WWF: Παράνομες παρεμβάσεις υποβαθμίζουν το περιβάλλον

Date:

Share post:

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ΑΡΧΕΛΩΝ, MEDASSET, MOm και WWF Ελλάς, με αφορμή την ευρωπαϊκή ημέρα Natura 2000, καθώς τους τελευταίους μήνες παρατηρείται σωρεία παράνομων παρεμβάσεων εντός του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου που επιφέρει σοβαρή υποβάθμιση του περιβάλλοντος στην προστατευόμενη περιοχή και δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο αλλοίωσης των παραλιών ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του WWF Ελλάς, η ολιγωρία που επιδεικνύουν οι αρμόδιες αρχές, οι οποίες αγνοούν τις εκκλήσεις του Φορέα Διαχείρισης για άμεση επέμβαση, δυστυχώς αποδεικνύει για ακόμη μια φορά την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού για έγκαιρη και αποτελεσματική προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας μας. Ειδικότερα:

Κοντά στην παραλία του Γέρακα, που αποτελεί σημαντικό βιότοπο αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta, και εντός της Περιοχής Προστασίας της Φύσης Π2, όπου απαγορεύεται οποιαδήποτε οικοδομική εργασία και επομένως δεν μπορεί να εκδοθεί καμία οικοδομική άδεια, κατασκευάστηκαν τους τελευταίους μήνες δύο παράνομα κτίσματα. Από την υπηρεσία δόμησης του Δήμου Ζακύνθου έχουν εδώ και μήνες επιβληθεί τα σχετικά πρόστιμα, χωρίς όμως να έχει ξεκινήσει η διαδικασία κατεδάφισης. Οι δε παραβάτες, προτρέπονται, έμμεσα και με την ίδια την πράξη επιβολής προστίμου, να «τακτοποιήσουν – νομιμοποιήσουν» τα αυθαίρετα, έστω και αν είναι πασιφανές ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της σχετικής νομοθεσίας.

Μεταξύ των παραλιών ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Γέρακα και Δάφνης, εντός της Περιοχής Προστατευόμενου Τοπίου Φ1, διανοίχθηκε, παράνομα, στα τέλη του 2015, δρόμος, μήκους 1 χλμ. και πλάτους 6 μέτρων. Εξαιτίας της ολιγωρίας των αρμόδιων αρχών, όχι μόνο δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αποκατάστασης περιβαλλοντικής ζημίας, αλλά οι παράνομες εργασίες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, με διαπλάτυνση του παράνομου δρόμου σε συγκεκριμένα σημεία.

Στην Περιοχή Προστασίας της Φύσης Π3, πίσω από τη παραλία Καλαμακίου, που αποτελεί σημαντικό βιότοπο αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta, έγινε στα μέσα Μαρτίου 2018, παρέμβαση με μπουλντόζα, με αποτέλεσμα την καταστροφή της προστατευόμενης βλάστησης των αμμοθινών. Αν και οι αρχές ενημερώθηκαν εγκαίρως και ήδη από την πρώτη μέρα των παράνομων εργασιών, δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία αυτοφώρου, με αποτέλεσμα η καταστροφή να συνεχιστεί ανενόχλητα για 3 ημέρες.

Καθ’ όλη τη θερινή περίοδο 2017, στις παραλίες ωοτοκίας Γέρακα, Crystal και Καλαμάκι τοποθετήθηκε πληθώρα επίπλων θαλάσσης, κατά παράβαση του Προεδρικού Διατάγματος ίδρυσης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (στην παραλία του Γέρακα καταγράφηκαν 262 ξαπλώστρες, ενώ το Π.Δ. επιτρέπει έως 120, στις παραλίες Crystal και Καλαμάκι καταγράφηκαν 569 ξαπλώστρες, ενώ το Π.Δ. επιτρέπει έως 300), τα οποία μάλιστα δεν απομακρύνονταν μετά τη δύση του ηλίου, παρεμποδίζοντας έτσι τις θαλάσσιες χελώνες που προσπαθούσαν να ωοτοκήσουν. Οι συναρμόδιες αρχές, αγνοώντας τις σχετικές εκκλήσεις του Φορέα Διαχείρισης για τη σύννομη λειτουργία των επιχειρήσεων, με τις οποίες ο Δήμος Ζακύνθου είχε υπογράψει συμφωνητικά παραχώρησης αιγιαλού, δεν προχώρησαν στις νόμιμες ενέργειες, επικαλούμενες άγνοια της ταυτότητας των υπαιτίων.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ΑΡΧΕΛΩΝ, MEDASSET, MΟm και WWF Ελλάς που δραστηριοποιούνται ενεργά στη Ζάκυνθο εδώ και δεκαετίες με γνώμονα την προστασία του φυσικού πλούτου του νησιού, με σχετική επιστολή τους προς τον αρμόδιο Εισαγγελέα ζητούν την άμεση εφαρμογή των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία διαδικασιών, προς το σκοπό απόδοσης ευθυνών και κυρίως αποκατάστασης του περιβάλλοντος στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, σύμφωνα με όσα ζητά και ο αρμόδιος Φορέας Διαχείρισης. Ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να συμβάλλει άμεσα και αποτελεσματικά στην προστασία του φυσικού πλούτου των προστατευόμενων περιοχών της χώρας μας.

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Related articles

Με την σφραγίδα της EUROCERT η πιστοποίηση της ΗΛΕΚΤΩΡ

Το Πρότυπο ISO 41001, προδιαγράφει τις γενικές απαιτήσεις για τη δημιουργία Συστήματος Διαχείρισης Εγκαταστάσεων.

Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ και Pieris Architects δημιουργούν το «the SPOT» 

H συνεργασία του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ με το αρχιτεκτονικό γραφείο Pieris Architects για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του πρωτότυπου αυτού κτιρίου βασίζεται στο κοινό τους όραμα για καινοτόμες και κλιματικά ουδέτερες κατασκευές.

Chiquita: Στον 17ο Διεθνή Μαραθώνιο «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»

Ο Μαραθώνιος αποτελεί πόλο έλξης για δρομείς από όλο τον κόσμο, κάθε ηλικίας και επιπέδου, καθώς και δρομείς με αναπηρίες, μεταδίδοντας έναν τρόπο ζωής ο οποίος βελτιώνει τη σωματική και ψυχική υγεία. 

Enel Green Power Hellas: Χρονιά διαφορετικότητας και συμπερίληψης

Η Enel Green Power Hellas όρισε τη σεζόν 2022 -2023 ως Χρονιά Διαφορετικότητας και Συμπερίληψης υλοποιώντας μια σειρά από πρωτοβουλίες.
Skip to content