Βραβεία Unicef 2017 – Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού

Date:

Share post:

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Δικαιωμάτων του Παιδιού, η Unicef προσκαλεί τα παιδιά σε όλο τον κόσμο να εκφραστούν ελεύθερα και να μιλήσουν ανοικτά ενάντια στη βία, τον εκφοβισμό, τις διακρίσεις, την ανισότητα.

Μαζί με τη Unicef, στη φετινή επέτειο της 20ης Νοεμβρίου, διάσημοι αστέρες και ηγέτες σε όλο τον κόσμο, από το χώρο της ψυχαγωγίας, του αθλητισμού και των επιχειρήσεων φέρνουν στο προσκήνιο τα πιο μειονεκτούντα παιδιά. Επίσης σε εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο, παιδιά παίρνουν τον πρώτο λόγο, υψώνουν τη φωνή τους και συμπαραστέκονται σε συνομήλικους τους σε όλο τον κόσμο που αντιμετωπίζουν κρίσιμα προβλήματα, όπως το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, οι σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών και τα παιδιά που δεν πηγαίνουν σχολείο.

Παρά τις πολύ σημαντικές προόδους τις προηγούμενες δεκαετίες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία:

385 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε ακραία φτώχεια.

264 εκατομμύρια παιδιά και νέοι είναι εκτός σχολείου.

Πάνω από 15.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών εξακολουθούν να πεθαίνουν κάθε μέρα από αιτίες που μπορούν να προληφθούν.

«Η κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση όλων μας για την προστασία των δικαιωμάτων των πιο ευάλωτων παιδιών που είναι δίπλα μας, είναι πρωταρχική υποχρέωση και καθήκον μας για να χτίσουμε μαζί ένα καλύτερο κόσμο στον οποίο δικαιούνται να ζουν τα παιδιά μας. Εκφράζουμε επίσης αυτές τις δύσκολες στιγμές τη συμπαράστασή μας στα παιδιά στη Μάνδρα, που θα αποτυπωθεί άμεσα με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ανακούφισής τους. Η φτώχεια και οι ανισότητες είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επίτευξη ενός κόσμου για όλα τα παιδιά», δήλωσε η Πρόεδρος της UNICEF Ελλάδος Σοφία Τζιτζίκου.

Στην τελετή απονομής των Βραβείων Unicef που πραγματοποιήθκε στη Στοά του Βιβλίου τον συντονισμό της εκδήλωσης είχαν οι νέοι: η 16χρονη Μυρτώ Ζαραγκα από την Ελληνογαλλική Σχολή Αγ. Παρασκευής Ευγένιος Ντελακρουά, η 17χρονη Μαρία Ζούρα από το Λεόντειο Λύκειο Ν. Σμύρνης και η 16χρονη Σαφά Αμπντελρασούλ από το 2ο Διαπολιτισμικό Σχολείο Ελληνικού.

Η Unicef Ελλάδος απονέμει τα «Βραβεία Unicef 2017» σε προσωπικότητες και φορείς που συνέβαλαν σημαντικά με τη δράση τους στην προώθηση των Δικαιωμάτων του Παιδιού στην Ελλάδα και τον κόσμο. Βραβεύονται επίσης σχολεία και μαθητές που αρίστευσαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα Παιδιά Γράφουν και Ζωγραφίζουν τα Δικαιώματά τους» που πραγματοποιείται με τη στήριξη και τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει ως στόχο να προωθήσει την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, να προάγει τη φιλία την αλληλεγγύη και την κοινωνική ένταξη και να καταπολεμήσει το ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Ο Πρόεδρος των «Γιατρών του Κόσμου» Νικήτας Κανάκης τμήθηκε με το Βραβείο Λάμπρος Κανελλόπουλος για την πολύχρονη συμβολή της οργάνωσης και του ίδιου στην ανακούφιση των πιο ευάλωτων παιδιών στην Ελλάδα και τον κόσμο. Το ίδιο βραβείο απονεμήθηκε επίσης στην Έλενα Κατρίτση με την εκπομπή «ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ» στην ΕΡΤ και ο Αργύρης Κωστάκης Δημοσιογράφος, αρχηγός της ομάδας ποδοσφαίρου της Unicef.

Ειδικό Βραβείο «Νίκος Αναλυτής» απονενήθηκε στα σχολεία: 12ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης (Τάξη Υποδοχής – Τμήματα Β1 – Β2 – Β3 (Ζ.Ε.Π.)) και 33ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου (Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων).

Βραβεύθηκαν επίσης τα σχολεία: 1ο Βραβείο – 9o Νηπιαγωγείο Νέου Ηρακλείου Αττικής (Ολοήμερο Τμήμα), 2ο Βραβείο – 13ο Νηπιαγωγείο Βύρωνα (2ο Τμήμα) και 3ο Βραβείο – Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο “Χριστοπούλου Ελένη-Ειρήνη” Ρίου Πατρών.

Στα Δημοτικά 1ο Βραβείο έλαβε το Δημοτικό Σχολείο Συκουρίου Λάρισας (Τμήμα Ένταξης), 2ο Βραβείο το Δημοτικό Σχολείο Περιοχής Βαθυλάκκου Κοζάνης (Τάξη Α΄) και 3ο Βραβείο το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Αθανασίου Δράμας (Τάξη Α2).

Στην κατηγορία Παραμύθια το 1ο Βραβείο έλαβε το Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο Βούπερταλ Γερμανίας (Τάξη Δ΄), το 2ο Βραβείο το 11ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου (Τάξη Δ΄) και το 3ο Βραβείο το Δημοτικό Σχολείο Πετροκεφαλίου Κρήτης (Τάξη Δ΄). Στην κατηγορία Βιβλία και Εφημερίδες διακρίθηκαν: με το 1ο Βραβείο – τα Εκπαιδευτήρια “Ιόνιος Σχολή” (Τάξη Ε΄), με το 2ο Βραβείο το 3ο Δημοτικό Σχολείο Γρεβενών (Τάξη Ε1) και με το 3ο Βραβείο τα Εκπαιδευτήρια «Ροδίων Παιδεία» (Τάξη ΣΤ2).

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Related articles

ΙΣΝ: Ολοκληρώνεται η εγκατάσταση PET/CT στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων (Π.Γ.Ν.Ι.)

Η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων είναι μία απεικονιστική εξέταση για τον εντοπισμό πλήθους παθήσεων, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και οι εγκεφαλικές διαταραχές.

Η Πλαίσιο ενισχύει το έργο του Χατζηπατέρειου Ιδρύματος

Με βασικό πυλώνα την προσφορά και την παροχή στήριξης σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες και άτομα που το έχουν πραγματικά ανάγκη, η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος αυτής της δέσμευσης της εταιρείας.

Demo: Δράση #WomenAt για τον Μάρτιο 

Οι γυναίκες της εταιρείας έχουν βήμα όλο τον Μάρτιο, για να μοιραστούν τις επαγγελματικές τους εμπειρίες, τα εμπόδια αλλά και τις συμβουλές τους με τις νέες, σύγχρονες επαγγελματίες.

EEΣ: Τίμησε τις εθελόντριες όλων των Σωμάτων του για την προσφορά τους

Στα 146 χρόνια πορείας του ΕΕΣ οι εθελόντριες έχουν συνεισφέρει ώστε ο μεγαλύτερος και αρχαιότερος ανθρωπιστικός οργανισμός στην Ελλάδα να στέκεται δίπλα στην κοινωνία.