Yacht Chef Certificate: Από το BCA College και το Stelios Philanthropic Foundation

Date:

Share post:

Το BCA College, με 50 χρόνια πείρας στον χώρο των ναυτιλιακών σπουδών, διαθέτει μια από τις καλύτερες σχολές Τουριστικών και Ξενοδοχειακών Σπουδών της Ευρώπης. To πρόγραμμα Yacht Chef, διάρκειας ενός έτους, δημιουργήθηκε από την τεχνογνωσία του BCA College, σε συνεργασία με την έμπειρη ματιά του Sir Στέλιου Χατζηιωάννου και με την υποστήριξη του ιδρύματός του, Stelios Philanthropic Foundation (https://steliosfoundation.gr/). Ο Sir Στέλιος, εκτός από δεινός yachtsman, είναι o δημιουργός και ιδιοκτήτης των εμπορικών σημάτων easy (easy family of brands – www.easygroup.com.gr  and www.easyhistory.info, που συμπεριλαμβάνει και τις easyJet, easyHotel, easyCar, easyFerry, easyStudies   κ.α.) 

Δημιουργώντας ουσιαστικό όφελος για τους σπουδαστές, τo νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του BCA College, οδηγεί στην απόκτηση του Yacht Chef Certificate (https://www.bca.edu.gr/executive-education/yacht-chef-certificate/), που αποτελεί ένα πολύτιμο εφόδιο σε μια χώρα με τόσο υψηλό επίπεδο θαλάσσιου τουρισμού, όπως η Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι συνολικά, το επίπεδο των αμοιβών των yacht chef είναι σημαντικά υψηλότερο -ίσως δύο με τρεις φορές μεγαλύτερο- από εκείνο των μαγείρων που εργάζονται στην ξηρά. Οι yacht chefs έχουν συνήθως απολαβές 4.000 ευρώ το μήνα και στη μισθολογική ιεραρχία βρίσκονται στη δεύτερη θέση ενός charter yacht, μετά τον καπετάνιο. Σημειώνεται ότι, με βάση την Ελλάδα μόνο, ναυλώνονται περίπου 1000 σκάφη αναψυχής κατ’ έτος, το καθένα από τα οποία χρειάζεται τουλάχιστον έναν yacht chef. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν τα ιδιωτικής χρήσης σκάφη, αλλά και χιλιάδες charter yachts εκτός Ελλάδος.

Το πρόγραμμα Yacht Chef του BCA College περιλαμβάνει πρακτικά μαθήματα σε ένα πλωτό campus, στη Μαρίνα Ζέας στον Πειραιά. Πρόκειται για το κλασικό motor yacht  Klelia 1, μήκους 45 μέτρων, που ναυπηγήθηκε το 1957 στην Ολλανδία και αποτελούσε την πρώτη θαλαμηγό του αείμνηστου Λουκά Χατζηιωάννου, πατέρα του Στέλιου. Το Klelia 1, που φέρει το όνομα της αδελφής του Στέλιου και κόρης του Λουκά, όπως απαιτεί η παράδοση στην ονομασία των θαλαμηγών, παραχωρήθηκε από τον ίδιο τον Sir Στέλιο Χατζηιωάννου, προκειμένου οι εκπαιδευόμενοι να αποκτήσουν πραγματική εμπειρία σε ένα ρεαλιστικό περιβάλλον σκάφους – και μάλιστα σε ένα σκάφος-κόσμημα, από μια άλλη εποχή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης εκπαίδευση στην κουζίνα του Hotel School του BCA College στην Αθήνα, καθώς και μια σειρά από «περιφερειακά» μαθήματα που συμπληρώνουν τις γνώσεις των αποφοίτων σχετικά με την τουριστική και ναυτιλιακή βιομηχανία, προετοιμάζοντάς τους απόλυτα για τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Σχετικά με το πρόγραμμα, ο Χάρης Δασκαλάκης, CEO του BCA College δήλωσε: «Είναι ιδιαίτερη τιμή για μας να συνεργαζόμαστε με τον Sir Στέλιο Χατζηιωάννου στη δημιουργία ενός καινοτόμου και αναγκαίου εκπαιδευτικού προγράμματος, το οποίο έρχεται να καλύψει τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες στελέχωσης των megayachts και σκαφών αναψυχής, με εξειδικευμένους chefs, των οποίων οι δημιουργίες θα αναδεικνύουν την πλούσια ελληνική Μεσογειακή κουζίνα εν πλω. Η παροχή 7 πλήρων υποτροφιών καθώς και η παραχώρηση του θρυλικού ‘Klelia 1’, του οποίου οι κουζίνες θα ανακαινιστούν για να φιλοξενήσουν τους συμμετέχοντες, καταδεικνύουν το σπουδαίο έργο που επιτελεί το Stelios Philanthropic Foundation στον τομέα της εκπαίδευσης, μεταξύ άλλων».

Ο Sir Στέλιος Χατζηιωάννου δήλωσε: «Ουσιαστικά μεγάλωσα σε αυτό το σκάφος και έχω πολλές ευχάριστες αναμνήσεις από τα παιδικά μου χρόνια και τις οικογενειακές διακοπές στα ελληνικά νησιά τα καλοκαίρια, κατά τις δεκαετίες του εβδομήντα και του ογδόντα. Είμαι πραγματικά χαρούμενος που, έπειτα από όλα αυτά τα χρόνια, το Klelia 1 αποκτά έναν νέο σκοπό, ως εκπαιδευτικό σκάφος για yacht chefs!» 

Σε πλήρη συμφωνία με τη διαχρονική δράση του Sir Στέλιου Χατζηιωάννου για παροχή υποτροφιών και υποστήριξη της εκπαίδευσης, καθιερώνεται ως ετήσιος θεσμός από το Stelios Philanthropic Foundation και  υπό την ονομασία «Υποτροφίες Λουκά Χατζηιωάννου»,στη μνήμη του πατέρα του Sir Στέλιου Χατζηιωάννου,η προσφορά7 πλήρων υποτροφιών αξίας 6,5 χιλιάδων ευρώ η κάθε μία, για το ακαδημαϊκό έτος Νοέμβριος 2022- Ιούνιος 2023. Με αυτόν τον τρόπο, 7 ταλαντούχοι μελλοντικοί Yacht Chefs με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες που θα επιλεγούν μεταξύ των ενδιαφερομένων, θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν δωρεάν το πρόγραμμα. Οι υποψήφιοι για την υποτροφία μπορούν να στείλουν την αίτησή τους στη διεύθυνση info@bca.edu.gr. Οι επιτυχόντες θ’ ανακοινωθούν στις 31 Οκτωβρίου 2022.

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Related articles

CSR HELLAS: Η σύνδεση της εκπαίδευσης με τη βιώσιμη ανάπτυξη 

Αναγγελία του βαρόμετρου ESG από την έδρα «Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος» του ALBA Graduate Business School σε συνεργασία με το CSR HELLAS.

Enel Green Power: Πολυδρώμενο για παιδιά και νέους στην Κάρυστο

Η Enel Green Power σε συνεργασία με τον Ποδηλατικό Όμιλο Καρυστίας «Άνεμος» υπό την Αιγίδα του Δήμου Καρύστου, διοργάνωσε παιδικές αθλητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. 

TÜV NORD: Απολογισμός εταιρικής υπευθυνότητας και βιωσιμότητας 

Από το 2020 η βιωσιμότητα συγκαταλέγεται στις βασικές αξίες ανάπτυξης του ομίλου, ενώ με το πλάνο “Strategy2025", η βιωσιμότητα αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης.

Βραβείο Εξαγωγικής Αριστείας στην Πρόεδρο της ΜΕΒΓΑΛ

H εκτός συνόρων παρουσία της ΜΕΒΓΑΛ, μίας από τις πρώτες εξαγωγικές εταιρείες τροφίμων της Ελλάδας, ξεκίνησε το 1985, με πρώτη χώρα την Ιταλία.