Connect with us

3# Καλή Υγεία & Ευημερία

Βravo Schools: Ποιους Στόχους του ΟΗΕ προκρίνουν οι μαθητές

Ποιοτική εκπαίδευση, καλή υγεία, ευημερία, δράση για το Κλίμα και υπεύθυνη κατανάλωση προτεραιοποιούν οι μαθητές σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος “In Action for a better world – Δημιουργούμε έναν καλύτερο κόσμο”, που υλοποιεί το QualityNet Foundation παράλληλα με τον διαγωνισμό Bravo Schools, με την υποστήριξη οργανισμών όπως το Project Everyone του ΟΗΕ, Unesco και Unicef, την έγκριση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ) και των Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ).

Της Σοφίας Εμμανουήλ (semm@naftemporiki.gr)

Στο πλαίσιο του προγράμματος “In Action for a better world – Δημιουργούμε έναν καλύτερο κόσμο” σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κλήθηκαν να κάνουν χρήση εκπαιδευτικού υλικού και να αναπτύξουν προσεγγίσεις αναφορικά με τους 17 Παγκόσμιους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΟΗΕ.

Στη συνέχεια κλήθηκαν να καταγράψουν και να παρουσιάσουν δράσεις αναφορικά με αυτούς τους Στόχους, στον Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό Bravo Schools.

Τα αποτελέσματα της συμμετοχής στο Bravo Schools και τις 3 χρονιές υλοποίησης του αφορούν 1940 συμμετοχές από 732 σχολικές μονάδες, με παραπάνω από 100.000 μαθητές. Η κινητοποίηση αφορούσε 13 περιφέρειες της χώρας μαζί με τους 71.000 και πλέον ενεργούς πολίτες που έχουν συμμετάσχει μέχρι σήμερα στην ανοικτή ψηφοφορία κοινού, γεγονός που καθιστά την χώρα μας πρωτοπόρα ανάμεσα σε 130 χώρες του Διεθνούς Δικτύου του World’s Largest Lesson.

Όπως αναφέρει στο csrindex η Χρυσούλα Εξάρχου, αντιπρόεδρος του QualityNet Foundation και εκ των εμπνευστών της πρωτοβουλίας, “η φετινή δύσκολη σχολική χρονιά κλείνει με το χαρούμενο και ελπιδοφόρο μήνυμα των εκπαιδευτικών προσεγγίσεων και των προτάσεων μαθητών και των εκπαιδευτικών τους για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, αποδεικνύοντας ότι το σχολείο είναι ένας ζωντανός πυρήνας της κοινωνίας μας».

Τα απολογιστικά στοιχεία

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του προγράμματος, για το σχολικό έτος 2019/2020, σε ένα σύνολο 657 συμμετοχών, οι μαθητικές δημιουργίες αποτελούνταν από 342 συμμετοχές σχολικών τμημάτων ή ομάδων μαθητών που διαπραγματεύθηκαν ένα συγκεκριμένο θέμα. Ακολούθησαν τα σχέδια μαθήματος με 158 συμμετοχές που αφορούσαν σύγχρονες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις, ενώ οι καλές πρακτικές σχολείων, με 156 συμμετοχές, αφορούσαν την ενεργοποίηση σχολικών μονάδων σε δράσεις σύνδεσης του σχολείου με την τοπική του κοινωνία.

Οι Στόχοι που επιλέχθηκαν

Από την αποτύπωση των δράσεων των σχολικών μονάδων προέκυψε ότι οι Στόχοι με τη μεγαλύτερη συμμετοχή ήταν: 4-Ποιοτική Εκπαίδευση (20%), Στόχος 3-Καλή Υγεία & Ευημερία (18%), Στόχος 13 – Δράση για το Κλίμα (13%) και Στόχος 12 – Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή (10%), Στόχος 10 – Λιγότερες Ανισότητες (9%) και Στόχος 11 – Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες (7%). 

Ακολούθησαν με μικρότερα ποσοστά συμμετοχών οι Στόχοι 15 – Ζωή στη Στεριά, 16 – Ειρήνη, Δικαιοσύνη και Ισχυροί Θεσμοί και 17 – Συνεργασία για τους Στόχους, με ποσοστό 4% έκαστος, καθώς και ο Στόχος 14 – Ζωή στο Νερό με ποσοτό 3%. Συμμετοχές της τάξης του 2% ξεχωριστά συγκέντρωσαν οι Στόχοι 1 – Μηδενική Φτώχεια, 5 – Ισότητα των Δυο Φύλων και 8 – Αξιοπρεπής Εργασία & Οικονομική Ανάπτυξη, ενώ στην τελευταία θέση με ποσοστό της τάξης του 1% ξεχωριστά έκαστος συγκέντρωσαν οι Στόχοι 2 – Μηδενική Πείνα, 6 – Καθαρό Νερό & Αποχέτευση, 7 – Φθηνή & Καθαρή Ενέργεια και 9 – Βιομηχανία, Καινοτομία & Υποδομές.

Τις τελευταίες τρεις σχολικές χρονιές οι Στόχοι με τη μεγαλύτερη συμμετοχή είναι ο 4 – Ποιοτική Εκπαίδευση, ο 10 – Λιγότερες Ανισότητες και ο 3 – Καλή Υγεία και Ευημερία. 

Κι ενώ ο Στόχος 13 – Δράση για το Κλίμα, ήταν ανάμεσα στις προτιμήσεις της σχολικής κοινότητας, το σχολικό έτος 2018-2019 δεν ήταν στην πρώτη γραμμή των συμμετοχών, σε αντίθεση με τον Στόχο 16 – Ειρήνη, Δικαιοσύνη και Ισχυροί Θεσμοί, ο οποίος εμφανίστηκε με μεγαλύτερες συμμετοχές μόνο σε αυτό το σχολικό έτος. Επιπλέον, ο Στόχος 11 – Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες, βρισκόταν σε υψηλή θέση κατά τα σχολικά έτη 2017-2018 και 2018-2019, ενώ το έτος 2019-2020 δεν συγκέντρωσε ιδιαίτερα μεγάλα ποσοστά συμμετοχών. Τέλος, κατά τα σχολικά έτη 2018-2019 και 2019-2020, ο Στόχος 12 – Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή ήταν ανάμεσα σε αυτούς που αναδείχθηκαν περισσότερο.

Όπως σημειώνουν οι συντελεστές του προγράμματος, μέσω του Bravo Schools γίνεται μια συστηματική καταγραφή της ωριμότητας της εκπαιδευτικής κοινότητας για τους Παγκοσμιους Στόχους, η οποία υπό τη μορφή Ετήσιας Έκθεσης δίνεται στους θεσμικούς φορείς της χώρας για την υποστήριξη της εκπόνησης πολιτικών προώθηση της Βιώσιμης Ανάπτυξης στην χωρα μας.

Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Περισσότερα
Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

17# Συνεργασία για τους Στόχους

Η Alpha Bank στηρίζει τις Μονάδες Υγείας στα νησιά

Σε συνέχεια της έμπρακτης στήριξής της στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19, η Alpha Bank προχωρά σε νέες δωρεές ιατρικών μηχανημάτων και υγειονομικού εξοπλισμού στις Μονάδες Υγείας οκτώ ελληνικών νησιών, στο πλαίσιο του προγράμματος «Μαζί, με στόχο την Υγεία».

Ο πρώτος «σταθμός» του Προγράμματος για φέτος ήταν τα Κουφονήσια, όπου την Πέμπτη, 25 Ιουνίου, ιατρικά μηχανήματα και ιατροφαρμακευτικό υλικό παραδόθηκαν στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο του νησιού. Τις αμέσως επόμενες ημέρες και έως το τέλος Ιουλίου, η Alpha Bank θα έχει πραγματοποιήσει σχετικές παραδόσεις σε Οινούσσες, Σπέτσες, Ρέθυμνο και Χανιά Κρήτης, Γαύδο, Σίκινο, Σκόπελο και Αγαθονήσι.

Kατά την παράδοση του εξοπλισμού στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Κουφονησίων, η Ελένη Στεργίου Υποδιευθύντρια της Διεύθυνσης Marketing και Δημοσίων Σχέσεων της Alpha Bank και υπεύθυνη για το πρόγραμμα «Μαζί με στόχο την Υγεία» υπενθύμισε ότι η Alpha Bank στηρίζει με συνέπεια από το 2014 την υγεία και την ασφάλεια των νησιωτών μας, καλύπτοντας τις ανάγκες των Μονάδων Υγείας των ελληνικών νησιών σε ιατρικό και υγειονομικό εξοπλισμό. “Συνεχίζουμε δυναμικά, σε επτά ακόμα σημεία του νησιωτικού χάρτη, ώστε εντός του φετινού καλοκαιριού το ‘Mαζί, με στόχο την Υγεία ́ να έχει βρεθεί στο πλευρό των κατοίκων 58 νησιωτικών περιοχών της χώρας μας”, πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του Προγράμματος έως σήμερα, έχουν παραδοθεί περίπου 234.000 ιατρικά μηχανήματα, συσκευές και είδη ιατροφαρμακευτικού υλικού σε 52 νησιά, στηρίζοντας τις ανάγκες περισσότερων από 550.000 κατοίκων.

Περισσότερα

3# Καλή Υγεία & Ευημερία

HOPEGenesis: Γίναμε 300

Γίναμε 300 👶🏻 #HOPEgenesis #NPO #WEAREHOPE #300babies 👶🏻ΙΙWe are 300 👶🏻 #HOPEgenesis #NPO #WEAREHOPE #300babies 👶🏻

Gepostet von HOPEgenesis am Mittwoch, 1. Juli 2020

Η HOPEgenesis είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας και ασχολείται με το θέμα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα. Αποστολή της είναι να παρέχει ολοκληρωμένη ιατρική περίθαλψη και φροντίδα σε γυναίκες από τη στιγμή που μένουν έγκυες έως τη μέρα του τοκετού τους.

Μέχρι τώρα έχει στηρίξει περισσότερες από 300 μητέρες.

Η οργάνωση εργάζεται και επικεντρώνεται στις λύσεις για την ανατροπή του κλίματος της υπογεννητικότητας τόσο σε επίπεδο τοπικών κοινοτήτων – προκειμένου να παρέχει την απαραίτητη ασφάλεια στις γυναίκες που κυοφορούν ή επιθυμούν να μείνουν έγκυες- όσο και στον ευρύτερο κοινωνικό ιστό μέσα από τη γνωστοποίηση, ευαισθητοποίηση και μελέτη του ζητήματος.

Περισσότερα

17# Συνεργασία για τους Στόχους

Kleemann: Παράδοση 21 κλινών ΜΕΘ στο Υπουργείο Υγείας

Συνολικά 21 σύγχρονες ηλεκτρικές κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) πρόσφερε για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας ο Όμιλος KLEEMAΝN.

Συγκεκριμένα, ο Κωνσταντίνος Κουκούντζος, Διευθύνων Σύμβουλος, και ο Νίκος Κουκούντζος, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου της KLEEMANN επισκέφτηκαν το Υπουργείο Υγείας και συναντήθηκαν με τον Υπουργό Βασίλη Κικίλια για να τον ενημερώσουν σχετικά με την πραγματοποίηση της δωρεάς. 

Ο Υπουργός ευχαρίστησε για τη δωρεά, η οποία συνεισφέρει στην περαιτέρω ενίσχυση του Εθνικού συστήματος Υγείας. Οι νέες κλίνες θα τοποθετηθούν στις ΜΕΘ των δεκατριών βασικών και αναπληρωματικών νοσοκομείων αναφοράς, καθώς και σε νοσοκομεία των νομών Θεσσαλονίκης και Κιλκίς.

Πρόκειται για κλίνες Hillrom, οι οποίες μέσω της ασύρματης συνδεσιμότητάς τους παρέχουν την δυνατότητα να καταγράφονται με ασφάλεια και να παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα των ασθενών που είναι κρίσιμα για την ασφαλή και αποτελεσματική νοσηλεία.

Ο Κωνσταντίνος Κουκούντζος δήλωσε σχετικά: «Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία και με στόχο να συμβάλουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας στην προσπάθεια της πολιτείας για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης του COVID-19, προχωρήσαμε στη δωρεά 21 σύγχρονων ηλεκτρικών κλινών ΜΕΘ προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ελπίζουμε, ωστόσο ότι με την ορθή διαχείριση της κατάστασης από την πολιτεία, οι κλίνες αυτές να μην χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν στην παρούσα συγκυρία και να μείνουν ως παρακαταθήκη για το εθνικό σύστημα υγείας».

Σημειώνεται ότι οι 21 κλίνες θα τοποθετηθούν στα νοσοκομεία: ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός», ΠΓΝ «Αττικόν», ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο», ΠΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο», ΠΓΝ Λάρισας, ΓΝ Λαμίας, ΠΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια», ΠΓΝ Ιωαννίνων, ΠΓΝ Ηρακλείου, ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος», ΓΝΘ «Άγιος Παύλος», ΓΝΘ «Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ – ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ» (οργανική μονάδα έδρας Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ), ΓΝΘ «Γ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ», ΓΝΘ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΓΝΘ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ, Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ» και στο ΓΝ Κιλκίς.

Περισσότερα

Ετικέτες

Εγγραφή στο Newsletter

ΑΠΟΨΕΙΣ