Connect with us

17# Συνεργασία για τους Στόχους

Συνέδριο ΕΚΕ Ελληνο-Αμερικάνικου Επιμελητηρίου: «We are the Change Generation»

Στην κατάμεστη συνεδριακή αίθουσα του Μουσείου Μπενάκη έπεσε χθες, 7 Νοεμβρίου, η αυλαία του 17ου ετήσιου Συνεδρίου Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, με τίτλο “We are the Change Generation”.

Διακεκριμένοι ομιλητές, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί, εμπειρογνώμονες είχαν την ευκαιρία να ανταλάξουν απόψεις γύρω από τις τάσεις της βιώσιμης ανάπτυξης στη σημερινή εποχή, που χαρακτηρίζεται από ριζικές αλλαγές σε όλες τις πτυχές της επιχειρηματικότητας και της καθημερινότητας των πολιτών.

Στο συνέδριο, που είχε την υποστήριξη του csrindex, ως χορηγού επικοινωνίας, αναδείχθηκαν τα παγκόσμια προβλήματα που απαιτούν τοπική δράση ενώ δόθηκαν θετικά μηνύματα από τους συμμετέχοντες, που εκπροσώπησαν όλες τις γενιές – baby boomers, millennials, Generation X, Generation Z – για συνεργασία και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων.

O Πάκης Παπαδημητριου, Πρόεδρος Επιτροπής ΕΚΕ

Εξάλλου, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι στο σημερινό απαιτητικό διεθνές περιβάλλον, οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να αποτελέσουν μέρος της λύσης πρέπει πρώτα να σιγουρευτούν ότι δεν αποτελούν μέρος του προβλήματος και οφείλουν να εφαρμόσουν διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα και αρχές. Στο πλαίσιο αυτό το συνέδριο πέτυχε το στόχο του να αναδείξει τα ουσιαστικά ζητήματα βιωσιμότητας, την αναγνώριση των κοινών προσπαθειών που δρομολογούνται και την κινητοποίηση των επιχειρήσεων για ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον για όλους.

Ο Ηλίας Σπιρτούνιας, Γενικός Διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, εγκαινίασε τις εργασίες του συνεδρίου επιχειρώντας μια ιστορική αναδρομή στις διαδηλώσεις του Woodstock, που φαίνεται να γίνονται επίκαιρες ως κάλεσμα για συνεργασία και συναδελφισμό με στόχο την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων. Εξάλλου, όπως τόνισε ο κ. Σπιρτούνιας, εάν δεν αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί τα προβλήματα, με αλληλοκατανόηση και κοινωνική δικαιοσύνη, κανείς δεν μπορεί να είναι ασφαλής. Ο Νικόλαος Μπακατσέλος, Πρόεδρος Διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Επιμελητηρίου, που αναζητά ένα ρεαλισικό και βιώσιμο μοντέλο που θα κάνει το φορέα χρήσιμο στα μέλη του και στην ελληνική κοινωνία. Τόνισε δε ότι το επιτελείο του Επιμελητηρίου έχει πάντα στραμμένο το βλέμμα στις επιχειρηματικές ευκαιρίες σε διακρατικό επίπεδο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις ΗΠΑ, ένα θέμα που αναδείχθηκε και στο μήνυμα του Geoffrey Pyatt, United States Ambassador to the Hellenic Republic, όπου τονίστηκε η ανάγκη να μείνουμε προσηλωμένοι στη μεγάλη εικόνα. Στο ίσιο πλαίσιο εντάσσονται άλλωστε οι πρωτοβουλίες της Πρεσβείας για προώθηση κουλτούρας βιωσιμότητας σε επίπεδο ηγεσίας των επιχειρήσεων, με στόχο την υλοποίηση βιώσιμων επενδύσεων, ανάταξης της οικονομίας και δημιουργίας σταθερού περιβάλλοντος σε συνέχεια της δεκαετούς κρίσης.

Από την πλευρά του ο Πάκης Παπαδημητρίου, Πρόεδρος της Επιτροπής ΕΚΕ του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, τόνισε ότι είναι πλέον καιρός να προσαρμόσουμε τη λειτουργία μας στις απαιτήσεις της κοινωνίας η οποία αφουκράζεται και αντιλαμβάνεται τις παγκόσμιες προκλήσεις. Ανέδειξε δε την αξία των συνεργασιών μεταξύ επιχειρήσεων, φορέων της πολιτείας και κοινωνίας των πολιτών με στόχο την επίλυση ζητημάτων όπως η πλαστική σακκούλα, η κοινωνική ένταξη προσφύγων, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων. Κάπως έτσι ο κ. Παπαδημητρίου αναφέρθηκε στη σημασία του Στόχου 17 και τόνισε ότι αυτό που πρέπει να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε είναι ότι η βιωσιμότητα πρέπει να ενταχθεί στο business model. Σε αυτή τη βάση άλλωστε στήθηκε το συνέδριο.

Τι μας ανησυχεί

Στο κρίσιμο ζήτημα της βιώσιμης ανάπτυξης αναπτύχθηκε προβληματισμός σχετικά με το τι μας ανησυχεί. Στη συζήτηση που συντόνισε ο δημοσιογράφος του SKAI TV & Radio Νίκος Ανδρίτσος, ο Στέφανος Χάνδακας, ιδρυτής και πρόεδρος της HOPEgenesis, έδωσε έμφαση στο δημογραφικό ζήτημα. Παρουσίασε την εμπειρία του για το θέμα, πάνω στο οποίο εργάζεται τα τελευταία χρόνια ξεκινώντας από την 2013-14, όταν ανέπτυξε δράση στα ακριτικά νησιά για προσφορά υπηρεσιών. Παρουσίασε στοιχεία της Ελλ.Στατ. που καταδεικνύουν τους κινδύνους για την Ελλάδα από την υπογεννητικότητα και τη γήρανση του πληθυσμού, σε συνδυασμό με κομβικές περιόδους, όπως η οικονομική κρίση, που διόγκωσαν τα προβλήματα. Όπως τόνισε, το δημογραφικό είναι πρόβλημα με οικονομική διάσταση και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων την ανάγκη ανάληψης δράσης για να υποστηριχθεί ο γηγενής πληθυσμός, για να επαναπατριστούν Έλληνες του εξωτερικού και για να ενταχθούν αποτελεσματικά στην ελληνική κοινωνία μετανάστες.

Ο Γεώργιος Παπαθεοδώρου, Καθηγητής Φυσικής Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου της Πάτρας, μίλησε για τα χιλιάδες απορρίμματα που καταλήγουν κάθε λεπτό στους ωκεανούς, γεγονός που συνεπάγεται μια σειρά από βλάβες για το οικοσύστημα. Ενδεικτικά ανέφερε ότι 600 θαλάσσια είδη έχουν υποστεί επιπτώσεις από τη θαλάσσια ρύπανση, μέχρι το 2050 πάνω από 9 στα 10 θαλασσοπούλια θα έχουν καταπιεί πλαστικό ενώ τα μικροπραστικά αρχίζουν να μπαίνουν σταδιακά στην τροφική αλυσίδα. Η παγκοσμιοποίηση του τουρισμού των μικροπλαστικών είναι ένα επικίνδυνο φαινόμενο που απαιτεί πολλά δις. δολ. για απορρύπανση και χωρίς διακρατικές πολιτικές δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Παπαθεοδώρου φαίνεται να υπάρχει ελπίδα, γεγονός που υποστήριξε μέσα από το παράδειγμα προγράμματος που υλοποιήθηκε στη Σύρο, όπου χρησιμοποιήθηκαν μοντέλα μέτρησης, βαθυσκάφη, drones ενώ κινητοποιήθηκε και η τοπική κοινωνία. Ως αποτέλεσμα, περιορίστηκε κατά 70% η πλαστική σακκούλα στις ακτές και περιορίστηκε κατά 60% η ρύπανση στον πυθμένα της θάλασσας.

Η συγγραφέας Κατερίνα Χλωροκώστα, αναφέρθηκε στην τεχνολογία ως εργαλείο και στον κίνδυνο από την προσήλωση σε ψηφιακά κανάλια επικοινωνίας, στο οποίο συμφώνησε ο Δημήτρης Καλογερόπουλος, Social Media Analyst, jetdrops, που τόνισε ότι τα media λειτουργούν ως μεγεθυτικός φακός των συναισθημάτων μας. Όπως εξήγησε, ανεξάρτητα με το πόσους φίλους έχουμε online, αν δεν ζούμε με φίλους καταλήγουμε στη μοναξιά. Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Κίντζιος, Business Development Director, ReGeneration, ανέδειξε τις ανησυχίες της κοινωνίας στον τομέα της εργασίας. Μίλησε για τα προβλήματα απασχολησιμότητας τόσο για τους Έλληνες, με τους οποίους ασχολείται η ReGeneration, όσο και για τις ανάγκες που αναδύονται για ειδικούς πληθυσμούς, όπως οι πρόσφυγες.

Τι μας αλλάζει

Η πρόκληση που αναδύεται στην αγορά εργασίας με την έλευση των ρομπότ, της τεχνητής νοημοσύνης και άλλων τεχνολογιών βρέθηκε στο επίκεντρο συζήτησης που συντόνισε η Χριστίνα Βίδου, δημοσιογράος SKAI 100.3, με τον Chris White, Vice President, Nokia Bell Labs, να τονίζει ότι πρέπει να συμφιλιωθούμε με τις προκλήσεις και τις αβεβαιότητες που είναι μπροστά μας. Στο πλαίσιο αυτό, μια εταιρεία τεχνολογίας, όπως η Nokia αναπτύσσει νέες δυνατότητες. Εξήγησε ότι τα ρομπότ θα αλλάξουν την εργασία και το κλειδί για την επιτυχή μετάβαση στο νέο περιβάλλο είναι η συνεργασία. Πρέπει να συνεργαστούμε με τις τεχνολογίες για να κάνουμε πράγματα που δεν είχαμε κάνει ποτέ πριν, τόνισε ο κ. White, εξηγώντας την ανάγκη αναβάθμισης δεξιοτήτων σε ειδικότητες που απειλούνται περισσότερο από τις αλλαγές στην αγορά εργασίας. Εξάλλου, κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και με την έλευση του internet, που άλλαξε τη φύση της εργασίας.

Σε παρόμοιο μοτίβο κινήθηκε και η τοποθέτηση του Rob Garlick, Head of Research EMEA, CITI, που αναφέρθηκε στη χώρα μας και στην δυναμική της τουριστικής βιομηχανίας, η ανάπτυξη της οποίας ενέχει θετικές αλλά και αρνητικές επιπτώσεις. Μίλησε με στατιστικά δεδομένα για να αναδείξει τον αντίκτυπο στο περιβάλλον από τον μαζικό τουρισμό, όπως οι αερομεταφορές και ανέλυσε τις νέες δυνατότητες που θα φέρει η τεχνολογία, από τα νέου τύπου οχήματα μέχρι τα υπτάμενα ταξί. Ωστόσο, όπως εξήγησε, η καινοτομία θα επηρεάσει και το μέλλον της εργασίας. Στη νέα εποχή οι δυνατότητες της τεχνολογίας θα ευνοήσουν καλύτερη ισορροπία επαγγελματικής και οικογενειακής ζώης ενώ οι νέοι θα καλούνται να αλλάζουν περισσότερες φορές καριέρα γεγονός που σημαίνει ότι απαιτείται συνεχής εκπαίδευση. Τα στοιχεία αυτά που χαρακτηρίζουν το νέο περιβάλλον επανέλαβε, μέσα από τις δικές της εμπειρίες η Όλγα Επιτροπάκη, Καθηγήτρια, Durham University, που αναφέρθηκε ειδικότερα στις δυνατότητες μέσω εικονικής πραγματικότητας. Εξήγησε πώς  δίνονται λύσεις και πώς προωθείται η ευελιξία στην εργασία ενώ τόνισε επίσης την ανάγκη να κλείσει το χάσμα δεξιοτήτων. Οι επενδυτικές ευκαιρίες που αναδύονται στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον αποτυπώθηκαν και στην παρουσίαση της Lucy Xu, Founder, The Port, η οποία ήρθε στην Αθήνα, από τη Νέα Υόρκη, για να αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα. Αν και προέρχεται από ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον και μια άλλη κοινωνία αξιοποίησε την πρόκληση και σχεδιάζει να εγκατασταθεί πλέον στην φιλόξενη – όπως είπε – Ελλάδα, της οποίας την ιστορία γνωρίζει και αντλεί έμπνευση από τον αρχαίο πολιτισμό.

Για τις αλλαγές που μας ανησυχούν μίλησε και ο Κωνσταντίνος Μαχαίρας, Executive Director, Organization Earth, που τόνισε ότι αυτές θα επηρεάσουν κυρίως τις ευπαθείς ομάδες ενώ από την πλευρά της η Δήμητρα Καλογεροπούλου, Head of Office, International Rescue Committee Hellas, πρόσθεσε ότι το πρόβλημα επιτείνεται όσο αυξάνουν οι προσφυγικές ροές αναδύοντας την ανάγκη ενσωμάτωσης αυτών των ανθρώπων στην αγορά εργασίας.

Τι μας εμπνέει και τι μέλλει γενέσθαι

Το νέο επιχειρηματικό μοντέλο που στοχεύει στη βελτίωση κοινωνικών συνθηκών βρέθηκε στο επίκεντρο συζήτησης που συντόνισε ο Σταμάτης Ζαχαρός, δημοσιογράφος Action24Adam Long, Founder, Conscious Step, που εμφανίστηκε στο πόντιουμ με τις …κάλτες, αναφέρθηκε στο προϊόν του, που είναι αυτό ακριβώς: οι κάλτες, τις οποίες άρχισε να παράγει διαθέτοντας ένα ποσοστό επί των πωλήσεων για την αντιμετώπιση προκλήσεων από την αποψίλωση των δασών μέχρι την πείνα και την αντιμετώπιση σπάνιων ασθενειών. Ο Νικόλαος Χριστοδούλου, CEO, CHB Group, εκπρόσωπος της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας, περιέγραψς την ιστορία της οικογενειακής επιχείρησης, από το 1955, όταν ξεκίνησε την εξαγωγή ελληνικών φρούτων, κυρίως εσπεριδοειδών στην ευρωπαϊκή αγορά. Αναφέρθηκε στην επέκταση, μερικά χρόνια αργότερα, στους συμπυκνωμένους χυμούς και άλλα προϊόντα από φρούτα και στις νέες καινοτομίες που καθιστούν την οικογένεια Χριστοδούλου αναγνωρίσιμο brand εντός και εκτός συνόρων.

Από την πλευρά της η Μελίνα Ταπραντζή, Founder, Wise Greece, μίλησε για την δράση της οργάνωσής της που έρχεται να συμπληρώσει υπηρεσίες προς ασθενείς ομάδες του πληθυσμού. Μάλιστα ανέδειξε τον όγκο των αναγκών με μια ευχή: Θα ήθελα να μην υπάρχουμε σε 10 χρόνια! Παρόμοιους προβληματισμούς μοιράστηκε με τους κ.κ. Χρήστο Αλεφαντή, EditorinChief του περιοδικού δρόμου Σχεδία και Λεωνίδα Κουρσουμή, Founder, Bookstore for Homeless, που συγκίνησε το κοινό με την προσωπική του ιστορία, καθώς έτυχε να βρεθεί άστεγος όταν έχασε τη δουλειά του στον εκδοτικό οίκο όπου εργαζόταν. Αναγκάστηκε να τρώει στα συσσίτια, μέχρι μια παλιά του συνάδελφος να του παραχωρήσει προσωρινή στέγη. Σήμερα έχει ένα βιβλιπωλείο-παλαιοπωλείο που ανήκει στους άστεγους.

Η αυλαία του 17ου ετήσιου Συνεδρίου Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου έπεσε με μια συζήτηση πάνελ στην οποία συμμετείχαν παιδιά. Στη συζήτηση που συντόνισε η Έλενα Παπαδημητρίου, δημοσιογράφος SKAI TV&Radio, συμμετείχαν μεταξύ άλλων η Amy & Ella Meek, Founders, Kids Against Plastic, Ειρήνη Βουγιούκα και Mαρία Παπαθεοδώρου, Representatives, Fridays for Future Greece, αναδείχθηκαν οι προβληματισμοί της επόμενης γενιάς μαζί με το αισιόδοξο μήνυμα ότι η συνεργασία ανθρώπων από διαφορετικές κουλτούρες, γενιές, επιχειρηματικούς κλάδους, κοινωνίες κ.ο.κ. μπορεί να οδηγήσει σε αποτελεσματικές λύσεις αντιμετώπησης των παγκόσμιων προκλήσεων και επίτευξης των Παγκόσμιων Στόχων.

Σοφία Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com)

Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Περισσότερα
Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

17# Συνεργασία για τους Στόχους

Κέντρο Αειφορίας (CSE) και Moody’s σε κοινή εκδήλωση

Στη στρατηγική της Moody’s για την Αειφορία και τους δείκτες ESG αναφέρθηκε η Anna Zubets Anderson (Vice President –Moody’s) σε ειδική εκδήλωση του Κέντρου Αειφορίας (CSE) που έγινε για Στελέχη Επιχειρήσεων και επενδυτών στο Τορόντο στις αρχές Νοεμβρίου.

Οι συμμετέχοντες του προγράμματος παρακολούθησαν την παρουσίαση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς αναλύθηκαν ζητήματα σχετικά με το διεθνώς αυξανόμενο ενδιαφέρον παραγόντων της αγοράς γύρω από το θέμα των υπεύθυνων επενδύσεων. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε συζήτηση για τα Πράσινα Ομόλογα (Green Bonds), με ταυτόχρονη ανάλυση στοιχείων που αποδεικνύουν την ολοένα και περισσότερο αυξητική τάση τους.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Αειφορίας (CSE) με τη Moody’s και αφορά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη καθώς και τη σημασία των κριτηρίων ΕSG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση) που βασίζονται στις νέες απαιτήσεις των επενδυτών.

Η Moody’s είναι χορηγός του παγκοσμίως ηγετικού προγράμματος για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και κριτηρίων ESG του Κέντρου Αειφορίας (CSE), το οποίο στοχεύει στην παροχή πιστοποίησης και πρακτικών εργαλείων σχετικά με τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και αφορά επενδυτές, αναλυτές και στελέχη εισηγμένων εταιρειών. Το επόμενο πρόγραμμα στο οποίο θα συμμετάσχει η Moody’s είναι το “Leadership Edition 2020” και θα διεξαχθεί στη Νέα Υόρκη, στις 11 Ιουνίου 2020.

Περισσότερα

12# Υπεύθυνη Κατανάλωση & Παραγωγή

Airbus: Μέσω GEFCO η διαχείριση επαναχρησιμοποιήσιμων συσκευασιών

Η GEFCO, κορυφαίος πάροχος πολυτροπικών λύσεων εφοδιαστικής αλυσίδας, υπέγραψε συμφωνία με την Airbus, παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα της αεροπορικής βιομηχανίας, για να υποστηρίξει τη μετάβασή της σε μια καθαρότερη, πιο φιλική προς το περιβάλλον αλυσίδα εφοδιασμού.

Με περισσότερα από 30 χρόνια εμπειρίας σε επαναχρησιμοποιήσιμες συσκευασίες, η GEFCO θα αντικαταστήσει σταδιακά τις αναλώσιμες συσκευασίες της Airbus με επαναχρησιμοποιούμενα, πτυσσόμενα container. Αυτό αποδεικνύει τη δέσμευση των δύο εταιρειών να ακολουθούν τα αυστηρότερα περιβαλλοντικά πρότυπα ενώ ταυτόχρονα θα ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα στον τομέα των αερομεταφορών.

Υποστηρίζοντας τη μετάβαση σε επαναχρησιμοποιήσιμες συσκευασίες

Από τον Ιανουάριο του 2019, η GEFCO διαχειρίζεται τις νέες επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες Airbus σχεδιασμένες για τη μεταφορά εξαρτημάτων από προμηθευτές Airbus στην Ευρώπη, σε 10 μονάδες συναρμολόγησης στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Με περισσότερα από 30.000 assets που εμπλέκονται στο έργο, η Airbus προτίθεται να επεκτείνει σταδιακά τις βιώσιμες αυτές λύσεις σε όλες τις Ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις της και τους προμηθευτές της.

Η επαναχρησιμοποιήσιμη συσκευασία θα επιτρέψει στην Airbus να μειώσει σημαντικά την ποσότητα συσκευασίας μίας χρήσης στην αλυσίδα εφοδιασμού της, καθώς και τον αριθμό των φορτηγών στους δρόμους, καθώς η χρήση πτυσσόμενων κιβωτίων και εμπορευματοκιβωτίων συμβάλλει στη βελτιστοποίηση της φόρτωσης φορτηγών. Η προσέγγιση αυτή συμπίπτει με τη ριζική αλλαγή στον τομέα των αερομεταφορών, η οποία απαιτεί από τις εταιρείες να βελτιώνουν συνεχώς τις επιδόσεις τους στον τομέα της εφοδιαστικής, τηρώντας ταυτόχρονα υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα.

Παροχή ολοκληρωμένης διαχείρισης συσκευασιών σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού

Σε καθημερινή βάση, έξι κέντρα διαχείρισης συσκευασιών της GEFCO χειρίζονται την παραγγελία, συλλογή, φόρτωση και μεταφορά επαναχρησιμοποιήσιμων συσκευασιών. Η Airbus συνεργάζεται επίσης με τις ομάδες ελέγχου GEFCO για να εκπαιδεύσει τις επιχειρησιακές της ομάδες στη διαχείριση συσκευασιών και το σύστημα NETBOX IT, το οποίο παρακολουθεί τα containers και παρέχει ενημερώσεις παράδοσης σε πραγματικό χρόνο. Εκπαίδευση παρέχεται επίσης στους προμηθευτές της Airbus για να υποστηρίξει τη μετάβασή τους σε βιώσιμες συσκευασίες.

Το ανθρώπινο δυναμικό και τεχνικοί πόροι της GEFCO προσφέρουν στην Airbus τα υψηλότερα πρότυπα ιχνηλασιμότητας για να ενισχύσουν τη διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασμού της, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη βελτίωση των διαδικασιών σε ολόκληρη τη βιομηχανία.

Ο Emmanuel Arnaud, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της GEFCO Sales & Marketing δήλωσε: «Είμαστε πολύ περήφανοι για την εμπιστοσύνη της Airbus προς εμάς και εξαιρετικά χαρούμενοι που μεταφέρουμε σε αυτό το φιλόδοξο έργο την μοναδική εμπειρία μας στον τομέα των επαναχρησιμοποιήσιμων συσκευασιών. Το διεθνές μας δίκτυο εμπειρογνωμόνων και οι γνωστές επιχειρησιακές δεξιότητές μας, ιδιαίτερα στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε με εμπιστοσύνη στην ανάληψη της πρόκληση αυτής, ακολουθώντας προσέγγιση συνεργασίας όπως αναφέρει και η υπογραφή του brand μας ‘Partners, unlimited’».

Περισσότερα

10# Λιγότερες Ανισότητες

Ιnteramerican: Μνημόνιο με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού και σε συνέχεια μιάς πολυετούς υποστηρικτικής συνεργασίας, που έχει ξεκινήσει από το 2011, η Interamerican ανακοίνωσε ότι δεσμεύθηκε πρόσφατα με την υπογραφή σχετικού Μνημονίου για την περαιτέρω υποστήριξη του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, θα παρέχει εφεξής δωρεάν κάλυψη των αναγκών του Δικτύου, που αφορούν σε υπηρεσίες Άμεσης Ιατρικής Βοήθειας. Ειδικότερα, παρέχεται η δυνατότητα χρήσης της τηλεφωνικής Γραμμής Υγείας 1010 της Interamerican. Πρακτικά, σε περίπτωση ανάγκης το Δίκτυο των Δικαιωμάτων του Παιδιού θα έχει στη διάθεσή του, καθημερινά και καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου, εξειδικευμένους ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων για συμβουλές και οδηγίες τηλεφωνικώς, μέσω του 1010. Ακόμη, σε περιπτώσεις που θα κριθεί ως αναγκαία η χρήση ασθενοφόρου, η Interamerican θα συνδράμει με ασθενοφόρο και οδηγό, εφ’ όσον είναι δυνατόν, μετά από σχετική επικοινωνία με την εταιρεία εξουσιοδοτημένου προσώπου από το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Επισημαίνεται ότι η INTERAMERICAN παρέχει σταθερά και την ασφαλιστική κάλυψη του ακινήτου του Δικτύου στην περιοχή του Σταθμού Λαρίσης, σημείου αναφοράς ποικίλων δραστηριοτήτων για τα παιδιά. Το Μνημόνιο υποστήριξης έχει μια συμβολική διάσταση και για τις δύο πλευρές, δεδομένου ότι φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από την υιοθέτηση της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Η Διεθνής Σύμβαση* του 1989, τρία χρόνια αργότερα (το 1992) επικυρώθηκε και από την Ελλάδα, ενσωματώθηκε στο εσωτερικό της δίκαιο και έκτοτε, αποτελεί Νόμο του κράτους (Ν2101/92).

Εκ μέρους του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ο Πάνος Χριστοδούλου, διευθυντής, δήλωσε σχετικά: «Η υποστήριξη του Δικτύου από οργανισμούς όπως είναι η INTERAMERICAN, όχι μόνο ενθαρρυντική αλλά και ουσιαστικά αποτελεσματική για την αντιμετώπιση αναγκών μεγάλου αριθμού παιδιών, καθώς παραμένει η προβληματική από τα προηγούμενα χρόνια κατάσταση. Με ανησυχία διαπιστώνεται ότι, όχι μόνο δεν λαμβάνονται μέτρα βελτίωσης αλλά, αντιθέτως, βρίσκουν έδαφος ρητορικές, υιοθετούνται σχέδια και παίρνονται αποφάσεις που με άμεσο ή έμμεσο τρόπο θίγουν ακόμη περισσότερο τα δικαιώματα των παιδιών. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η Εταιρεία παραμένει έμπρακτα κοντά μας, αποδεικνύοντας πως αντιλαμβάνεται ευρύτερα την κοινωνική αποστολή της».

Από την πλευρά της INTERAMERICAN, ο Γιώργος Βαλαής, γενικός διευθυντής της εταιρείας Βοήθειας, τόνισε: «Αποτελεί υποχρέωσή μας να ενισχύουμε, με κάθε δυνατό τρόπο, το έργο του Δικτύου που προασπίζει την εξίσωση των δικαιωμάτων στη ζωή για όλα τα παιδιά του κόσμου, χωρίς διακρίσεις. Άλλωστε, η εταιρεία έχει υιοθετήσει στο πλαίσιο της εταιρικής υπευθυνότητας που έχει ενσωματώσει εδώ και πολλά χρόνια στη στρατηγική της, τις Αρχές του UN Global Compact και έχει υιοθετήσει τους παγκόσμιους Στόχους της Ατζέντας 2030 για έναν καλύτερο κόσμο, όπου η φροντίδα για τα παιδιά στο παρόν και το μέλλον είναι στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων».

*Σύμφωνα με όσα ορίζει η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και κατ’ επέκταση ο Νόμος, η Ελλάδα οφείλει, μεταξύ άλλων:

 • Να σέβεται τα δικαιώματα, που αναφέρονται στη Σύμβαση και να τα εγγυάται σε κάθε παιδί που υπάγεται στη δικαιοδοσία της χώρας, χωρίς καμμία διάκριση (άρθρο 2),
 • Να εξασφαλίζει στο παιδί την αναγκαία για την ευημερία του προστασία και φροντίδα (άρθρο 3),
 • Να αναγνωρίζει ότι κάθε παιδί έχει εγγενές δικαίωμα στη ζωή και εξασφαλίζει την επιβίωση και την ανάπτυξή του (άρθρο 6),
 • να παρέχει ειδική προστασία και βοήθεια για κάθε παιδί που στερείται προσωρινά ή οριστικά το οικογενειακό περιβάλλον του (άρθρο 20),
 • Να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου κάθε παιδί-πρόσφυγας να έχει την κατάλληλη προστασία και υποστήριξη, που θα του επιτρέψουν να απολαύει των δικαιωμάτων του ως παιδί (άρθρο 22),
 • Να διασφαλίζει ότι κανένα παιδί δεν θα στερείται το δικαίωμα πρόσβασης σε υπηρεσίες ιατρικής θεραπείας και αποκατάστασής αναπήρων, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα κάθε παιδιού για πρόσβαση στο καλύτερο δυνατόν επίπεδο υγείας (άρθρο 24),
 • Να αναγνωρίζει το δικαίωμα κάθε παιδιού για ένα κατάλληλο επίπεδο ζωής που να επιτρέπει τη σωματική, πνευματική, ψυχική, ηθική και κοινωνική ανάπτυξη του (άρθρο 27),
 • Να αναγνωρίζει το δικαίωμα κάθε παιδιού στην εκπαίδευση και να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για να επιτευχθεί η άσκηση του δικαιώματος αυτού (άρθρο 28),
 • Να αναλαμβάνει την υποχρέωση να προστατεύσει κάθε παιδί από κάθε μορφή εκμετάλλευσης (άρθρο 36), συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής εκμετάλλευσης (άρθρο 32), της σεξουαλικής βίας (άρθρο 34) και χρήσης ναρκωτικών (άρθρο 33),
 • Να επαγρυπνεί ώστε κανένα παιδί να μη στερείται την ελευθερία του κατά τρόπο παράνομο ή αυθαίρετο (άρθρο 37) και
 • Να λαμβάνει όλα τα κατάλληλα μέτρα ώστε να διευκολύνει τη σωματική και ψυχολογική ανάρρωση και την κοινωνική επανένταξη κάθε παιδιού θύματος οποιασδήποτε μορφής παραμέλησης, εκμετάλλευσης ή κακοποίησης (άρθρο 39).

Περισσότερα

Ετικέτες

Εγγραφή στο Newsletter

ΔΗΜΟΦΙΛΗ