Connect with us

7# Φτήνη & Καθαρή Ενέργεια

Β.Καμινάρης (ΕΥ): Γιατί θα αυξάνεται η ζήτηση για πράσινα ομόλογα

Ανοίγει και στη χώρα μας η αγορά των πράσινων ομολόγων, ήτοι χρεογράφων σταθερής απόδοσης για τη χρηματοδότηση ή αναχρηματοδότηση έργων που συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com)

Το πρώτο πράσινο ομόλογο εκδόθηκε από την Τέρνα Ενεργειακή Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Χρηματοδοτήσεων, θυγατρική της Τέρνα Ενεργειακή ΑΒΕΤΕ, που έκανε “ποδαρικό” στην αγορά μαζί με την ΕΥ, η οποία παρείχε υπηρεσίες διασφάλισης για την πιστοποίηση του ομολόγου αξίας 150 εκατ. ευρώ.

Το θέμα έχει ειδικό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά, η οποία πρέπει να διανύσει μεγάλη απόσταση για να “συναντήσει” τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης (Sustainable Development Goals – SDGs) σε μια συγκυρία που αναζητά τρόπους προσέλκυσης επενδύσεων. Όπως εξηγεί στο csrindex.gr ο Βασίλης Καμινάρης, Επικεφαλής του Τμήματος Υπηρεσιών Διασφάλισης της ΕΥ Ελλάδος, τα πράσινα ομόλογα δημιουργήθηκαν για τη χρηματοδότηση έργων με θετικές περιβαλλοντικές επιδράσεις και για τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα.

Ας σημειωθεί ότι τα πράσινα ομόλογα εκδίδονται από εταιρείες, οργανισμούς, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και κυβερνήσεις και έχουν συγκεκριμένη διάρκεια, με τους εκδότες να διασφαλίζουν ότι τα έσοδα από τα ομόλογα διατίθενται σε πράσινα έργα, όπως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βελτίωση ενεργειακής αποδοτικότητας, πράσινες μεταφορές, διαχείριση απορριμμάτων, διαχείριση φυσικών πόρων κ.α..

Καθώς αυξάνεται η ευαισθητοποίηση ατόμων, επιχειρήσεων και κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο σχετικά με τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής – όπως η κλιματική αλλαγή, οι δημογραφικές αλλαγές, η ρύπανση, η υπερκατανάλωση – αυξάνεται και η ζήτηση για τέτοιου είδους χρηματοδοτικά προϊόντα από την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα, καθώς τα πράσινα ομόλογα μπορούν να προσελκύσουν επενδυτές που, υπό άλλες συνθήκες, δε θα επένδυαν στον οργανισμό που τα εκδίδει. Αυτό συνεπάγεται και αύξηση της πρόσβασης σε πόρους και εργαλεία χρηματοδότησης για τους εκδότες.

Ο κ. Καμινάρης σημειώνει δε ότι “οι προσδοκίες των ενδιαφερομένων μερών των εταιρειών (πελάτες, εργαζόμενοι, προμηθευτές, κ.α.) για υπεύθυνες εταιρικές πρακτικές, όπως η έκδοση ενός πράσινου ομολόγου και η χρηματοδότηση πράσινων έργων αυξάνονται. Επιπλέον, υπάρχουν και οικονομικοί λόγοι που καθιστούν τα πράσινα ομόλογα ένα προτιμητέο μέσο χρηματοδότησης, αφού το σύνολο των εκδόσεων πράσινων ομολόγων μέχρι σήμερα έχουν υπερκαλυφθεί με συνεπακόλουθες σχετικές θετικές συνέπειες και στο κόστος των συναλλαγών”.

H διασφάλιση

Ο σκοπός της διασφάλισης της διαδικασίας έκδοσης ενός πράσινου ομολόγου είναι εξαιρετικά σημαντικός, καθώς αφορά στην αξιολόγηση της διαδικασίας επιλογής των έργων που προορίζονται για χρηματοδότηση από το ομόλογο, στις πολιτικές διαχείρισης των προσόδων του ομολόγου, καθώς και στην εφαρμογή των κριτηρίων και προϋποθέσεων χαρακτηρισμού του ομολόγου ως πράσινο.

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με δυνητικούς κινδύνους αλλά και τις προκλήσεις της αγοράς πράσινων ομολόγων ο κ. Καμινάρης αναφέρει στο csrindex ότι η ανερχόμενη πράσινη αγορά ομολόγων παρουσιάζει διάφορες προκλήσεις για τους υποψήφιους εκδότες, όπως, για παράδειγμα, τι θεωρείται “πράσινο”, τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν για τη διαχείριση των εσόδων του ομολόγου και τις δημοσιοποιήσεις που απαιτούνται προς τους επενδυτές. Toνίζει δε ότι “είναι πολύ σημαντικό ο εκδότης να επιλέξει τον κατάλληλο συνεργάτη που θα τον υποστηρίξει για να ακολουθήσει τις οδηγίες και τα πρότυπα για την έκδοση ενός πράσινου ομολόγου και να διατηρήσει τη συμμόρφωσή του με αυτά καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του ομολόγου, ή να διασφαλίσει ως ανεξάρτητος φορέας ότι το ομόλογο ακολουθεί τα επιλεγμένα κριτήρια τόσο κατά την έκδοση, όσο και στη συνέχεια”.

Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Περισσότερα
Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

3# Καλή Υγεία & Ευημερία

WATT+VOLT: Νέες πωτοβουλίες για πελάτες και ευάλωτες ομάδες

Σε συνέχεια των μέτρων οικονομικής ελάφρυνσης για τους οικιακούς της πελάτες, η WATT+VOLT ανακοίνωσε ότι παρέχει έκπτωση 15% στο ρεύμα για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (Κ.Ο.Τ.) και ευάλωτους καταναλωτές. 

Για τα υπόλοιπα νοικοκυριά παρέχεται 10% έκπτωση για τις πρώτες 1000kWh σε τετραμηνία εκκαθαριστική περίοδο, όση δηλαδή και η μέση κατανάλωση του ελληνικού νοικοκυριού και 10% έκπτωση στο φυσικό αέριο. Η ενεργοποίηση της προσφοράς γίνεται ηλεκτρονικά έως και τις 30 Απριλίου μέσα από τη σελίδα https://wattandvoltmenoumespiti.gr, παράλληλα με την εγγραφή στο e-bill, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών. 

Την ίδια στιγμή, μόνο ένα μικρό ποσοστό (7%) εργαζομένων της εταιρείας παραμένει εκ περιτροπής στα κεντρικά γραφεία της ενώ πρωτοβουλίες αναλαμβάνει και για τους άστεγους.

Προχώρησε στη στήριξη των πωλητών του περιοδικού δρόμου «Σχέδια», με τηλεοπτική καμπάνια ευαισθητοποίησης καθώς και με μαζικές αγορές «Συνδρομών Αλληλεγγύης» προκειμένου οι άνθρωποι του περιοδικού, άστεγοι και κοινωνικά αποκλεισμένοι να προστατευτούν και να μη στερηθούν αυτό το ελάχιστο αλλά ζωτικής σημασίας έσοδο αυτές τις δύσκολες ώρες. 

Περισσότερα

17# Συνεργασία για τους Στόχους

ΗΡΩΝ: Μέτρα στήριξης των καταναλωτών

Mε αίσθημα ευθύνης για την προάσπιση της δημόσιας υγείας από την πανδημία Cοvid-19 και την διευκόλυνση των καταναλωτών, o Όμιλος ΗΡΩΝ ανακοίνωσε νέα μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης. 

Προχωρά σε επιπλέον οικονομική ελάφρυνση, χαρίζοντας τον ΦΠΑ του ρεύματος των οικιακών παροχών για όλο τον Απρίλιο, καθώς και έκπτωση 12 ευρώ και δωρεάν ασφάλιση περιεχομένου κατοικίας με την εγγραφή κάθε νέου ή υφιστάμενου πελάτη στο e-bill, ώστε να λαμβάνει το λογαριασμό του ηλεκτρονικά (αφορά 12μηνη παραμονή στην εταιρεία).

Επίσης, η εταιρεία προχώρησε στην αγορά και δωρεά προς το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», απαραίτητων αναλώσιμων υλικών πρώτης ανάγκης όπως στολές, μάσκες, αντισηπτικά κ.α., για την προστασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου ενισχύοντας το έργο τους.

Επιπλέον όλων των παραπάνω, προτρέποντας όλους τους καταναλωτές να παραμείνουν στο σπίτι, παρέχει online υπηρεσίες ώστε να πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά όλες οι συναλλαγές. Μέσω της πλατφόρμας myΗΡΩΝ μπορούν όλοι οι πελάτες του ΗΡΩΝΑ να λαμβάνουν, να εξοφλούν καθώς και να βλέπουν το ιστορικό των λογαριασμών τους ηλεκτρονικά. Στο myΗΡΩΝ δίνεται επίσης η δυνατότητα της ζωντανής συνομιλίας με εκπρόσωπο της εξυπηρέτησης πελατών μέσω του live chat. Για όσους δεν είναι πελάτες και θέλουν να προχωρήσουν σε νέα σύνδεση, μπορούν να πραγματοποιήσουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά μέσω του e-contract και να λάβουν επιπλέον 50 ευρώ δώρο εγγραφής.

Η εταιρεία σε ανακοίνωση της σημειώνει μεταξύ άλλων ότι δίνει έμφαση στην υγεία και στην ασφάλεια όλων με κάθε δυνατό τρόπο, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα τεχνολογικά μέσα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών της. Στο πλαίσιο αυτό έλαβε άμεσα αυστηρά μέτρα προστασίας για όλους τους εργαζομένους αφού από τις 16 Μαρτίου το 90% εργάζεται από το σπίτι. Σήμερα, εξαιτίας των εξελιγμένων συστημάτων που διαθέτει, το 100% της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών, εργάζεται από το σπίτι. Την ίδια στιγμή, τα εργοστάσια του ΗΡΩΝΑ λειτουργούν με ικανό και άριστα καταρτισμένο προσωπικό ασφαλείας, εξασφαλίζοντας την κατά το δυνατόν αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στο Δίκτυο της χώρας.

Περισσότερα

7# Φτήνη & Καθαρή Ενέργεια

ZeniΘ: Στηρίζει πελάτες και νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Δωρεάν το μηνιαίο πάγιο στο ρεύμα τους και 5% επιπλέον έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου για τον Απρίλιο, προσφέρει στους πελάτες της η ΖeniΘ, που στηρίζει με αυτό τον τρόπο τη Θεσσαλονίκη, την πόλη στην οποία βρίσκονται οι ρίζες της.

Η εταιρεία ανακοίνωσε μεταξύ άλλων δωρεά για την κάλυψη των δαπανών του ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων ΑΧΕΠΑ και Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες τους για ένα ολόκληρο μήνα (μάσκες τριών τύπων και αντισηπτικά χειρός).   

Ο εξοπλισμός αναμένεται να παραδοθεί στα νοσοκομεία σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας και τη Διοίκηση της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης. 

Η εταιρεία, συνδράμοντας τον εθνικό στόχο για τον περιορισμό εξάπλωσης του Covid 19 για την προστασία της ατομικής υγείας, διαθέτει για τους πελάτες τις «έξυπνες» πλατφόρμες της για την εύκολη και άμεση εξυπηρέτησή τους εξ αποστάσεως, με την επίσκεψη στην σελίδα της zenith.gr ή καλώντας στο 18321. 

Δίνει επίσης τη δυνατότητα για την online εξόφληση λογαριασμών μέσω της σελίδας της ή με τη χρήση της online υπηρεσίας My Zeniθ, ενώ η ομάδα της ΖeniΘ παρέχει πλήρη υποστήριξη μέσω των δωρεάν online υπηρεσιών Live Chat και Click2Call. 

Περισσότερες πληροφορίες οι καταναλωτές μπορούν να βρουν στην επίσημη ιστοσελίδα της ZeniΘ, καθώς και σε όλες τις πλατφόρμες social media: FacebookLinkedinInstagram και Twitter.

Περισσότερα

Ετικέτες

Εγγραφή στο Newsletter

ΑΠΟΨΕΙΣ