντονιστής

Social Biking

Δευτέρα 16/09, Κέντρο Επισκεπτών, 18:00 – 20:00

(για ενήλικες με σειρά προτεραιότητας)

Το Social Biking challenge, ένα project της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έχει στόχο να ενθαρρύνει την ποδηλασία ως κοινωνική συνήθεια σε ολόκληρη την Ευρώπη, ξεκινά πανευρωπαϊκά στις 16 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει 3 εβδομάδες, ως τις 6 Οκτωβρίου 2019.

Στην επίσημη έναρξη της ενέργειας για την Αθήνα, στις 16 Σεπτεμβρίου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν το ενημερωτικό περίπτερο που θα βρίσκεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και να ζητήσουν πληροφορίες σχετικά με το Social Biking.

Οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Περισσότερα

Ετικέτες

Εγγραφή στο Newsletter

ΔΗΜΟΦΙΛΗ