Βελτίωση 10 θέσεων για την Ελλάδα στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς

Date:

Share post:

Η χώρα μας σημείωσε άνοδο στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς (που δημοσιεύθηκε σήμερα από τη Διεθνή Διαφάνεια) και από την 69η θέση που κατείχε το 2016 (με 44 βαθμούς) βρέθηκε στην 59η θέση (με 48 βαθμούς).

«Με μεγάλη χαρά διαβάζουμε την βελτίωση της θέσης της χώρας μας στον παγκόσμιο Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς», σημειώνει η Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος, Δρ Άννα Δαμάσκου.

«Τούτο απηχεί αναμφίβολα τη συνολική προσπάθεια των αρμόδιων κρατικών φορέων της χώρας μας, αλλά και του ιδιωτικού τομέα και της ελληνικής Κοινωνίας των Πολιτών, να εξέλθουμε από το σκοτάδι και οδεύσουμε προς το φως. Ωστόσο, η βαθμολογία της Ελλάδας στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς είναι από τις χαμηλότερες μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης & Δυτικής Ευρώπης, όπου ανήκουμε. Θέλουμε να ανήκουμε στην Ευρώπη, αλλά πρέπει να θέλουμε να ανήκουμε και στους καλύτερους αυτής», υπογραμμίζει η κ. Δαμάσκου.

Κατά τα τελευταία 6 χρόνια, αρκετές χώρες παρουσίασαν θεαματική βελτίωση στη βαθμολογία του Δείκτη, συμπεριλαμβανομένων της Ακτής Ελεφαντοστού, της Σενεγάλης, του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και αρκετές χώρες έπεσαν στην βαθμολογία, όπως η Συρία, η Υεμένη και η Αυστραλία.

Για το 2017, η Νέα Ζηλανδία και η Δανία έχουν την υψηλότερη βαθμολογία (89 και 88 βαθμούς, αντίστοιχα). Η Συρία, το Νότιο Σουδάν και η Σομαλία έχουν την χαμηλότερη βαθμολογία (14, 12 και 9 βαθμούς, αντίστοιχα).

Η δε περιοχή με την καλύτερη βαθμολογία είναι η Δυτική Ευρώπη (μέσος όρος βαθμολογίας των χωρών της το 66). Οι περιοχές με την χαμηλότερη βαθμολογία είναι η Υποσαχάρια Αφρική (μέση βαθμολογία 32) και η Ανατολική Ευρώπη & Κεντρική Ασία (μέση βαθμολογία 34).

Κάθε εβδομάδα ένας δημοσιογράφος δολοφονείται στις χώρες με υψηλά επίπεδα διαφθοράς.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων του Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς από την Διεθνή Διαφάνεια περιέλαβε και την εξέταση της σχέσης μεταξύ των επιπέδων διαφθοράς, από την μια πλευρά, και της προστασίας της ελευθερίας του Τύπου και της δραστηριοποίησης της Κοινωνίας των Πολιτών, από την άλλη πλευρά. Βρήκε, λοιπόν, ότι σχεδόν όλοι οι δημοσιογράφοι που έχασαν τη ζωή τους από το 2012 και μέχρι σήμερα, δολοφονήθηκαν σε διεφθαρμένες χώρες.

«Κανένας ακτιβιστής ή δημοσιογράφος δεν θα πρέπει να φοβάται για τη ζωή του όταν μιλάει δημόσια για την διαφθορά», επεσήμανε η Patricia Moreira, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Διεθνούς Διαφάνειας. «Με δεδομένη την καταστολή της λειτουργίας της Κοινωνίας των Πολιτών και των ΜΜΕ σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι αδήριτη ανάγκη η προστασία όσων αρθρώνουν δημόσιο λόγο».

Η ανάλυση, που ενσωματώνει δεδομένα από την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (Committee to Protect Jοurnalists), δείχνει ότι τα τελευταία 6 χρόνια περισσότερο από το 90% των δημοσιογράφων σκοτώθηκε σε χώρες με βαθμολογία 45 ή λιγότερο στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς. Αυτό σημαίνει ότι, κατά μέσο όρο, κάθε εβδομάδα, τουλάχιστον ένας δημοσιογράφος χάνει τη ζωή του σε χώρα με υψηλό επίπεδο διαφθοράς. Επιπλέον, 1 στους 5 δημοσιογράφους από αυτούς που σκοτώθηκαν κάλυπτε κάποιο θέμα διαφθοράς. Δυστυχώς, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, δικαιοσύνη δεν αποδόθηκε ποτέ.

Οι προσπάθειες της Διεθνούς Διαφάνειας και η από πρώτο χέρι εμπειρία της, καθώς δραστηριοποιείται με περισσότερα από 100 παραρτήματα σε όλον τον κόσμο, επιβεβαιώνει τη συσχέτιση μεταξύ διαφθοράς και απουσίας ελευθερίας του τύπου. Για παράδειγμα, στην Βραζιλία, η οποία έχει θέση 37 στον φετινό Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς, 20 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους τα τελευταία έξι χρόνια. Στοχοποιημένοι εξαιτίας της έρευνάς τους σε φαινόμενα διαφθοράς της τοπικής κυβέρνησης, καθώς και για εγκλήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά, μεταξύ άλλων, οι δημοσιογράφοι της Βραζιλίας ρισκάρουν τη ζωή τους καθημερινά, κάνοντας απλώς τη δουλειά τους.

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Related articles

Σε τροχιά κλιματικής ουδετερότητας ο Δήμος Πεντέλης

Στηρίζουν την προσπάθεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πολλαπλά τα οφέλη για τους πολίτες.

Πρώτη εταιρική Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης του Υπερταμείου

Το Υπερταμείο με έτος βάσης το 2021, μέτρησε το ανθρακικό του αποτυπώματος για Εκπομπές Πεδίων 1 και 2, έγινε µέλος του δικτύου One Planet SWF και υποστηρικτής των συστάσεων TCFD.

ΑNEK LINES: Εκδήλωση  Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων

Η ΑΝΕΚ Lines, κατάφερε για μία ακόμα φορά να αναδείξει την παράδοση και την κρητική κληρονομιά, ταξιδεύοντας φιλόξενα πολιτισμό και οράματα. 

Ασφάλεια και Εξοικονόμηση Ενέργειας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Aναδείχθηκε ο ρόλος και η συμβολή των φορέων πιστοποίησης για την ικανοποίηση των κανονιστικών απαιτήσεων αναφορικά με την ποιότητα και την ασφάλεια καθώς και την εξοικονόμηση ενέργειας.