Connect with us

11# Βιώσιμες πόλεις & Κοινότητες

Βιώσιμες επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων αλλάζουν το χάρτη της Αθήνας

Κοινωνική ευημερία και περιβαλλοντική ανάπτυξη της Αθήνας υπόσχονται μια σειρά από επενδύσεις που δρομολογούνται ή κυοφορούνται αυτό το διάστημα, από την αξιοποίηση ιστορικών κτιρίων μέσω επενδυτικών κεφαλαίων που τοποθετούνται στον ξενοδοχειακό κλάδο, μέχρι τις πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής και τις δράσεις εταιρικής υπευθυνότητας μεμονωμένων επιχειρηματιών, που αναδεικνύουν γειτονιές της πρωτεύουσας που ήταν υποβαθμισμένες για δεκαετίες.

Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@csrindex.gr)

H πιο ουσιαστική έκφραση της κοινωνικής υπευθυνότητας του επιχειρηματικού κόσμου ή της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας είναι η επένδυση σε έργα τα οποία δημιουργούν βιώσιμες και ποιοτικές θέσεις εργασίας και υλοποιούνται με γνώμονα τον θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και στην κοινωνία. Άλλωστε, κάπως έτσι είναι ευρέως γνωστή η έννοια της υπεύθυνης και βιώσιμης επένδυσης – η οποία σημειωτέον στις μέρες μας αντιμετωπίζεται πιο ευνοϊκά από το χρηματοπιστωτικό σύστημα λαμβάνοντας χρηματοδότηση πιο εύκολα από άλλα επιχειρηματικά σχέδια προς έγκριση, ταυτόχρονα με υποστήριξη και συμφέροντες οικονομικούς όρους.

Πολλές από τις επενδύσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα στο κέντρο της Αθήνας και άλλες που σχεδιάζονται εντάσσονται στο παραπάνω πλαίσιο και πέρα από τις υψηλές αποδόσεις που υπόσχονται για τους εμπλεκόμενους επιχειρηματίες ενόψει και της ενίσχυσης της τουριστικής κίνησης, προοιωνίζονται βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και διαβίωση σε μια …βιώσιμη πόλη.

Ειδικότερα, η επιχειρηματική υπερδραστηριότητα στο κέντρο της Αθήνας, ειδικά τους τελευταίους μήνες, αφορά κυρίως ιδιωτικά κεφάλαια που τοποθετούνται από εταιρείες ξενοδοχειακού και επισιτιστικού ενδιαφέροντος.

Μετά το Wyndham Grand Athens στην πλατεία Καραϊσκάκη, ο Χάρης Σιγανός, ιδρυτής της Zeus International, που διαχειρίζεται ξενοδοχειακά brands του Wyndham Hotel Group για την Ελλάδα και γειτονικές αγορές, σχεδιάζει περαιτέρω επέκταση.

Η αλυσίδα αναπτύσσει ένα ακόμη ξενοδοχειακό συγκρότημα στην Αγίου Κωνσταντίνου ενώ λίγο πιο πάνω ο Γιώργος Τσακίρης, πρώην πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, άνοιξε το Kubic Athens Hotel, ένα “έξυπνο” ξενοδοχείο, που παρέχει στους πελάτες του υψηλού επιπέδου τεχνολογικές λύσεις.

Στην πλατεία Ομονοίας, η διαχείριση του La Mirage πέρασε στον Στέλιο Ιωαννίδη, που διαχειρίζεται επίσης το Acropolis Museum Boutique Hotel στην οδό Συγγρού καθώς και τα: Diamond Hotel, Status Suites, La Strada αλλά και το Athenian Riviera στη Βουλιαγμένη. Η αναβάθμιση του La Mirage θα αλλάξει την εικόνα της υποβαθμισμένης περιοχής σε συνδυασμό με τις επενδύσεις σε γειτονικά κτίρια. Αξιοσημείωτη άλλωστε είναι και η επένδυση στο Athens Tiare Hotel, μέλος του ομίλου Mage Hotels & Resorts, από τους Μανώλη, Νίκο και Γιάννη Πετρόγιαννη.

Στο πλαίσιο των κυοφορούμενων επενδύσεων θα πρέπει να σημειωθεί και η αξιοποίηση του Σαρόγλειου Μεγάρου, το οποίο μέχρι πρότινος στέγαζε το Ειρηνοδικείο και Πταισματοδικείο Αθηνών. Οι πληροφορίες του csrindex.gr αναφέρουν ότι η Dimand Real Estate του Δημήτρη Ανδριόπουλου πήρε το έργο στον σχετικό διαγωνισμό και σχεδιάζει την ανάπτυξη 5στερου ξενοδοχείου.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η αξιοποίηση των εμβληματικών κτιρίων του Τσίλερ, Μπάγκειον και Μέγας Αλέξανδρος, από την εταιρεία Βενέτης (που λειτουργεί και το ομώνυμο κατάστημα πάνω στην πλατεία Ομονοίας), η οποία σύμφωνα με πληροφορίες του csrindex.gr αναμένεται να ενεργοποιήσει φέτος τη μία επένδυση.

Συζητήσεις γίνονται όμως και για γειτονικά ακίνητα, όπως αυτό που στέγαζε παλαιότερα το γνωστό φαρμακείο του Μπακάκου και για ένα διάστημα κατάστημα της αλυσίδας Zara, δίπλα στο κατάστημα οπτικών Μεταξά. Ενδιαφέρον φέρεται να έχει εκδηλωθεί από δύο τεχνικές εταιρείες που σχεδιάζουν την ανάπτυξη boutique hotel.

Πως η Αθήνα θα γίνει βιώσιμη πόλη

Πέρα από τις μεγάλες επενδύσεις, συντονισμένες δράσεις επιχειρηματιών και τοπικής αυτοδιοίκησης στοχεύουν να κάνουν την Αθήνα μια …βιώσιμη πόλη. Μάλιστα οι πληροφορίες του csrindex.gr αναφέρουν ότι ο Δήμος Αθηναίων προωθεί έργα για την αναβάθμιση και ανακαίνιση της πλατείας Ομονοίας. Ήδη έχει ενεργοποιηθεί νέο σύστημα φωτισμού της ιστορικής πλατείας ενώ έχει εγκριθεί κονδύλι ύψους 3,4 εκατ. ευρώ για την χρηματοδότηση εκτεταμένων παρεμβάσεων στο δίκτυο φωτισμού της πόλης στο πλαίσιο της μετάβασής του σε ένα πιο οικολογικό και αποδοτικό μοντέλο.

Το έργο αυτό θα λύσει ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών της περιοχής. Ο ανεπαρκής φωτισμός σε ορισμένες γειτονιές “απωθεί” την κίνηση καταναλωτών, όπως αναφέρουν καταστηματάρχες ενώ ταυτόχρονα υποχρεώνει τους κατοίκους, που δυσκολεύονται να μετακινηθούν νυχτερινές ώρες, να κλείνονται στα σπίτια τους. Ταυτόχρονα με την περιορισμένη αστυνόμευση το πρόβλημα οξύνθηκε με αποτέλεσμα να συντηρούνται επί σειρά ετών εστίες εγκληματικότητας και λαθρεμπορίου.

Πλέον τα πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν, καθώς από τη μια μεριά η αύξηση της τουριστικής κίνησης στην πρωτεύουσα και από την άλλη η πτώση των τιμών των ακινήτων λόγω της κρίσης και η ανάδειξη επενδυτικών ευκαιριών άρχισαν να καλλιεργούν προσδοκίες για ανάκαμψη της επιχειρηματικότητας στο υποβαθμισμένο κέντρο της Αθήνας. Έτσι επιχειρηματικοί και άλλοι φορείς αρχίζουν να κινητοποιούνται.

Ικανοποίηση εκφράζουν και μέλη της κίνησης πολιτών του κέντρου της Αθήνας (ΚΙ.ΠΟ.Κ.Α.) καθώς μετά από αγώνες σχεδόν μιας δεκαετίας (ιδρύθηκε το 2009) δικαιώνονται κάποια από τα αιτήματά τους.

Σημειώνεται ότι η Κίνηση άρχισε τη δράση της από μια ομάδα κατοίκων και επιχειρηματιών της περιοχής Αγ. Κωνσταντίνου και Πλατείας Ομονοίας και πλέον συνεργάζεται με δεκάδες φορείς όπως ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΞΕ, ΠΟΜΙΔΑ, ΕΣΑ κ.α. συντονίζοντας τις δράσεις της με χιλιάδες επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρει στο csrindex.gr ο συντονιστής της Κίνησης, Δημήτρης Νικολακόπουλος, έχει αναπτυχθεί συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Δημήτρη Αναγνωστάκη, στο πλαίσιο της οποίας έχουν θεσμοθετηθεί ανά τετράμηνο συναντήσεις με φορείς – πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, μέλη της ΚΙ.ΠΟ.Κ.Α., που οργανώνει η τελευταία – στις οποίες συζητούνται θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Νικολακόπουλο, έχει δημιουργηθεί μια task force από την αστυνομία, ώστε η επέμβαση στις επιχειρήσεις να είναι άμεση κάθε φορά που αυτές αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα (παραβατικότητα, εγκληματικότητα κ.α.).

Πολλά προβλήματα δείχνουν να αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά, επισημαίνει ο κ. Νικολακόπουλος, χάρη στην συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο κέντρο της Αθήνας και την προσπάθεια που η Κίνηση έχει καταβάλει τα τελευταία χρόνια για να διεκδικήσει λύσεις από τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς.

Στο πλαίσιο των δράσεων που προωθούνται αυτό το διάστημα είναι και η αναβάθμιση της πλατείας Ομονοίας. Συμπληρωματικά των έργων του Δήμου, οι τοπικές ειχειρήσεις συζητούν με παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης με στόχο την ανάπτυξη πρασίνου, με την τοποθέτηση δέντρων και φυτών που θα καλλωπίσουν το σημείο.

Πρόκειται για μια νέα πρωτοβουλία των εταιρειών, οι οποίες στο πλαίσιο προγραμμάτων ΕΚΕ συμβάλλουν ήδη στην αναβάθμιση κτιρίων της ευρύτερης περιοχής ενώ συμμετέχουν σε δράσεις του Δήμου για την ανακούφιση άπορων και άστεγων της ευρύτερης περιοχής.

Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Περισσότερα
Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

11# Βιώσιμες πόλεις & Κοινότητες

Carglass®: Καθαρισμός Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης»


Με αφορμή την εθελοντική δράση “Let’s do it Greece”, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Απριλίου καθαρισμός του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», από την ομάδα εθελοντών της Carglass®, «Πράξεις Ευθύνης».

Το «Αντώνης Τρίτσης» αποτελεί το μεγαλύτερο πάρκο των Βαλκανίων, έκτασης 1.200 στρεμμάτων, γι’αυτό και θεωρείται μία από τις σημαντικότερες πηγές οξυγόνου για την Αττική. Διαθέτει έξι τεχνητές λίμνες και πλούσια χλωρίδα και πανίδα, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί καταφύγιο για πολλά είδη πτηνών. Υπό τις οδηγίες της οργάνωσης «Οι Φίλοι του Πάρκου», η ομάδα εθελοντών της Carglass® κάλυψε το δασικό τμήμα του Πάρκου, καθώς και την περίμετρο της κεντρικής λίμνης, συλλέγοντας απορρίμματα. Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο του θέματος της δράσης «Οικογένεια», οι εθελοντές συμμετείχαν με τις οικογένειές τους, δίνοντας έτσι το παράδειγμα στην επόμενη γενιά.

Η Carglass® επιδιώκει και προάγει την ενεργό παρέμβαση σε θέματα που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ, μέσα από τη συμμετοχή της ομάδας εθελοντών σε συντονισμένες δράσεις, συνεισφέρει στην προσπάθεια των ευαισθητοποιημένων φορέων και πολιτών για ένα καθαρότερο φυσικό περιβάλλον.

Περισσότερα

11# Βιώσιμες πόλεις & Κοινότητες

Η «Ώρα της Γης» στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

Το αεροδρόμιο της Αθήνας δηλώνει για ενδέκατη συνεχή χρονιά «παρών» στην «Ώρα της Γης»!
Tο Σάββατο, 30 Μαρτίου 2019, το αεροδρόμιο της Αθήνας θα σβήσει τα φώτα και θα διακόψει τη λειτουργία ενός από τους δύο διαδρόμους του (δυτικός διάδρομος, 03L/21R και οι τροχόδρομοί του) από τις 20:30 έως τις 21:30, συμμετέχοντας και φέτος στην παγκόσμια πρωτοβουλία του WWF.
Κατά τη διάρκεια της Ώρας της Γης 2019, θα μειωθεί επίσης ο φωτισμός στα κτίρια, στους χώρους στάθμευσης οχημάτων προσωπικού και σε άλλους επιλεγμένους χώρους εντός του αεροδρομίου. Φέτος, το επίσημο βίντεο του Earth Hour θα προβάλλεται στις οθόνες του κεντρικού αεροσταθμού, αλλά και στoυς χώρους γραφείων, για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση τόσο των επιβατών όσο και του προσωπικού.

Για την ευαισθητοποίηση των πολιτών στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, ανακοινώσεις στον κεντρικό αεροσταθμό θα ενημερώνουν το κοινό για την παγκόσμια κινητοποίηση του WWF και την ενεργό συμμετοχή του αεροδρομίου της Αθήνας. Παράλληλα, ο ΔΑΑ ενθαρρύνει όλο το προσωπικό του αεροδρομίου να συμβάλει ατομικά στην «Ώρα της Γης» μειώνοντας ή σβήνοντας τα φώτα στο σπίτι. Στη συμβολική αυτή κίνηση για την κλιματική αλλαγή, συμμετέχουν επίσης η εταιρεία καυσίμων Shell, το ξενοδοχείο Sofitel, τα καταστήματα Factory Outlet και Leroy Merlin και άλλα μέλη της αεροδρομιακής κοινότητας.

Αεροδρόμιο Αθήνας και Κλιματική Αλλαγή
Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών έχει ενεργό ρόλο στο θέμα της κλιματικής αλλαγής. Από το 2008 υλοποιεί το «Εταιρικό Σχέδιο Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή» το οποίο επικαιροποιείται σε ετήσια βάση. Παράλληλα, το αεροδρόμιο της Αθήνας συμμετέχει ενεργά στο εθελοντικό παγκόσμιο πρόγραμμα για τη διαχείριση και μείωση των εκπομπών άνθρακα Airport Carbon Accreditation. Σε αυτό το πλαίσιο, Ο ΔΑΑ έχει καταφέρει να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακά του σχεδόν κατά 50% από το 2005 και έχει μηδενίσει το αποτύπωμά του από το 2015, επιτυγχάνοντας να πιστοποιηθεί στο τελευταίο στάδιο «Ουδέτερο Ισοζύγιο Άνθρακα» (Neutrality) του προγράμματος. Τέλος, το 2018 ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επαναπιστοποίηση του Συστήματος Διαχείρισης Ενέργειας του ΔΑΑ σύμφωνα με τις απαιτήσεις του EN ISO 50001.

Περισσότερα

11# Βιώσιμες πόλεις & Κοινότητες

Το ΕΚ στηρίζει τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από αυτοκίνητα

Σχέδια για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από αυτοκίνητα και ημιφορτηγά μέχρι το 2030 ενέκριναν οι ευρωβουλευτές την Τετάρτη. Τα μέτρα έχουν ήδη συμφωνηθεί ανεπίσημα μεταξύ του Κοινοβουλίου και των υπουργών της ΕΕ και περιλαμβάνουν υψηλότερο στόχο (37,5%) μείωσης εκπομπών από το σύνολο των νέων αυτοκινήτων μέχρι το 2030, σε σύγκριση με αυτόν που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (30%). Η νομοθεσία θέτει επίσης στόχο μείωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από νέα ημιφορτηγά (31%) μέχρι το 2030. «Οι ευρωβουλευτές παλέψαμε σκληρά για να προστατεύσουμε την ακεραιότητα του περιβαλλοντικού χαρακτήρα της νομοθεσίας και τα οφέλη για την υγεία, τους καταναλωτές και την καινοτομία που αφορούν όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Πετύχαμε τους στόχους μας παρά την μανιώδη αντίδραση των αυτοκινητοβιομηχανιών και κάποιων κρατών μελών που αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν ότι αυτοί οι πιο φιλόδοξοι στόχοι δημιουργούν νέες ευκαιρίες», δήλωσε η εισηγήτρια Miriam Dalli (Σοσιαλιστές, Μάλτα). Η νομοθεσία υιοθετήθηκε με 521 ψήφους έναντι 63 και 34 αποχών. Τώρα απαιτείται η τελική έγκριση από το Συμβούλιο πριν τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Κοινωνικές επιπτώσεις της μετάβασης στην οικονομία χαμηλών εκπομπών

Οι κατασκευαστές των οποίων ο μέσος όρος εκπομπών θα υπερβαίνει τα όρια αυτά θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν σχετικά τέλη ρύπανσης. Μέχρι το 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εκτιμήσει αν αυτά τα ποσά θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση μιας δίκαιης μετάβασης στην κινητικότητα μηδενικών εκπομπών και για τη στήριξη της επαγγελματικής κατάρτισης των εργαζόμενων στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ανάλυση του κύκλου ζωής

Η νέα νομοθεσία απαιτεί την επιθεώρηση των εκπομπών κατά τη διάρκεια ολόκληρου του κύκλου ζωής των οχημάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Επιτροπή θα πρέπει επίσης να εκτιμήσει εάν θα πρέπει να καθιερωθεί κοινή μεθοδολογία για τις επιθεωρήσεις και πρότυπα καταγραφής δεδομένων, το αργότερο μέχρι το 2023. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να κινηθεί η νομοθετική διαδικασία.

Περισσότερα

Ετικέτες

Εγγραφή στο Newsletter

ΔΗΜΟΦΙΛΗ